Forum ogólne - CB RADIO
Anonymous - 19-11-2008, 21:30
Nie wiem jak mam Ci pomóc. U mnie było podobnie (co pisałem) im wyższe obroty tym gorzej tylko ze u mnie pomogło podłączenie do aku.....
A kabli zapłonowych to Ty przypadkiem nie masz do wymiany???? Jak będą siały to tak będzie....
Anonymous - 19-11-2008, 22:34
Też się nad tym zastanawiałem.. ale wyglądają na niedawno zmieniane
Anonymous - 19-11-2008, 22:40
dla mnie to jedyna opcja.....Radio nowe.....więc nie powinno (nie mówię że nie zdażają się wadliwe ale nie powinno) antena też nie powinna zbierać.....dla mnie to tylko po zasilaniu idzie, i obstawiam na przewody.....Może ktoś będzie wiecej wiedział o galu to może Ci więcej podpowie....mi się wyczerpały pomysły......
Ale całkiem niedawno fiatem punto mi kobitka zasiała cały telewizor.......
Anonymous - 19-11-2008, 23:03
Ja też nie mam już pojęcia co robić..
Anonymous - 20-11-2008, 00:16
Student napisał/a: | Damian w swojej historii CB przerzuciłem wiele antenek począwszy od: Midland, President, Sirio, Lemm, Sirtel i jeszcze jakieś mniej znane. Presidenta polecam tylko dla tego że jeżeli jest niewielka różnica cenowa to można się pokusić o trochę lepszą antenę np.6/8 fali. Ale nigdy nie powiem że President to najlepsze anteny. |
no ja takich doświadczeń nie mam, dlatego pytałem Mam AS-100 i według mnie i jak dla mnie to dobra antenka. Choć ostatnio zacząłem zastanawiać się nad zmianą na...President'a Florida - taki mały "kikucik" Ale jest helikalna i z tego co czytałem to tym właśnie nadrabia swoją małą długość - podobno ma przybliżone parametry pracy jak antena 1 metrowa... Ciekawe... Jeżdżę głównie po mieście więc jeśli chodzi o wielkość a raczej długość anteny to byłaby wręcz idealna, zasięg anteny to w granicach 2-5 km max (na miasto wystarczy). Tylko pytanie jak będzie działała...? Czy będzie czysto odbierać i nadawać, czy nie będzie szumieć...?? Hmmm...
krzychu - 20-11-2008, 09:55
Warto jeszcze sprawdzić czy antena jest dobrze uziemiona (czy oplot przy radiu ma mase - można sprawdzić miernikiem) ewnetualnie też słaby kabel może chyba zbierać zakłucenia elektromagnetyczne, mi za to wycieraczki jak włączę to sieją na połowę skali.
Krzychu
Anonymous - 20-11-2008, 10:03
heh....coraz lepiej......
A spróbujcie zamontować na zasilaniu jakiś Kondensator Elektrolityczny. Kupcie taki na 24v i np 1100mF. Powinien ustabilizować napięcie.....Może się poprawi, a koszt kondensatora to aż 3 zł....Bo moje pomysły już się wyczerpały.....a jak doszły wycieraczki....to już zgłupiałem.
krzychu - 20-11-2008, 10:23
Silniczek od spryskiwaczy też mi sieje Zresztą wiem że wycieraczki w seju kolegi też sieja konkretnie. Mi się wydaje że taki silniczek dość duże pole elektromagnetyczne wytwarza i zbiera albo kabel albo radio chodź ono jest ekranowane przez obudowe. A na wejściu zasilającym president chwali się że ma jakieś filtry czy coś. Też z tego nic nie wiem. A w moim przypadku nie przejmuje się tym akurat wycieraczki mi ładnie wycina ASC, tylko sie zastanawiam jaki to ma wpływ na nadawanie czy "oni" to też słyszą że mi działają wycieraczki bo kiedyś chyba mi się zdarzyło że słyszałem jak ktoś coś nadawał ja miałem wycieraczki wyłączone a słyszałem charakterystyczny bzzzz bzzzz hehehe. W każdym bąć razie nie składnia mnie to do poszukiwania innych rozwiązań.
