Nasze Miśki - Czarna bestia by tomek84
robertdg - 12-07-2011, 19:16
tomek84 napisał/a: | o SWAPie hamulców od VR-4 myślałem,
ale nie stać mnie na to:
Kochajjowe zaciski to było coś 1200 zł
do tego felgi na zime 16 cali, a za tym nowe opony na zime
do tego nowe tarcze i klocki
jakby isc dalej i SWAPic piasty - no to 4 piasty, 2 kompety felgi, nie na moja kieszen dzisiaj | Nie narzekaj, więc że nie ma co robić ponadto przy Brembo mniejsze kólka jak 17cali nie wejdą (tarcza 320mm) - 16stki wchodzą na styk do tarczy 300mm. Do roboty zawsze się cioś znajdzie, daleko szukać nie trzeba
Tomek - 12-07-2011, 19:31
robertdg napisał/a: | Nie narzekaj, więc że nie ma co robić |
nie ma opcji na jakas robote, wiec nie ma co robic
poza tym tez zeby cos robic to musi miec to sens, finansowy takze
robertdg napisał/a: | ponadto przy Brembo mniejsze kólka jak 17cali nie wejdą (tarcza 320mm) - 16stki wchodzą na styk do tarczy 300mm. Do roboty zawsze się cioś znajdzie, daleko szukać nie trzeba |
pytałem kiedys Kochajja, on twierdził, że 16 wchodzi
takze, jesli nie to, niech bedzie jak mowisz
sveno,
teraz kumam, czyli masz wode "w bagażniku"
sveno napisał/a: |
Do Moda: wnoszę o przeniesienie postów dotyczących modzenia polifta do tematu Tomka |
popieram
robertdg - 12-07-2011, 20:04
Cytat: | pytałem kiedys Kochajja, on twierdził, że 16 wchodzi
takze, jesli nie to, niech bedzie jak mowisz | Fizycznie to jest niemożliwość, jeżeli koło ma się kręcic, znajomy ma tarcze 312mm z 4-o tłokowcem brembo i 17 wchodzi mając jakieś 6mm luzu od zacisku
Tomek - 13-07-2011, 22:44
pojechałem dziś do Leszka:
1. wymienić olej
2. sprawdzić i przesmarować hamulce z tyłu
3. wymienić gumy stabilizatora z przodu
nie wyszło z tego nic
1. oleju wziąłem troche za mało, miałem bańke 4 litry, ale dopiero potem pokapowałem, że ostatnio z niej odlałem troche
2. hamulce okazały się do wymiany, a nie kosmetyki
3. najpierw były problemy odkręcić śruby - Leszek nie chciał ukręcić, bo sanki aluminiowe, a dwie śruby nie chciały się poddać, ale jednak dał rade
potem się okazało, że gumy, które dostałem od all-parts są za małe - do prelifta
w zamian za to pooglądaliśmy sobie pare drobiazgów i podyskutowaliśmy o galancie mniej i bardziej szczegółowo
kolejne podejście niedługo
//EDIT:
i takie pytanko
jakie hamulce byście polecali na tyl??
chodzi mi o coś w średniej klasie i cenie
jeżdże tym złomem jakieś 500-700 km miesiecznie, wiec te hamulce starcza mu do konca jego zywota, poza tym to tył
chce wymienic wszystko - hamulce, klocki i szczeki
fj_mike - 13-07-2011, 22:53
tomek84 napisał/a: | 2. hamulce okazały się do wymiany, a nie kosmetyki |
Ile na nich zrobiłeś?
Hugo - 13-07-2011, 22:59
tomek84 napisał/a: | jeżdże tym złomem |
Tomek - 13-07-2011, 22:59
fj_mike napisał/a: | tomek84 napisał/a: | 2. hamulce okazały się do wymiany, a nie kosmetyki |
Ile na nich zrobiłeś? |
ja 27 bez wiekszego zagladania tam
poprzedni wlasciciel w PL 10 tys
takze na pewno 37 tys
nie sadze, zeby handlarz cos zmienial, albo wlasciciel w Szwajcarii tuż przed sprzedażą
takze swoje zrobiły - miały prawo
klocki są jeszcze dobre, ale tarcze w fatalnym stanie
pomierzylismy tez bicie na wszystkich 4 tarczach i wszedzie prosto
fj_mike - 13-07-2011, 23:03
tomek84 napisał/a: | takze na pewno 37 tys |
Dobry wynik
tomek84 napisał/a: | chce wymienic wszystko... ...i szczeki |
Po co szczęki? Jeżeli nie są zajechane to nie ma potrzeby. Przesmaruj cały mechanizm w miejscach gdzie pracują metalowe elementy i będzie śmigało.
