[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
mati_z - 05-04-2015, 13:09
Ale zaciski jednotłoczkowe po 2 lifcie mają mniejszy klocek, a więc teoretycznie mniejszą siłę hamowania, prawda? Kombinuje co tu zrobić, bo w zeszłym roku przez pomyłkę kupiłem tarcze do polifta i są grubsze niż te przed (drugim) i na jednej zrobiła się rysa, a te co mam wibrują przy hamowaniu
Hugo, co sądzisz? Lepiej montować te z jednym tłoczkiem czy zostawić i odpowiednio zadbać o te co mam?
sveno - 05-04-2015, 13:25
mati_z napisał/a: | Ale zaciski jednotłoczkowe po 2 lifcie mają mniejszy klocek, a więc teoretycznie mniejszą siłę hamowania, prawda? | w teorii to kłamstwo. Siła hamowania nie zależy od powierzchni klocka, tylko od siły docisku klocka do tarczy i współczynnika tarcia. Większy klocek to wolniejsze zużycie (w teorii) i lepsze rozproszenie ciepła.
majko - 05-04-2015, 14:57
Fragu napisał/a: | majko, jak masz mały rozstaw to:
zaciski carisma + tarcze(281mm) klocki carisma
|
Czyli kupuję:
- Np. Te tarcze z Carismy - Tarcza hamulcowa TRW DF4054 - Mitsubishi CARISMA Sedan (DA_) 1.8 16V GDI (DA2A) 125KM
- Zaciski przód Carisma - tutaj się pogubiłem, ile tam jest rodzajów zacisku? Które pasują do tej tarczy 281 mm?
Ciężko się zorientować, bo w katalogu np. iparts.pl nie ma podziału na przedlift i polift
Coś jeszcze muszę kupić? Jakieś mocowanie zacisku? Czujnik abs, jakieś inne graty? To tak pasuje P&P czy trzeba coś rzeźbić?
Fragu - 05-04-2015, 16:32
Zaciski od Carismy poliftowej (np od 1.9 did 115km), albo np od volvo s40/v40.
Tarcze 281mm i klocki i tyle. To wszystko pod mały rozstaw. Poszukaj w tym temacie, jeden kolega robił taki swap
Hugo, a to nie wiedziałem, przepraszam.
Hugo - 06-04-2015, 09:31
mati_z napisał/a: | Hugo, co sądzisz? Lepiej montować te z jednym tłoczkiem czy zostawić i odpowiednio zadbać o te co mam? | Montuj jednotłoczkowe po II lifcie. Dwutłoczkowe to tragedia.
telewizoor - 06-04-2015, 10:06
Dlaczego dwu tłoczkowe to tragedia? Swoją drogą przydałoby się zebrać te wszystkie najważniejsze informacje w jednym poście a nie w 200 stronach Ktoś z odpowiednią wiedzą się podejmie?
polaff - 06-04-2015, 14:52
Hugo, ja mam 2 Tłoczki i po przejechaniu ponad 30 tys km stwierdzam że są ok. Nic się nie gnie nic nie wali. Jedyne co mi przeszkadza to klocki szybko się kończą i hamulce.są głośne przy długim hamowaniu.
bialyjayz - 13-04-2015, 12:13
przymierzam się w najbliższych dniach do wymiany kompletnych hamulców przód tj. tarcza,klocki,osłony których już niema . Pytanie mam odnośnie zestawu naprawczego....o co właściwie w tym chodzi: http://allegro.pl/mitsubi...5182611748.html jest pare cześci jednak nie mam pojęcia jak się za to zabrać gdyż nie miałem nigdy wcześniej doczynienia z podobnymi przypadkami, wymiana hamulców w poprzednich moich autach wiązała się podmienieniem klocków, przeczyszczeniem tłoczków... jestem zielony tym temacie i proszę o mała instrukcję co jak ugryźć
gdzie co włożyć itp.
odnośnie tarcz i klocków co myślicie o tym zestawie ? http://allegro.pl/mitsubi...5226265819.html ?
Sticker - 13-04-2015, 12:34
Ten zestwa jest do wymiany wszystkich uszczelek które siedzą w zacisku dwutłoczkowym.
A zestaw tarcz i klocków co wkleiłeś to pasuje do zacisku jednotłoczkowego poliftowego.
Najpierw określ jakie masz zaciski z potem zamawiaj.
Jeśli nie leci Ci z zacisków płyn i osłony tłoczka są całe to ten zestaw uszczelek jest Ci zbędny.
bialyjayz - 13-04-2015, 14:52
Sticker napisał/a: | Ten zestwa jest do wymiany wszystkich uszczelek które siedzą w zacisku dwutłoczkowym.
A zestaw tarcz i klocków co wkleiłeś to pasuje do zacisku jednotłoczkowego poliftowego.
Najpierw określ jakie masz zaciski z potem zamawiaj.
Jeśli nie leci Ci z zacisków płyn i osłony tłoczka są całe to ten zestaw uszczelek jest Ci zbędny. |
rok produkcji 2001' V6
arturj123 - 13-04-2015, 20:26
Ten zestaw autofrena to lipa, prześledź temat sveno - puściła mu uszczelka tłoczka z takiego zestawu.
Tutaj porządny zestaw naprawczy i tylko taki polecany
http://allegro.pl/galant-...5167904101.html
Tarcze TRW bez rewelacji.
Hugo - 13-04-2015, 22:12
bialyjayz, masz zaciski jednotłoczkowe po II lifcie, wiec pasuje zestaw naprawczy, który wkleił arturj123.
Witek vel Mysza - 14-04-2015, 06:28
arturj123 napisał/a: | Tarcze TRW bez rewelacji. | Nie zgadzam się, jedyne któe się nie gną i nie kosztują krocie, przynajmniej do europejczyków.
arturj123 napisał/a: | Ten zestaw autofrena to lipa, prześledź temat sveno - puściła mu uszczelka tłoczka z takiego zestawu. | Mogło być to efektem niepoprawnego montażu. Nie zdarzył mi się jeszcze problem z Autofrenem.
bialyjayz - 14-04-2015, 06:29
arturj123 napisał/a: |
bialyjayz, masz zaciski jednotłoczkowe po II lifcie, wiec pasuje zestaw naprawczy, który wkleił arturj123. |
Dzięki za zainteresowanie
Witek vel Mysza - 14-04-2015, 06:46
A to nie jest tak, że zaciski w outlanderze są takie same jak w galancie, tylko różnią się jarzma żeby dało się włożyć większą tarczę? Co myślicie o tym? http://allegro.pl/zacisk-...5159465851.html Czy to nie identyczne jak w sporcie 98? A do outlandera niby. Tylko jarzma brak w zestawie, cena jak za nowy zacisk też chyba nie powala?
|
|
|