To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - od 0 do 100km/h

Anonymous - 06-07-2009, 12:48

wichura1 napisał/a:
Carisma GDI ciągnie od 2.000 obrotów bardzo mocno

to tak jak powiedziec ze colt 1.3 jest szybkim autem 8)

pawela - 06-07-2009, 12:57

deenbe napisał/a:
wichura1 napisał/a:
Carisma GDI ciągnie od 2.000 obrotów bardzo mocno

to tak jak powiedziec ze colt 1.3 jest szybkim autem 8)

zgadzam się z wichurą1, regularnie ujeżdżam Cari GDi LS stereo, od 2000 naprawdę pięknie ciągnie, do 100 mierzyliśmy kilka razy, wynik 9 z ogonkiem jest całkowicie powtarzalny,

Anonymous - 06-07-2009, 13:02

pawela napisał/a:
od 2000 naprawdę pięknie ciągnie

to chyba mamy zupelnie inne pojecie tego co znaczy pieknie idzie

Budrys - 06-07-2009, 15:24

wichura1 napisał/a:
Najpierw sprawdźcie czy samochód jest całkowicie sprawny. Carisma GDI ciągnie od 2.000 obrotów bardzo mocno, na dwójce spokojnie dojdzie do 100km/h więc albo coś nie tak z samochodem, albo kierowca słabiutki. Ciężar pustego samochodu tutaj nie ma znaczenia moja 1.6 od 3.000 wkręca się bardzo szybko i na pewno nie jest to 12,7sek do 100km/h. Muszę nadmienić, że szerokość opon mam 205mm, więc opór przy starcie jest konkretny.

W takim razie ja mam zarżnięty samochód, ALE nie mam jakichkolwiek problemów tj, nie bierze oleju, pali normalnie, nie kopci, żadnych błędów, pracuje równo na wolnych, nowe filtry, opony napompowane 195/R15, tankuje na różnych stacjach. Więc mam wrażenie że auto jest cały czas w trybie Eco...

Ginger1021 - 06-07-2009, 15:46

Budrys napisał/a:
tankuje na różnych stacjach. Więc mam wrażenie że auto jest cały czas w trybie Eco...

Polecam na tej samej sprawdzonej i markowej stacji tankować, a się odmuli twoja cari.
Ja tankuję na shellu od jakiegoś czasu i jestem mile zaskoczony, dobre paliwo.

wichura1 - 07-07-2009, 08:28

deenbe napisał/a:
pawela napisał/a:
od 2000 naprawdę pięknie ciągnie

to chyba mamy zupelnie inne pojecie tego co znaczy pieknie idzie

Czepiasz się bo czepiasz, czy bierzesz udział w dyskusji? Budrys napisał wyraźnie, że ma 12,5sek do 100km/h. Nawet mój poprzedni samochód Lancer 1.3 75KM miał lepsze przyspieszenie z tego co pamiętam 11,7sek do 100km/h. GDI przy swoich 125-122KM musi ciągnąć lepiej, co potwierdza wypowiedź Paweli.

Anonymous - 07-07-2009, 08:34

wichura1 napisał/a:

Czepiasz się bo czepiasz, czy bierzesz udział w dyskusji?

czepiam sie bo w tym temacie wystepuje chore uwielbienie, ktos kto przeczyta ze od 2000 obr auto idzie bardzo mocno pomysli ze jego GDI w ogole nie jedzie.(ja widocznie jezdzilem zajechanymi modelami 8) bo tego nie odczulem )

wichura1 - 07-07-2009, 09:01

Jakie uwielbienie? Pusty samochód, cięższy o jakieś 200kg od Seata, mocniejszy od niego o 65-62KM ze znacznie wyższym momentem obrotowym, wolniej od niego przyspiesza nie zauważasz jakiejś nieprawidłowości?
Anonymous - 07-07-2009, 09:05

wichura1, a ty dalej swoje, nie odnosze sie do wypowiedzi Budrysa tylko twojej.
wichura1 - 07-07-2009, 09:19

A ja się odnosiłem do wypowiedzi Budrysa, co do przyspieszenia wszystko zależy od punktu odniesienia. W moim mniemaniu 1.6 przyspiesza przyzwoicie, zawsze jeździłem słabymi samochodami i dla mnie 100KM to dużo, a 125-122 koni GDI to już by była znaczna różnica.
Ginger1021 - 07-07-2009, 15:32

Ja mierzyłem kilka razy przyspieszenie od 0 do 100 i rozbieżność była w granicy 1 s, a przyspiesza w ok. 9,8 s. Mierzone na prostej i równej drodze z oponami 185/65 R14.
Kiedyś też pisałem że niby na te 125 KM nie czuć tego przyspieszenia ale gdy powymieniałem filtry i świece, wyczyściłem przepustnicę no i dobre paliwo to była znaczna poprawa.

Budrys - 07-07-2009, 15:57

Panowie, Teraz pytanie jaki wpływ na przyśpieszenie ma włączona klima w tryb *eco ? (jedno na pewno wiem dieslowi nie robi to większej różnicy)
Jeździłem kilkoma samochodami i po prostu czuje, że auto słabo wykręca się na obroty, mierna reakcja na dodanie gazu. Mam pomysł aby trochę przegonić pojazd może jest zastany...

jolly69 - 07-07-2009, 21:21

Budrys napisał/a:
Panowie, Teraz pytanie jaki wpływ na przyśpieszenie ma włączona klima w tryb *eco ?

U mnie ma taki wpływ, że robi się muł, a jak odpuszcza sprężarka to dostaje kopa :) Generalnie jakichś bardziej zrywnych manewrów na klimie nie robię.. ot toczenie..

Anonymous - 07-07-2009, 22:01

Przede wszystkim wina Paliwa, zainwestuj w bogatsze kalorycznie paliwo i karnij się autkiem na wyższych obrotach i obciążeniach, najlepiej gdzieś pod górę i z góry :) Warunek jest taki, by nie "przegazowywać" silnika - wiesz o co chodzi? Jak jedziesz to nie wciskaj gazu powyżej możliwości silnika. Jeśli silnik wchodzi na obroty wciśnięcie gazu na maxa nic nie daje, a czasami silnik jeszcze bardziej zamula, to jest własnie przegazowanie. Odmulanie, to inaczej przepalenie silnika i nie mylić z "przegazowaniem", gdyż właśnie przegazowanie doprowadza do zamulania. Wyobraźcie sobie zbyt bogatą mieszankę wpompowywaną do silnika, powyżej jego mozliwości. Wiąże się z tym: zabrudzanie sond lambda, pzepustnicy, /w przypadku benzynowców świec/, zalewanie a następnie doprowadzenie do zapieczenia pierścieni tłoków, wypalenie gniazd zaworów, zasyfianie katalizatorów i występująca w nich zbyt wysoka temp doprowadzająca do spalenia, zniszczenie turbiny, zasyfianie wszelkich czujników w okładzie zasilania paliwem - mam jeszcze wymieniać?
sla - 08-07-2009, 22:16

wichura1 napisał/a:
Ciężar pustego samochodu tutaj nie ma znaczenia moja 1.6 od 3.000 wkręca się bardzo szybko i na pewno nie jest to 12,7sek do 100km/h.

A ile?. Nazwanie Carismy 1,6 szybkim samochodem i epatowanie takimi osiagami jest śmieszne.