Lubelskie - Lubelskie OT XII
radek79 - 23-11-2015, 10:48
https://www.youtube.com/watch?v=5B-tYmd4FiE
grzesiopol - 23-11-2015, 15:11
Dzień dobry
| Seichan napisał/a: | Teren zabudowany
2 metry od mojego domu | sam w tym miejscu złapałem się, że prędkość trochę większa od dozwolonej, nie żebym był piratem drogowym. To tak samo z siebie wychodzi, jedziesz, patrzysz a tu liczniczek powyżej. Trzeba tylko w pore sie opamietać Ale tak chyba maja wszyscy bo świętych nie ma. No chyba żeby ktoś taki był to niech pierwszy rzuci kamień. (najlepiej w siebie )
| Inq napisał/a: | Petenty są dwa: suszarki są nielegalne i nie mają prawa wystawić mandatu na podstawie pomiaru z urządzenia, które nie rejestruje obrazu. Takie z rejestratorem dopiero testują. Na nieoznakowane radiowozy jest sposób inny - trzeba zażądać zabrania prawka też kierowcy radiowozu. W przepisie jest luka i nie ma wyłączenia dla radiowozów itp. Nie przyjmujemy mandatu i albo odpuszcza policja, albo dwie osoby tracą prawko.
| jakieś dziwne patenty. Po pierwsze zawsze możesz nie przyjąć mandatu a wtedy pójdziesz do sądu i sąd może cie uniewinnić lub dołożyć więcej niż mandat i otrzymasz tyle samo punktów co przy mandacie. Pytanie tylko czy będziesz miał na tyle wiedzy aby wykazać bezpodstawność nałożenia mandatu. Oczywiście i pieniędzy bo jeżeli zatrudnisz "pomoc prawną" to też bedzie to kosztować. Nikt nie robi dzisiaj nic za darmo. Ponadto jak jesteś obeznany w tym co powinno być a nie jest i trafisz na policjanta idiotę to możesz na koniec odjechać bez mandatu.
Po drugie wynika to z innych przepisów, żeby dokonać pomiaru video policjant musi dostosować prędkość do mierzonego pojazdu, bo inaczej się tego nie zrobi, taki pomiar jest dopuszczony więc nie stanowi on podstawy do wszczynania postępowania mandatowego wobec policjanta - oczywiście jeżeli jest to robione w celu zatrzymania osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia czyli zawsze. Jak ktoś jeździ trochę po drogach to łatwo może zobaczyć jadący zgodnie z przepisami np 90 km/h radiowóz nieoznakowany i jak ktoś bedzie jechał szybciej (nie mówię tu o prędkości 100 na godzinę ale o większych) od nich to automatycznie staje się sprawcą wykroczenia i sama dalsza rejestracja video jest tylko udokumentowaniem tego czynu i policjanci zatrzymują takiego delikwenta aby uniemożliwić mu dalszą jazdę. To tak w skrócie Poczytajcie sobie Ustawę Prawo o ruchu drogowym, oczywiście ze zrozumieniem zwłaszcza dział Uprawnienia policji w tym bardzo dokładnie art. 129 i 129a
Ale najlepszym patentem jest nie popełniać przekroczenia prędkości lub innych wykroczeń i wtedy śpisz spokojnie. A że czasem za gapowe sie płaci to mówi sie trudno. Problem tego co dał się złapać. Po prostu:
i
| W@sio napisał/a: | Mnogość porad rządzi | trzeba tylko umieć to wykorzystać, ale z tym może być problem u niektórych ludzików bo każdy by chciał na już tu i teraz a tak sie nie da, trzeba czasu i to dużo.
| radek79 napisał/a: | | ja słyszałem od kierowcy taxi o pisaniu odwołań przy zatrzymaniu prawa jazdy przez starostę i ponowna kontrola policji kończy się mandatem karnym 50 zł ale nie ma przedłużenia o kolejne trzy miesiące,droga prawna trwa na tyle długo że na trzy miesiące wystarczy na dwa odwołania od zatrzymania prawa jazdy przez policję | tutaj masz rację droga do uprawomocnienia decyzji przy odwoływaniu się jest długa a czas zatrzymania prawa jazdy liczy sie od dnia popełnienia wykroczenia. Formalnie mamy nadal uprawnienia do kierowania pojazdem ale nie mamy dokumentu stwierdzającego te uprawnienia. Jeżeli ktoś sie nie boi to może jeździć - oczywiście nie popieram tego. Jest jeden minus jeździmy bez prawa jazdy co stanowi następne wykroczenie i może skończyć się mandatem za brak dokumentu.
