To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju

Marcino - 22-02-2018, 12:49

bialyjayz napisał/a:
Marcino napisał/a:
Gdzie i jaka kupić najalepiej? tez to muszę zrobić..

polecam spróbować dokręcić wszystkie śrubki mocujące pokrywę, miałem podobny problem wycieki....... wziąłem nasadkę 10mm bodajże i każda śrubka obróciła się jeszcze ok. 2-3 obrotów takie były luźne, oczywiście nie znaczy że u ciebie pomoże ale spróbować można :)

Już nic nie pomoze, tylko nowa uszczelka. Te sa z 2009 r. Były już dokrecane i montowane na uszczelniacz. Prawdopodobnie pokrywa jest lekko pogieta. Mam druga wybiore tą lepsza i wtedy jedna postaram się wyprostować.

Michaszysz - 08-05-2018, 22:58

Jest jakaś różnica między Dirko szarym i czerwonym?
Anonymous - 08-05-2018, 23:42

...
Michaszysz - 05-09-2018, 01:05

Co może być powodem wycieku spod szpilek kolektora wydechowego? Dolne są całe w oleju, górne lekko zapocone Uszczelniacze zaworowe? Czy może jest jakieś połączenie z kanałami olejowymi i szpilkami kolektora wydechowego? Jak demontowałem kolektor dolotowy, to w środku był delikatnie okopcony i zapocony w oleju.
Hugo - 05-09-2018, 07:59

Michaszysz, a silnik spala olej?
Marcino - 05-09-2018, 08:21

Michaszysz napisał/a:
Co może być powodem wycieku spod szpilek kolektora wydechowego? Dolne są całe w oleju, górne lekko zapocone Uszczelniacze zaworowe? Czy może jest jakieś połączenie z kanałami olejowymi i szpilkami kolektora wydechowego? Jak demontowałem kolektor dolotowy, to w środku był delikatnie okopcony i zapocony w oleju.

Ja mam tak samo i to jest wyciek z pod pokrywy. Moj oleju nie spala.

Michaszysz - 05-09-2018, 08:55

Oleju ubywa, przy poprzednich 12000 km dolałem jakieś 1.2 litra oleju, ale mialem też sporo wycieków, ale raczej niemożliwe żeby tyle wyciekło, więc chyba spala olej. Dym z rury wydechowej jest jasny biały, nie śmierdzi przepalonym olejem.

[ Dodano: 05-09-2018, 09:00 ]
I to nie jest wyciek spod pokrywy.

bialyjayz - 05-09-2018, 10:50

Marcino napisał/a:
Moj oleju nie spala.

co to znaczy " nie spala" w przypadku silnika spalinowego?
Każdy silnik nawet najnowższy bierze jakąś tam ilość oleju,tym bardziej przy wyższych zakresach obrotowych....
jak się jeździ jak emeryt do max. 3 tys. to może i faktycznie nie widać, żeby cokolwiek chlipał, jednak po to jest górny zakres obrotowy żeby z niego korzystać i smarować ten silnik....mój dla przykładu co wymiane bierze w sumie ok 700-900ml. i tak kupuje bańkę 5 litrów więc wystarcza "od" "do".

[ Dodano: 05-09-2018, 10:56 ]
Michaszysz napisał/a:

spróbuj podokręcać pokrywę "klawiatury" kiedyś miałem podobne objawy i okazało się że wszystkie śruby mogłem dokręcić od pół obrotu do nawet 2, zabieg 10minut a może faktycznie pomóc

Marcino - 05-09-2018, 16:48

bialyjayz napisał/a:
Marcino napisał/a:
Moj oleju nie spala.

co to znaczy " nie spala" w przypadku silnika spalinowego?
Każdy silnik nawet najnowższy bierze jakąś tam ilość oleju,tym bardziej przy wyższych zakresach obrotowych....
jak się jeździ jak emeryt do max. 3 tys. to może i faktycznie nie widać, żeby cokolwiek chlipał, jednak po to jest górny zakres obrotowy żeby z niego korzystać i smarować ten silnik....mój dla przykładu co wymiane bierze w sumie ok 700-900ml. i tak kupuje bańkę 5 litrów więc wystarcza "od" "do".

[ Dodano: 05-09-2018, 10:56 ]
Michaszysz napisał/a:

spróbuj podokręcać pokrywę "klawiatury" kiedyś miałem podobne objawy i okazało się że wszystkie śruby mogłem dokręcić od pół obrotu do nawet 2, zabieg 10minut a może faktycznie pomóc

No nie dolewam 1l na 2 tyś, ale faktycznie przez wycieki z 500-700 ml musze dolać na 15kkm.

RE_man - 07-07-2019, 15:34

Witam, szukam w wątku ale nie znalazłem podobnego problemu. Mianowicie miałem wyciek spod tylnej pokrywy, wymieniona, nowa uszczelka dodatkowo zrobione na sylikon Reinz. Wczoraj sprawdziłem pokrywa trzyma nie poci, aparat zapłonowy również, a silnik od strony grodzi od kolektora wydechowego w dół jets zapocony, wyczyściłem to na tyle ile się dało, przejechałem trochę i wydaje mi się że pocą się takie dwa przewody idące w stronę grodzi które są gdzieś w okolicy aparatu, czy one nie są przypadkiem od odpowietrzenia skrzyni korbowej lub odmy ?
Z góry dzięki za odpowiedzi :wink:

Krzyzak - 07-07-2019, 17:53

musisz wskazać jakie węże, bo tam przy aparacie są przewody do nagrzewnicy i faktycznie w V6 jest problem z orinami na nich - po pewnym czasie te okularki potrafią cieknąć i niestety dostaje aparat...
RE_man - 07-07-2019, 21:03

Krzyzak napisał/a:
musisz wskazać jakie węże, bo tam przy aparacie są przewody do nagrzewnicy i faktycznie w V6 jest problem z orinami na nich - po pewnym czasie te okularki potrafią cieknąć i niestety dostaje aparat...

Sprawdziłem, zapocone były linki wybieraka biegów, wyczyściłem je wczoraj i są jak narazie czyste. Mam taką teorie że może się na nie dostawać olej spod aparatu, bo wychodziło by że idą bezpośrednio pod nim.

savagger995 - 28-06-2020, 16:08

Witam, szukam w wątku ale nie znalazłem podobnego problemu. Wyciek tak jak zaznaczony czerwonymi okręgami na zdjęciach. Ślady oleju są aż na osłonie i na wachaczu giętym i prostym. Na początek na co zwrócić uwagę.

Hugo - 28-06-2020, 17:16

savagger995, wyciek spod tylnej pokrywy zaworów, czujnika poziomu oleju lub uszczelniacza wału korbowego lub wałków rozrządu. Zdejmij małą pokrywkę rozrządu na górze i zobacz czy pasek rozrządu jest mokry od oleju, jak nie jest to nie leci z uszczelniaczy.
savagger995 - 03-08-2020, 21:07

Pasek mokry nie jest ale widać ,że uszczelniacz wałka rozrządu jest zapocony i pod kołem widać trochę oleju . Mała pokrywka przy stronie grodzi upaprana . Aby się upewnić uszczelnione na nowo silikonem dirko pokrywy, mała miska olejowa i czujnik poziomu oleju. Przed swapem były wymienione uszczelniacze i jeden by już puszczał. Możliwe by to było aby był jakiś wadliwy ? Wyczytałem gdzieś ,że może być wyrobiony wałek i trzeba by dać nadmiarowy tylko z czego to dopasować? :(