Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc
Wszyc - 21-06-2010, 09:44
będę przerabiał całe zegary na ledy zrobić je oraz podświetlić wskazówki oraz dać alu ramki ale na razie sie wstrzymuje do czasu rozstrzygnięcia sprawy swapa bo przy swapie i tak bede musiał zegary wymienić na te z E54A
Wszyc - 30-06-2010, 21:58
Okazało się że nowy wskaźnik będzie tak głęboki że będę musiał bardziej "po modzić" zegary w Galusiu do tego stopnia że będę musiał też wypalić trochę plastiku za zegarami żeby wszedł do tego będzie chyba trzeba pociąć folie ze ścieżkami znajdującą się za zegarami i zrobić obejście pewnych ścieżek kabelkami więc będzie jutro cały dzień kombinowania jutro w końcu trafia do mnie wskaźnik i będę go próbował zamontować i podłączyć ale wskazywać temperaturę będzie dopiero za tydzień lub dwa jak będę miał przejściówkę do czujnika
Jutro wypalania ciąg dalszy dziś kończę na tym już tak wali w pokoju plastikiem że boje się że jak będę kontynuować to jak pójdę spać to się już nie obudzę
Wszyc - 01-07-2010, 12:25
Wskaźnik zamontowany, dziś wieczorem postaram się wrzucić fotki jak go tylko podłącze ,wygląda dobrze
Wszyc - 01-07-2010, 16:32
http://www.youtube.com/watch?v=WBkt_iOkM20
Kleju - 01-07-2010, 18:44
No wygląda profi Jakby jeszcze ten wskaźnik paliwa był inny
Wszyc - 01-07-2010, 19:26
Jak będą zegary na LEDach i wskazówki zrobię im czerwone to już się tak od siebie różnić nie będą
szpala85 - 01-07-2010, 21:27
a mają takie wskaźniki ale od ilości paliwa w zbiorniku
elegancko ci to wyszło .... a ta czerwona wskazówka .... już nie długo u mnie zagoszczą czerwone diody telefoniczne w wskazówkach i sam nie mogę się doczekać jaki będzie efekt
ps. pokaż jak to wogóle wskazuje temp. ... a nie dałeś 12 sekund jak włączasz i wyłączasz ......
Wszyc - 01-07-2010, 21:32
Niestety nie ma wskaźników ilości paliwa chcę też zrobić podświetlane wskazówki jak Ty i myślę też jak zrobić by wszystkie zegary robiły taki test jak ten od temperatury wody
Nie pokazałem jak wskazuje temperaturę bo czekam na przejściówkę do czujnika od kolegi fj_mike jeszcze tydzień poczekam a jak nie będzie pasowała to będę musiał kupić adapter do montażu na wężu górnym chłodnicy na razie to atrapa czujnik wisi sobie w kabinie
szpala85 - 01-07-2010, 21:42
| Wszyc napisał/a: | myślę też jak zrobić by wszystkie zegary robiły taki test jak ten od temperatury wody |
dokładnie też o tym pomyślałem ... jak to zrobić .... chyba trza odwiedzić elektrode.pl
Wszyc - 01-07-2010, 21:50
Prędkościomierzowi i obrotomierzowi można jakoś podać maksymalny sygnał po włączeniu stacyjki a wracać będą same obrotomierz wróci błyskawicznie ale prędkościomierz opada powoli trzeba by coś z tym zrobić a problemem jest wskaźnik paliwa ten to w ogóle nie opada
szpala85 - 01-07-2010, 22:07
| Wszyc napisał/a: | a problemem jest wskaźnik paliwa ten to w ogóle nie opada |
jest na niego sposób ..... już kiedyś chciałem to zrobić ale nie było okazji .... znaczy się po wyłączeniu stacyjki jakiś przekaźnik musiał by podać biegun "ujemny" ( np. z akku ) na wskaźnik paliwa .. wtedy wskaźnik nagle opada ( sam czujnik w baku to taka jak by cewka im mniej paliwa tym wyżej jest wajcha która przesuwa się po tej cewce ... a im wyżej tym bliżej minusa ) ... po włączeniu stacyjki przekaźnik się włącza i przełącza już na prawidłowy "minus" który idzie z baku ..... mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi ...
ale chyba najprościej by było dorwać bajerancki wskaźnik paliwa
Wszyc - 01-07-2010, 22:14
Yep wiem o co Ci chodzi teraz trzeba by jeszcze to wszystko z synchronizować żeby tak samo szybko szło do góry i opadało trochę zabawy jest przy tym
a co do bajeranckich wskaźników paliwa to z tego co wiem to nie ma w sprzedaży nic tak samo jak prędkościomierzy trzeba by kombinować jedynie obrotomierz idzie dostać a może by tak dostosować zegary z innego samochodu do naszych cyferblatów ciekawe ile z tym zabawy same bebechy i wskazówki mam na myśli
szpala85 - 01-07-2010, 22:24
| Wszyc napisał/a: | | same bebechy i wskazówki mam na myśli |
nawet nie wskazówki ... same bebechy ..... z jakiejś fury w której to szybko działa
tylko ciekawe jak z elektroniką
ps. ...... najgorszy jest ten wskaźnik paliwa ,a czy w innych mitsu też stoi po wyciągnięciu kluczyka ? ..... w colcie mojej mamy jest tak samo jak u nas w galach ....... .
Wszyc - 01-07-2010, 22:28
Ty a może inaczej może wywalić wskaźnik poziomu paliwa znaleźć mu inne miejsce gdzie by nie przeszkadzał i nie szpecił a tam w jego miejsce wstawić coś innego ciśnienie oleju, temp. oleju, AFR, EGR co kto chce
wskaźnik paliwa bym najchętniej wywalił na dolną część obrotomierza ale raczej się nie zmieści chodź kto wie nie patrzałem pod tym kontem
szpala85 - 01-07-2010, 22:32
Wszyc, ... za dużo tego
kiedyś widziałem na żywo wskaźnik paliwa w formie wyświetlacza ( takiego jak w kalkulatorach) .... był on okrągły takich samych rozmiarów jak nasz ..... tylko że on znajdował się w motorze ( jakimś ścigaczu ) i cholera wie czy by chciał działać z naszymi upartymi galami
|
|
|