To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Juiceman - 08-03-2010, 19:43

Owczar napisał/a:
Chodziło mi o tył, a jeśli chodzi o przód to nie rozróżniamy ze względu na silnik, tylko na rocznik.

Juiceman napisał/a:
Nie ale można uogólnić, że mniejsze/słabsze tarcze szły do słabszych wersji. Przykład Carisma 1.6 i Carisma 1.8 GDI

W przypadku Galanta nie można tego tak uogólniać ;)

W przypadku Gala to tylko rocznikowo ;) i to też nie do końca ;)

Anonymous - 08-03-2010, 23:15

Maciek napisał/a:
Owczar napisał/a:
że już pisałem w tej sprawie.

Tak czy owak pisać chyba można, jak nie mają to się postarają mieć widząc zainteresowanie.
prawda ale ja dzis wpadlem na pomysl wykorzystania firmy w ktorej pracuje 8) http://www.oma-tech.pl/galeria.htm . poprosze kumpla zeby zrobil programik na otwory w tarczy , zapuscimy programik i bedzie wentylowana :biggrin: . jedyny minus ze nie wiem kiedy sie ewentualnie za to wezme bo mi sie nie chce rozbebeszac tego wszystkiego :roll: . calkowicie wyeliminowane sa w tym przypadku naprezenia zwiazane z wydzielaniem ciepla a wywazyc tez jakos da jesli bedzie wogole taka potrzeba bo przeciez otwory sa rozmieszczone rownomiernie... mozna sprobowac wywazajac dynamicznie kola na aucie (w Poznaniu jest bodaj jedna firma co tak wywaza kola )
kamasxxx - 13-03-2010, 12:09

cuuube napisał/a:
Maciek napisał/a:
Owczar napisał/a:
że już pisałem w tej sprawie.

Tak czy owak pisać chyba można, jak nie mają to się postarają mieć widząc zainteresowanie.
prawda ale ja dzis wpadlem na pomysl wykorzystania firmy w ktorej pracuje 8) http://www.oma-tech.pl/galeria.htm . poprosze kumpla zeby zrobil programik na otwory w tarczy , zapuscimy programik i bedzie wentylowana :biggrin: . jedyny minus ze nie wiem kiedy sie ewentualnie za to wezme bo mi sie nie chce rozbebeszac tego wszystkiego :roll: . calkowicie wyeliminowane sa w tym przypadku naprezenia zwiazane z wydzielaniem ciepla a wywazyc tez jakos da jesli bedzie wogole taka potrzeba bo przeciez otwory sa rozmieszczone rownomiernie... mozna sprobowac wywazajac dynamicznie kola na aucie (w Poznaniu jest bodaj jedna firma co tak wywaza kola )

Witam kolegę po "fachu" :) Rozumie że firma oferuje cięcie wodą czy też inną technologią ?
Sam operuje "Watrejeta" i mam możliwość zrobienia takich tarcz, tylko pytanie czy standardowe tarcze (po nawierceniu) mają taką samą wytrzymałość jak przewiercane oryginalnie??
Gdy tylko się ociepli zabiorę się za to i dodatkowo polerka tak aby tarcze wyglądały jak nowe :mrgreen:
Ps. Jeśli ktoś byłby zainteresowany : Ekomech lub PW
Pozdro

jOkerek - 14-03-2010, 18:57

ja natomiast dalem juz stare tarcze na testy :) a jutro podrzuce zdjecie z kliku postow wczesniej na wzor / mam tylko pytanie do Was :

czy fabrycznie pelne tarcze nadaja sie do takich nawiertow i naciec ? czy to nie oslabi konstrukcji ? czy to jest wogole bezpieczne ?

fj_mike - 14-03-2010, 21:01

jOkerek napisał/a:
czy fabrycznie pelne tarcze nadaja sie do takich nawiertow i naciec ? czy to nie oslabi konstrukcji ? czy to jest wogole bezpieczne ?

