To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. V czyli REKREACJA

mjsystem - 03-05-2013, 19:02

mjsystem napisał/a:
..i chyba jakiś raper...przedawkował...

Bizi78 napisał/a:
"miał nieokreślonego raka, brał chemioterapię, chorował na wiele chorób".
Wszystko będzie znane po testach toksykologicznych

...i wierz tu radiu... :roll:

Bizi78 - 03-05-2013, 19:09

Sławku, mając raka też można przedawkować :? .
[*]

mjsystem - 03-05-2013, 19:22

Bizi78 napisał/a:
Sławku, mając raka też można przedawkować

Na pewno tak... [*]

koszmarek - 05-05-2013, 20:10

http://warszawa.gazeta.pl...2,13853631.html mam nadzieję, że nikt z naszych... :evil:
Yoshiko - 06-05-2013, 08:30

Od maja 2014 r. bezrobotny, który odmówi przyjęcia już pierwszej oferty z urzędu pracy,
zostanie wykreślony z rejestru na 9 miesięcy i straci dostęp do bezpłatnej służby zdrowia – ustaliła "Gazeta Wyborcza".

Takie zmiany szykuje resort pracy. Rząd chce ukrócić fałszywe bezrobocie, bowiem
szefowie urzędów pracy od lat alarmują, iż duża część osób żadnego zatrudnienia nie szuka
i zależy im tylko na ubezpieczeniu zdrowotnym, a najczęściej pracują na czarno.

Pomysł pozytywnie oceniają eksperci, wskazując, że celem bezrobotnego jest znalezienie zajęcia, a zasiłek i ubezpieczenie to wyłącznie narzędzia chroniące, gdy pozostaje bez pracy.

:shock:

tzn że co, że bezrobotny ma przyjmować każdą pracę bez względu na jej charakter :shock: ( już były takie oferty - panie do towarzystwa :doubt: )

a po drugie ten bezrobotny pracujący na czarno chętnie pracowałby legalnie - niech wezmą się za pracodawców a nie straszą utratą ubezpieczenia szaraków :evil: :evil: :evil:

Marcin-Krak - 06-05-2013, 08:39

Yoshiko napisał/a:
tzn że co, że bezrobotny ma przyjmować każdą pracę bez względu na jej charakter :shock: ( już były takie oferty - panie do towarzystwa :doubt: )

To nie do końca tak wygląda. Przy rejestrowaniu się określasz poziom wykształcenia, wiedzę, doświadczenie i ewentualne branże i miejsca pracy i na tej podstawie dopasowują Ci ofertę. Problemem jest sposób w jaki dopasowują. I skoro chcą takie rzeczy wprowadzić, to niech też i zmienią sposób tego dopasowywania.
Bo faktycznie propozycje są dość kosmiczne :roll:
Ogólnie sposób działania z bezrobotnymi w tym kraju pozostawia wiele do życzenia.
A szczególnie system wszystkich szkoleń dla osób bezrobotnych.

Morfi - 06-05-2013, 09:23

Będzie to motywowac do szukania sobie samemu pracy.
I niech te oferty proponowane bedą na cały etat a nie jakies staże czy praktyki.

Yoshiko - 06-05-2013, 09:43

Morfi napisał/a:
Będzie to motywowac do szukania sobie samemu pracy.

z tym szukaniem to tak różnie, w różnym wieku chyba jest :(

mam wrażenie że to błędne koło będzie
nieubezpieczony choruje, trafia do szpitala, przechodzi skomplikowaną operację,
otrzymuje f-rę na wiele tysięcy do zapłaty,
nie płaci bo nie ma z czego, dostaje zajęcie komornicze i trafia ????? za kratki ????? czy jak ???

Morfi - 06-05-2013, 12:02

Nie znam nikogo, komu urzad pracy znalazł by dobra prace.
Dlatego na bezrobociu trzeba samemu szukać pracy.
A to bedzie dodatkowa motywacją, widze to po swojej matce.

Jednak po analizie twierdze, że może to byc dobry pomysł.

Marcin-Krak - 06-05-2013, 13:19

Morfi napisał/a:
Jednak po analizie twierdze, że może to byc dobry pomysł.

