Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
volve - 29-02-2012, 12:52
SAS ustawiałem tak:
- silnik nagrzany
- odłączona wtyczka od etv
- stacyjka na pozycje ON
- dopchnięcie klapy przepustnicy do pozycji zamkniętej, odczyt z EvoScana wartości TPS i zejście poprze śrubkę do wartości 0,529
Także silnik oczywiście nie pracował, bo w takim przypadku po dopchnięciu przepustnicy po prostu by zgasł
Log będzie dzisiaj jak wrócę z pracy, chyba że coś mi wyskoczy. Ale tak jak pisałem, jeszcze troszkę km trzeba zrobić aby w pełni zakończyć adaptacje
bartas18b - 29-02-2012, 14:58
Witam, czy przy użyciu kabelka można stwierdzić czy ECU jest sprawne?
Mam problem z Cari I 1,6 90km.
Nie ma ssania a we wszystkich wątkach o ssaniu przewija się wymiana ECU. Dodatkowo wyskakuje mi błąd sondy lambda bo mam na niej ciągle niskie napięcie. Po prostu jest źle ustalana dawka paliwa bo spalanie też spore ok10l przy jeździe mieszanej.
Przy zimnym silniku szarpie na niskich obrotach.
Do tej pory wymienione: świece, przewody, jedna fajkocewka(było przebicie), sonda lambda, filtr paliwa(ten w komorze), niedawno robiony rozrząd.
Co się da w ogóle evoscanem sprawdzić? Bo w sumie nie wiem czy inwestować w kabelek.
volve - 29-02-2012, 21:12
Dobra to obiecany log z postoju:
http://speedy.sh/r8xAQ/Ev...29-16.28.10.csv
Jak widać do 4 minuty obroty sa na poziomie 680 rpm, po 4 minutach natomiast standardowo podbija do 750 rpm, czyli wszstko wporządku. Są małe wahania, ale w sumie zawsze to może być np. zalączany wentylator itp. Widac też, ze obecnie trim mid jest na poziomie 0,101 i w sumie chyba jednak nie będę tego ruszał. Przed ustawieniem tps był na poziomie -2,9.
Kolejna sprawa z Octan level(heh...przez dwa dni szukalem tego w configu arena, teraz dopiero zobaczyłem, że troszkę inaczej to nazwał) faktycznie był wcześniej na dość niskim poziomie. Zarówno na jałowym, jak i podczas jazdy było dużo poniżej 100%, czyli nisko.
Obecnie na jałowym jest 100%(tyle że dzisiaj tankowałem V-Powera). Ale wczoraj miałem jeszcze stare paliwo i na jałowym było 100% po ustawieniu TPS, podczas jazdy parę razy spadło do 99% (link do wczorajszych logów z jazdy poniżej):
http://speedy.sh/G9KYg/Ev...28-20.29.41.csv
Czyli podsumowując całym złem u mnie był przestawiony TPS. W zeszłym roku miałem kolizję, pare miesięcy auto stalo nieruszane, ponieważ walczylem o ubezpieczenie wtedy. Podejrzewam, że tamtejsi mechanicy, jak już uruchomili auto(robiona była karoseria, z silnika wymieniana była chlodnica z osprzętem i rurki od klimy) to obroty zaczeły troszkę świrować i w swojej niewiedzy zaczęli kręcić śrubką fixed sas, myśląc błędnie, że to od regulaci obrotów biegu jałowego. Później jak wyczyściłem przepustnicę, to zaczeły sie problemy.
przemekx303 - 29-02-2012, 23:21
aż ciężko uwierzyć że jedną śrubką poprawiłeś tyle parametrów . Obroty w normie , octan level 100% , sonda wstała i chyba najciekawsze to trimy które znacząco opadły
Mam małe pytanko ,dlaczego napięcie na TPS różni się na uwarstwionej i stechiometrycznej
volve - 29-02-2012, 23:47
przemekx303 napisał/a: | aż ciężko uwierzyć że jedną śrubką poprawiłeś tyle parametrów |
Też jestem zdziwiony. Widać zawsze trzeba znaleźć podstawowy problem (czyli tutaj przepustnica i TPS) a dopiero później przejmować się pozostałymi parametrami
przemekx303 napisał/a: | Mam małe pytanko ,dlaczego napięcie na TPS różni się na uwarstwionej i stechiometrycznej |
Nie chcę wygadywać głupot, ale pewnie dlatego, że są różne pozycje przepustnicy. Czujnik polożenia przepustnicy (TPS) odczytuje poziom otwarcia i przy mieszance uwarstwionej są niższe obroty, czyli przepustnica jest bardziej zamknięta, czyli występuje większe napięcie. Przy stechiometrycznej masz wyższe obroty, czyli przepustnica jest bardziej otwarta wiec i napięcie jest mniejsze.
To tak na logikę Ale oczywiście mogę się mylic.
przemekx303 - 01-03-2012, 00:19
Cytat: | Widać zawsze trzeba znaleźć podstawowy problem |
Uderzyłeś w samo sedno
Z tym napięciem to spr. u siebie i u innych użytkowników to jest stałe jeżeli chodzi o rodzaj mieszanki . Może u Ciebie jeszcze się nauczy podczas jazdy. Na uwarstwionej czas wtrysku się wydłużył , ale to może przez reset i potem się ustabilizuje . Za jakiś czas jak będziesz mógł to wrzuć loga zobaczymy czy się zmieniło
volve - 01-03-2012, 11:44
przemekx303 napisał/a: | Z tym napięciem to spr. u siebie i u innych użytkowników to jest stałe jeżeli chodzi o rodzaj mieszanki . Może u Ciebie jeszcze się nauczy podczas jazdy. Na uwarstwionej czas wtrysku się wydłużył , ale to może przez reset i potem się ustabilizuje . Za jakiś czas jak będziesz mógł to wrzuć loga zobaczymy czy się zmieniło |
Przez Ciebie pół forum przegrzebałem szukając informacji o TPS
http://forum.mitsumaniaki...t=46536&start=0
aren195612 napisał/a: | Obserwowałem jak to u mnie wygląda, po 4-rech minutach następuje samoczynne podbicie obrotów, przepustnica leciutko się domyka, wzrasta czas otwarcia wtrysków, silnik zaczyna pracować na bogatszej mieszance w trybie stechiometrycznym, AFR czyli stosunek powietrza do paliwa wynosi w tym trybie 14,7:1.
W dostępnych mi scanach z GDI z przepustnicą na linkę, przepustnica raczej "bykiem" stoi, po 4-rech minutach otwierają się na dłużej wtryski, stad to moje pytanie.
W obu przypadkach zmienia się wyprzedzenie zapłonu i zaczyna pracować sonda lambda. |
Czyli wychodzi na to, że trzeba rozróżnić przypadki z przepustnicą na linkę i z elektromagnesem. W przypadku przepustnic na linkę w czasie przejścia w tryb mieszanki stechiometrycznej klapa przepustnicy pozostaje w tym samym położeniu, czyli TPS się nie zmienia.
Natomiast w przypadku przepustnic z elektromagnesem w czasie przejścia w tryb mieszanki stechiometrycznej przepustnica zostaje lekko domknięta i dlatego zmienia się TPS. Tak samo jak widać wydłuża się czas wtrysków (jeszcze tego nie analizowałem u siebie dokładnie, na razie jestem w pracy i nie mam dostępu do EvoScana), AFR wynosi 14,7:1.
malysz86 - 01-03-2012, 19:52 Temat postu: Proszę o pomoc Witam
Jestem tu nowy dlatego w pierwszym poście chciał bym się przywitać ze wszystkimi.
Od niedawna jestem posiadaczem carismy 1.8 gdi z 2001r. Mam mały problemik z tym samochodem. Zapaliła mi się kontrolka check engine. Silnik zaczął głośniej pracować, do tego zaczął się trząść i miał oznaki jak by nie palił na jeden gar. Pojechałem do miejscowego elektryka to mi powiedział że nie podłączy mi mitsubishi do komputera bo mu się spali i odesłał mnie do innego. Pojechałem do drugiego (szczerze o nie zbyt dobrej reputacji) Podłączył mi carisme pod komputer powiedział że drugi gar nie pali i że to będzie cewka albo świeca.
Miałem możliwość podmiany fajkocewki z innej carismy GDI. Niestety zero reakcji. Podmieniałem na wszystkich świecach. Pozostało wymienić świece (oczywiście oryginalne).Niestety też zero reakcji.
Stwierdziłem że nie warto tracić kolejnych 50 zł na pseudoelektryka. Kabel OBD2 leżał u mnie w szafce od paru lat nieużywany. Zainstalowałem EvoScanav2.6. Podłączyłem komputer pod carisme i programik nie wykrył mi błędu mimo palącej się kontrolki check engine ale potrafił wyczyścić błędy. Włączyłem Start DaataLogger i ruszyłem na miasto.
Powłączałem jakieś opcje (nie znam się na tym ani trochę). W miejscu gdzie kończy się zółta linia zapaliła się kontrolka check enigne.
Nie mam pojęcia jak odczytać ten wykres i dlatego zwracam się do Was z prośbą o interpretacje tego wykresu i wskazanie usterki
volve - 01-03-2012, 21:20
A więc po kolej:
1. Check engine - to trzęsienie itp. to najprawdopodobniej wejście silnika w tryb awaryjny.
2. Przeczytaj post arena z tego wątku: http://forum.mitsumaniaki...0&postorder=asc z Wysłany: 25-03-2011, 20:20
Czyli pobierz konfig do EvoScana i wrzuć go w odpowiednie miejsce, pozaznaczaj te opcje, które wymienil aren.