Nadają się. Kwestia nawiercenia tego tak aby nie zachwiać środka ciężkości tarczy. Nawierć w płycie CD otwór i włóż do napędu :mrgreen: a później spróbuj wywiercić drugi symetrycznie :mrgreen:

jOkerek - 14-03-2010, 21:12

warunkiem zrobienia dobrych naciec jest symetria czyli w tym wypadku bezbledne ustawienie maszyny ? tak ?
fj_mike - 14-03-2010, 21:14

jOkerek napisał/a:
warunkiem zrobienia dobrych naciec jest symetria czyli w tym wypadku bezbledne ustawienie maszyny ? tak ?

Dokładnie. Nawiercanie może i jeszcze zrobisz samemu w warsztacie ale nacięć nie zrobisz bez odpowiedniego sprzętu dobrze. Tutaj potrzeba urządzeń sterowanych numerycznie.

seki - 14-03-2010, 21:34

jOkerek napisał/a:
ja natomiast dalem juz stare tarcze na testy :) a jutro podrzuce zdjecie z kliku postow wczesniej na wzor / mam tylko pytanie do Was :

Zasadniczo każde nawiercenie tarczy osłabia jej konstrukcję i może spowodować jej pęknięcie. Nawet tarcze fabrycznie nawiercane potrafią pękać.
Najpewniejsze tego typu tarcze to tarcze odlewane już z otworami.

Owczar - 15-03-2010, 10:40

Ważne jest także aby nie trafić na żebra łączące obie warstwy...
jOkerek - 15-03-2010, 16:09

jest to napewno istotne lecz w tylnych nie ma tego problemu gdyz tarcze sa pelne...
kamasxxx - 15-03-2010, 23:04

Poprzez dany program np Igems rysujemy tarczę oraz symetrycznie otwory akurat z tym niema problemu :) koszt zrobienia jednej tarczy według programu wynosi niecałe 30 zł przy 16 otworach :)
jOkerek - 16-03-2010, 06:27

kamasxxx, znasz osobe ? firme ktora wykoana takie prace za 30zl ? z checia podrzucilbym komplecik tarcz...

[ Dodano: 16-03-2010, 06:39 ]
jOkerek napisał/a:
2. bylem dzisiaj u znajomego o ktorym wczesniej wspomnialem i...
-minimalne zamowienie aby mu sie oplacalo zaczac robic to 10 sztuk czyli 5 kompletów
- koszt nawiercenia i naciecia 1szt ok 30pln
- materialy i narzedzia na 1szt ok 25
- przygotowanie projektu 100pln dzielone na liczbe tarczy czyli zamawiajacych / im wiecej tym taniej
= w sumie przyblizony koszt calkowity 1 kompletu tj 2szt przy zamowieniu 5 kompletów daje nam 130 pln

bede probowal negocjowac cene :) maszyne na ktorej bedzie robil mozna obejrzec na stronie http://www.opmtech.pl/ / moze i nie jest tanio ale mam nadzieje ze bedzie zrobione dobrze...

Rafal_Szczecin - 16-03-2010, 13:37

no to obserwuje temat, mimo, ze tarcze na tyle mam nowki funkiel :mrgreen:
kamasxxx - 16-03-2010, 21:10

jOkerek Sam pracuje w takiej firmie i byłbym w stanie to wykonać "po godzinach" :P
Aktualnie mamy sporo pracy ale są możliwości maszyny szczerze mówiąc to można wyciąć co tylko się chce. Ostatnio grubsze podkładki pod głowice dla profesjonalnej firmy cięliśmy. Jeśli chcesz np w tarczy 3 rzędy po 4 otwory lub inaczej daj projekt ja wytnę np z kafelki i zamieszczę zdjęcia Podaj tylko średnice tarczy :)
Pozdro

bartezr - 16-03-2010, 21:47

jesli nie byloby problemu ze zrobieniem takich tarcz i nie oslabiloby to tarczy to ja rowniez bylbym zainteresowany taka "akcja" :mrgreen: