To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

sveno - 14-03-2022, 13:58

Cytat:
Zapuszczę info na galantach na FB. Gdzie był ostatnio widziany?
Był jakiś odzew?
jacek11 - 14-03-2022, 15:52

Słoneczko ładnie świeci, i temperatura 11 stopni. Aż chce się wyjść i pooddychać świeżym powietrzem :wink:
tościk - 14-03-2022, 16:38

A ja dzisiaj pomarudzę. Normalnie nie wiedziałem, że to taki problem znaleźć firmę, w której się kupi i która potem zamontuje ogrodzenie na działce (płn-zach część województwa łódzkiego). Jeżdżę po okolicy, internety przeglądam, wysyłam zapytania i nic.
Najlepiej to bierz se pan części i sam montuj. Tylko sam nie mam możliwości postawić, a kilku firm też nie mogę w to mieszać i dogrywać, bo musi być zsynchronizowane wszystko, bo nie mogą niezamontowane części na działce zostać. Masakra :roll:

jacek11 - 14-03-2022, 20:57

Coś o tym wiem. U mnie też fachowiec narzekał na wszystko. Nawet płyty które leżały dziesięć metrów dalej, były za daleko. W końcu po kilku minutach jęczenia podziękowałem mu.
joujoujou - 14-03-2022, 23:45

Dobry wieczór. Bez narzekania. ;)
Krzyzak - 15-03-2022, 08:03

jacek11 napisał/a:
Aż chce się wyjść i pooddychać świeżym powietrzem
tak też zrobiłem - cały weekend pracowity w ogrodzie

tościk napisał/a:
Najlepiej to bierz se pan części i sam montuj
dokładnie tak jest najlepiej - a jeszcze lepiej, jeśli zrobisz to z sąsiadem, z którym dzielisz płot
praca prosta jak wysikanie dziury w śniegu...
wykop 30mb na 2-3 łopaty + montaż szalunków = 1 dzień
zalanie betonem przygotowanym na miejscu (niestety musiałem 50m taczką wozić, mieszane w mieszalniku pasz, który robił za betoniarkę) = 1 dzień od 8 do 22.30
montaż siatki = parę godzin na spokojnie

joujoujou - 15-03-2022, 12:23

Jak się ma trochę pojęcia, czasu, zdrowia i chęci to pewnie że tak się da. Ba, nawet zbyt wiele sprzętu nie trzeba mieć, bo są wypożyczalnie. Nie wiem jak w PL, ale tutaj bez problemu można wypożyczyć czy to młotowiertarkę, czy betoniarę, koparkę czy nawet walec drogowy - wiem bo sam właśnie walec kiedyś pożyczałem. :lol:

Mają nawet (o czym wcześniej nie wiedziałem) betoniarki z silnikiem spalinowym, na odległe od cywilizacji miejsca jak znalazł. :mrgreen:

Tylko dziś już zdrowie nie takie jak kiedyś (kręgosłup) to i za niewiele poważnych robót się już biorę.

Dzień dobry, tak przy okazji. ;)

tościk - 15-03-2022, 14:11

Krzyzak napisał/a:
dokładnie tak jest najlepiej - a jeszcze lepiej, jeśli zrobisz to z sąsiadem, z którym dzielisz płot
praca prosta jak wysikanie dziury w śniegu...
zalanie betonem przygotowanym na miejscu (niestety musiałem 50m taczką wozić, mieszane w mieszalniku pasz, który robił za betoniarkę) = 1 dzień od 8 do 22.30
montaż siatki = parę godzin na spokojnie

W teorii fajnie. W praktyce trzeba mieć ten czas, zdrowie i chociaż podstawowe umiejętności.
A jak się dołoży utrudnienia w postaci braku sąsiadów dookoła, to robi się 180 m płotu do wybudowania samemu. Do tego działka to na razie szczere pole, brak więc wody, prądu i możliwości składowania części płotu i narzędzi potrzebnych do wykonania.
I sprawa nagle staje się bardziej skomplikowana ;)
Żeby to miało sens, to cały płot musi stanąć w góra dwa dni, trzeba zsynchronizować dowożenie części z możliwościami ekipy stawiającej, do tego potrzebne będą narzędzia i elementy płotu uniezależnione od wody i prądu.
Sam, mając na podorędziu tylko Outlandera bez haka niestety tego nie zrobię.

Marcino - 15-03-2022, 14:17

Krzyzak napisał/a:

W zyciu bym tak nie robił. Gotowe słupki malowane proszkowo z wsuwką na podmurowkę betonowa o wymiarach 2mb x 25-40wysokosć x 6-8cm grubość.
Wiercisz otowory na słupki i ustawiasz je w lini do sznurka na połsuchym betonie. Jak skonczysz równanie terenu - podłoża i wsunicie przęseł czy tam podmurówki, obsypiesz ziemia i gotowe.

Krzyzak - 15-03-2022, 14:19

Da się - będę w wakacje wypożyczał koparkę, bo muszę przed bramą wyrównać. Nie wiem jak z walcem :D
Do montażu siatki nie trzeba żadnych specjalistycznych narzędzi - właściwie to wystarczy młotek, wkrętarka, klucz 13 i łopata. Ja mam murki na skosie, więc nawet poziomicy nie używałem.

Marcino - 15-03-2022, 14:22

tościk napisał/a:
brak więc wody, prądu i możliwości składowania części płotu i narzędzi potrzebnych do wykonania.

Wiertnica spaliwnowa musi byc, beton albo połsuchy kupujesz albo sami mieszasz cement ze żwirem.
Woda - musisz mieć, przywiezesz w bagazniku.
Materiał bez siatki przywozi dostawca. 5 chłopa, skrzynka piwa i sie robi.

Ja mówie o tym systemie jak na pierwszej fotce

Ogodzenie

jacek11 - 15-03-2022, 15:42

tościk, jakie to ogrodzenie ma być ?
joujoujou - 15-03-2022, 23:36

Dobry wieczór. :P

9 i pół godziny do weekendu! :mrgreen:

Bizi78 - 16-03-2022, 08:23

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
tościk - 16-03-2022, 08:33

jacek11 napisał/a:
tościk, jakie to ogrodzenie ma być ?

Prawdopodobnie będzie coś takiego jak Marcino podlinkował. Czyli panelowe z podmurówką.

Swoją drogą wie ktoś, jak się sprawdzają te gotowe podmurówki, takie jak w tej aukcji?