[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
sampler - 01-07-2014, 20:05
To nie chrobocze łożysko dociskowe bo te wlasnie zaczyna sie krecic jak wciskasz sprzeglo lecz lozysko walka sprzeglowego w skrzyni. Jezeli jest juz znacznie zuzyte to zacznie halasowac podczas jazdy np przy dodawaniu gazu
robertdg - 01-07-2014, 21:28
alex87 napisał/a: | wyciąganą półośkę i zlewany olej ze skrzyni i zalany ten sam - chciałem wymienić ale mechanik powiedział aby tego nie robić bo tam są już opiłki i jak się wymieni to wtedy skrzynia może zacząć być słyszalna. | Tak, lużne opiłki do reszty wykońcża skrzynie że nie bedzie sie opłacać naprawić bo sie okaże, ze łożyska zamiast być osadzone w korpusie to lataja bo gniazda sa wyrobione, ponadto luźne opiłki w durzej mierze to te niemetaliczne.
Marcino - 01-07-2014, 22:50
alex87 napisał/a: | @up, podczas jazdy.
ten mankament z łożyskiem dociskowym które cichnie po wcisnieciu sprzegła na luzie mam od początku posiadania Gala.
ale teraz własnie coś nowego wyskoczyło. |
Padają łozyska, nowy olej by ich nie uszkodził ale jak zalałeś stary pomieszany to tylko pomogło.
Gdy wciskasz sprzęgło wałek napedowy się zatrzymuje i wszytko cichnie.
BANG - 04-08-2014, 13:50
Ile oleju wchodzi do manualnej skrzyni biegów?
milo - 04-08-2014, 14:57
BANG napisał/a: | Ile oleju wchodzi do manualnej skrzyni biegów? |
2,2L
89mask - 06-08-2014, 18:06
A jak kosztowna jest wymiana łożyska wałka sprzęgłowego? Czy mechanik musi wyjmować skrzynię? Ile kosztuje takie łożysko i czy ktoś z was już to wymieniał? Pozdrawiam
milo - 06-08-2014, 20:39
Przy wymianie łożyska wałka sprzęgłowego trzeba wyjąc skrzynię , łożysko koszt około 80 zł lub zestaw 2- łożyska na wałek i uszczelniacz około 140 zł
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=120
motke - 25-08-2014, 21:59
witam. Mam pytanko a raczej potwierdzenie czy moje przypuszczenia są trawne. Mój galant miał 2 i pół roku wymieniane łożyska w skrzyni. Objaw jaki spotkał mi się wczoraj na autostradzie. Prędkość 140km/h i nagle zaczyna coś hałasować, więc w najbliższej możliwej sytuacji zjeżdżam z drogi i się zatrzymuję. Oględziny zewnętrzne nic nie dały. Start samochodu od 0 i powolne rozpędzanie i przy ok 90 km/h zaczyna hałasować, wciskam sprzęgło i cisza. Więc stawiam na któreś łożysko, tylko pytanie które. Jakieś pomysły by mnie naprowadzić na ewentualne koszta. Dodam że na postoju z włączonym silnikiem jest cisza i nie ma to znaczenia czy wciśnięte sprzęgło czy nie.
Bardzo proszę o odpowiedz. Już pomału mam dość posiadania tego samochodu i po 5 latach już czas się go pozbyć.
Hubeeert - 25-08-2014, 22:04
Łożysko w kole?
milo - 25-08-2014, 22:08
Najbardziej łożysko wałka sprzęgłowego podczas jazdy jak się wciśnie sprzęgło tylko ten wałek nie pracuje z całą mocą , sprawdz jeszcze łożysko dociskowe i stan oleju w skrzyni
motke - 25-08-2014, 23:27
Hubeeert napisał/a: | Łożysko w kole? |
przy 140 km/h i naciśnięciu sprzęgła nastaje cisza więc to odpada.
milo napisał/a: | sprawdz jeszcze łożysko dociskowe |
a jak to sprawdzić bez rozkręcania?
milo napisał/a: | stan oleju w skrzyni |
tak też zrobię jutro. Tylko obawiam się że jak będzie za mało to i tak łożyska dostały już swoje.
milo - 26-08-2014, 08:09
motke napisał/a: | a jak to sprawdzić bez rozkręcania? |
Podczas jazdy jak już słychać odgłosy delikatnie wciśnij tak żeby nie rozłączać napędu łożysko będzie pracować z odpowiednia siłą
motke napisał/a: | Tylko obawiam się że jak będzie za mało to i tak łożyska dostały już swoje. |
Nie zawsze .....smarowane są rozbryzgowo i zawsze coś doleci oleju zależy ile jest w skrzyni
Jak jest gdy już słychać odgłosy i puścisz tylko gaz hamowanie silnikiem
robertdg - 26-08-2014, 08:33
Sprawdziłbym jeszcze czy to jest uzaleznione od biegu czy od samej prędkości np tak aby na 3 i 4 biegu polecieć 140km/h (chociaz gdyby to była wina biegu to odczuwalne byłoby to już przy nizszych prędkościach)
motke - 27-08-2014, 21:43
Sory że tak późno, ale nie miałem dostępu do kompa.
milo napisał/a: | Jak jest gdy już słychać odgłosy i puścisz tylko gaz hamowanie silnikiem |
słychać mniej.
Olej też jest w normie. Jak ma to znaczenie to zalany był Motul gear 300.
robertdg napisał/a: | Sprawdziłbym jeszcze czy to jest uzaleznione od biegu czy od samej prędkości np tak aby na 3 i 4 biegu polecieć 140km/h (chociaz gdyby to była wina biegu to odczuwalne byłoby to już przy nizszych prędkościach) |
na wszystkich biegach huczy. Oczywiście na 1 i 2 mało słyszalnie.
Hubeeert - 27-08-2014, 21:58
motke napisał/a: | Motul gear 300. | GL4 czy GL5?
|
|
|