Nasze Miśki - Rekin Seichan
Mario - 27-01-2013, 21:14
_Slawek_ napisał/a: | Dokładnie 2 dni przed pojawieniem się pęknięcia narzekaliśmy na to jak strasznie jest porysowana i jak nieprzyjemnie jeździ się np. w nocy, jak coś jedzie z naprzeciwka lub w dzień pod słońce |
Znam to Sam jakoś rok temu wymieniałem szybę, stara pękła po odprysku z kamienia, a że miałem szyby ubezpieczone to dość szybko podjąłem się wymiany.
Po odebraniu auta z nową szybą, różnica ogromna w jakości patrzenia pod słońce czy w nocy pod światło
_Slawek_ - 25-03-2013, 11:55
Po pół roku spokoju (nie licząc szyby) okazało się, że galant jednak się zużywa Został oddany dzisiaj na oględziny zawieszenia i bodajże do wymiany wahacz prosty i na szczęście tylko tyle
Za to wkrótce czeka go wymiana oliwy i zacząłem się wahać. Chyba od 2010r. jeździ cały czas na valvo maxlife 10w40 i niby jest OK, ale co chwilę pojawia się gdzieś wątek aby przejść na 5w40. Pytanie tylko czy ma to sens jeśli na obecnym nic się złego nie dzieje?
Poniżej lista ewentualnych na(za)stępców z menu Millersa:
Trident Longlife 5w40
XF Longlife 5w40
EE 10w40
Mechanik sugeruje pozostać przy dotychczasowym, a mnie coś nosi z tą zmianą... tylko żeby misiek na tym nie ucierpiał.
inq - 25-03-2013, 12:14
No co Ty, Galanty się nie zużywają - one po prostu oczekują zainteresowania
Olej to już indywidualna sprawa. Na pewno będzie droższy, a przy normalnej eksploatacji różnica 10w40 vs. 5w40 nie będzie odczuwalna, ewentualnie w portfelu. Ja bym nie zmieniał. Każda zamiana oleju pozostawi ślad w psychice Miśka
m6riano - 25-03-2013, 12:26
Miałem Millersa tridenta i XFSa w 10W40...i teraz bym przeszedł znów na Motula....bo tańszy.....więc po co przepłacać...;-)
_Slawek_ - 23-04-2013, 23:54
Dzisiaj misiek miał grzebane we wnętrznościach i kilka rzeczy zostało wymienionych:
- olej + filtr, ostatecznie pozostał valvo maxlife 10w40
- świece + przewody
- uszczelki pokrywy zaworów
- lusterko wewnętrzne
Kilka dni wcześniej przeszedł też mycie podwozia i dzisiaj przy okazji wizyty u mechanika oceniono jego stan jako... delikatnie pisząc, nieciekawy. Pomimo zrobionej w 2010 "(pseudo)konserwacji" to po kolejnej takiej zimie mogą się pojawić pierwsze dziury, jeśli się temu nie zaradzi na czas Przecież ten samochód ma dopiero... 12 lat Historie o kilkuletnich rdzewiejących mazdach i mercedesach jakoś wcale mnie nie pocieszają
Hugo - 24-04-2013, 16:18
Zapytam przy okazji: w którym miejscu jest filtr oleju w 2,5? Da radę go wymienić bez kanału? Z góry lub po zdjęciu prawego koła przedniego?
robertdg - 24-04-2013, 22:34
Nad rozrusznikiem, bez problemu wymieniasz "z gleby" pod warunkiem, że nie masz obniżonego zawiasu
Krzyzak - 25-04-2013, 08:59
najlepiej od spodu - tak pod kolektorem wydechowym od strony chłodnicy
zajrzyj, zobaczysz rynienkę do zlewania oleju
_Slawek_ - 18-05-2013, 14:12
Dzisiaj rekin był na przeglądzie oraz nabiciu klimy i spotkał tam prawdziwego nietypa.
Właściciel prawie 2 lata składał to półtonowe monstrum z silnikiem od volkswagena transportera
_Slawek_ - 01-08-2013, 10:12
Aktualizacja.
V6 przestało brzmieć tak aksamitnie jak zawsze. Cały przedni wydech przegrał walkę z rdzą. Po wymianie powróciła cisza . Testy spalania na trasie Lublin - Mazury - Mazury - Mazury - Lublin zakończone pozytywnie - średnia 7,8l/100km. Bez szału ale też nie za dużo
JCH - 01-08-2013, 11:26
_Slawek_ napisał/a: | średnia 7,8l/100km. Bez szału ale też nie za dużo | Jeszcze trochę starań i osiągniecie wynik Krzyżaka 7,8 to całkiem całkiem wynik Przerażające są te liczby z jedynką z przodu
PS. Gdzie byliście na Mazurach
_Slawek_ - 01-08-2013, 12:58
JCH napisał/a: | _Slawek_ napisał/a: | średnia 7,8l/100km. Bez szału ale też nie za dużo | Jeszcze trochę starań i osiągniecie wynik Krzyżaka 7,8 to całkiem całkiem wynik Przerażające są te liczby z jedynką z przodu
|
Niewykonalne W trasie trzeba by zrezygnować z redukcji do 3-ki przy wyprzedzaniu, a w Lublinie rekin musiał by mieć min. system start&stop lub napęd hybrydowy
JCH napisał/a: |
PS. Gdzie byliście na Mazurach |
Ruciane-Nida... 1 dzień słońca, a w pozostałe średnia dobowa temp. około 14st. Stąd też konieczność ganiania miśka po okolicy w poszukiwaniu jakichkolwiek atrakcji.
Krzyzak - 01-08-2013, 14:04
eeee tam - nikt się nie kapnął, że wynik z podpisu jest dla E32 - 1.8 silnik
rekin sedan tak średnio 9 wciąga a kombi 10-11
da się zejść do 8, ale na kapciach 195 a nie 225 mm
JCH - 01-08-2013, 14:14
_Slawek_ napisał/a: | Ruciane-Nida... 1 dzień słońca | Mazury są fajne Zawsze miło wspominam i koniecznie muszę na nie wrócić. Zresztą.... pogadamy w KRK
Ale pogoda.... szkoda, że nie trafiliście a teraz takie upały
Krzyzak napisał/a: | nikt się nie kapnął, że wynik z podpisu jest dla E32 - 1.8 silnik | Kapnął, kapnął. Od zawsze go masz
Hugo - 01-08-2013, 22:13
Krzyzak napisał/a: | eeee tam - nikt się nie kapnął, że wynik z podpisu jest dla E32 - 1.8 silnik
rekin sedan tak średnio 9 wciąga a kombi 10-11 | Zamorduję... A ja od kilku miesięcy zachodzę w glowę dlaczego 2,5 spala mi 9l/100 km
|
|
|