Krzychu
Anonymous - 20-11-2008, 13:09
Ja to biorę radyjko pod pachę i idę z nim na zakupy nowego auta chyba
Anonymous - 20-11-2008, 14:00
pojar napisał/a: | Ja to biorę radyjko pod pachę i idę z nim na zakupy nowego auta chyba |
hehe...no to prawdziwy cb radiowiec z Ciebie
Pozdrawiam!
Hubeeert - 20-11-2008, 15:35
Dzielicie włos już nie na czworo a na sześciesiecioczworo
Bez sensu są Wasze dywagacje bo:
1. Anteny o których piszecie nie są stacjonarne tylko montowane na samochodzie.
2. Mało kto ma na samochodzie antenę zamontowaną na stałe w dachu (najlepsze miejsce)
3. Samochód się porusza
4. Samochód wytwarza zakłócenia
5. SWR miarki są różne. Widziałem i taką za 3000
6. Odbiór i słyszalnośc zależą od miejsca postoju ale również od posiadanych sprzętów czyli antena, radio, filtry jak również od sposobu montażu zestawu i staranności jego wykonania.
Moja antena to Sirio Silver Megawatt o długości 2m
Radio Alan 48 Excel z Noise Killerem
Głośnik to Midland z cyfrowym przetwornikiem do likwidowania wszelkich szumów i zakłóceń harmonicznych
Pisałem juz o tym, ale byłem w stanie spokojnie odbierać stojąc przy stacji transformatorowej, słuchałem rozmów z Francją i sam gadałem na naprawde dalekie dystanse.
Walka o to co docinać nie ma końca i są zwolennicy tej i tej opcji. Moja antena była docięta przez kolegę który ustawiał mi to wszystko (montaż zrobiłem ja). Ten miernik pożyczył z pracy (pracuje u jednego z producentów między innymi CB) a uciął nie dlatego, że nie mogliśmy uciąć kabla, tylko dlatego, że ja powiedziałem, że jest mniej roboty (nie musiałem sciągać podsufitki ani demontowac radia)
Szczerze powiem, że nie widziałem żadnej różnicy przed i po.
Pozdrawiam
Anonymous - 20-11-2008, 17:15
Hubeeert napisał/a: | 2. Mało kto ma na samochodzie antenę zamontowaną na stałe w dachu (najlepsze miejsce) | u mnie jest właśnie dziurka w dachu co zreszta jest też napisane w podpisie
Hubeeert napisał/a: | Moja antena to Sirio Silver Megawatt o długości 2m |
Moja to Sirtel Santiago 1200 - 196 cm bardzo znana antena w świecie CB-radiowców
Hubeeert napisał/a: | 6. Odbiór i słyszalnośc zależą od miejsca postoju ale również od posiadanych sprzętów czyli antena, radio, filtry jak również od sposobu montażu zestawu i staranności jego wykonania. | zasilanie z aku przynajmniej 5 razy sprawdzane i nawet kabel antenowy był podłączony do miernika żeby sprawdzi jakie ma tłumienie ale tu planuje jeszcze zmiany. Żeby sprawdzić całość byłem w Częstochowie - desperacja
Hubeeert - 20-11-2008, 19:25
pojar napisał/a: | Żeby sprawdzić całość byłem w Częstochowie - desperacja | Kup głośnik jak mój i po kłopocie od zakłóceń z samochodu.
Anonymous - 20-11-2008, 20:04
Hubeeert, powiadasz ze pomoże??;>
[ Dodano: 20-11-2008, 20:07 ]
a możesz poda model tego głośnika
Hubeeert - 20-11-2008, 20:43
Głośnik firmy Midland wyposażony w DSP.
Niestety już go nie produkują bo kosztował więcej niż niejedno radio z tego co widzę...
Przykro mi.
|
|
|