[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
Anonymous - 10-10-2009, 12:08
jaca71 napisał/a: | kaeres napisał/a: | Dzisiaj miałem z kumplem rozmowę o oponach i ona ma dylemat, który nie wiem jak bym rozwiązał.
Może kupić tylko jeden komplet opon.
Ma kupić zimowe czy letnie (Scenic) ? |
Cało roczne Nad czym się tu zastanawiać? |
Nawet o tym nie pomyśleliśmy - i na szczęście nadal nie myślimy.
Ja z takich pomysłów się wycofuję zdecydowanie i żadnemu koledze takich głupot doradzać nie będę.
jaca71 - 10-10-2009, 12:26
kaeres napisał/a: | jaca71 napisał/a: | kaeres napisał/a: | Dzisiaj miałem z kumplem rozmowę o oponach i ona ma dylemat, który nie wiem jak bym rozwiązał.
Może kupić tylko jeden komplet opon.
Ma kupić zimowe czy letnie (Scenic) ? |
Cało roczne Nad czym się tu zastanawiać? |
Nawet o tym nie pomyśleliśmy - i na szczęście nadal nie myślimy.
Ja z takich pomysłów się wycofuję zdecydowanie i żadnemu koledze takich głupot doradzać nie będę. |
W jednym samochodzie miałem fabrycznie założone Michelinki wielosezonowe. W zimie jeździło się super.
Śnieżyca, podjazd dosyć spory i tir stojący na prawej połowie. W okolicy tego Tira powoli zaczynał się wyślizgiwać śnieg, miejscami już błyszczał jak lód. Bez problemu ruszyłem z tego miejsca a wiele samochodów zostało, potem czytałem że stali tam przez 3 dni aż ich nie odkopano - okolice Miechowa.
Innym razem - moja głupota pojechałem do Ustronia przez Szczyrk zapominając że tam pomiędzy tymi miejscowościami jest coś co się nazywa Salmopol. Droga utrzymana na biało, bandy wysokości ponad pół metra po boku - nie było żadnych problemów z pokonaniem przełęczy.
Kumpel te same Michałki potraktował jako letnie. przy pierwszym śniegu pojechał je wymienić na Frigo - miał problemy z powrotem do domu.
Obecnie mam wielosezonowe OEMy i sprawują się świetnie przy ponad 150KM na przód. Miałem przyjemność jeżdżenia na wielosezonowych oponach samochodami mającymi ponad 200KM na przód z automatem w zimie po śniegu i spokojnie dawały radę.
To są czyste zabobony i marketing z tym że allseason są do bani.
A i jeszcze jedno pytanie:
Lepsze letnie na zimę czy wielosezonowe na cały rok?
Karwoś - 10-10-2009, 12:35
Ja już zmienilem na zimówki bo na 215/40/17 nie dalo się już jeździć po mokrym - zastanwaiam się i chyba bede sprzedawał 17 calowe felgi Dezent V - jak ktoś jest chętny to zapraszam. Taraz jak już maluch w samochodzie jeździ to na takim profilu na pewno jest mu troche nie wygodnie.
A co do zimówek - ja mam Pirelli Carving z miejscami na kolce - cichsze są na pewno od tych naleśników.
Cezarito - 10-10-2009, 14:06
kaeres napisał/a: | Nawet o tym nie pomyśleliśmy - i na szczęście nadal nie myślimy.
Ja z takich pomysłów się wycofuję zdecydowanie i żadnemu koledze takich głupot doradzać nie będę. |
Jakieś konkrety ? A to dlaczego ?
Ja też znam ludzi bardzo zadowolonych z wielosezonówek.
Karwoś - 10-10-2009, 16:13
Jak sporwadzilem lancera z usa mial zalożone wielosezonówki - goodyear Eagle coś tam - na zimę byly rewelacyjne - ale latem byly za miękkie - piszczaly na każdym rondzie. W zasadzie byly dobre i na lato i zime ale szybko sie zuzyly latem. W Maździe też mialem w/s ale na zime sie nie nadawaly. Zobaczymy jak bedzie w SX4 - może bedą dobre a może nie.
pekaes - 10-10-2009, 16:41
Witam!
