To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

viader - 18-08-2010, 11:03

Maddox napisał/a:
ostatnio mialem taka sytuacje:
korek ze wzgledu na wypadek, poruszamy sie wolno, jedynka, luz, stoimy itp.
ruszylismy, widze ze przedemna auta przyspieszyly, powstala luka ponad 10 metrow, moze nawet wiecej, ja nadal jade na 1 bo widze ze auta przedemna zaczynaja zwalniac i stoja, wiec sie telepie na tej swojej jedynce, nagle barabuch wyprzedza mnie jadacy za mna vw passat, i oczywiscie musi hamowac do 0, ja rowniez, a gdybysmy jechali nadal jak jechalismy to nikt nie musialby stawac redukowac, ponownie zalaczac biegu, ot, toczylibysm sie na jedynkach.
czasem mam wrazenie ze w naszym narodzie jest jakis mus do wyprzedzania, chodby bezmyslnego i nic nie dajacego, ale zawsze jeden objechany.
pozniej i tak go wyprzedzilem ale na prostej, bez zwalniania, wpychania sie itp.

Niestety takich debili drogowych jest więcej i do tego masakrycznie agresywnych. Jechałem trasą toruńską w podobnych warunkach, chciałem zmienić pas, aby zjechać z trasy, oczywiście nikt nie chciał mnie wpuścić, więc toczyłem się na 1biegu a przede mną zrobiło się z 50m wolnego (dalej był nieruchomy korek). Jak wkońcu ktoś mnie wpuścił, zza mojego auta wyjechał łysy kark w nubirze trąbiąc i wymachując rękami, gdy mnie mijał wykonał manewr jakby chciał mnie staranować :shock: . Był cały czerwony na ryju i pewnie jakby mógł to wykonałby na mnie wyrok śmierci. Coś się darł razem ze swoją dziewczyną w dresie. Pomknął te 50m z rykiem dziurawego tłumika....po czym stanął w korku. Ja tylko popukałem się w czoło, czym wywołałem jeszcze większą jego irytację (aż mu dym poszedł z uszu). Skąd się biorą tacy pajace :?: :evil: :lol:

akbi - 18-08-2010, 12:06

Maddox napisał/a:
powstala luka ponad 10 metrow

nie sądzę, aby to była odległość 10m ...a jeśli tak było to faktycznie trafiłeś na wyjątkowego kretyna ...(jakiego osobiście nie widziałem odkąd mam prawko ponad 17lat), który by się wciskał z powody zaledwie tych 10m

krzychu - 18-08-2010, 12:09

akbi napisał/a:
Maddox napisał/a:
powstala luka ponad 10 metrow

nie sądzę, aby to była odległość 10m ...a jeśli tak było to faktycznie trafiłeś na wyjątkowego kretyna ...(jakiego osobiście nie widziałem odkąd mam prawko ponad 17lat), który by się wciskał z powody zaledwie tych 10m

A ja kiedyś byłem w Warszawie stałem jak to w Warszawie w korkach i jeden młody frajer potrafił swoim matizem wciskać się w KAŻDĄ dziurę na chama tak że trzeba było hamować i każdy na niego trąbił aż dziw bierze że się nie bał że ktoś w końcu wysiądzie i przemówi mu do rozsądku.

W moich okolicach dawno takowego nie widziałem.

akbi - 18-08-2010, 12:21

krzychu, ale wyprzedzał, czy zmieniał pas??
krzychu - 18-08-2010, 12:28

Znaczy ciężko to określić bo to było tak że jak zostawiłeś mu 2-3m wolnego to potrafił przeskoczyć, potem z powrotem itd a balansował po 3 pasach często stojąc w poprzek na 2 pasach. Więc to równie bezczelne co wyprzedzanie bo zostawiło się 10m. Z takich ciekawszych jeszcze historyjek to wyprzedzanie kolumny przed przejazdem kolejowym i stawania na lewym pasie przed przejazdem (kilka razy to widziałem) a potem dynamicznie ruszenie :shock: Kiedyś koleś wpadł bo wiedziałem że rogatka jest uszkodzona i stanąłem 6-7m wcześniej a jakiś gość Volvo podjechał i stanął przede mną trochę mnie "szarpało" w aucie ale sobie myślę cóż zrobić rogatki się otworzyły (tylko ta przed nim nie) ja pojechałem a on stał tam sierota bo parę samochodów dojechało tak że nie mógł cofnąć ani kawałka.
Anonymous - 18-08-2010, 12:58

Jackie napisał/a:
Ot takie autko dla dziewczyny na lansik w małej miejscowości

wiem ze to prowokacja wiec sie nie odzywam :)

Jackie napisał/a:
Jeździłem tym autem. Jest OK ale .... choćby Ralliarta to mu cholernie daleko

kolejna prowokacja :) chocby ze wzgledu na sam naped,

Jacek odnioslem sie tylko do twojego tekstu ze auta ze stajni mitsu maja rewelacyjna trakcje i ich wlasciciele powinni czuc sie zobowiazani w przeciwienstwie do pseudo aut typu VW :) a oboje wiemy ze tak nie jest bo tak jak gdzies kiedys napisal kierowca rajdowy: ...Wystarczy pojeździć Lancernikiem i Imprezą w wersji salonowej, bez żadnych modyfikacji, i każdy kto ma jakieś pojęcie o dynamice sportowej jazdy wychodzi z Evo z przekonaniem, że latał samolotem akrobatycznym...

