To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc

Wszyc - 21-06-2010, 09:44

będę przerabiał całe zegary na ledy zrobić je oraz podświetlić wskazówki oraz dać alu ramki ale na razie sie wstrzymuje do czasu rozstrzygnięcia sprawy swapa bo przy swapie i tak bede musiał zegary wymienić na te z E54A :P
Wszyc - 30-06-2010, 21:58

Okazało się że nowy wskaźnik będzie tak głęboki że będę musiał bardziej "po modzić" zegary w Galusiu :P do tego stopnia że będę musiał też wypalić trochę plastiku za zegarami żeby wszedł do tego będzie chyba trzeba pociąć folie ze ścieżkami znajdującą się za zegarami i zrobić obejście pewnych ścieżek kabelkami więc będzie jutro cały dzień kombinowania jutro w końcu trafia do mnie wskaźnik i będę go próbował zamontować i podłączyć ale wskazywać temperaturę będzie dopiero za tydzień lub dwa jak będę miał przejściówkę do czujnika :P

Jutro wypalania ciąg dalszy dziś kończę na tym już tak wali w pokoju plastikiem że boje się że jak będę kontynuować to jak pójdę spać to się już nie obudzę :D

Wszyc - 01-07-2010, 12:25

Wskaźnik zamontowany, dziś wieczorem postaram się wrzucić fotki jak go tylko podłącze ,wygląda dobrze :)
Wszyc - 01-07-2010, 16:32

http://www.youtube.com/watch?v=WBkt_iOkM20

:P

Kleju - 01-07-2010, 18:44

No wygląda profi :) Jakby jeszcze ten wskaźnik paliwa był inny ;)
Wszyc - 01-07-2010, 19:26

Jak będą zegary na LEDach i wskazówki zrobię im czerwone to już się tak od siebie różnić nie będą :)
szpala85 - 01-07-2010, 21:27

a mają takie wskaźniki ale od ilości paliwa w zbiorniku :?:

elegancko ci to wyszło :mrgreen: .... a ta czerwona wskazówka :twisted: .... już nie długo u mnie zagoszczą czerwone diody telefoniczne w wskazówkach i sam nie mogę się doczekać jaki będzie efekt :twisted:

ps. pokaż jak to wogóle wskazuje temp. ... a nie dałeś 12 sekund jak włączasz i wyłączasz :mrgreen: ......

Wszyc - 01-07-2010, 21:32

Niestety nie ma wskaźników ilości paliwa :D chcę też zrobić podświetlane wskazówki jak Ty i myślę też jak zrobić by wszystkie zegary robiły taki test jak ten od temperatury wody :D

Nie pokazałem jak wskazuje temperaturę bo czekam na przejściówkę do czujnika od kolegi fj_mike jeszcze tydzień poczekam a jak nie będzie pasowała to będę musiał kupić adapter do montażu na wężu górnym chłodnicy :D na razie to atrapa czujnik wisi sobie w kabinie :D :D :D

szpala85 - 01-07-2010, 21:42

Wszyc napisał/a:
myślę też jak zrobić by wszystkie zegary robiły taki test jak ten od temperatury wody :D

dokładnie :mrgreen: też o tym pomyślałem ... jak to zrobić :roll: .... chyba trza odwiedzić elektrode.pl :twisted:

Wszyc - 01-07-2010, 21:50

Prędkościomierzowi i obrotomierzowi można jakoś podać maksymalny sygnał po włączeniu stacyjki :roll: a wracać będą same obrotomierz wróci błyskawicznie ale prędkościomierz opada powoli trzeba by coś z tym zrobić :roll: a problemem jest wskaźnik paliwa ten to w ogóle nie opada :P
szpala85 - 01-07-2010, 22:07

Wszyc napisał/a:
a problemem jest wskaźnik paliwa ten to w ogóle nie opada :P

jest na niego sposób :wink: ..... już kiedyś chciałem to zrobić ale nie było okazji .... znaczy się po wyłączeniu stacyjki jakiś przekaźnik musiał by podać biegun "ujemny" ( np. z akku ) na wskaźnik paliwa .. wtedy wskaźnik nagle opada ( sam czujnik w baku to taka jak by cewka im mniej paliwa tym wyżej jest wajcha która przesuwa się po tej cewce ... a im wyżej tym bliżej minusa ) ... po włączeniu stacyjki przekaźnik się włącza i przełącza już na prawidłowy "minus" który idzie z baku ..... mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi :wink: ...

ale chyba najprościej by było dorwać bajerancki wskaźnik paliwa :wink:

Wszyc - 01-07-2010, 22:14

Yep wiem o co Ci chodzi teraz trzeba by jeszcze to wszystko z synchronizować żeby tak samo szybko szło do góry i opadało trochę zabawy jest przy tym :)

a co do bajeranckich wskaźników paliwa to z tego co wiem to nie ma w sprzedaży nic tak samo jak prędkościomierzy trzeba by kombinować jedynie obrotomierz idzie dostać a może by tak dostosować zegary z innego samochodu do naszych cyferblatów :roll: ciekawe ile z tym zabawy :P same bebechy i wskazówki mam na myśli

szpala85 - 01-07-2010, 22:24

Wszyc napisał/a:
same bebechy i wskazówki mam na myśli

nawet nie wskazówki ... same bebechy ..... z jakiejś fury w której to szybko działa :wink:

tylko ciekawe jak z elektroniką :roll:

ps. ...... najgorszy jest ten wskaźnik paliwa ,a czy w innych mitsu też stoi po wyciągnięciu kluczyka ? ..... w colcie mojej mamy jest tak samo jak u nas w galach ....... .

Wszyc - 01-07-2010, 22:28

Ty a może inaczej może wywalić wskaźnik poziomu paliwa znaleźć mu inne miejsce gdzie by nie przeszkadzał i nie szpecił a tam w jego miejsce wstawić coś innego ciśnienie oleju, temp. oleju, AFR, EGR co kto chce :P

wskaźnik paliwa bym najchętniej wywalił na dolną część obrotomierza ale raczej się nie zmieści chodź kto wie nie patrzałem pod tym kontem :P

szpala85 - 01-07-2010, 22:32

Wszyc, :mrgreen: ... za dużo tego :mrgreen:

kiedyś widziałem na żywo wskaźnik paliwa w formie wyświetlacza ( takiego jak w kalkulatorach) .... był on okrągły takich samych rozmiarów jak nasz ..... tylko że on znajdował się w motorze ( jakimś ścigaczu ) i cholera wie czy by chciał działać z naszymi upartymi galami :mrgreen: