To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lancer [C66A] 1.6 16V - przemiana w GTi.

Zielu - 04-10-2011, 13:44

Mithrill napisał/a:
Może na następnym zlocie Bordowe Trojaczki będą w komplecie! :D

Zdecydowanie tak :D

Mithrill napisz koniecznie jak się jeździ na tych kółeczkach :)
P.S a co się będziesz, jak szaleć to szaleć.. :P

Mithrill - 05-10-2011, 00:27

Nie ma potrzeby aż TAK szaleć... :-)

Prawdziwymi wrażeniami z jazdy podzielę się po wyważeniu i ustawieniu zbieżności jeśli trzeba,
ponieważ póki co wszystko mi się telepie i drga jak na tarce do prania (zauważyłem, że od felg odpadło kilka odważników - są tylko ślady po nich).
Muszę też sprawdzić, czy potrzebne są pierścienie centrujące...
No chyba, że to felgi są krzywe... ale nie wyglądają na takie. :D

Na razie mogę napisać, że różnica odczuwalna jest minimalna (w porównaniu z poprzednim zestawem).
Autem lepiej jeździ się po koleinach - wóz nie lata jak szmata, tylko jest stabilny i sunie prosto.
Prawdą jest, że bardziej czuć teraz wszelkie nierówności na drodze, ale nie ma przesady, sprawa jest kosmetyczna i w sumie mi osobiście bardzo się podoba, że czuję własnymi rękami jakiej jakości jest nawierzchnia (to są bardzo delikatne sprawy - lekkie wibracje po jeździe przez np. jakieś pęknięcie na asfalcie itp.).
Podejrzewam, że ma na to wpływ także ciśnienie w oponach. Ja wdmuchałem 2.2 bara i od razu zrobiło się bardziej twardo...
Po wsadzeniu sprężyn VL sprawa pewnie się pogorszy.

Mam bardzo fajne opony Falkena i wóz trzyma się teraz asfaltu, jak zaczarowany.
Genialna sprawa!
Jeżeli chodzi o zmysł słuchu, to w moim przypadku jest ciszej, niż na poprzednim zestawie.
Nie słychać świszczenia felg, natomiast szum opony jest minimalny (zdecydowanie ciszej, niż na poprzednich kółkach), ale za to bardziej "basowy" (205, helloł!).
Spodziewałem się, że będzie wyło jak diabli, a tu miłe zaskoczenie.

Samochód wygląda po prostu nieziemsko. Zupełnie inna bryka się narodziła.
Z brzydkiego kaczątka wylazł megaśny Japoniec z pazurem! (szkoda, że tylko z wyglądu, bo pod maską nadal jedyne 113 koni... ale, ale... kółka nadal boksują na jedynce, tutaj nic się nie zmieniło :P )
Szczerze? Znów mam motyle w brzuchu... miłość powróciła! :lol:
Wstyd mi, że jeszcze miesiąc temu chciałem go sprzedac i kupić Gala.
Chyba mi coś na "musk" siadło!
Nawet "wynająłęm" kumpla, żeby pojeździł Lancem troszkę po parkingu, a ja stałem jak wryty i podziwiałem to bordowe, klasyczne piękno na 17" felach.
Wydaje mi się, że to idealny rozmiar felg do C6.
Super pasują do bryły, nie wydają się ani za duże, ani za małe... a jest jeszcze troszkę zapasu, więc można spróbować wsadzić oponę z ciut wyższym profilem (205/45?).
Natomiast jeżeli chodzi o szerokość felgi, to przy standardowym przednim amorze chyba już więcej nie wejdzie (nawet jeśli korekcja nastąpi za sprawą ET, to koło zacznie nam wystawać poza obrys wozu)
Nie wiem, czy nie żałowałbym, jakbym wsadził 16"... :|

Póki co tyle. Jak wyważę kółka etc. to napiszę więcej o komforcie.

PS. W najbliższym planie jest zakup dokładki do przedniego zderzaka z Laguny/Espace.
I już mam jedną na oku! :twisted:
Totalna szajba, Panie i Panowie!
Jak tak dalej pójdzie, to niebawem nie będę miał za co bułek kupić! :badgrin:

Zielu - 05-10-2011, 13:43

No to świetnie! :D Myślałem że komfort jazdy będzie znacznie gorszy, wręcz tragiczny na tych felkach a tu proszę... :) Hehe, jak widzę stara miłość nie rdzewieje i prawidłowo :) Te wozy to prawdziwa Japonia. Teraz tylko jakiś większy motorek i będzie naprawdę grubo.