Bo :?: :roll:

Cwaniaki na których to miał być sposób znajdą jakiś nowy i niewiele to zmieni dalej.
A wielki problem będą miały osoby uczciwe, lub takiej na przeczekaniu.
Prosty przykład. Miałem już zapewnioną ofertę pracy, ale miałem poczekać 3 miesiące. To był okres kiedy szalała ptasia grypa ;) Zarejestrowałem się jako bezrobotny. I teraz wg tego nowego systemu takie osoby np co mają zrobić z ubezpieczeniem :?: :roll:
Pomysł może i dobry, ale wykonanie typowo polskie - do d ;)

volve - 06-05-2013, 13:39

Zaznaczam, że nie miałem do czynienia z Urzędem Pracy, ale...

Przychodze do urzędu, rejestruję się jako bezrobotny. Po jakimś czasie mają ofertę pracy dla mnie. Zgodnie z nowymi przepisami przyjmuję ich ofertę i co dalej? Idę na rozmowę z pracodawcą ? Bo jeśli tak, to idę na tą rozmowę i jeśli firma mi nie pasuje to podczas rozmowy robię wszystko aby mnie nie przyjęli ;)
Chyba, że po przyjęciu oferty z UP pracodawca nie ma nic do gadania...

Morfi - 06-05-2013, 15:25

Wy nawet nie wiecie jak cięzko dostac jakąś ofertę pracy z UP.
Ja czekałem miesiąć i sam znalazłem.

Mówie przepis może byc dobry, tylko jak będzie z wykonaniem.

Jeszcze za znalezienie sobie samemu pracy jest dodatek aktywizacyjny :)

Tomek - 06-05-2013, 15:29

Marcin-Krak napisał/a:
Prosty przykład. Miałem już zapewnioną ofertę pracy, ale miałem poczekać 3 miesiące. To był okres kiedy szalała ptasia grypa ;) Zarejestrowałem się jako bezrobotny. I teraz wg tego nowego systemu takie osoby np co mają zrobić z ubezpieczeniem :?: :roll:

nie martw się, w 3 miesiące nie zaproponują Ci żadnej pracy
ja byłem zarejestrowany w 2010 od połowy maja do konca wrzesnia i dostałem od nich 1 ofertę pracy (ale nie oficjalnie, tylko pani mi powiedziała, że jakaś firma szuka grafika komputerowego - którym nie jestem)

co do samego pomysłu, to jest dobry, a wykonanie będzie już gorsze
choć nie widzę wzmianki o 20h pracy społecznej czy jakoś tak
był taki pomysł, żeby bezrobotni dostawali chyba 10 czy 20 godzin pracy np. przy zamiataniu ulic, etc. (płatnej) tygodniowo - to miałoby wyeliminować tych pracujących na czarno - to jest moim zdaniem plaga i zaraza

z drugiej strony "
Yoshiko napisał/a:
i straci dostęp do bezpłatnej służby zdrowia

to ponoć jest niezgodne z konstytucją, bo ponoć w konstytucji jest wpisane, że państwo zapewni obywatelom dostęp do opieki zdrowotnej
i PiS miałoby to wszystko podać do TK

osobiscie znam przypadek, że kobieta siedzi w domu, na bezrobociu, a mąż w Norwegii
i jak jej dają "skierowanie do pracy" czy jak się to nazywa to idzie do potencjalnego pracodawcy - mówi, że nie będzie dobrym pracownikiem, ten daje jej papier, że nie widzi jej w tej robocie i wszystko jest OK

a jak byłem w UP to siedziałem w kolejce z panami, z którymi codziennie się widywałem pod sklepem, gdzie zbierali na piwko

jacek11 - 06-05-2013, 15:45

A ja wiem na pewno,że w UP nie da się znaleźć dobrej pracy.To co oferują,to są miejsca pracy w zakładach,gdzie nikt nie chce pracować.Ale oczywiście UP ma w głębokim poważaniu jakie warunki panują w zakładzie,nie obchodzi ich,na jakich zasadach pracownik będzie zatrudniony,czy będzie dostawał wynagrodzenie,czy będzie miał za co żyć...UP ma poprawiać statystyki jedynie..
Tomek - 06-05-2013, 15:54

jacek11, sama prawda
można by wiele jeszcze dopisać
byłem ze 3 razy w UP i czytałem ogłoszenia - nie widziałem ani jednego powyżej 1317 brutto (wtedy minimalna krajowa), a w tych ofertach kierowcy zawodowi, murarze, malarze, etc.