To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów

sampler - 01-07-2014, 20:05

To nie chrobocze łożysko dociskowe bo te wlasnie zaczyna sie krecic jak wciskasz sprzeglo lecz lozysko walka sprzeglowego w skrzyni. Jezeli jest juz znacznie zuzyte to zacznie halasowac podczas jazdy np przy dodawaniu gazu
robertdg - 01-07-2014, 21:28

alex87 napisał/a:
wyciąganą półośkę i zlewany olej ze skrzyni i zalany ten sam - chciałem wymienić ale mechanik powiedział aby tego nie robić bo tam są już opiłki i jak się wymieni to wtedy skrzynia może zacząć być słyszalna.
Tak, lużne opiłki do reszty wykońcża skrzynie że nie bedzie sie opłacać naprawić bo sie okaże, ze łożyska zamiast być osadzone w korpusie to lataja bo gniazda sa wyrobione, ponadto luźne opiłki w durzej mierze to te niemetaliczne.
Marcino - 01-07-2014, 22:50

alex87 napisał/a:
@up, podczas jazdy.
ten mankament z łożyskiem dociskowym które cichnie po wcisnieciu sprzegła na luzie mam od początku posiadania Gala.
ale teraz własnie coś nowego wyskoczyło.

Padają łozyska, nowy olej by ich nie uszkodził ale jak zalałeś stary pomieszany to tylko pomogło.
Gdy wciskasz sprzęgło wałek napedowy się zatrzymuje i wszytko cichnie.

BANG - 04-08-2014, 13:50

Ile oleju wchodzi do manualnej skrzyni biegów?
milo - 04-08-2014, 14:57

BANG napisał/a:
Ile oleju wchodzi do manualnej skrzyni biegów?

2,2L

89mask - 06-08-2014, 18:06

A jak kosztowna jest wymiana łożyska wałka sprzęgłowego? Czy mechanik musi wyjmować skrzynię? Ile kosztuje takie łożysko i czy ktoś z was już to wymieniał? Pozdrawiam
milo - 06-08-2014, 20:39

Przy wymianie łożyska wałka sprzęgłowego trzeba wyjąc skrzynię , łożysko koszt około 80 zł lub zestaw 2- łożyska na wałek i uszczelniacz około 140 zł
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=120

motke - 25-08-2014, 21:59

witam. Mam pytanko a raczej potwierdzenie czy moje przypuszczenia są trawne. Mój galant miał 2 i pół roku wymieniane łożyska w skrzyni. Objaw jaki spotkał mi się wczoraj na autostradzie. Prędkość 140km/h i nagle zaczyna coś hałasować, więc w najbliższej możliwej sytuacji zjeżdżam z drogi i się zatrzymuję. Oględziny zewnętrzne nic nie dały. Start samochodu od 0 i powolne rozpędzanie i przy ok 90 km/h zaczyna hałasować, wciskam sprzęgło i cisza. Więc stawiam na któreś łożysko, tylko pytanie które. Jakieś pomysły by mnie naprowadzić na ewentualne koszta. Dodam że na postoju z włączonym silnikiem jest cisza i nie ma to znaczenia czy wciśnięte sprzęgło czy nie.

Bardzo proszę o odpowiedz. Już pomału mam dość posiadania tego samochodu i po 5 latach już czas się go pozbyć.

Hubeeert - 25-08-2014, 22:04

Łożysko w kole?
milo - 25-08-2014, 22:08

Najbardziej łożysko wałka sprzęgłowego podczas jazdy jak się wciśnie sprzęgło tylko ten wałek nie pracuje z całą mocą , sprawdz jeszcze łożysko dociskowe i stan oleju w skrzyni :!:
motke - 25-08-2014, 23:27

Hubeeert napisał/a:
Łożysko w kole?

przy 140 km/h i naciśnięciu sprzęgła nastaje cisza więc to odpada.
milo napisał/a:
sprawdz jeszcze łożysko dociskowe

a jak to sprawdzić bez rozkręcania?
milo napisał/a:
stan oleju w skrzyni

tak też zrobię jutro. Tylko obawiam się że jak będzie za mało to i tak łożyska dostały już swoje.

milo - 26-08-2014, 08:09

motke napisał/a:
a jak to sprawdzić bez rozkręcania?

Podczas jazdy jak już słychać odgłosy delikatnie wciśnij tak żeby nie rozłączać napędu łożysko będzie pracować z odpowiednia siłą
motke napisał/a:
Tylko obawiam się że jak będzie za mało to i tak łożyska dostały już swoje.

Nie zawsze .....smarowane są rozbryzgowo i zawsze coś doleci oleju zależy ile jest w skrzyni :?:
Jak jest gdy już słychać odgłosy i puścisz tylko gaz hamowanie silnikiem :?:

robertdg - 26-08-2014, 08:33

Sprawdziłbym jeszcze czy to jest uzaleznione od biegu czy od samej prędkości np tak aby na 3 i 4 biegu polecieć 140km/h (chociaz gdyby to była wina biegu to odczuwalne byłoby to już przy nizszych prędkościach)
motke - 27-08-2014, 21:43

Sory że tak późno, ale nie miałem dostępu do kompa.
milo napisał/a:
Jak jest gdy już słychać odgłosy i puścisz tylko gaz hamowanie silnikiem :?:

słychać mniej.
Olej też jest w normie. Jak ma to znaczenie to zalany był Motul gear 300.
robertdg napisał/a:
Sprawdziłbym jeszcze czy to jest uzaleznione od biegu czy od samej prędkości np tak aby na 3 i 4 biegu polecieć 140km/h (chociaz gdyby to była wina biegu to odczuwalne byłoby to już przy nizszych prędkościach)

na wszystkich biegach huczy. Oczywiście na 1 i 2 mało słyszalnie.

Hubeeert - 27-08-2014, 21:58

motke napisał/a:
Motul gear 300.
GL4 czy GL5?