Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
Blazer - 15-09-2019, 23:21
marekp napisał/a: | Mysle ze mimo ze mi sie PHEV podoba to kompletnie bedzie nieoplacalny. Greenway rozwiaja swoja siec stacji i tam za 1kWh jest 1.89zl. Jesli nie moge ladowac w domu to te 25km bedzie kosztowalo okolo 12zl. To samo tym samym autem na benzynie bedzie mniej niz 10zl (teraz cena jest ok. 5zl za litr). Na razie jak laduje szybka ladowarka to mam 5 do 6kWh. I udaje sie przejechac do 30km. Moze akumulatory nie takie. Czyli chyba to nie byl w moim przypadku dobry pomysl. Mysle ze niebawem reszta tez bedzie platna. Jeszcze kombinuja ze by za miejsce parkingowe gdzie sie laduje placic. Cos bez sensu zrobilem z PHEV.
MarekP
Korekta. Cena jest 2.19zl za kWh i 40 groszy za parking jesli ponad 40 minut. To wiecej mnie bedzie ladowanie kosztowalo niz benzyna. Ciekawie ten rozwoj samochodow elektrycznych w Polsce wyglada. Inni na razie free ale pojda ta droga.
Jeszcze jest tzw. roaming. Jak za granica mam ladowac. To 3.30zl za minute...... Juz nie za kWh ale za minute. Dobrze jeszcze ze ten PHEV moze jezdzic bez ladowania zewnetrznego. |
Jak ktoś nie ma gdzie ładować, to PHEV się średnio opłaca- szczególnie biorąc pod uwagę koszty zakupu. Z drugiej strony elektryk też nie jest opłacalny (biorąc pod uwagę zakup). Ładowanie takiej Tesli 100 wyjdzie ~38zł/100km co przy dzisiejszych cenach daje 7,5l PB95. (7,5*5=37,50zł).
Ale już wielokrotnie poruszałem, że moim zdaniem ktoś chce elektryki wsadzić na minę bo:
1. Cena ładowania.
2. Czas ładowania.
3. Zasięg na ładowaniu.
Wyobraź sobie, że 10% Polski ma elektryki, zajeżdżasz na stacje ładowania, a tam przed Tobą 2 samochody do ładowarki (1 się ładuje+1 czeka) i jeżeli ten pierwszy zaczął się ładować dopiero co to masz 4,5h z głowy. Do tego nie zadzwonisz po taksówkę, żeby Ci przywieźli w kanisterku 5kWh. .
Hybrydy plug-in są obecnie lepszym rozwiązaniem bo łączą te dwa światy (jak ktoś ma gdzie ładować, to jeździ jak elektrykiem, a jak nie ma to jazda wygląda jak w hybrydowej Toyocie) i pozwalają w okresie przejściowym na rozwój technologi i opracowanie nowych rozwiązań.
W Plug-In'ach nie ma też problemów z czasem i zasięgiem.
marekp - 16-09-2019, 00:23
Masz calkowita racje. Niestety nie mam gdzie (na ogol) ladowac w domu. Na razie sa te stacje za darmo - nie musze w Greenway. To ladowanie to mnie raczej bawi. Jezdze czesto do sklepu albo do Macro. Tam moge pojsc na kawe co prawda do KFC tylko ale daje sie wypic ta kawa. 25 minut i sie naladuje. Albo w Lidlu zakupy niespieszne zrobie. Ale to na razie.
Masz racje ze opowiesci o elektromobilnosc to sa bajki. Co prawda sam permier opowiadal dyrdymaly jak widze. Bo cena jest zaporowa. Nie mozna porownac naszych cen i np. Niemieckich. Bo ile moge kWh za swoje pensje ja kupic a ile Niemiec? Do tego rozwewselil mnie ten roaming. To jest wszystko na stronie Greenway. Sadze ze dosc szybko opanuja atrakcyjne miejsca np. przy stacjach benzynowych na drogach szybkiego ruchu. A z czekaniem to juz sie tak zdaza. Ze ktos podjezdza Tesla i trwa to godzinami jak laduje. Tu zaczynam rozumiec oplate za miejsce parkingowe bo auto jest naladowane i nikogo nie ma w poblizu.
Zalezy zapewne tym od olejow i benzyn zeby nie bylo elektrykow. I pewnie oni wplywaja na taki a nie inny ksztalt tej "elektromobilnosci". No i na koniec tez sobie wyobrazam te 10% wszystkich aut. To jest ustawa jak zawsze bez zaplecza. Skad wziac to wszystko?
