[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
plecho1 - 28-02-2015, 07:10
BRC jest bardzo dobrą instalacją tylko bardzo często jest źle montowana i regulowana i nie bardzo później jest komu to dobrze poprawić. O Stagu nie można mówić jako o całym zestawie bo mówiąc Stag najczęściej chodzi o sam sterownik a inne główne podzespoły (wtryski, reduktor) są innych firm Co wcale nie świadczy o tym, że taka instalacja jest gorsza. Dobrze dobrana taka instalacja powinna bez większego problemu przejechać około 100 tys km. Więc jak napisałem wcześniej, zapytaj jakie zaproponują Ci podzespoły z tym sterownikiem Staga i napisz tutaj to się do tego odniesiemy.
Bury - 28-02-2015, 20:53
Pabulon napisał/a: |
I jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób można kompleksowo sprawdzić układ zapłonowy ? |
Jak zamontujesz gaz to może zacząć szarpać.
Gazowałem swoje drugie już 2.0 i profilaktycznie zmieniłem fajki przewody i świece.
W poprzedni, tak własnie miałem,że zaraz po założeniu gazu okazało się że układ WN wymaga nowych fajek i przewodów.
Wajcheusz - 28-02-2015, 21:57
Panowie, dawno minęło już rok, jak używam kuchenki w aucie, instalacja OPTIMA:
mój zestaw przedstawia się następująco:
Sterownik: PRO-TEC 6
Reduktor SHARK 1500
Wtryskiwacze Barracuda BR123P (2x)
Filtr F779B-D
Silnik 2,5 V6
Spalanie na kołach zimowych ~12l/100km
spalanie na kołach letnich ~ 13,5l/100km
Mogę śmiało polecić taki zestaw, nie ma szarpania, nie ma problemów, moja jazda jest dość dynamiczna, stąd takie spalanie.
Na zestawie przejechałem już ponad 20 kkm, za jeszcze 2kkm czeka mnie wymiana filtra głównego, jednak przy ostatniej wymianie małego nie był prawie wogóle zanieczyszczony, więc pewnie nie wiele to zmieni.
Podsumowując: Mogę śmiało polecić takową instalację do naszych V6-tek.
P.S. Jak ostatnio liczyłem, instalacja już się zwróciła, teraz tylko na mnie zarabia, szczególnie przy cenie LPG na Orlenie: 1,82
Pozdrawiam
Wajcheusz.
Pabulon - 28-02-2015, 23:34
Tak sobie teraz myślę że skoro już będzie gaz to w sumie fajnie by było mieć V6 Tym bardziej że będę jeździł teraz praktycznie w 80% trasy podmiejskie.
No ale cóż... za dużo zachodu ze zmienianiem, no chyba że ktoś chciałby się zamienić za ewentualną dopłatą
Co to są te fajki ?
dmi - 01-03-2015, 00:23
kable wysokiego napięcia/przewody
plecho1 - 01-03-2015, 06:31
Wajcheusz, jak ci auto jedzie przy pełnych obciążeniach, czy ciągnie do odcinki tak samo jak na benzynie? Jeśli są odczuwalne różnice po między gazem a benzyną, to warto sprawdzić, czy ten reduktor wyrabia ciśnieniowo bo mam co do tego wątpliwości.
Marcino - 02-03-2015, 14:18
u mnie niestety przeciek na badziewnych plastikowych trójnikach do LPG.
http://nagaz24.pl/rozdzie...,5125,p,pl.html
Muszę to wkleić na stałe na klej, nie chce mi się inwestować w polecne na LPG-forum trójniki od "Sylwi" do pojedynczych magic jetów.
Jak macie to u siebie zrobione?
eremita - 02-03-2015, 14:27
Wajcheusz napisał/a: | Panowie, dawno minęło już rok, jak używam kuchenki w aucie, instalacja OPTIMA:
mój zestaw przedstawia się następująco:
Sterownik: PRO-TEC 6
Reduktor SHARK 1500
Wtryskiwacze Barracuda BR123P (2x)
Filtr F779B-D
|
Własnie mi to ostatnio facet polecał, w sumie tam gdzie chciałem założyć staga koszt 3300zł a ta Optima 2800zł więc zacząłem się zastanawiać jak chodzi.
Orientuje się ktoś czy jest to lepsze gorsze czy podobna jakość co stag?
Pabulon - 02-03-2015, 17:16
Ja z kolei byłem się dzisiaj dowiedzieć u autoryzowanego instalatora instalacji BRC co on poleca. Bardzo w porządku się wypowiadał również o STAG'u jednak zwrócił uwagę na rozdzielność komponentów, czemu w BRC wtryski montuje się poziomo itd.
Koszt instalacji BRC Sequent 24 do Galanta 2.0 to 2700 zł (zbiornik w miejscu koła zapasowego, wlew pod klapką), gwarancja 2 lata bez limitu kilometrów.
Proponował też tańsze rozwiązanie - instalację Optima za 2400 zł.
Bury - 02-03-2015, 18:18
Cytat: | Własnie mi to ostatnio facet polecał, w sumie tam gdzie chciałem założyć staga koszt 3300zł a ta Optima 2800zł więc zacząłem się zastanawiać jak chodzi.
Orientuje się ktoś czy jest to lepsze gorsze czy podobna jakość co stag?
_________________ |
Nie ma znaczenia jaki zamontujesz sterownik w galancie.
Pojedzie na każdym jak go ktoś dobrze ustawi.
Pozostaje tylko kwestia późniejszej obsługi.
plecho1 - 03-03-2015, 08:06
To że większość instalacji nie BRC to składaki to nie ma żadnego znaczenia jeśli są to dobre komponenty. BRC jest drogie w serwisie więc jak coś padnie po gwarancji to ludzie płaczą i pytają np. jakie inne wtryski nie BRC albo jaki inny reduktor? Ja mam instalację opartą na sterowniku Tech224 wtryskach Tech Dragon i reduktorze Zeta N i jak wgłebiłem się już trochę w temat LPG, to na pewno nie chciał bym innej firmy sterownika i na pewno nie całej instalacji BRC.
andpul - 03-03-2015, 17:37
W swoim 2,0 mam zamontowane STAG 4 eco na wtryskach Hana 2001 z reduktorem Zavoli. Cały sukces dobrej instalacji to dobry gaziarz. Mam przejechane na instalacji 23000 nigdy mnie nie zawiodła. Spalanie na poziomie 13 miasto, 9-10 trasa.
Bury - 03-03-2015, 20:17
plecho1 napisał/a: | Ja mam instalację opartą na sterowniku Tech224 wtryskach Tech Dragon i reduktorze Zeta N i jak wgłebiłem się już trochę w temat LPG, to na pewno nie chciał bym innej firmy sterownika i na pewno nie całej instalacji BRC. |
Plecho zrozum,że sterownik w takim galancie to najmniej ważna rzecz,bo chyba każdy dostępny na rynku dobrze ustawiony będzie działał super w galancie.
Z tymi sterownikami to jak linia biustu-kwestia gustu:D
Ja np lubuje się w KME,ale nie wmawiam wszystkim naookoło,że są najlepsze pomimo,że w mojej opinii są.Czytająć Twoje posty odnoszę wrażenie,że albo regulujesz instalacje raz w tygodniu,albo ktoś Ci płaci za reklame.
Twoją carisme wyspuściłbym na starym zenicie jz(swego czasu opluwanym w internecie) i nawet byś się nie zauważył,że nie steruje tym LPGTECH.
plecho1 - 04-03-2015, 17:22
Wiem, że między sterownikami nie ma wielkich różnic i że ważniejszy jest gazownik. Ja polecam Techa bo wiem jak łatwo się go reguluje i jak świetnie działa w automacie i jeśli ktoś chce sam pobawić się w regulację, to w prostym silniku raczej nic tak się samo nie wystroi jak Tech. Nie jestem ani gazownikiem ani nie mam żadnych profitów z jego polecania jedynie mam satysfakcję że mogłem pomóc.
major - 14-03-2015, 02:10
Planuje reanimacje mojej instalacji gazowej i chcialem sie dowiedizeć jaki reduktor na dzień dzisiejszy będzie najlepszy do gala 2.5?
Celowałem w Ac R01 250 ale już sam nie wiem, bo różne opinie. Co polecacie sprawdzonego i dobrego?
Przy okazji zmienię wtryski bo maja nieszczelności i tutaj będą Ac W01. Mogą byc?
|
|
|