Forum ogólne - Opony zimowe, jazda w okresie zimowym itp
Krzyzak - 25-10-2010, 14:55
a ja rzucam koła za altankę i leżą tak pół roku do następnego sezonu ...
w tym czasie tam, gdzie są alusy schodzi powietrze prawie całkowicie a ze stalówek nic (tylko trochę rdzewieją, ale przed montażem traktuję je szczotką drucianą)
nakrywam je workiem, żeby się nie lało za bardzo i tyle
costa brawa - 26-10-2010, 23:35
no to trzeba biedronke albo makro odwiedzic- zalezy do ktorego bede mial po drodze bo za 30 zl to sie tego nie oplaca robic a z allegro to juz wogole sie nie oplaca doliczajac przesylke
Owczar - 27-10-2010, 21:56
Ja też kupiłem w biedronce za 35zł. Każda opona odizolowana od drugiej i nie leży na podłodze. Z tego co sprawdziłem, odstępy między kolejnymi piętrami to 30cm.
JCH - 20-11-2010, 18:20
Nie zastanawia Was dlaczego w Nokianach WR G2 bieżnik jest asymetryczny a nie ma podziału na opony "lewe" i "prawe".
Wskutek czego na jednej osi opony atakują węższą częścią klocka a na drugiej szerszą.
akbi - 20-11-2010, 18:24
JCH napisał/a: | Nie zastanawia Was dlaczego w Nokianach WR G2 bieżnik jest asymetryczny a nie ma podziału na opony "lewe" i "prawe" |
zastanawia mnie ... głowiłem się nad tym jak je pierwszy raz zakładałem rok temu
[ Dodano: 20-11-2010, 18:25 ]
JCH napisał/a: | Wskutek czego na jednej osi |
nie na jednej osi ...tylko po jednej stronie auta (prawej/lewej) jest inaczej aniżeli po drugiej
JCH - 20-11-2010, 18:37
akbi napisał/a: | nie na jednej osi ...tylko po jednej stronie auta | Słusznie. Myślałem o stronach a napisałem o osiach
Dziś zmieniałem opony i tak mnie znowu "naszło" jak i w ub. roku....
Krzyzak - 20-11-2010, 18:38
chodzi o ilość odprowadzanej wody - kiedyś jakiś oponiarz mi tłumaczył, gdy zakładałem niesymetryczne opony, że jeśli nie mają zaznaczonego kierunku (a najczęściej mają), to zakłada się je tak, by jak najwięcej wody odprowadzały na zewnątrz
akbi - 20-11-2010, 18:42
Krzyzak napisał/a: | chodzi o ilość odprowadzanej wody - kiedyś jakiś oponiarz mi tłumaczył, gdy zakładałem niesymetryczne opony, że jeśli nie mają zaznaczonego kierunku (a najczęściej mają), to zakłada się je tak, by jak najwięcej wody odprowadzały na zewnątrz | fajnie ...Darku ...przyjrzyj się tylko bardzo dokładnie powyższej fotce wrzuconej przez Jacka i przeczytaj raz jeszcze jego post.
... Tu nie chodzi o "typową oponę niesymetryczną" - bieżnik opon po lewej stronie wygląda w Nokianach WR G2 ciut inaczej (w stosunku do pokonywanej nawierzchni) niż po prawej.
JCH - 20-11-2010, 18:42
Krzyzak napisał/a: | jeśli nie mają zaznaczonego kierunku | Te opony mają zaznaczoną stronę zewnętrzną (jest napis "outside") i jeśli przyjmiemy, że założone na lewą stronę odprowadzają skutecznie wodę na zewnątrz, to na stronie prawej taki układ bieżnika (odwrócony tyłem do przodu) będzie działał inaczej, nieprawdaż
edit:
Może będzie to bardziej widać jeśli posłużymy się tym zdjęciem:
akbi - 20-11-2010, 18:45
ja po kupnie tych opon, to pomyślałem w pierwszej chwili, że sprzedawca sprzedał mi 4 lewe (lub 4 prawe) ...zamiast 2 lewych i 2 prawych
mkm - 20-11-2010, 18:53
Rysunek z montażem:
http://www.oponeo.pl/artykul/opony-asymetryczne
robertdg - 20-11-2010, 19:01
Panowie, a może tak dowiedzieć się o co naprawde biega w oponach asymetrycznych, ofkors nie twierdze ze nie ma opon na prawa i lewa strone, ale pomijajac ten fakt, bo te co pokazuje JCH, sa jednymi z bardziej popularnych wzgledem samej asymetrii, a nie rozdzielenia strony prawa, lewa.
Ważne jest oznaczenie zewnatrz wewnatrz, dlatego, że zewnetrzna część zaprojektówana jest z myślą o trymaniu bocznym, a wewnetrzna czesc odpowiada za odprowadzanie wody, inaczej część zewnetrzna potocznie nazywa się częścią zamkniętą, a część wewnętrzną, częścią otwartą.
akbi - 20-11-2010, 19:25
mkm, robertdg, fajnie ...znamy te treści ... ale, żadna z nich nie odnosi się do zjawiska, które opisuje JCH,
[ Dodano: 20-11-2010, 19:30 ]
Jacek ... przyjrzałem się teraz kilku oponom asymetryczny i w mniejszym lub większym stopniu takie zjawisko występuje chyba wszędzie - dlatego nie ma tu oznaczenia "kierunkowości" a jedynie "Outside" ...ciekawy jest jednak fakt, że taka ...właściwie subtelna różnica w bieżniku nie wpływa na trakcje.
robertdg - 20-11-2010, 20:51
akbi napisał/a: | robertdg, fajnie ...znamy te treści ... ale, żadna z nich nie odnosi się do zjawiska, które opisuje JCH,
| A może przeczytasz jeszcze raz, ale ze zrozumieniem, albo zastanów się co byś powiedział widząc bieznik w oponach Michelin Pilot Primacy, przecież ja napisałem, a bynajmniej starałem się w sposób oczywisty wyjaśnić, to o co pytał JCH napisał/a: | bieżnik jest asymetryczny a nie ma podziału na opony "lewe" i "prawe". |
JCH napisał/a: | Wskutek czego na jednej osi opony atakują węższą częścią klocka a na drugiej szerszą. | Mam to jeszcze raz powtórzyć, że w popularnych oponach asymetrycznych liczy się strona OUT/IN a strona bieżnika decyduje o zachowaniu na drodze, co własciwie decyduje o trakcji, gdyż zakładając opone na odwrót klocki trzymania bocznego będa po wewnetrznej
JCH - 20-11-2010, 22:09
Robert, część zewnętrzna i wewnętrzna - OK.
Ale nie zastanawia Cię jak w części wewnętrznej bieżnika zachowuje się woda odprowadzana:
- po prawej klocek zaczyna się węższą częścią a rowek odprowadzający wodę pod spód samochodu znajduje się pod kątem rozwartym
- po lewej klocek zaczyna się szerszą częścią a rowek ..... no właśnie
Czy taki układ będzie działał tak samo po lewej i prawej
Mogę się domyślać, że producent projektując taki wzór bieżnika zbadał, że wpływ ma to niewielki...
|
|
|