Dobrze ze to PHEV to moge jezdzic jak hybryda. A jak mam mozliwosc to ladowac z gniazdka.
Samochod jest fajny.
Usprawnilem go - wymienilem nawigacje na taka z Androidem. Sluze wyjasnieniami jakby ktos chcia. Kamera fabryczna dziala. Dziala tez PHEV watchdog. W zasadzie bez uwag. Daje sie to zmienic w dwie godziny. A jakosc jest nieporownywalnie lepsza niz tej fabrycznej. Acha. Ten system naglasniania tez dziala. Jeszcze jakbym umial skasowac reklamy w tym PHEW Watchdog to byloby super. Nie przeszkadzaja ale mnie irytuja.
A samochody elektryczne lubie z racji ich dynamiki duzej.
Choc jak widac ktos probuje zabic te auta.
MarekP
Blazer - 16-09-2019, 00:34
Proponuje obejrzeć sobie na Youtubie:
https://www.youtube.com/watch?v=rdr1MSz8jds
Co do nawigacji to interesuje mnie czy działają opcje związane z napędem elektrycznym, czyli info o stopniu naładowania samochodu, trybie pracy silnika, czy też spalaniu.
Mógłbyś też podrzucić jakie radyjko zakupiłeś?
P.S. Żeby nie było, to jestem ogromnym zwolennikiem elektryków i uważam że są one przyszłością motoryzacji, ale na chwilę obecną (chodzi o technologię ładowania i magazynowania energii) istnieje ryzyko że ludzie się do nich zrażą i pozostaną przy autach spalinowych (bo je już znają), a jedynie nieliczni będą korzystać z tego typu napędu.
Nie widzę np. ładowania aut w dużych aglomeracjach miejskich (ciekawe jak wieczorem w takiej np. Warszawie naładujemy 100 000 aut??) Przypomnę tylko, że w naszej stolicy jest ponad 1mln aut.
marekp - 16-09-2019, 08:04
Bardzo ciekawy film. Nie zdawalem sobie z tego wszystkiego sprawy. Ale jesli to prawda w 60% to wlasciwe wszystko wiadomo. Ale sadze ze to jest wiecej niz 60% prawdy. Zwazywszy ze jestesmy teraz dodatkiem konsumpcyjnym do Niemiec to wiadomo skad takie ceny pradu i inne. Niemcom nie udalo sie wygrac 2 wojen swiatowych. To wygrali teraz. Zeby nie bylo. Jestem euroentuzjasta. Ale moge widziec co jest zle.
da
Co do nawigacji. Po pierwsze w fabrycznej nie ma zadnych istotnych danych a temat pracy akumulatorow. To jest jedynie animacja ktora poczatkowo mnie rozpraszala bo zamiast pilnowac drogi patrzylem jak tam cos miga. Po drugie cala ta informacja jest na desce w nieco innej formie. Nawigacja fabryczna to jest li tylko wyswietlacz do tego co i tak jest. Wiec po analizie zrezygnowalem z tego. W zamian za darmo mozna sobie zainstalowac PHEV Watchdog. Tam mam informacje o napieciu poszczegolnych ogniw i najnizszej i najwyzszej temperaturze. Ile ogniw ma najnizsze napiecie ile ma najwyzsze. To sa istotne informacje. Moze niekoniecznie w czasie jazdy bo nie mam na to wielkiego wplywu ale pomagaja ocenic stan akumulatora. Do tego jest potrzebny interface ODBII. Ja kupilem jakis za 50zl o nazwie Vgate iCar 2 jakies 100 lat temu jak mialem jeszcze Mitsubishi Lancer. Przydal sie obecnie. To sie laczy po bluetooth wiec mozna i z telefonem z Androidem sie laczyc. Nie ma wersji na iPhone. Ale poniewaz ta stacja jest Androidem wiec pomyslalem ze powinno dzialac. I dziala. To jest odpowiedz o stanie akumulatora. Przy okazji mozna zobaczyc rozklad energii w czasie jazdy przod-tyl i stan generatora pradu czyli silnika spalinowego. Polecam - zaden wydatek a uzytecznosc wieksza. Jedyne co to ODBII potrzebne takie ktore dziala.
