Lubelskie - Lubelskie OT IX
_Slawek_ - 29-05-2014, 17:37
Dzień dobry
grzesiopol - 29-05-2014, 21:01
Dzień dobry
Susiec też mi wyleciał z głowy, dzisiaj dzwonił nasz gospodarz i znowu namieszał, ale za to mi przypomniał, że mam jechać i to juz za miesiąc.
Jak ktoś może to niech wrzuci posta po moim (tylko bez OT) w temacie Suśca http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=86121 bo muszę zaktualizować temat.
W zwiazku z tym zamykamy listę. Na dzień dzisiejszy jadą: Ja z rodziną - 4, Jarek z rodziną - 4, Sławek z Renatą z Rodziną - 4, Andrzej z Moniką - 3, Radek z rodziną - 3, znajomi Sławka i Renaty - 4, czyli razem jedzie 21 osób.
Z tego co widzę Tomek nie jedzie bo nic sie nie odzywa, Grzybo nie jedzie bo się nie odzywa, Inq zrezygnował, Elandilas nie jedzie bo też sie nie odzywał. Chyba, że ktoś (Tomek i Grzybo się zdecydują to coś pozmieniamy).
Radek ty jedziesz w 3 osoby bo tak sie deklarowałeś Niestety musze cie przerzucić do domku nr 2 bo nasz gospodarz znowu namieszał i wasz domek 2 osobowy poszedł w ..... diabły .... .
Ostatecznie lista jadących wygląda tak:
1. grzesiopol - 4 osoby
2. Jaro1974 - 4 osoby
3. radek79 - 3 osoby
4. Seichan i _Slawek_ - 4 osoby
5. Andrew z małżonką - 2 osoby
6. Znajomi Seichan i _Slawek- 4 (licze jako 6 zgodnie z rozmową ze Sławkiem)
Razem 23
[ Dodano: 29-05-2014, 21:18 ]
A jeżeli o naklejkę to może jakaś propozycja, jakiś wzór, jakie elementy mają być, region to znaczy województwo czyli jeleń a nie koziołek.
Jaro1974 - 29-05-2014, 22:07
grzesiopol napisał/a: | region to znaczy województwo |
No raczej tak
Podlaskie zrobiło sobie żubra my możemy jelenia albo jaki samolot
grzesiopol - 29-05-2014, 22:23
Samolot troche źle sie kojarzy a my nie prowadzimy przecież walki politycznej
Jaro1974 - 29-05-2014, 22:38
No tak racja
grzesiopol - 29-05-2014, 23:01
Jaro1974 napisał/a: | a ja myślałem że napiszesz że jednak to jest peugeot space wagon | przeniosłem z tamtego. Dla mnie to własnie znaczy
[ Dodano: 29-05-2014, 23:03 ]
SW - Station Wagon, chyba ktos sie pomylił przy pisaniu
[ Dodano: 29-05-2014, 23:04 ]
A teraz wracając do przyziemnych spraw, potrzebuje pomysłu na to co zrobić z moim samochodem ala służbowym czyli Peugeotem 206 SW 1.4 HDI silnik 8HZ. A co sie dzieje już opisuje.
Podczas jazdy i to spokojnej na niskich obrotach próbuje przyśpieszyć i nagle dławi mi sie samochód i zapala się wspaniała lampeczka lubiana przez wszystkich puszczam gaz, lampka gaśnie i dalej mogę kontynuować jazdę, nie dzieje się to za kazdym razem ale dzieje. Po odczytaniu błędów wyskakuje mi kod usterki P0402 czyli Recyrkulacja spalin - wykryte za duże natężenie przepływu - przyczyna • Zawór recyrkulacji spalin nie zamyka się/jest stale otwarty • Niekontrolowana stała recyrkulacja spalin - usunięcie usterki • Wymiana zaworu recyrkulacji spalin (EGR - Valeo 300zł)• Sprawdzenie prawidłowości połączeń i pracy, elektrycznego układu sterującego (konwerter ciśnienia - 235zł.). Pionadto miałem jeszcze błąd czujnika połozenia włka rozrządu ale przeczyściłem czujnik i jest OK.
A ja zrobiłem już to: najpierw odłączenie i zaślepienie przewodu podciśnienia od EGR - nic nie dało, czyszczenie EGR, jest zamknięty (wg. mnie) bo w trakcie i po czyszczeniu nie uciekał specyfik do czyszczenia - nic nie dało, sprawdzone i wyczyszczone przewody układu dolotowego, w tym rurka do EGR-a, wyczyszczone i naprawione przewody podciśnienia, oczyszczone styki dostępnych kostek - nic nie dało. I teraz co mam robić, kupić EGR i wymienić - brak pewności czy ten jest zepsuty, wymienić ten konwerter, też brak pewności, że jest zepsuty. Wyczytałem w mądrych materiałach czyli Service Box Peugeot, że można sprawdzić sprawność EGR poprzez badanie ilości przepływu powietrza najpierw normalnie a potem trzeba zatkać wejście rurki EGR do kolektora, pytanie tylko czym w ASO we Francji penie maja takie kapturki a u nas co apteka i kapturki za przeproszeniem domaciczne? kondoma mam sobie kupić i założyć na rurkę, przeciez to nie karabin? Może jakies pomysły, może jakieś rady, może ktoś spotkał się z takim czymś. Wyczytałem także, na jednym z forów że może to być związane z filtrem powietrza, może być też jakieś zwarcie tylko pytanie jakie i gdzie mniej więcej. Teoretycznie przeczytałem już wszystkie nawet najmniej dorzeczne pomysły i nie mam koncepcji co się dzieje.
