Nasze Miśki - Granat z beżem w wydaniu V6
Bartekkita - 19-02-2017, 01:00
Wpis do książki serwisowej Przy przebiegu 318k Misiek przeszedł kolejny spory serwis wymieniono:
- Olej tu nastąpiła zmiana z Mobila 5W50 Peak Life na Valvoline 5w40 Max Life, do tego filtr oleju Mann
- Wymiana sprężyn przód na Kayaba z uwagi na pęknięta sprężynę LP
- Wymiana węży chłodniczki oleju górny i dolny OEM Mitsubishi zamówione w ASO, przy okazji oczywiście płyn chłodniczy Mobil.
- Wymiana uszczelki pokrywy zaworów, ponieważ po 45k zaczęła się delikatnie pocić. Wymienione przy okazji uszczelniacze świec, stare jeszcze nie ciekły, ale były już strasznie twarde. Uszczelki Reinz
- Wymiana wahacza prawego górnego, na używany oryginał stan bardzo dobry
- Wymiana wahacza lewego dolnego, również używany oryginał tutaj doszła nowa osłona sworznia OEM Kia
- Wymiana osłony sworznia na wahaczu prawym dolnym(555, 45k na karku póki co ma się dobrze), OEM Kia
- Ponowna wymiana tulejek zwrotnicy tył. Poprzednie zakupione u Malika wytrzymały 4 dni, ale z uwagi na wyjazd do USA, remont podłogi wymienione teraz na poliuretany Deuter.
Stare tulejki
Nowe tulejki
Po ubiegłorocznym wywaleniu starego Nivo i doprowadzeniu do porządku tulejek udałem się na geometrię. Kąty z tyłu wróciły do normy, z czego jestem bardzo zadowolony, ponieważ nie musiałem się dobierać do wahaczy z tyłu Natomiast poleciał mi kąt pochylenia koła LP oraz kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, także szukam drugiej. Mam nadzieję, że to załatwi sprawę. Swoją drogą ktoś musiał ładną dziurę zaliczyć, luz na sworzniu wahacza CTR, który miał 11k, pęknięta sprężyna i prawdopodobnie skrzywiona zwrotnica, a felga prosta, opona cała, dziwna sprawa.
Bartekkita - 07-03-2017, 00:32
Jak skończyłem serwisy Misiek z okazji Świąt i 18stki dostał nowy setup zimowy. Aluski 16" i do kompletu nowe opony Dunlop Winter Sport 5d 205/55 R16 91H. Aluski po wymyciu:
A na aucie prezentują się tak:
ps. przy okazji fotki z sesji zimowej
Bartekkita - 10-04-2017, 18:15
Misiek i Saab mają nowy domek
Bartekkita - 14-09-2017, 22:38
Przydałby się mały update w końcu:
Przy przebiegu 323k wymienione zostały amorki przednie na KYB Ultra SR, końcówki drążków Lemforder oraz olej Mobil Peak Life 5w50.
Zrobiłem też regenerację foteli skórzanych:
I podziałałem trochę z wydechem:
Bzyk_R1 - 15-09-2017, 00:03
Powiedz czym te skóry zrobiłeś. Fajny efekt!
Nacz - 15-09-2017, 09:51
Skóry po regeneracji wyglądają super, dołączam się do pytania kolegi powyżej!
eremita - 15-09-2017, 11:55
Mam nadzieje że będzie lepiej niż w moim przypadku.
U mnie elementy malowane szybko się brudziły, pod wpływem Meguiars Gold Class Leather & Vinyl Cleaner kolor zostawał na szatce, do tego po dłuższym czasie zaczęły się lepić
Ja miałem robione środkami z kliniki skóry.
Wymiana elementów na nowe rozwiązała problem Tapicer stwierdził że malować można ale przed sprzedażą
Owczar - 15-09-2017, 11:56
Miałem podobne doświadczenie ze swoimi skorami. Ale pewnie wszystko zależy od środków.
Bartekkita - 17-09-2017, 23:12
Bzyk_R1, Bzyk_R1, robiłem środkami firmy colourlock, na ich stronie/yt jest opisane co i jak. Jakbyście się decydowali to dajcie znać opiszę co według mnie jest naprawdę dobre i niezbędne, bo część rzeczy z zestawu to delikatne naciągactwo.
eremita, Owczar, prawda pewnie leży gdzieś po środku. Płyna skóra z lederzentrum to naprawdę super produkt, w jednym miejscu na boczku kierowcy, skóra była już ekstrmalnie cienka została jej jakby jedna warstwa, po użyciu płynnej skóry to miejsce wróciło do normalności, jest tak samo elastyczne jak nieuszkodzone miejsce obok. Im szybciej się ją przeprowadzi zanim dojdzie do spękań skóry(a nie tylko farby) tym lepszy efekt i na dłużej wystarczy.
eremita, tak jak piszesz to tylko półśrodek, ale odpowiednio zrobiony wystarczy na długo i zabezpieczy przed dalszym niszczeniem. Dodatkowo jeżeli nie obszywamy całości to trzeba się natrudzić, żeby dobrać skórę w kolor - często i tak trzeba ją lakierować.
A co do schodzenia farby w czasie czyszczenia jest to normalne zjawisko po pozbyciu sie bezbarwnego lakieru(a to konieczny warunek prawidłowej renowacji). Oczywiście w ograniczonym stopniu, a nie że sciągasz cała farbę przy pierwszym czyszczeniu.
Brak bezbarwnego doprowadza również do większego brudzenia się skóry, zwłaszcza na często używanym fotelu kierowcy.
Natomiast na taką regenerację jak zrobiłem potrzeba 150 złotych i wolny weekend. Środków mi zostało jeszcze na najbliższe 5 lat, także imo warto
Marcino - 19-09-2017, 18:02
To daj mi znać tez sprubuje
larelijux - 19-09-2017, 21:48
Swoją drogą zdjęcia przestały działać. Fotosik wymusił haracz?
Dlatego sam się przerzuciłem na imgura, kiedyś mi wygasły wszystkie zdjęcia z tematu.
Bzyk_R1 - 19-09-2017, 22:09
larelijux, nie strasz, mi z fotosika działają w temacie.
Bartekkita - 21-09-2017, 14:34
A no wygasły, tak oglądaliście mój temat, że przekroczyłem transfery pewnie dlatego, że sporo zdjęć wrzucam z cyfrówki, a one ważą po 10mb. Tak czy siak już naprawione, będzie trzeba się przesiąść na imagura, bo nie chce mi się kompresować zdjęć.
Bzyk_R1, Nacz, Marcino, wieczorem postaram się coś sklecić i Wam wyśle
Marcino - 21-09-2017, 17:51
Oki. Montuje środek u siebie wlasnie
Bartekkita - 24-10-2017, 23:58
Ostatnio przyszło mi wymienić klocki z przodu. Padło na Ferodo Premier:
Przy okazji pomalowałem zaciski:
Wziąłem się też za usunięcie drobnych rys powstałych w ciągu ostatnich lat eksploatacji. Jak zwykle zastał mnie zmrok, więc tylko zdjęcie porównawcze w trakcie:
|
|
|