Ja kupilem droga stacje multimedialna bo za 2000zl. Ale mysle ze mona i i za 1400. Moze mod nie [Edit] tego linku https://euro-watt.pl/produkt/vs-nawigacja-mitsubishi-outlander-asx-lancer-pajero-r-line-2/ Poprzednio w RAV4 i Oplu Corsie mialem nawigacje za 1400zl. Tam co prawda byl modem 4G ale tutaj dodalem router WiFi i doskonale sie lacze z Internetem. Router WiFi to jest ok. 100zl. A jest naprawde 4G bo to co bylo w tamtych nawigacjach zdaje sie ze mimo reklam to bylo 3G. Doswiadczenie czyni mistrza..... Moglem nie korzystac z tamtego modemu. On byl wbudowany w nawigacje.
Najgorzej ze masz racje Blazer co do samochodow elektrycznych. To mnie szczerze martwi.
To wracajac do poczatku wymiany zdan.
MarekP
Acha. Istotne. Doskonale pracuje z RockfordFosgate. Mnie co prawda ten system irytuje bo mi zajmuje kawalek bagaznika ale powoli sie przyzwyczajam. Choc byl moment ze chcialem to zdemontowac. Chodzi o banalna sprawe. Czasem strzelam do papieru albo do metalowych celow na wielkie odlegosci. I karabin do tego ma dlugosc 130cm w pokrowcu. Przez ten glosnik nie miesci sie w poprzek. I dlatego mnie system RockfordFosgate denerwuje.
rajan - 16-09-2019, 20:54
marekp napisał/a: | Mnie co prawda ten system irytuje bo mi zajmuje kawalek bagaznika ale powoli sie przyzwyczajam. Choc byl moment ze chcialem to zdemontowac. Chodzi o banalna sprawe. Czasem strzelam do papieru albo do metalowych celow na wielkie odlegosci. I karabin do tego ma dlugosc 130cm w pokrowcu. Przez ten glosnik nie miesci sie w poprzek. I dlatego mnie system RockfordFosgate denerwuje. |
Z karabinu nie strzelam, ale zdarza mi się okazjonalnie przewieźć 6-7 osób. Projektanci auta przewidzieli miejsce na schowanie rolety bagażnika, ale spece od nagłośnienia powiedzieli "w du..e to mamy" i postawili tam suba... Jakby nie można było tego jakoś ogarnąć
Blazer - 16-09-2019, 22:10
Jak jesteśmy w temacie co mnie denerwuje, co mnie [Edit], denerwuje to prócz braku możliwości schowania rolety (a wbrew pozorom istotna kwestia-bo jak jedziemy z rodziną to oczywiście demontujemy, ale na miejscu po rozpakowaniu bagażnika można z powrotem zamontować, żeby ukryć drobnostki przed oczami wścibskich).
Druga rzecz, to brak możliwości oddzielenia bagażnika od przestrzeni pasażerskiej- jak jedziemy na wakacje, to się boję że przy mocniejszym hamowaniu coś może się przemieścić na przód.
spirosun - 17-09-2019, 11:54
https://archiwum.allegro.pl/oferta/kratka-bagaznika-mitsubishi-outlander-i7585890897.html
bywają takie ale może cos da sie dopasować/dospawać
Bizi78 - 17-09-2019, 12:11
Panowie marekp, Blazer, przypominam regulamin forum:
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.
marekp - 17-09-2019, 20:14
Przepraszem - akurat czytam ksiazke "Zmija" Sapkowskiego i on ma taki niewybredny jezyk. Pewnie stad to slowko.
MarekP
Blazer - 17-09-2019, 23:08
spirosun napisał/a: | https://archiwum.allegro.pl/oferta/kratka-bagaznika-mitsubishi-outlander-i7585890897.html
bywają takie ale może cos da sie dopasować/dospawać |
Nie jestem zwolennikiem takiej kraty, chodziło mi bardziej o takie siatki elastyczne. Na co dzień nie ma potrzeby tego wozić i można to ukryć tak jak w przypadku rolety, a gdy zajdzie potrzeba po prostu wyciągam taką siatkę do ochrony pasażerów.
Chodzi mi bardziej o coś takiego jak było w maździe 6: http://zwarty.pl/B5PMFPcfRg
marekp - 18-09-2019, 09:40
Mnie za to brakuje haczykow na siatki w bagazniku. Kupuje mieso, piwo wode i do tego musli i mleko i to laduje do siatki. Potem w RAV4 mialem haczyki. Ultra wygodne. Wieszalem tam siatke i miglem jechac i nic mi nie biegalo po bagazniku. A wodki nie pije wcale ale smiesznie jest ze kierowca przede wszystkim o wodke dba . Te haczyki w RAW-e byly zrobione razem z tymi oslonami. Ale w Yarisie juz nie bylo tego udogodnienia.
