Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Marcino - 15-08-2020, 12:54
Potwierdzam jedno i drugiego. W pozytywnym sensie popaprani. Konserwacja ma trzymać nie musi wyglądać. Po złocie wezmę się i za mojego do poprawek choć nie ma wiele.
Jak by wszyscy tak dbali było by pięknie.
mouseman - 15-08-2020, 22:19
Hugo napisał/a: | Pierwsza sprawa tyczy się szyberdachu, |
Miałem identyczny problem w swoim Galancie, skończyło się wymianą silniczka mechanizmu. Wymiana sterownika oraz przycisku nic nie dała.
Hugo - 16-08-2020, 17:34
mouseman, dzięki za info na w sprawie szyberdachu. Nie podejrzewałem silniczka, bo myślałem, że on albo działa albo nie, a jednak w nim jest problem. Na szczęście jak na razie działa bez zarzutu.
Hugo - 23-08-2020, 10:24
Witam ponownie. Już chyba wyżej wspominałem, że hamulce z ASX nadal wydawały mi się za małe, więc po głowie cały czas chodził SWAP na coś większego. No i tak szukałem, szukałem, oglądałem różne zaciski i tarcze hamulcowe i wybór padł na hamulce z Hyundaia Santa Fe II, czyli po 2006 r. (zaciski dwutłoczkowe MANDO z tłoczkami o średnicy 45 mm i tarcze 321/28 mm). Zaciski od niego kosztują tyle co 4-pak piwa, więc zamówiłem 1 szt. z tarczą i klockami na przymiarki. I okazuje się, że rozstaw otworów na jarzma zacisku ma 140 mm, więc nie będzie pasował P&P ani do przedliftowej, ani do poliftowej zwrotnicy. Ale najlepsze było to, że odsadzenie jarzma od zwrotnicy było idealne i tarcza po założeniu na piastę idealnie centrowała się pośrodku jarzma:
A tak to wyglądało założone do poliftowej zwrotnicy (jak widać potrzebny był tylko prosty adapter w kształcie litery "L"). Na zdjęciu również przykręcony przewód hamulcowy z Galanta, oczywiście pasuje P&P:
No więc udało się znaleźć osobę, która wykonała mi odpowiednie adaptery, trochę to trwało, ale w tym czasie kupiłem bardzo okazyjnie nowe oryginalne tarcze 321/28 mm i klocki Hyundai Genuine Parts:
I w końcu dotarły adaptery i wszystko przymierzone do kupy:
Wszystko ładnie pasuje, więc można montować, przy okazji po 5 lub 6 latach od konserwacji nadkoli wypadałoby je trochę przejrzeć, co ciekawe korozji praktycznie zero, kilka nalotów gdzieniegdzie, wszystko oczyszczone, odtłuszczone, podkład reaktywny, podkład akrylowy, szlif i Noxudol 900 grubo z pędzla:
I hamulce zamontowane:
Dla porównania hamulce z ASX (zaciski jednotłoczkowe i tarcze 294/26 mm) i hamulce z Hyundaia, porównanie samych tarcz to przepaść:
Było:
Jest:
Nareszcie takie tarcze wyglądają normalnie w 18" felgach i nie ma obciachu. Ładnie wypełniają felgi. Jazda próbna na razie kilka km, ale jest czym hamować Mimo, że wszystko jest nowe i nie dotarte to już hamuje jak wściekłe. Zobaczymy po dotarciu.
Juiceman - 23-08-2020, 14:19
Zacnie milordzie, zacnie
Marcino - 23-08-2020, 16:26
No to żeś dołożył zestaw.
Masz foto drugiej strony tej L ki przejściówki ?
Hugo - 23-08-2020, 19:46
Juiceman, dzięki
Marcino, są ruchome tulejki, dwie takie same aby odsunąć adapter od uszu zwrotnicy, bo są tam takie nadlewki od zewnątrz i jedna dłuższa do dolnego mocowania jarzma:
Dodatkowy bajer w postaci zapisanych oryginalnych numerów tarcz i klocków z Hyundaia.
Bizi78 - 23-08-2020, 20:07
To o czym Hugo teraz będziesz pisał jak już hamulce doprowadzisz do perfekcji .
Krzyzak - 23-08-2020, 20:13
Niezły mod - niech się MMC wstydzi, bo generalnie hamulce to najbardziej znana wada rekina...
Edit - patrzę na tarcze ASX i SanaFe to szerokość powierzchni ciernej nie jakaś dużo większa. Parę mm? - więc różnica w hamowaniu to pewnie nie tylko kwestia rozmiaru tarczy.
Hugo - 23-08-2020, 22:43
Bizi78, spokojnie, znając siebie to nie jest ostatnie słowo jeśli chodzi o hamulce
Krzyzak, powiem Ci, że to mnie najbardziej wkurza, że mimo bardzo dużej powierzchni ciernej klocka w tarczach z Hyundaia same klocki są niewiele szersze od tych z ASX i spora część cierna tarczy nie jest wykorzystana. Pewnie tutaj zaciski mają główną rolę w jakości hamowania, tłoczki chodzą jak nowe, wciskałem je palcami, już nie wspomnę o prowadnicach, które nie mają żadnego luzu i pracują lepiej niż w jakimkolwiek zacisku z Mitsubishi. Te zaciski MANDO są po prostu świetne, a skoro można je kupić kompletne od 15 zł/szt. to coś jest na rzeczy.
Bzyk_R1 - 24-08-2020, 00:36
Hugo, moim zdaniem tym razem wyważyłeś otwarte drzwi. Aczkolwiek jak pisałeś 4 pak piwa można poświęcić. Tarcze zostaw bo się przydadzą, a te zaciski zastąp 4 tłoczkowymi z BMW e38. Adaptery gotowe leżą w garażu u mnie.
Hugo - 24-08-2020, 08:34
Bzyk_R1, żadnych 4-tłoczkowych zacisków. Mam felgi o szerokości 8 cali, które wchodzą na styk do błotników i żadne dystanse nie wchodzą w grę. Poza tym jak zawsze pisałem zaciski Brembo to przerost formy nad treścią do auta o mocy 160KM. Celowo szukałem zwykłych zacisków, zależało mi też żeby to wyglądało jak najbardziej na oryginał.
RE_man - 25-08-2020, 01:19
Bzyk_R1 napisał/a: | Hugo, moim zdaniem tym razem wyważyłeś otwarte drzwi. Aczkolwiek jak pisałeś 4 pak piwa można poświęcić. Tarcze zostaw bo się przydadzą, a te zaciski zastąp 4 tłoczkowymi z BMW e38. Adaptery gotowe leżą w garażu u mnie. |
Galant to nie OT1 żeby można było wrzucić 20mm bez konsekwencji . Mało tego, zrobiliśmy porównanie do zestawu Brembo w Galancie Nacza i wyszło że Huberta hamuje tak samo, a nawet lepiej. Czyli zarąbiście dobrze.
Hugo napisał/a: | Nareszcie takie tarcze wyglądają normalnie w 18" felgach i nie ma obciachu. Ładnie wypełniają felgi. Jazda próbna na razie kilka km, ale jest czym hamować Mimo, że wszystko jest nowe i nie dotarte to już hamuje jak wściekłe. Zobaczymy po dotarciu. |
No ja po tym jak oceniłem efekt na żywo i jak to się spisuje jestem mega usatysfakcjonowany. Produkcja adapterów rusza na szeroką skale
Marcino - 25-08-2020, 09:35
Krzyzak napisał/a: | Edit - patrzę na tarcze ASX i SanaFe to szerokość powierzchni ciernej nie jakaś dużo większa. Parę mm? - więc różnica w hamowaniu to pewnie nie tylko kwestia rozmiaru tarczy |
SIŁA X RAMIE tutaj pewnie klocki hamują na wiekszej średnicy dlatego skuteczność jest lepsza.
Wejdzie to w felge 17" ?
Hugo - 25-08-2020, 10:58
Marcino, tak, minimalna felga to 17".
|
|
|