Zrób takie testy:
- silnik nagrzany, kluczyk na pozycję on, załączasz EvoScana, odpalasz auto i przez 6 minut dajesz mu popracować na biegu jałowym.
- drugi test to pojedź gdzieś, gdy będziesz mial jakieś 2000rpm na 3biegu, to gaz w podłogę i trzymaj do odcinki(jakieś 7000 rpm, poczujesz jak skonczy przyspieszać) - oczywiście wszystko na wlączonym EvoScanie.
Wrzuć takie dwa logi w postaci oczywiście csv na jakiś serwer, abyśmy mogli pobrać.
Wszystkie te testy przeprowadź oczywiście, gdy auto nie jest w trybie awaryjnym.
A co do odczytu blędów w EvosScanie, to zależy czy faktycznie masz auto z 2001r. Jeśli tak, to Evoscan odczyta błędy, sam już to robilem u kolegi. Ale najprawdopodobniej musisz mieć zwarte wtedy piny 1-4, już dokładnie tego nie pamietam.
malysz86 - 01-03-2012, 21:29
ok jutro zrobię tak jak piszesz. A co do rocznika to jest tak na szybach mam wszędzie że są z rocznika 0 w papierach mam 01, nie idzie u mnie odczytać kodów błyskowych no i pierwsza rejestracja była z końca 2001 co do zwartych pinów 1 i 4 mam tak zrobione
volve - 01-03-2012, 21:32
malysz86 napisał/a: | co do zwartych pinów 1 i 4 mam tak zrobione |
Hmm..to może bez tych zwartych pinów....wiem że wtedy próbowałem obie opcje i i przy którejś udało się odczytać błąd.
Sam mam model z 2000r, czyli nie odczytam EvoScanem, ale odczytam po mrugającej lampce Check Engine
przemekx303 - 01-03-2012, 21:58
Cytat: | Przez Ciebie pół forum przegrzebałem szukając informacji o TPS |
ważne że nie na darmo , jak jescze będziesz potrzebował motywacji to wal śmiało
a ten temat gdzieś mi umkną. Moja jest ustawina na 0,725 troche za dużo , może stąd wysokie obroty po odpaleniu , pisałeś wcześniej że u Ciebie już tak nie podbija po rozruchu .
malysz86, sory bez obrazy ale zacząłeś od du..y strony , wiesz mi jak przeczytasz dokładnie cały wątek to nie będziesz zadawał bezsensownych pytań
volve - 01-03-2012, 22:22
przemekx303 napisał/a: | pisałeś wcześniej że u Ciebie już tak nie podbija po rozruchu |
Ten mój ostatni log z postoju, to najpierw właśnie załączyłem EvoScana czyli moment odpalenia jest.
Chyba, że chodzi Ci o zimny silnik, to w takim razie jak chcesz, to jutro rano przed wyjazdem do pracy załączę EvoScana właśnie na zimnym, to wtedy porównasz
przemekx303 napisał/a: | malysz86, sory bez obrazy ale zacząłeś od du..y strony , wiesz mi jak przeczytasz dokładnie cały wątek to nie będziesz zadawał bezsensownych pytań |
Spokojnie, kolega nowy, więc ma prawo do błędów. Tak naprawdę prawie wszystkie odpowiedźi na problemy z GDI są w tym watku i wątku o pompie WC
przemekx303 - 01-03-2012, 23:08
volve napisał/a: | Dzisiaj na zimnym w końcu nie miałem rano obrotów przy ssaniu na poziomie 1700 rpm, tylko jakieś 1100 rpm. |
dokładnie chodzi mi na zimnym , niestety po mrozach mam taraz po odpalenu z rana jakieś 2200rpm , najpierw zerkne na czujnik temp. , a jak nie to pewnie przepustnica (jeszcze ani razu nieczyszczona) Cytat: | Tak naprawdę prawie wszystkie odpowiedźi na problemy z GDI są w tym watku i wątku o pompie WC |
dlatego warto przeczytać cały wątek od deski do deski , i EVOSCAN zostanie twoim przyjacielem
malysz86 - 02-03-2012, 19:08
Wracając do mojego tematu. Zrobiłem chyba tak jak powinienem. Skasowałem błędy.
Na postoju:
http://chomikuj.pl/zoro86...,1479052171.csv
a ten w trakcie jazdy nie udało mi się zrobić ponieważ jak przekroczyłem 3 tys. obrotów to zapalił się check engine i tu chyba tkwi ten problem.
Przeczytałem cały wątek i pewnie dlatego udało mi się podłączyć samochód pod kompa. Może dla niektórych pytania moje są banalnie proste, gdyby by takie były dla mnie nie zadawał bym ich.
przemekx303 prosiłem o pomoc a nie o krytykę
|
|
|