To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC

jacek11 - 29-04-2012, 14:45

areksz121 napisał/a:
Polerkę lekką strzelę, to może samo się poprawi :P

do tego ładny zapach,i nie będzie szarpał :mrgreen:
areksz121 napisał/a:
Spróbuję jeszcze podłączyć kabelek do brązowej kostki do ustawiania zapłonu,

Koniecznie :)

deejay - 29-04-2012, 15:11

areksz121 napisał/a:
iemożliwe, żeby to świece były przyczyną, skoro po wymianie 3szt na przedniej głowie była znaczna poprawa...zgłupiałem

A przypadkiem brudnymi i tłustymi palcami nie dotykałeś porcelanki świecy zapłonowej i tak jej nie zamontowałeś ? , to wbrew pozorom bardzo ważne i może miec związek z szarpaniem .

areksz121 - 30-04-2012, 01:35

Co do tłustych łapek i świec, raczej uważałem, szmatka zawsze pod ręką...

Nie wiem, co pomogło :mrgreen: Wypolerowałem w niedzielę po południu Gala, bo słońce wyszło (a o tej porze roku o 21:00 jeszcze jest dzień w NL) i się w końcu ociepliło, do tego podłączyłem kabelek do brązowej kostki :roll: Poprawiłem troszkę wolne obroty i zostawiłem, żeby się nagrzał do włączenia wentylatorów. Szarpnięcie pojawia się teraz w liczbie jednego na około dziesięć sytuacji, mowa tutaj tylko o manewrach na wolnych obrotach <1500rpm. Próbowałem przy powolnej jeździe wrzucać wysokie biegi i wciskać gaz i spokój niby :wink: Zobaczymy co będzie dalej...

Polerka ręczna, felgi też dostały troszkę wosku, a tak to wygląda nocą:

areksz121 - 02-05-2012, 19:54

Gal jeździ normalnie, powiem, że te świeczki TT coś chyba dają...jakoś inaczej silnik pracuje :wink: Przy temp. zewnętrznej ok. 12*C odpalam teraz Gala, mija może minuta i już jedziemy na LPG, bez przygasania przy wysprzęglaniu itd... 8)

Za dużo na forum czasem czytam i niektóre wątki powinny być z ostrzeżeniami przed wejściem... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Bo może uzależnić, lub uderzyć do głowy :roll:
Być może w przyszłym tygodniu coś się wyjaśni :wink: Na razie tylko tyle zdradzę, że planuję mały import :twisted: :P :twisted:

k@rol - 03-05-2012, 21:58

areksz121 napisał/a:
zdradzę, że planuję mały import

ciekawość mnie troszkę zjada, nie powiem :wink:

mkm - 12-05-2012, 07:59

k@rol napisał/a:
areksz121 napisał/a:
zdradzę, że planuję mały import

ciekawość mnie troszkę zjada, nie powiem :wink:

No ja nie będę ukrywał, że mnie również :wink:

areksz121 - 12-05-2012, 16:35

Na chwilkę obecną jestem w fazie montażu wskaźnika ciśnienia oleju...czujnik z zestawu jakiś tandetny, bo na wolnych obrotach ciśnienie oleju nie działa na membranę... :roll: A po zdemontowaniu zewnętrznej obudowy ukazał mi się... potencjometr drutowy z suwakiem... :shock: Jakieś foto będą później.
Dodatkowo nie wierząc, że ciśnienie na wolnych wynosi 0, wkręciłem manometr zegarowy mechaniczny. Okazuje się, że na max rozgrzanym mamy 0,7bar, co daje efektowny wynik jak na wyżej wymieniony olej i 391tys na liczniku :P To na wolnych obrotach +/- 720rpm. Delikatne dotknięcie przepustnicy (~1000rpm) daje już 1-1,2 bar :wink: Przy wysokich obrotach nie ma problemu nabić 5-6bar (wskazówka podnosiła się natychmiastowo).

A co do importu, już mam "coś" zaklepane i do dwóch tygodni dojdzie;) Jak wszystko (bądź przynajmniej większość) będzie pasować to będą jaja :twisted: Tylko tyle możecie wiedzieć :P

rosomak1983 - 12-05-2012, 16:59

areksz121 napisał/a:
A co do importu, już mam "coś" zaklepane i do dwóch tygodni dojdzie;) Jak wszystko (bądź przynajmniej większość) będzie pasować to będą jaja Tylko tyle możecie wiedzieć

MIVEC ,,ECO'' ??? :D :D :D

areksz121 - 12-05-2012, 23:28

rosomak1983 napisał/a:
MIVEC ,,ECO'' ??? :D :D :D

Co masz na myśli Piotrek? Bo nie do końca rozumiem to"ECO" :)

areksz121 - 24-05-2012, 06:54

Pasuje przywrócić temat na pierwszą stronę :wink:

Ostatnio Gal w 3 dni spalił dwa zbiorniki LPG i przejechał 690km, co daje średnie spalanie 11,5l/100km. Jest elegancko 8)

Muszę kupić jakiś inny czujnik ciśnienia oleju, bo wskaźnik dalej nie działa jak powinien :-X

Dodatkowo zrobiłem mały zakup wczoraj za, bagatela 500ojro :mrgreen: Kolejna część układanki za kolejne 500ojro przy dobrym wietrze będzie w przyszłym tygodniu i wtedy zaczynamy zabawę w fotografa i jedziemy z koksem :twisted:

Poważnie trzymajcie kciuki za projekt mimo, że nie wiecie co się kroi dokładnie :rolleyes: :mrgreen:

W ramach rozrywki (widział już to ktoś?):
http://www.joemonster.org...bia_najbardziej

k@rol - 24-05-2012, 16:22

trzymam kciuki!! chcesz przeszczepić wnętrze z EAxx?? :wink: :roll:
jacek11 - 24-05-2012, 16:38

k@rol napisał/a:
trzymam kciuki!! chcesz przeszczepić wnętrze z EAxx?? :wink: :roll:

Raczej nie będzie psuł auta :)

areksz121 - 25-05-2012, 08:47

Wróciłem z pracy po nocy, prysznic, śniadanie, robocze ubranko i zaczynam poważnie robotę :twisted:

Dopiero jak się sytuacja rozwiąże, to zdradzę, co to za projekt, żeby potem nie było w ten sposób:
"Wszystko fajnie pięknie, ale projekt do kosza" :wink:

Wszyc - 25-05-2012, 13:43

areksz121 napisał/a:
"Wszystko fajnie pięknie, ale projekt do kosza"

Dokładnie ja z tego powodu w ogólę porzuciłem mój temat o galancie ;) działaj powodzenia

rosomak1983 - 25-05-2012, 13:51

areksz121 napisał/a:
Co masz na myśli Piotrek? Bo nie do końca rozumiem to"ECO" :)

ten mivec co wyłacza 3 gary przy płynnej jezdzie na trasie. niewiem jak sie nazywał wiec swoja nazwe ,,ECO'' sam dorobiłem :P :P :P