[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Galant EA '97 swap hamulców przód
i9i - 23-10-2012, 19:00
Jackall napisał/a: | Ale nie jestem pewien czy hamulce by się poprawiły bo jak by nie patrzeć różnica w wymiarze tarcz to tylko 5 mm na średnicy |
Ja mówię o zamianie tytułowych 256 czyli to 25 mm różnicy
fabryka24 - 23-10-2012, 20:18
Owczar, Można zwiększyć siłę serwa, zakładając wzmacniacz siły hamowania ,powiększa on pojemność serwa.
Jackall - 23-10-2012, 20:48
WreX napisał/a: | jak porobię to zdam relacje | Czekamy
i9i napisał/a: | Ja mówię o zamianie tytułowych 256 czyli to 25 mm różnicy | A to inna sprawa, ja czasem zapominam, że przecież na początku były małe tarcze i z nich może jest jakiś sens przejść na układ z carismy. Pytanie tylko jak to wychodzi cenowo?
fabryka24 napisał/a: | Można zwiększyć siłę serwa, zakładając wzmacniacz siły hamowania ,powiększa on pojemność serwa. | Można ale jeśli jesteś w stanie bez problemu doprowadzić do włączania się absu to IMO mija się to z celem.
fj_mike - 23-10-2012, 22:10
KlakierVIP napisał/a: | wszedzie jest ze przedlift ma 1tloczkowe i mniejsze tarcze |
Jeden z powtarzanych mitów.
Generalnie, jeżeli auto z 1998r wychodziło na "size up radial tire" miało większe tarcze (dwa tłoczki na zacisku). Też mam większe
Owczar - 23-10-2012, 22:32
fabryka24 napisał/a: | zakładając wzmacniacz siły hamowania |
Nie słyszałem o tym. Jak on działa? Hamulce mam ok, ale wolałbym trochę bardziej miękki pedał
fabryka24 - 24-10-2012, 08:28
http://www.tuning.jcauto.pl/oferta/hamulce/brake tu jest taki wzmacniacz
Owczar - 24-10-2012, 09:11
Tylko czy zwiększenie pojemności coś pomoże? Ja bym bardziej obstawiał, że to wartość podciśnienia ma bezpośrednie przełożenie na siłę działającą na tłok...
Kamil_Ziomek - 25-10-2012, 12:49
Ale jest zaworek jednokierunkowy który nie zawsze dobrze działa Myślę że większa pojemność układu coś da bo w momencie hamowania wartość podciśnienia pewnie troszkę spada a tak mamy go więcej.
i9i - 26-10-2012, 07:44
Ale technicznie rzecz ujmując zwiększenie skuteczności serwa to tak jakby do hamowania auta zapędzić obie nogi, czyli łatwiej pchnąć tłok w pompce hamulcowej. Nie zmienia się powierzchnia tarcia, ani chłodzenia, a jedynie ciśnienie w układzie, co może spowodować w skrajnych sytuacjach rozerwanie zużytego bądź zaciskanego w przeszłości wężyka elastycznego. Ale przede wszystkim mocniej ściskając klocki bardziej rozgrzewamy tarcze. To co w zawodach sportowych gdzie komplet po wyścigu może być do wyrzucenia w życiu codziennym nie koniecznie może pomóc.
Owczar - 26-10-2012, 12:01
No nie do końca tak. Bo wtedy nie depczesz tak po hamulcu. Wystarczy lekko nacisnąć aby auto zaczęło hamować. Jeżdżę kilkoma autami i w galancie hamulec jest strasznie twardy w porównaniu do reszty. Nawet w skodzie jest miększy.
Krzyzak - 26-10-2012, 12:07
Owczar napisał/a: | w galancie hamulec jest strasznie twardy w porównaniu do reszty | ale tylko przy 2 tłoczkach - w pozostałych przypadkach jest miękki, subiektywnie za miękki jak dla mnie
Owczar - 26-10-2012, 12:14
Ja mam jeden tłoczek Jak się przesiadam z BMW do galanta to mam wrażenie, że nie hamuje. Ale jak się przyzwyczaję żeby deptać jak w ciągniku C360 to się zatrzymuje bez problemu. Swoją drogą to w dieslu z vacuum pompą pedał był miększy.
Krzyzak - 26-10-2012, 22:15
No właśnie tak się składa, że mam wszystkie 3 konstrukcje:
1. - tarcza 256, 1 tłoczek 60mm w E32 (swap zacisków z EA)
2. - tarcza 276/24, 2 tłoczki
3. - tarcza 276/26, 1 tłoczek
najmiększy pedał jest w nr 3 - jak wdepnięcie w g.....
najtwardszy w nr 2 - bierze pod dotknięciu (to lubię) i jednocześnie daje się łatwo stopniować
nr 1 jest zbliżony do nr 2 - też szybko bierze, ale jednak trzeba mocniej depnąć (na ori zaciskach od E32 był twardszy)
ale jechałem już kilkoma EA z nr 3 i było jeszcze gorzej - miałem wrażenie, że są zapowietrzone, tymczasem one tak mają...
edit - wszystkie 3 były od podstaw zregenerowane, zmienione co tylko się da
w nr 2 dodatkowo zmienione także tłoczki (lub przynajmniej spolerowane na błysk)
Kamil_Ziomek - 27-10-2012, 13:43
Tylko że jak zmieniałem z nr 1 na nr 3 to pomimo tarcz które dostałem w zestawie i zrobiłem jeszcze 10 tyś km ( w niedługim czasie do wymiany 24,5mm z 26) tarcze nie biją, Czego nie da się powiedzieć o nr 1 - chociaż faktycznie miałem wrażenie lepszego hamowania.
Pytanie tylko co z tym tyłem bo z przodu tylko włącza się abs a tył moim zdaniem za słabo.
PABLO998 - 27-10-2012, 19:56
swinks_UK napisał/a: | B. zacisk 2 tłoczkowy na rozstaw jarzma 140mm (Galanty ECxx PFL) |
W tym przypadku tarcza ma 256, czy 276?
|
|
|