To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.

komarsnk - 22-06-2014, 10:31

milo, właśnie najlepsze jest to, że nie wykonuje ruchów "na boki" :D
milo - 22-06-2014, 10:35

komarsnk napisał/a:
milo, właśnie najlepsze jest to, że nie wykonuje ruchów "na boki"

To się mylisz :shock: widziałem jak pracują wahacze i na pewno wykonują ruchy na boki
Wahacz dolny prosty i banan

komarsnk - 22-06-2014, 10:49

milo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
milo, właśnie najlepsze jest to, że nie wykonuje ruchów "na boki"

To się mylisz :shock: widziałem jak pracują wahacze i na pewno wykonują ruchy na boki
Wahacz dolny prosty i banan

Oczywiście, że wykonują ale te z tulejami metalowo-gumowymi. Poli nie mają już tej cechy :)
Tzn. mają ale w bardzo znikomym zakresie :) I o to chodzi większości, którzy zakładają te tuleje :)

milo - 22-06-2014, 11:10

W zwrotnicy na dole są dwa sworznie kuliste nie ma bata żeby któryś z wahaczy nie wychylał się na boki ,z tulejami metalowo-gumowych nie ma problemu ale przy poliuretanach coś będzie zgniatało chyba że są miękkie, to w ilu płaszczyznach pracuje poliuretan :?:
Wczoraj byłem na kanele i zaobserwowałem prace wahaczy przy skręcie kół :shock:

adt81 - 22-06-2014, 14:20

artufcb napisał/a:
A mi właśnie przeciwnie. Tył podniósł się jak w jakimś jeepie. M mam ze z czasem to wszystko ładnie siądzie. U mnie żadnych luźnych tulei w poli nie było. Z niektórymi naprawdę był problem żeby je wcisnąć. Też się bałem ze u mnie coś może być po wymianie nie tak ale odwrotnie niż u was o dziwo

Nie chodzi o luźną tuleję poliuretanową tylko ta metalowa w środku pracuje cały czas przez co wydaje mi się, że ten górny wahacz wychyla się bardziej niż metalowo-gumowe w których wewnętrzna tuleja metalowa jest na stałe przytwierdzona do gumy i dlatego tył tak przysiadł.

Z00m888 - 05-01-2015, 20:49

A czy ktoś zaobserwował jak tuleje z PU mają się do KPK na tylnej osi? Czy na geometrii widać poprawę tych wartości po wymianie? Na zdrowy rozum wpływ na KPK mogą mieć tylko tuleje i kształt ramy w miejscu mocowania górnego wahacza (oczywiście przy założeniu że sworznie nie mają luzów i nie ma żadnych luzów).
Zed187 - 05-02-2015, 11:25

Witam. Chcę kupić zestaw tulei poliuretanowych na przód z Olkusza . Problem w tym, że są dostępne dwie różne średnice tulei wahacza przedniego dolnego wzdłużnego 55,2 mm lub 56,2 mm. Druga sprawa to średnica drążka stabilizatora przedniego. Dostępne są tuleje 18 mm lub 20 mm. Czy po numerze VIN jest mi ktoś w stanie podać które tuleje mam zamówić? Mój VIN: JMBLREA5WWZ000178.
Z góry dziękuję za pomoc :D

Tomek - 05-02-2015, 17:41

Zed187 napisał/a:
Dostępne są tuleje 18 mm lub 20 mm. Czy po numerze VIN jest mi ktoś w stanie podać które tuleje mam zamówić? Mój VIN: JMBLREA5WWZ000178.

masz te mniejsze

OcIeJ - 07-02-2015, 09:57

Ja z pytaniem o poliuretan na tył. Czy śruby do przykrecenia wahaczy moźna czymś przesmarować, czy lepiej je tylko wyczyścić porządnie i tak na "sucho" złożyć? Zwłaszcza śrubę mimośrodową, bo żeby nie uszkodzić tych jajeczk w wózku to stare musiałem ciąć. Dodam że składam to na tulejach z Olkusza.
komarsnk - 07-02-2015, 15:14

OcIeJ, pewnie, że tak, nawet trzeba! Daj smar do tulejki żeby śruba nie przyrastała do niej oraz na tulejkę żeby poliuretany nie skrzypiały :)
OcIeJ - 07-02-2015, 19:44

Ok, ale do tulejki (śruba - tulejka) zwykły smar czy ten silikonowy i czy smarować tulejki na styku tulejka z poliuretanem i poliuretan z wahaczem? Jakich smarów najlepiej użyć? ; )
artufcb - 08-02-2015, 01:16

Ja smarowalem w sumie tylko łącznie tulejki metalowej z poliuretanem, czyli te dwa elementy miałeś w zestawie,i jest ok. Skrzypienie pojawiło się kilka razy podczas mokrych dni. Teraz jest cisza.
komarsnk - 08-02-2015, 10:35

OcIeJ, ja dawałem miedziany
Hugo - 20-03-2015, 21:57

Jakiś czas temu kupiłem tuleje poliuretanowe z Olkusza do wahaczy prostych i dzisiaj przy montażu zgłupiałem, dwie tulejki mają cieńsze, a dwie grubsze boczne ścianki. Wie ktoś które gdzie powinny być zamontowane?
Z góry wielkie dzięki.
Foto:

artufcb - 21-03-2015, 09:03

Bardzo ładny wahacz. Pozdrawiam.
A tak serio, to może jest nieoryginalny? A z drugiej strony czy to jest jakaś Wielka różnica? Może wahacz w tym miejscu jest wezszy i rekompensowane jest to tuleja.