Tomek - 13-07-2011, 23:06
fj_mike napisał/a: |
Po co szczęki? Jeżeli nie są zajechane to nie ma potrzeby. Przesmaruj cały mechanizm w miejscach gdzie pracują metalowe elementy i będzie śmigało. |
jestes tego pewien?
w sumie moze masz racje, reczny sie nie sciera za bardzo, bo nie ma jak
rzadko zaciagam reczny w trakcie jazdy
fj_mike - 13-07-2011, 23:09
tomek84 napisał/a: | w sumie moze masz racje, reczny sie nie sciera za bardzo, bo nie ma jak
rzadko zaciagam reczny w trakcie jazdy |
Rozbierz i zobacz okładziny. Jeżeli są to tylko zostaje smarowanie i regulacja.
tomek84 napisał/a: | pomierzylismy tez bicie na wszystkich 4 tarczach i wszedzie prosto |
A pamiętasz czy były jakieś odchyłki?
robertdg - 13-07-2011, 23:13
tomek84 napisał/a: | jeżdże tym złomem jakieś 500-700 km miesiecznie |
tomek84 napisał/a: | chce wymienic wszystko - hamulce, klocki i szczeki |
Może jeszcze tarczobębny się przydałyby, albo rozumiesz to w szerszym pojęciu
Tak szczerze powiedziawszy to Kupisz zestaw Textara i będziesz zadowolony(komplet tarcz około 290zł, komplet klocków około 140zł, szczęki około 120zł ) - jest niewiele droższy od TRW, a jak chcesz coś naprawde klasy budżet, to Monutajny - 140zł komplet tarcz, klocki Ashika/kashijama/Akebono/BluePrint - 70-90zł komlet, szczęki Road House - 70-100zł komplet, plus ewentualnie jakieś spręzynki, etc,
wilukce - 13-07-2011, 23:14
tomek84 napisał/a: | jakie hamulce byście polecali na tyl?? |
Ktoś na forum niedawno mi zapodał link do tego, ale nie wiem czy podejdą do V-ki. Też szukam czegoś na tył do siebie aktualnie.
http://motoego.pl/tarcze-...15,7269%29.aspx
robertdg - 13-07-2011, 23:17
wilukce, tył w benzynkach 2.0 i 2.5V6 bez znaczenia rodzaju nadwozia jest taki sam, różne są jedynie zaciski
Tomek - 13-07-2011, 23:17
fj_mike napisał/a: | tomek84 napisał/a: | pomierzylismy tez bicie na wszystkich 4 tarczach i wszedzie prosto |
A pamiętasz czy były jakieś odchyłki? |
jak założyliśmy tarcze w lutym, to były po 0,4 na obu przednich kołach
na tyle nie mierzyliśmy
dzisiaj - LP - 0,0; PP - 0,2
a tył - oba 0,0
robertdg napisał/a: | tomek84 napisał/a: | chce wymienic wszystko - hamulce, klocki i szczeki |
Może jeszcze tarczobębny się przydałyby, albo rozumiesz to w szerszym pojęciu
|
piszac hamulce - miałem na myśli - tarcze, czyli tarczobebny
wilukce - 13-07-2011, 23:24
tomek84, u Leszka za takie rzeczy jak wymiana oleju, sprawdzenie hamulców, pomiar bicia itp pierdoły dużo płacisz ?
Bo ja jestem raczej źle nastawiony do mechaników bo tym co przeszedłem ja i mój rekin w listopadzie. Wszystko wole robić sam, ale z tego co widzę Leszek chyba jest OK.
|
|
|