bastek - 23-11-2015, 16:51
eh kombinujecie.... jadąc 90 km/godz (i 60 we wsi) mniej pali, nie ma mandatu, nie trzeba co chwila hamować i nie zużwają się hamulce (no, chyba że się przecholuje w drugą stronę - i się zapieką...),
czas przejazdu 50 km (ja do pracy) zgodnie z przepisami (a nawet wolniej, bo 100-110 na ekspresówce) jadę 38-40 min. jadąc szybciej ile nadrobię? 5 min? 10 min?
zamiast rozpędzać się do 130, lepiej nauczyć się płynnie wchodzić w zakręty - np ronda koło piask można spokojnie jechać 60-70 km/godz na suchym, zamiast zwalniać do 30 i się rozpędzać później
eh, piszę jak zgred jakiś
grzesiopol - 23-11-2015, 17:39
No jeździsz jak z.... zdyscyplinowany kierowca
Sebastian jak tak jeździsz to jest dobrze ale jakbyś jeździł 50 na dopuszczalnej 90 to dopiero byś był zgred. Przez nadmierną predkość ja rozumiem jazdę z dużą prędkością ale przy występowaniu zagrożenia dla innych użytkowników. Jak droga jest pusta to uważam, że można jechać szybciej np. 120 na 90-tce. Zresztą i tak z takimi prędkościami wszyscy jeżdżą tam gdzie jest 90 km/h. Niektórzy nawet jeżdżą troche szybciej ale i tak można ich po paru kilometrach zobaczyć pare aut wcześniej,
mjsystem - 23-11-2015, 17:54
| grzesiopol napisał/a: | | Jak droga jest pusta to uważam, że można jechać szybciej np. 120 na 90-tce. Zresztą i tak z takimi prędkościami wszyscy jeżdżą tam gdzie jest 90 km/h. | Nie zgodzę się
Są tacy, co jeżdżą przepisowo A nawet wolniej
grzesiopol - 23-11-2015, 18:15
| mjsystem napisał/a: | Nie zgodzę się | Z uwagi, że mieszkasz w innym rejonie polski, gdzie możliwość uzyskania większej predkości jest niemożliwa to nie masz prawa zgłaszać swojego sprzeciwu. I nie jest to przejaw dyskryminacji
A tak serio nie napisałem prawie wszyscy, bo to robi różnice. Ale masz rację nie wszyscy tak jeżdżą ale zdecydowana większość.
[ Dodano: 23-11-2015, 18:24 ]
| mjsystem napisał/a: | A nawet wolniej | to wolniej to jest właśnie wkurzające. Jest sznur samochodów w jedną i drugą stronę a dupek jedzie 50 na 90 i nie zjedzie na bok bo jest panem drogi. Niech sie przesiądzie na komunikacje masową a nie jeździ samochodem jak sie boi jeździć (jezeli można to nazwać jazdą). Wg, prawa jest to art. 90 kw - Kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, podlega karze grzywny albo karze nagany. Szkoda tylko, że policjanci nie reagują na takie zachowanie, które wg. mnie jest bardziej niebezpieczne niż jazda z prędkością 120 na 90-tce - oczywiście poza terenem miejscowości (znak E-17a).
mjsystem - 23-11-2015, 18:25
| grzesiopol napisał/a: | mjsystem napisał/a:
Nie zgodzę się
Z uwagi, że mieszkasz w innym rejonie polski, gdzie możliwość uzyskania większej predkości jest niemożliwa | Otóż odwrotnie
| grzesiopol napisał/a: | | A tak serio nie napisałem prawie wszyscy, bo to robi różnice. Ale masz rację nie wszyscy tak jeżdżą ale zdecydowana większość. | Z tym się zgodzę
grzesiopol - 23-11-2015, 18:30
Skoro ty jesteś na TAK to ja jestem 3x na NIE
No dobra idę zmieniać obuwie w Lancerze bo chyba juz pora a koła już tydzień w samochodzie leżą.
mjsystem - 23-11-2015, 18:47
| grzesiopol napisał/a: | | Skoro ty jesteś na TAK to ja jestem 3x na NIE | No cóż Zmień obuwie, u nas dziś śnieg padał.
bastek - 23-11-2015, 18:54
bry
przelewam nalewki sobie do karafek. i niezłe mi wyszły
tomasek - 23-11-2015, 19:13
Dobry wieczór
U mnie śniegu brak za to mrozik trzyma cały dzionek
radek79 - 23-11-2015, 19:22
lekki mrozik zawsze lepszy od chlapy moim zdaniem
Jaro1974 - 23-11-2015, 19:26
Dobry wieczór
Bizi78 - 23-11-2015, 19:27
Dobry, choć chłodny się zapowiada .