a na koniec tylko chcialbym zaznaczyc ze w tym wszystkim tylko chodzi mi o to zeby nikt sobie nie pomyslal ze jezdzi 120KM samolotem akrobytycznym ktorego nie obowiazuja prawa fizyki :P

Jackie - 18-08-2010, 14:07

arturro napisał/a:
wiem ze to prowokacja wiec sie nie odzywam :)

No co Ty :?: :D ;)
arturro napisał/a:
kolejna prowokacja :) chocby ze wzgledu na sam naped,

I tak i nie ;) Cena GTI i Ralliarta jakoś specjalnie od siebie nie odbiega ;)
arturro napisał/a:
do pseudo aut typu VW

A Ty od razu do mocnych słów, jakie pseudo? Ot "niepełnosprytnych" wystarczy ;) :D
arturro napisał/a:
a oboje wiemy ze tak nie jest....
eee.... a który z nas jest dziewczynką :?: ;)
arturro napisał/a:
a na koniec tylko chcialbym zaznaczyc ze w tym wszystkim tylko chodzi mi o to zeby nikt sobie nie pomyslal ze jezdzi 120KM samolotem akrobytycznym ktorego nie obowiazuja prawa fizyki :P

O to to, moja Anielciu, o to to ;)

Pazdrawliajem

cns80 - 18-08-2010, 15:04

Jackie napisał/a:

arturro napisał/a:
a oboje wiemy ze tak nie jest....
eee.... a który z nas jest dziewczynką :?: ;)

Uważaj Jacku, bo za to można dostać RB http://forum.mitsumaniaki...=55323&start=90 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Anonymous - 18-08-2010, 15:21

arturro napisał/a:
a oboje wiemy

Jackie napisał/a:
eee.... a który z nas jest dziewczynką

hehe ale numer, ze tak moglem napisac :)
ale pamietaj nie omieszkam sprawdzic przy najblizszej okazji tzn. zamiast pytac: ze mna sie nie napijesz? spytam: no to kto jest dziewczynka? :D :D

koniec i sorry za OT

Jackie - 18-08-2010, 15:50

arturro napisał/a:
ale pamietaj nie omieszkam sprawdzic przy najblizszej okazji tzn. zamiast pytac: ze mna sie nie napijesz? spytam: no to kto jest dziewczynka? :D :D

Wiesz jak już będziemy ze sobą pić to już po krótkim czasie nie będzie to miało znaczenia ;D .
arturro napisał/a:
sorry za OT

No jaki OT? Toż my samom prawdem jak tu stojem mówimy a prawda, jak wiadomo, zawsze jest na tym...no, na...eee, miejscu, znaczy się ;)
Pozdrawiam

krzychu - 18-08-2010, 22:29

cns80 napisał/a:

Uważaj Jacku, bo za to można dostać RB http://forum.mitsumaniaki...=55323&start=90 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A kto za to dostał RB? Nie widzę żeby Akbi miał za to ostrzeżenie ale jeśli się należy.... :finga:

cns80 - 19-08-2010, 08:42

krzychu napisał/a:
A kto za to dostał RB? Nie widzę żeby Akbi miał za to ostrzeżenie ale jeśli się należy.... :finga:
Już ma usunięte :D

A wracając do tematu:
Wczoraj się naprawdę przestraszyłem.
Jadę sobie moto ok. 50 km/h (dopuszczalna w tym miejscu to 60 km/h). Z mojej lewej strony dołączają się dwa pasy zjeżdżające z wiaduktu. Z jednego z tych pasów zjeżdża na mnie jeszcze wolniej jadące Subaru Justy (kierunkowskaz ma włączony). Ja zaczynam hamować i uciekać do krawężnika jednocześnie trąbiąc i świecąc długimi. Kierowca Subaru nie reaguje i dalej robi swoje. Gdy już docisnął mnie do krawężnika udało mi się wyhamować do jakiś 20 km/h i ominąć go. Spotkaliśmy się na światłach, a tam dziadek z babcią. Więc się go pytam czy jest ślepy i mnie nie widzi, a on odpowiada że nie widział. No to się pytam czy klaksonu nie słyszy, a on na to że nie słyszał. Ręce mi opadły :( Zabije Cię taki na drodze, bo jest ślepy i głuchy, a prawo jazdy nadal ma.

Fragu - 19-08-2010, 09:32

A ja dzisiaj widziałem na dk5 Pana na skuterku, który poginał środkiem, nagle włączył prawy kierunkowskaz i zniknął po lewej stronie :D

A wcześniej, podczas powrotu z urlopu, na ekspresówce widziałem małolata z dziewczyną, na skuterze, śmigających całe 40km/h lewym pasem. (nie, nie było gdzie skręcić przez najbliższe 10km) :wink:

koszmarek - 19-08-2010, 09:35

ja dzisiaj rano na siekierkowskim widziałam RUSKI autokar jadący.. no prędkością mojego autobusu po lewym pasie... :shock: u nich się tak jeździ?
Anonymous - 19-08-2010, 10:11

z dedykacja dla Fragu, http://biertijd.com/mediaplayer/?itemid=22364