Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. III czyli REWOLUCJA
pamar - 27-01-2011, 14:12
W kwestii braku miejsca w dowodzie rejestracyjnym...
1) "Niezwłocznie" (dowód jest nieważny)
2) Kary ze strony urzędu nie ma, natomiast policja ma prawo się przyczepić za jazdę z nieważnym dokumentem
3) Opłata 86PLN
4) Od ręki dostaje się dowód tymczasowy
aaa i zapomniałem, że trzeba mieć z sobą tablice, bo będzie nowy znaczek legalizacyjny
robertdg - 27-01-2011, 14:55
vendetta i Efa!:
Cytat: | Termin i sposób załatwienia
Wydanie wtórnika lub wymiana zniszczonego dowodu rejestracyjnego następuje w drodze decyzji administracyjnej. Po złożeniu wniosku o wydanie wtórnika lub wymianę zniszczonego dowodu rejestracyjnego, zgodnie z obowiązującymi przepisami, organ rejestrujący dokonuje rejestracji czasowej pojazdu na okres 30 dni, zamawiając w tym czasie dowód rejestracyjny w Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych w Warszawie. Dokumentem dopuszczającym pojazd do ruchu jest w tym momencie pozwolenie czasowe.W przypadku wnioskowania o wymianę dowodu rejestracyjnego, w którym zabrakło miejsca na wpisy kolejnych terminów okresowych badań technicznych pojazdu organ rejestrujący również wydaje pozowlenie czasowe na okres 30 dni, chyba że stan dotychczasowego dowodu pozwala na zawarcie w nim informacji o złożeniu przez klienta wniosku o wymianę tego dokumentu (oceny dokumentu dokonują pracownicy Urzędu) - w takim wypadku dokonuje się adnotacji w dotychczasowym dowodzie rejestracyjnym potwierdzającej zgłoszenie zmian, zamawiając w tym czasie dowód rejestracyjny w Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych w Warszawie.W obu przypadkach dotychczasowy dokument należy przed upływem wyznaczonego terminu wymienić w tut. urzędzie na nowy dowód rejestracyjny po okazaniu dowodu osobistego i dokumentu potwierdzającego uiszczenie opłaty ubezpieczeniowej OC oraz karty pojazdu (jeżeli była wydana).
Podstawa prawna
* Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz.U.Nr 108, poz.908 z 2005 r. z późn. zm.),
* rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (tekst jednolity Dz.U.Nr 186, poz.1322 z 2007 r. z późn.zm.),
* rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (tekst jednolity Dz.U.Nr 137, poz.968 z 2007 r. z późn.zm.).
Tryb odwoławczy
Od decyzji odmawiającej wydania wtórnika lub wymiany dowodu rejestracyjnego przysługuje stronie prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Poznaniu, w terminie 14 dni od daty jej doręczenia.Odwołanie wnosi się za pośrednictwem Wydziału Komunikacji.Odwołanie nie podlega opłacie skarbowej. |
Polecam Biuletyn informacji publicznej Urzędu miasta...
Wszyc - 27-01-2011, 15:43
pamar napisał/a: | aaa i zapomniałem, że trzeba mieć z sobą tablice, bo będzie nowy znaczek legalizacyjny |
haha no to ciekawie mi się kończy miejsce w dowodzie jak przyjdę do nich z moją rejestracją przednią 4 razy odmalowaną i wyglądającą jak bym ją pod walec rzucił ciekawe co powiedzą ( ale nalepkę jeszcze ma )
mkm - 27-01-2011, 19:04
Wszyc napisał/a: | jak przyjdę do nich z moją rejestracją przednią 4 razy odmalowaną i wyglądającą jak bym ją pod walec rzucił ciekawe co powiedzą ( ale nalepkę jeszcze ma ) |
Nic
Każą Ci zapłacić za nowe i będziesz miał nówki
mabda - 27-01-2011, 19:12
...ze suknia wybrana po 5godzinach przymierzania mloda wyglada zjawiskowo
vendetta - 27-01-2011, 19:24
robertdg dzięki za odpowiedź, z tego co rozumiem to nie ma tu wprost napisane ile jest dni na wymianę tego dowodu? Mam problem bo auto było na moją Mamę i teraz muszę je przerejestrować (sprawa spadkowa).
mabda - 27-01-2011, 20:27
...ze mi zimno!
wyderka - 27-01-2011, 20:35
.. że właśnie wróciłem do domu
mkm - 27-01-2011, 21:24
vendetta, nic się nie stresuj. Zaświadczenie o ważnym przeglądzie masz, a to jest najważniejsze.
Władza poucza o konieczności wyrobienia nowego blankietu. Problemy zaczynają się po roku gdy pora na następny przegląd, ale do tego czasu powinnaś się ze wszystkimi swoimi sprawami wyrobić.
Jackie - 27-01-2011, 21:44
...że jutro jadę do Krakowa i czeka mnie 5h jazdy pociągiem z Małolatem a to nie wróży niczego dobrego.
....że miałem jechać z moją Xantipe do Meksyku ale z uwagi na ostrzeżenia na stronie MSZ nie pojadę (bo się boję)
...że chcę jechać w góry na narty i szukam jakiejś godnej polecenia miejscówki w Słowacji
...że sprzedaż zdechła niemal do 0 więc mam nieco więcej czasu dla rodziny
...że....
Pozdrawiam
Seichan - 27-01-2011, 22:04
Jackie napisał/a: |
...że chcę jechać w góry na narty i szukam jakiejś godnej polecenia miejscówki w Słowacji |
Ja dostałam namiary na Vysne Ruzbachy: http://www.sportove-centr...?id_centrum=250
Z tego co pisała osoba rekomendująca to miejsce, atutem tego miejsca jest to, że wszystko jest blisko, nie ma potrzeby jeździć samochodem, stoki są dla osób z różnym poziomem zaawansowania. Ponadto jeśli ktoś chcę cos mocnego, to do Tatrzanskiej Łomnicy jest 40km i można jechać na 2000mnp.
Nie byliśmy jeszcze, więc nie zdam relacji naocznego świadka Pewnie w lutym się wybierzemy.
koszmarek - 27-01-2011, 22:08
Potrzebuje dobrego masażu kręgosłupa, bo jeszcze jeden tydzień jak ten to mi pękną plecy od siedzenia :/
JCH - 27-01-2011, 22:28
Jackie napisał/a: | ...że chcę jechać w góry na narty i szukam jakiejś godnej polecenia miejscówki w Słowacji | Ze spokojnym sumieniem mogę polecić to http://hotelgrand.jasna.sk
I tam jak sobie poklikasz to są pakiety pobyt + skipas.
Byłem w zeszłym roku i w tym chyba powtórzę.
Rafal_Szczecin - 27-01-2011, 22:31
POMOZMY KUBIE
KUBA
Hubeeert - 27-01-2011, 22:38
Jackie napisał/a: | ....że miałem jechać z moją Xantipe do Meksyku ale z uwagi na ostrzeżenia na stronie MSZ nie pojadę (bo się boję) | cykor
|
|
|