P.S. u mnie po przesiadce z fabrycznych '13 na '15 profil '45 czasem podczas jazdy po Wawie było ciężko (dlatego odradzałem '17) może to ze względu na nigdy nie wymieniane amortyzatory..Chociaż na szarpakach najgorszy miał 78% sprawności :)

Mithrill - 06-10-2011, 12:51

Ech, niestety okazało się, że felgi są pokrzywione. Nie ma tragedii, no ale musiałem dać do zrobienia.
Będą gotowe w okolicach wtorku.
I to jest własnie efekt niskiego profilu. Felga nie ma należytej ochrony, łatwo ją skrzywić.

Znajomy z serwisu stwierdził, że jak będę brał opony, to koniecznie muszę założyć coś szerszego.
I ma rację, mnie też nie podoba się taki świński german style.
Zdecydowanie za wąsko. Już nie wspominam o aspekcie praktycznym.
Trzeba będzie to skorygować. Ale takie rzeczy dopiero wiosną.
Będę kombinował z szerokością i profilem - zobaczymy co tam wejdzie pod ten talerz na sprężynę.
Wybierzemy najlepszy kompromis pomiędzy wyglądem, a ochroną felgi.
Wiem jedno, musi być szerszy lać i w miarę możliwości większy profil.
I tyle. :p

EDIT:
No i już odebrałem kółka. Założyłem i różnica jest oczywiście kolosalna!
Jeździ się super. Trzeba tylko na większe dziury uważać.
Ale skoro dziur u mnie (póki co) nie widać, to można śmiało śmigać! :badgrin:

Mithrill - 18-10-2011, 22:30

No i stało się!
Akumulator zdechł na amen.
Nowy już siedzi pod maską.
W kieszeni jakoś tak pustawo, a jeszcze chłodnica czeka i przegląd techniczny za kilka dni.

Pięknie! :roll:

Mithrill - 15-11-2011, 11:05

Pochwalę się nowym bajerem do Lancera.
Dokładka zderzaka przedniego od Renault Espace III.

Trzeba ją tylko doczyścić (była lakierowana), prysnąć jakimś podkładem i czarną farbą.
Muszę tylko znaleźć coś bardzo elastycznego... silikonówka starczy? Czy trzeba coś z "uplastyczniaczem"?
Tak czy siak, na wiosnę ruszam z kolejnymi przeróbkami!

Uploaded with ImageShack.us

Zielu - 15-11-2011, 13:30

Nie za nisko będzie? :) Dokładka jest pewnie z ABS, czyli materiału giętkiego. Do farby wypadałoby dodać jakiegoś plastyfikatora, żeby nic nie pękało ;-)
xluki - 15-11-2011, 14:11

Mithrill, spróbuj oczyścić tą dokładkę z farby i najpierw spróbuj maznąć ją czernidłem. Te plastiki z Renówek są bardzo na to podatne :)

PS. Ciekawe czy taka dokładka podpasowałaby do Carismy... bo tej od MSX'a nigdzie nie mogę dostać.

Mithrill - 15-11-2011, 15:33

No właśnie tez myślałem o takim zabiegu. Spróbuję... tylko ciężko będzie to wyczyścić z resztek farby. Rozpuszczalnik nic jej nie zrobi? :biggrin:

Te dokładki są stosunkowo uniwersalne. Do Cari powinna podejść.
Ja muszę nieco końcówki przyciąć, bo są za długie, ale to już po założeniu się dopasuje.

xluki - 15-11-2011, 23:27

Myślę, że nie zaszkodzi.
Jak mógłbyś i miałbyś czas to podeślij wymiary tej dokładki (głównie długość), bo podsunąłeś mi pomysł.

Mithrill - 16-11-2011, 17:47

Długość? Hehe... no ok. Jakoś to pomierzę, ale wynik będzie taki "mniej-więcej". ;)

213cm (+/- 1cm).

xluki - 16-11-2011, 22:45

Dzięki wielkie. Czekam na fotki dokładki po operacji czyszczenia. 8)
Mithrill - 17-11-2011, 16:52

Nie ma problema.
Ale to dopiero na wiosnę będę się z tym babrał...

Dziś założyłem kółka zimowe. Wygląd wozu poszedł na duży minus, ale za to wszystko inne na plus! :P

k@rol - 17-11-2011, 19:08

Pięęękny i 17tki bajka no i do tego bordowy :D gratuluję świetny misiek
Mithrill - 28-11-2011, 10:11

Dzięki, k@rol.
Jeszcze sporo pracy przede mną, ale mam nadzieję, że będzie OK.
Zobaczymy wiosną/latem jak to wszystko wyjdzie.

Póki co, Miś jeździ bezproblemowo. Nic niepokojącego się z nim nie dzieje.
Chciałbym tylko zrobić coś z tymi "zimowymi" stalówkami, bo mnie przyprawiają o mdłości.
Pomyślę i coś zaradzę...