Szukam informacji nt. producenta felg, niejakiej firmy Hijoin - czy ktoś z Was słyszał o takiej firmie lub może posiada ich produkty? W internecie znalazłem dystrybutora/sklep oferujący produkty Hijoin o bardzo ładnym design'ie i w rozsądnej cenie.
gzesiolek - 10-10-2009, 19:16
krzychu napisał/a: | bastek1 napisał/a: | do tego UG7+ za trochę ponad 800zł komplet, |
A gdzie kupiłeś kompet za 800zł? Ja z montażem zapłaciłem 1130zł. |
W Netcarze są na 15stki za ok 900zł z przesyłką
np.
takie
krzychu - 10-10-2009, 22:46
920 to nie jest ponad 800zł dlatego się dziwie. A ja mam droższy profil bo 60 (mniej popularny).
bastek - 11-10-2009, 13:37
Me-Tsu napisał/a: | bastek-1
jaki dokladnie rozmiar opon zalozyles do tych felg 15tek? (205 czy wezsze 195? i jak z profilem 60?) |
ze skapca w zeszłym tygodniu były po 205 zł. przesyłki nie było-sklep z lublina
teraz są od 217 zł...(ale nie kupiłem-jakoś nie miałem czasu.)
195/65/r15 - będą UG7+ lub dunlop lub nokian. piewrsze 2 wypróbowywałem,bardzo fajne, nokian - tu sporo osób chwali, dletego zastanawiam się
60-tki byłyby sporo za małe.... 65 tez są za małe, jakieś chyba 3% (powinno być 2%)
no i 60-tki sporo droższe faktycznie
basik - 11-10-2009, 13:56
pekaes napisał/a: | Witam!
Szukam informacji nt. producenta felg, niejakiej firmy Hijoin - czy ktoś z Was słyszał o takiej firmie lub może posiada ich produkty? W internecie znalazłem dystrybutora/sklep oferujący produkty Hijoin o bardzo ładnym design'ie i w rozsądnej cenie. |
Hijoin to chiński wyrób, ja bym się w to nie pakował. Też nad nimi myślałem jak szukałem felg, ale odpuściłem. Chyba, że chcesz mieć felgi na 1-2 sezony.
mkm - 11-10-2009, 16:29
pekaes, http://hijoin.myweb.hinet.net/
zdzicho - 11-10-2009, 18:34
Mam pytanie czy taki zestaw opona + felga będzie pasował do Lancera:
1. opona: Firestone WINTERHAWK 2 205/60R16 92 H TL
2. felga: ENZO H 6.5x16, 5x114.3
lub
3. felga: ENZO R 7.0x16, 5x114.3
pytam ponieważ chcę kupić na zimę komplet ponadto nie znam się na tym nie rozumiem tych rozmiarów 6.5x16 czy 7.0x16, chciałbym wiedzieć tylko czy opony będa pasowały do tych felg i czy będzie generalnie OK.
Anonymous - 11-10-2009, 20:36
Ja mam Enzo R 7x16 ET40 + Nokian WRG2 205/60R16 i jest wszystko O.K. Może ciut szerzej wystają jak oryginały z nadkola ale to dosłownie milimetrowa różnica. A poza tym wszystko w porządku. Po prognozach pogody chyba już trzeba będzie zmienić w tym tygodniu ?!
Navynov - 11-10-2009, 23:54
Witam, wiele wieczorów spędziłem szukając opon na zimę. Zamówiłem dzisiaj Nokiany WR G2 205/60R16. Za sztukę zapłaciłem, a raczej zapłacę jak prześlą 317 zł i 20 zł za przesyłkę całego kompletu. Zamówiłem je przez internet sklepopon.pl
http:/www.sklepopon.pl/opona/nokian_wr_g2_13563.html
Sądzę, że to będzie dobry wybór?
pekaes - 12-10-2009, 08:00
Navynov napisał/a: | Witam, wiele wieczorów spędziłem szukając opon na zimę. Zamówiłem dzisiaj Nokiany WR G2 205/60R16. Za sztukę zapłaciłem, a raczej zapłacę jak prześlą 317 zł i 20 zł za przesyłkę całego kompletu. Zamówiłem je przez internet sklepopon.pl
http:/www.sklepopon.pl/opona/nokian_wr_g2_13563.html
Sądzę, że to będzie dobry wybór? |
Takie same nabyłem w www.sklepopon.pl (jeszcze nie zmieniłem). Uważam, że 317 PLN za oponę tego rzędu to najlepsza relacja cena/jakość. To będzie HIT sezonu
|
|
|