To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Uciszyłem popychacze, stukające popychacze

Arek_R - 29-11-2010, 09:55

Ciekawe bo Castrola uzywa chyba aso mitsu i napewno aso Toyota.
Moze maja dojscie do innego oleju ... dziwne.

plecho1 - 29-11-2010, 10:54

Oleje rozlewane w Polsce nie mają takich parametrów jak oleje rozlewane w Europie zachodniej. Mój znajomy z Holandii od zawsze stosuje castrol w X5 i w M3 ale ten sprzedawany u nas to zupełnie inny olej. Stosuje go wiele serwisów ponieważ jest tani w porównaniu z innymi a jakieś tam parametry trzyma. Wszystko to biznes.
Jeśli chodzi o oleje ogólnodostępne u nas to na naszym forum najlepiej wypowiadają sieo Elfie i o Mobilu 1 5W50. Ja zalałem ostatnio Valvoline VR1 5w50, już przejechałem na nim 1000km i zawory nie klepią.

Arek_R - 29-11-2010, 19:32

Sprawe oddaje w rece ASO, zobaczymy co powiedzą i jak podejda do tematu.
Narazie stwierdzili ze auto powinno miec wymienony rozrzad i maja rację, po wymienia beda szukac dalej. Olej dzis zalany ELF 5w40 OT miałem szczegółowy przeglad przy okazji prócz tynich klocków wszystko ok ach ta japońska konstrukcja.

Rafal_Szczecin - 29-11-2010, 19:46

ja od wymiany popychaczy przejechalem juz jakies 40 tkm ( wymieniany komplet 24szt ) .
olej zmieniany ciagle co 10tkm ( czasem zdarzy sie przeciagnac do 11 ) przebieg samochodu na ta chwile to 311tkm, i silnik lata na pelnym syntetyku. silnik od ok 23 tkm jezdzi na Castrol Edge 5w30 i popychaczy w ogole nie slychac ,wczesniej jezdzil na valvoline max life 5w40!! nie wazne czy zimny czy goracy jest bloga cisza, no chyba, ze zalacza sie wtryki od gazu wtedy maly traktorek :D

Owiec - 01-12-2010, 13:46

Witam,
tyle stron w tym temacie, że nie zdołam tego przejrzeć a mam następujące pytanie.
Chcę kupić Carismę 1.8 GDI 2000r. ale się zastanawiam, gdyż pukają w niej zawory, ale tylko na wolnych obrotach, tak po 1000-1500 jest cisza. Czy to wina oleju, czy ciśnienia, czy uszczelek? Czy to może być oznaka nieszczelności i brania oleju? Jak co sprawdzić? (nie chcę się wpakować w zbyt duże koszty). Niestety nie wiem na jakim oleju jeździ na chwilę obecną ta Cari.

fj_mike - 01-12-2010, 19:19

Owiec, zacznij przed wszystkim od wymiany oleju. Poczytaj nasz długi jak rzeka temat, zwróć uwagę na GDI w Galantach.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29825

Tomek - 18-07-2011, 07:49

czy po wyjeciu popychaczy można stwierdzić (na oko), który to hałasuje?
robertdg - 18-07-2011, 07:58

To zależy, można próbować, bo albo znajdziesz ślady, albo będzie nie trzymał ciśnienia, gorzej jak żadne anomalia nie będą nic wskazywały.
Hugo - 03-08-2011, 07:08

Pytanie bardzo pilne i ważne! Czy istnieje możliwość przykręcenia wałka z dźwigienkami zaworów ssących przekręconego o 180 stopni wzgledem jego osi? Albo w jakiś inny sposób, co mogłoby spowodować brak przepływu oleju do popychaczy? Bardzo pilne.
Krzyzak - 03-08-2011, 07:27

Hugo - nie
Tomii - 03-08-2011, 08:06

Przymierzam się do wymiany popychaczy hydraulicznych i w związku z tym mam 2 pytania, silnik 2.0 benzyna SOHC 16V EA2A :

1. Czy nowe popychacze trzeba napełnić (odpowietrzyć w ON - OYODO) czy też opróżnić przed założeniem (jak twierdzi Japaneze), czytałem gdzieś że napełnione mogą pokrzywić zawory po odpaleniu ponieważ są za wysokie.
2. Czy jest możliwość (cykl przy tym silniku) ustawić wałek rozrządu tak aby wszystkie zawory były pozamykane np wydechowe ? jak tak to nie odbijało by wałka z dźwigienkami przy jego demontażu.

z góry dzięki za wszystkie sugestie

robertdg - 03-08-2011, 08:17

Tomii napisał/a:
2. Czy jest możliwość (cykl przy tym silniku) ustawić wałek rozrządu tak aby wszystkie zawory były pozamykane np wydechowe ?
Nie ma iścia na łatwizne, niestety tak dobrze to nie ma :P
Hugo - 03-08-2011, 12:26

Krzyzak napisał/a:
Hugo - nie
To w sumie dobrze, idę montować popychacze.
Tomii - 04-08-2011, 09:19

no Panowie, nikt nie wymieniał popychaczy w EA2A ? :|
KaWu - 04-08-2011, 10:11

Tomii napisał/a:
no Panowie, nikt nie wymieniał popychaczy w EA2A ?

Powiem tak: na nowe nie wymieniałem.

Tomii napisał/a:
Czy nowe popychacze trzeba napełnić (odpowietrzyć w ON - OYODO) czy też opróżnić przed założeniem

Ja bym je napelnil.