Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Marcino - 25-08-2020, 13:02
Ok, warte rozważenia jak mi się tarcze i klocki skoncza, ale przy moich przebiegacg pewnie za 2 lata. Czyli mam czas na kompletowanie zacisków, pompy i serwa.
Ale wtedy zimówek 15" nie założe...... ech
Bizi78 - 25-08-2020, 13:06
Marcino, a po co ci na północy kraju zimówki .
Marcino - 25-08-2020, 15:37
Bizi78 napisał/a: | Marcino, a po co ci na północy kraju zimówki . |
W sumie.... sniegu coraz mniej. te kilka dni bym przeżył:)
Krzyzak - 25-08-2020, 22:09
Marcino napisał/a: | sniegu coraz mniej | założyłbyś wielosezon
i masz rację - im bardziej odsunięte klocki od piasty tym mniej siły trzeba włożyć by uzyskać ten sam efekt
Hugo - 25-08-2020, 22:42
Bizi78 napisał/a: | Marcino, a po co ci na północy kraju zimówki | No właśnie, to samo na zachodzie. Krzyzak napisał/a: | im bardziej odsunięte klocki od piasty tym mniej siły trzeba włożyć by uzyskać ten sam efekt | Pewnie tak jest, ale zrobiłem prosty test: do zwrotnicy założyłem piastę i przykręciłem do niej tarczę 294 mm, zakręciłem ręką i kręciła się dość krótko do zatrzymania, zakręciłem jeszcze raz i bez większego problemu zatrzymałem ją jedną ręką. Później założyłem tarczę 320 mm, zakręciłem i kręciła się o wiele dłużej, a po próbie zatrzymania ręką prawie złamała mi nadgarstek Na tej podstawie można by stwierdzić, że większą, czyli cięższą tarczę jest trudniej zatrzymać, więc do wyhamowania auta potrzeba będzie większej siły na pedale hamulca.
Hugo - 14-09-2020, 21:00
2 tygodnie temu porządnie umyłem i osuszyłem Galanta, po czym po raz pierwszy od kiedy go mam go nawoskowałem (tak wiem nie ma się czym chwalić). Jak to bywa ze srebrnym lakierem nie ma efektu WOW, ale coś widać. Użyty wosk to SOFT99 KIWAMI
Woskowanie nie odbyło się bez powodu, w zeszłym tygodniu Galant dzielnie zawiózł mnie i małżonkę do ślubu
Również wnętrze porządnie wyczyszczone i umyte APC Gul Javel
Warto jeszcze przy okazji wspomnieć o hamulcach. Po przejechaniu kilkuset km na przednich hamulcach z Hyundaia Santa Fe i ich dotarciu, stwierdzam, że lepiej być nie może. Nareszcie hamuje zdecydowanie lepiej niż Space Star. Teraz jest odwrotnie, jak wsiadam do Space Stara to mam wrażenie, że jest coś nie tak O takich hamulcach marzyłem w tym aucie. Kładę nogę na pedale hamulca a on natychmiast, bez żadnego wysiłku z mojej strony wgryza się w asfalt. Zauważyłem też, że nigdy w żadnym aucie nie miałem tak ładnie błyszczących się tarcz, można się w nich przeglądać jak w lustrze. Nic nie piszczy, nie trze, nie skrzypi, nie stuka, bajka.
Krzyzak - 14-09-2020, 21:27
Hugo napisał/a: |
Woskowanie nie odbyło się bez powodu, w zeszłym tygodniu Galant dzielnie zawiózł mnie i małżonkę do ślubu | własnego?
ps. - daj jeszcze foty po woskowaniu
HUGIO - 14-09-2020, 21:39
Krzyzak napisał/a: | ps. - daj jeszcze foty po woskowaniu |
Obstawiam, że te ze wstążką na antenie są po woskowaniu .
Hugo - 14-09-2020, 21:44
Krzyzak napisał/a: | własnego? | Tak, dałem się namówić na kościelny po tylu latach
Wszystkie fotki są po woskowaniu, pierwsze dwie w słońcu, reszta jak słońce zaszło. Nie nabijać się proszę
Marcino - 14-09-2020, 22:26
No to gratulacje że już nie żyjecie bakier z prawem kościelnym.
Krzyzak - 15-09-2020, 06:38
Marcino napisał/a: | No to gratulacje że już nie żyjecie bakier z prawem kościelnym. | cały czas żyją, ale to odrębny temat
kto zresztą się tym przejmuje
Bizi78 - 15-09-2020, 07:20
Hugo napisał/a: | Woskowanie nie odbyło się bez powodu, w zeszłym tygodniu Galant dzielnie zawiózł mnie i małżonkę do ślubu |
No to pozostaje tylko pogratulować, męskiej decyzji .
jacek11 - 15-09-2020, 18:07
Hugo, kieca dał coś wypić?
Marcino - 16-09-2020, 08:19
Hugo napisał/a: | Krzyzak napisał/a:
im bardziej odsunięte klocki od piasty tym mniej siły trzeba włożyć by uzyskać ten sam efekt
Pewnie tak jest, ale zrobiłem prosty test: do zwrotnicy założyłem piastę i przykręciłem do niej tarczę 294 mm, zakręciłem ręką i kręciła się dość krótko do zatrzymania, zakręciłem jeszcze raz i bez większego problemu zatrzymałem ją jedną ręką. Później założyłem tarczę 320 mm, zakręciłem i kręciła się o wiele dłużej, a po próbie zatrzymania ręką prawie złamała mi nadgarstek Na tej podstawie można by stwierdzić, że większą, czyli cięższą tarczę jest trudniej zatrzymać, więc do wyhamowania auta potrzeba będzie większej siły na pedale hamulca. |
Większa tarcza ma większy momęt bezwłądnosci - to normalne ze wiecej energi aby ja rozpędzić i wiecej aby wyhamowac. To samo się dzieje jak się zakłąda wikesze sprzegła i wtedy synchrinizator w skrzyni ma wiecej roboty.
A po co ludzie zakładaja lekkie koła zamachowe, lekkie felgi itp? Ano po to by się szybciej wkrecał na obroty i przyspieszał.
Co do tego ze ciężko to zatrzymać ręka to fakt e miałeś większą mase rozpędzoną. Jednak jak by policzyć siłę hamowania na wiekszej średnicy bedzie napewno spora różnica dl a tego samego klocka.
deejay - 16-09-2020, 20:25
Hugo zadbaj o skóry i kup coś dobrego, bo wyglądają na suche, a to pierwszy krok do pęknięć na poszyciach.
Polecam Meguiar's Gold Class Leather Conditioner
|
|
|