[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.
Lipson-L1 - 26-01-2019, 20:18
Arecziwaldo napisał/a: | Sprawdzenie luzów+regulaca 1000 PLN (z częściami?) ASO Bydgoszcz Czy ktoś zna inny serwis w Bydgoszczy lub okolicach co zajmuje się serwisowaniem Mitsu ?? |
Nie daj się wkręcić w usługi wiązane(sprawdzenie+regulacja). Zapytaj ile kosztuje sprawdzenie luzów (czyli pomiar wraz z wpisem z książkę przeglądów). Mnie ze dwa lata wstecz w ASO pomiar kosztował ok 200 zł.
Napiszę krótko - dla ogarniętych (szklanki można zamieniać miejscami, nie trzeba wszystkich wymieniać) .
Arecziwaldo - 26-01-2019, 23:31 Temat postu: Rozrząd Mi zawołali za samo sprawdzenie 600 PLN a jak się zapytałem kiedy było to sprawdzane wcześniej to zamilkli sprawdzę faktury z wcześniejszych serwisów i zobaczę czy w ogóle kiedykolwiek robili w tej sprawie i jak się okaże że nie to nie omieszkam zapytać skąd to zaniedbanie tylko jedno mnie dziwi dlaczego po czyszczeniu przepustnicy tak osłabł samochód... może jestem przewrażliwiony nie wiem trudno mi dobrze ocenić jak używam auto 2 msc… może tą adaptacje obrotów zrobiłem żle ??? odpala na prawdę dużo lepiej "normalnie" ale przyślpiesza słabo a od 3 tyś obrotów wręcz się męczy
HUGIO - 27-01-2019, 15:48
Arecziwaldo, Nie wiem, czy dokładnie w tym temacie, ale ktoś wcześniej wspomniał, żeby zobaczyć, czy filtr powietrza jest poprawnie zapięty, oraz samo "orurowanie" nie ma gdzieś nieszczelności.
Lucas123w - 27-01-2019, 16:17
HUGIO, szczególnie od dołu można nie zapiąć tej puszki i jest wtedy spadek mocy.
Golotheman - 28-01-2019, 07:33
RalfPi, dobre hehe... uśmiałem się... badanie organoleptyczne i co - jak naciągnie ten łancuch 2 cm wyżej to już będzie luźny tak ? albo niee... jak w łokciu będzie kąt omega albo gamma . Ale widzę, że łańcuch nie wzmocniony.
Arecziwaldo, proponują Ci regulację, bo zazwyczaj przy kontroli trzeba coś podregulować.
W Krakowie kontrola kosztowała mnie 147 zł BEZ USZCZELKI.
Kontrola z uszczelką plus regulacją i szklankami około 950 zł - miałem wszystkie 16 szklanek do wymiany.
Lipson-L1, można zamieniać - owszem. Ale jak ja miałem na jednym cylindrze różnicę 0,1-0,2, to silnik niezbyt równo pracował.. także tego , raczej czasami ciężko trafić w punkt, ale można próbować. I warto zamieniać. To oczywiste.
Bunnymen77 - 01-02-2019, 12:54
Dzień dobry.
Rozważam zakup Lancera i po przeczytaniu tematu początkowa podjarka (a była spora, bo jeżdżę autem wartym grosze) minęła i pojawiły się wątpliwości. Na 11 stronie pojawiło się już to pytanie, ale przez ponad trzy lata coś się mogło zmienić, mianowicie: czy silniki 1.5 są podobnie narażone na problemy z rozrzadem co 1.8 czy jednak jest to bezpieczniekszy wybór? Jeżeli podobnie to autko o którym myślę (ma 90k przebiegu) albo zbliża się do magicznej granicy, albo co gorsza ją przekroczyło.
Pozdrawiam.
grzeczny2 - 02-02-2019, 16:53
Dziś sprawdzałem w jakim stanie jest rozrząd, (jeszcze pojeździ) przy skrecaniu pokrywy zaworów jedną śrubę zgubiłem(zablokowała się w niewidocznym miejscu) , a drugą ukręciłem nie wiem czemu bo wcale mocno nie kręciłem. Można kupić takie śruby nowe lub dostać używki i czy w ogóle mogę jeździć?