A to co mi "powiedział" Service Box Peugeot na temat przyczyn błedu P0402 - Zawór EGR pozostaje otwarty lub nieszczelny, Pobór powietrza pomiędzy przepływomierzem i sprężarka, Przeszkoda hamująca przepływ powietrza, Informacja przepływomierza nieprawidłowa, Problem podciśnienia, Geometria zmienna turbosprężarki zablokowana w pozycji "doładowanie maksymalne".
Coś mi się widzi, że chyba nie obejdzie sie bez zakupu i wymiany EGR-a
Jaro1974 - 29-05-2014, 23:31
Grześ a sprawdzałeś działanie turbo? Poza tym przewód pomiędzy zaworem EGR a kolektorem wydechowym bądź może nieszczelny dolot powietrza.
grzesiopol - 29-05-2014, 23:49
Turbinka świszczy i jest na szczęście bez zmiennej geometrii (tańsza ), EGR jest zamocowany bezpośrednio do głowicy - sam dokręcałem a uwierz mi potrafię urwać śrubkę, uszczelka była bez śladów nagaru, więc szczelność jest, z EGR do dolotu jest raczej OK. Dwie rzeczy mnie martwią, obudowa filtra powietrza, dla mnie za mało dociskana jest pokrywa filtra do filtra i wyjście powietrza z turbiny, sam bym takiego badziewnego łączenia nie wymyślił, z jednej strony mocowanie śrubką ale gwint jest w plastiku a drugie mocowanie jest na coś w rodzaju zaczep, paranoja. Dolot powietrza do obudowy filtra jest w opłakanym stanie ale i tak nie powinno to mieć znaczenia.
Jaro1974 - 29-05-2014, 23:55
To że obudowa jest nieszczelna od filtra to raczej nie ma wpływu. Piszę raczej bo w niektórych pojazdach jednak ma chociażby mazda 626. W niej jak będzie dostawała więcej powietrza niż powinna to zmuli silnik gdyż czujniki wykażą nadmierny dolot powietrza i mieszanka paliwowo-powietrzna jest uboga. Być może i tu też może być taki problem. Nie znam dokładnie silnika diesla w pugu. Ale może jednak słaba kondycja obudowy filtra jednak ma coś do rzeczy.
[ Dodano: 30-05-2014, 00:03 ]
Dobranoc
grzesiopol - 30-05-2014, 00:04
Po niedzieli bedę robił wymiany więc zobaczę co bedzie działo sie po założeniu nowego filtra. Mój sąsiad ma C2 z tym samym silnikiem więc zobacze jak wygląda jego obudowa filtra, jak dla mnie moja obudowa straciła a właściwie guma filtra straciła szczelność z uwagi, ze jakiś idiota urwał gwint przy śrubie dokręcającej pokrywę filtra (lepszym rozwiązaniem jest posiadanie klipsów) i dopiero ja naprawiłem ten bubel, ale odkształcenie i uszkodzenie gumy filtra jest widoczne, być może to mieć wpływ na błędy. A żeby było zabawniej urwany gwint był zaraz przy samym wyjściu z obudowy przed przepływką.
Jaro1974 - 30-05-2014, 00:06
No to ja już nie wiem. Poszukam może i ja jutro coś w tym temacie
grzesiopol - 30-05-2014, 00:11
Na razie muszę wymienić olej i wszystkie filtry bo nie wiadomo ile to jeździło, mój szwagier sam nie pamieta kiedy to było, ale w każdym bądź razie nie dawno , nie dawno to była też bitwa pod Grunwaldem, oczywiście w zależności od tego ja na to patrzeć. Potem musze opłacić OC i AC w Lancerku bo to już w tym miesiącu (tj w czerwcu), a potem .... poczekam na nowy miesiąc
Jaro1974 - 30-05-2014, 00:13
No tak Dobra zmywam się bo rano muszę pingwiny moje do szkoły wysłać
grzesiopol - 30-05-2014, 00:16
Ide i ja dobranoc.
bastek - 30-05-2014, 06:36
grzesiopol napisał/a: | o zrobić z moim samochodem ala służbowym czyli Peugeotem 206 SW 1.4 HDI silnik 8HZ |
bry
zmienić na miśka ?
z obudową filtra
w almerce Magdzie strzelił gaz w filtrze, klapka nie zadziałąłą/za duży strzał. walneła obudowa. poskładałem z kawałków, coś pokleiłem, ale była dziura ok. 1,5 cm (trójkatna) nie znalazłem kawałka
nie wpłynęło to na pracę silnika, osiągi, kontrolkę check itp
ok 1-2 m-cy tak jeździła
|
|
|