Przy okazji. Znalazlem takie cos: Power Box PHEV. To robi (lub moze sprzedaje) firma Vtech i to powoduje ze przycisk ECO stanie sie - jazda tylko na pradzie. Czyli jak bede chcial mocniej przyspieszyc to sie silnik spalinowy nie wlaczy. Pisza tam ze nawet 70% sie oszczedzi ale ja w to nie wierze. Jak zreszta we wszystkie dane dowolnego producenta dotyczace zuzycia paliwa. Ale fakt faktem ze moglby ten silnik pozniej sie zalaczac. Moge oczywiscie tak jechac zeby sie nie uruchmial. To pudelko nie blokuje kick down. Czyli jak mocno przycisne to pojedzie. Ale cena.... niemal 1000zl. Jest tez zaslepka ktora powoduje ze stanie sie to fabryczne. Oni to zaslepka nazwali ale to jest jakas przejsciowka. Nie wymaga ingerencji w samochod. Odlacza sie jakas wtyczke i tam montuje ten chip. Nie wiem ile to naprawde warte. Na razie jest niezgodnosc na stronie - napisali ze dostawa w Polsce i EU jest za darmo. Natomiast jak bym probowal zamowic to jest ze 20zl. Wiem. Niedrogo. Ale co jeszcze sie nie zgadza - opis - stan faktyczny? Zmniejsza cos takiego moje zaufanie. Link zeby sobie obejrzec co i jak: https://vtech.pl/aktualnosci/mitsubishi-outlander-phev-box-jazda-na-samym-pradzie.html
Jak widac cos bym przerobil jeszcze poza radiem. Moze wieksza bateria? Nie starcza mi pradu. Ostatnio mam zawsze sprawy w miescie na ponad 25km. To dwa razy wieksza "bakteria" by sie przydala..... Lepiej mi sie laduje na Innogy choc to niemal 3h trwa.
Polecam za to PHEV Watchdog. Fajne to jest co jakis czas zobaczyc jak sie zachowuje akumulator.
MarekP
PS. OT. Kiedys na wsi gdzie mam dom letni w sklepie byla karteczka: Pojechalismy na slub. Piwo i chleb u....... i tu byl adres gdzie mozna dostac podstawowe artykuly. Ciekawa byla kolejnosc ze o zestawieniu nie powie. Piwo i chleb... no i jak juz sobie kupie piwo i chleb to nie mam co z siatka zrobic.
Blazer - 18-09-2019, 22:17
Trochę z innej beczki-takie pytanie do posiadaczy aut marki Mitsubishi (szczególnie Outlanderów)- jak z ochroną antykorozyjną, chodzi mi głownie czy zabezpieczać auto w jakiś sposób od spodu , czy jednak nie martwić się i nic nie robić? Do tej pory miałem BMW i w temacie zabezpieczenia antykorozyjnego nie musiałem robić nic (14-letnie auto nie miało żadnych ognisk korozji).
arokub - 19-09-2019, 07:47
Blazer, polecam ten wątek:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=101690
marekp - 20-09-2019, 23:24
Dzis ubezpieczalem PHEV-a. Wyobrazcie sobie, ze w kilku towarzystwach nie chcieli ubezpieczyc AC bo to hybryda! Nie wyjasniono mi dlaczego. Nie bo nie. W dwoch wielkich towarzystwach podali mi cene roczna ubezpieczenia OC/AC 76 tys zl. Podczas gdy auto jest warte ok. 70 tys. Rozumiem ze nie powiedzieli jawnym tekstem ze nie ubezpieczaja hybryd tylko dali do zrozumienia. To jak sie ma ten trend pro ekologiczny do tych dzialan?
MarekP
Blazer - 22-09-2019, 08:37
Miałem tak samo w jednej z największych firm wyliczyli mi też 76000zł, śmiałem siędo agentki, że muszę wziąć drugi kredyt żeby ubezpieczyć auto, z tym że o ile auto jest jużmoje to temat AC po roku wróci
Oczywiście koniec końców ubezpieczenie wyszło 2400zł-AC+OC więc uważam, że nie jest tak źle biorąc pod uwagę że chyba samo OC to 800zł. Do tego przy AC dochodzi pakiet Assistance, holowanie, szyby, auto zastępcze itp.
|
|
|