Bunnymen77 - 04-02-2019, 08:02
Odpowiadając samemu soboe:zaczerpnalem opinii dwóch mechaników i twierdzą, że problem dotyczy wszystkich silników, może komuś przyda się informacja. Pozdrawiam.
miśko1977 - 04-02-2019, 15:19
Jestem świeżo po sprawdzeniu luzów zaworowych (przebieg 160k) ,przy okazji spoglądałem sobie na łańcuch. Cena 250 zł z uszczelką.
Wnioski
- 7 szklanek do wymiany (nie trzymają parametrów)
- łańcuch rozciągnięty (jeszcze nie wali o obudowę)
Zdecydowałem się na wymianę rozrządu w czerwcu wraz z szklankami (podczas urlopu będą mieli czas na ew. sprowadzenie szklanek).
Koszty jaki mnie czekają to
łańcuch, prowadnice, napinacz ok 750 zł
szklanki niestety zakup w ASO, ponieważ dopiero po ściągnięciu wałka będą zamawiać odpowiednie. ok 70zł sztuka
Pytanie do tych, co już wymieniali łańcuch warto inwestować w ciemno w dolne koło?
Koszt w sumie nieduży ok 150 zł (oczywiście nie w ASO)
cypo - 25-02-2019, 18:58
Lancer X 1.8 mivec LPG - głowica ze wzmacnianymi gniazdami zaworowymi
przebieg: 100k (od początku na LPG)
Luzów zaworowych brak, łańcuch zupełnie dobry, zapłaciłem 350zł za taką kontrolę (Łódź, Kolumny)
400z - 14-03-2019, 17:28 Temat postu: łancuch lancer 1.8 Czy ten łańcuch nadaje się już do wymiany, czy jest okej?
Zdjecie
Dzięki!
Adee - 23-03-2019, 19:01
Czołem wszystkim, jest pytanie - czy założona instalacja LPG mocno przeszkadza w ocenie/regulacji luzów zaworowych i inspekcji stanu łańcucha? Auto mam ok. 2 miesiące, 190k na budziku i zabieram się za montaż gazu. Byłem na sprawdzeniu luzów w serwisie od japończyków i niby wyszło ok (co prawda gość się wygadał, że lancera pierwszy raz sprawdza, ale mówi że jak są szklanki to będzie wiedział co i jak) i przy okazji tyle ile mógł to rzucił okiem na łańcuch i powiedział, że też nie widzi nic niepokojącego.
Niemniej jednak trochę się naczytałem na forum o tym łańcuchu a nie mam pewności czy było coś przy nim majstrowane ( chociaż wcześniej cały serwis w ASO) dlatego na przyszłość się zastanawiam... w końcu zestaw rozrządu z robotą wyjdzie ile? ok. 2-2,5k? (oczywiście nie w aso:) zawsze to lepiej niż drugi motor szukać.
Dodam jeszcze - auto nie szarpie, odpala (po przeczyszczeniu przepustnicy) już normalnie, żadnych problemów z obrotami, jednak jest to moje pierwsze auto na łańcuchu, więc na słuch kompletnie nic nie zdziałam.
hubus - 23-03-2019, 20:33
Na pierwszej stronie tego tematu masz jak sprawdzić łańcuch i luzy. Nic na oko
Adee - 23-03-2019, 21:44
Łoo panie, ja to zwykły entuzjasta DIY - żarówkę wymienić, filtr powietrza inspekcja łańcucha na tą chwilę przekracza moje zdolności.
Żadnych oznak [chyba] nie ma, gaz założę, za miesiąc - dwa chyba będę musiał podjechać do kogoś na zicher to sprawdzić. Stąd pytanie - czy instalacja LPG będzie przeszkadzać? No i czy znajdzie się jakiś szpec w Poznaniu/okolicach? Z tego co wyczytałem to jest fachowiec w Michałowicach - to będzie plan B.
tyku - 24-03-2019, 12:35
Adee, Jeżeli chcesz dłużej zatrzymać samochód, to łańcuch do wymiany. Adee napisał/a: | Byłem na sprawdzeniu luzów w serwisie od japończyków i niby wyszło ok |
Co niby, a gdzie są pomiary Jak to wyglądało, opisz to tu: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67042&start=330
Adee napisał/a: | Niemniej jednak trochę się naczytałem na forum o tym łańcuchu a nie mam pewności czy było coś przy nim majstrowane | Wystarczyło zrobić zdjęcie łańcucha i było by wiadomo, czy był wymieniany (na str. 20 masz foto).
|
|
|