To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu

Krzyzak - 20-09-2009, 20:15

Robson - wymieniaj pompe. Moja padla 10 tkm po zmianie rozrzadu, w Pradze (czeskiej :P ) o 4 nad ranem...
maciej76 - 22-09-2009, 10:58

Robson- http://www.allegro.pl/ite...risma_star.html
Ja u tego sprzedawcy kupiłem napinacz- oryginał, pasek Mitsuboshi i rolki Koyo. Uczciwy sprzedawca i chyba taniej nie znajdziesz.

Robson86 - 22-09-2009, 11:45

Krzyzak napisał/a:
Robson - wymieniaj pompe

Darku a da rade firmy GMB? Taka tylko jest w InterCars'ie.
maciej76 napisał/a:
Robson- http://www.allegro.pl/ite...risma_star.html
Ja u tego sprzedawcy kupiłem napinacz- oryginał, pasek Mitsuboshi i rolki Koyo. Uczciwy sprzedawca i chyba taniej nie znajdziesz.

oj dzieki ogromne za link Maciek. NIe wiem tylko czy wymieniac tez ten napinacz, czytalem ze wytrzymuje 2 wymiany rozrzadu, ale z drugiej strony po co kusic los :?
Pozdroo

Krzyzak - 22-09-2009, 12:12

GMB - dobre, japonskie czesci, czesto na 1 montaz
maciej76 - 22-09-2009, 12:49

Za pompę GMB w IC zapłaciłem po zniżce dla MM 119 zł.
Napinacz bym zostawił, jeżeli jesteś pewien, że poprzednio był wymieniony.

Robson86 - 22-09-2009, 13:48

dzieki chlopaki za szybka i profesjonalna odpowiedz :!: :partyman:

Jeszcze tak chcialbym zebyscie rzucili okiem czy taki zestawik bedzie ok :) :?:

1 - pasek rozrzadu (Mitsuboshi)
2 - rolka paska rozrzadu-napinajaca (KOYO)
3 - druga rolka paska rozrzadu-zwrotna/prowadzaca (GMB)
4 - napinacz hydrauliczny paska rozrzadu (tutaj juz mi podradziliscie ze tylko oryginal)
6 - uszczelniacz(simering) walu korbowego-( tutaj wyczytalem ze lepiej kupic
oryginaly w ASO - i tak tam to bede robil wiec bedzie po drodze :) )
7 - paski wielorowkowe od napedu alternatora,klimy,wspomagania ( Mitsuboshi)
8 - pompa wody (GMB)
9 - Swiece zaplonowe NGK IZFR6B (4szt)

Przepraszam za ciagle powtarzanie tego tematu ale jak juz to bede wiedzial to o nic juz nie bede pytal w tej kwesti :)

Panowie przenioslem post do mojego tematu (nasze miski). Prosba odpowiedzcie tam to chociaz dam Wam po "pomogl" za te odpowiedzi :)
http://forum.mitsumaniaki...=18410&start=75
Pozdroo

tadek55 - 22-09-2009, 21:36

Witam ,mam pytanie kupując samochód ,sprzedający mnie zapewniał że wymieniał rozrząd przy147000 km,jak nabył ten samochód.Mam pytanko czy mu zaufać czy wymienić .gdy go kupiłem miał 160000km.Teraz ma 166000km.Jak wymieniać to bym Was prosił przy wyborze części .Mam carismę przed liftingiem rok 1997 silnik 1,8 16v SOHC Z góry dziękuje.
Robson86 - 22-09-2009, 22:15

tadek55 napisał/a:
Mam pytanko czy mu zaufać czy wymienić .gdy go kupiłem miał 160000km

zaufaj....jesli moze to udokumentowac np. fakturami albo podjedzcie do serwisu w ktorym to bylo zrobione :wink: Jesli bylo tam robione jest w pamieci kompa :P
Inaczej nie ufaj i wymieniaj sam :)
Pozdroo

Cezar - 22-09-2009, 22:45

Robson86 napisał/a:
nie ufaj i wymieniaj sam :)

tadek55, i tego sie trzymaj, koszt wymiany rozrzadu jest symboliczny do pozniejszej naprawy silnika :wink:

Maretzky85 - 23-09-2009, 11:21

Z doświadczenia wiem, że często wychodzi tak, iż wymiana rozrządu w słowach sprzedawcy jest niczym innym jak wymianą paska rozrządu... często na jakiś tani niestety.
PS. Nawet bez napinacza.

wichura1 - 23-09-2009, 12:07

Robson86 napisał/a:
dzieki chlopaki za szybka i profesjonalna odpowiedz :!: :partyman:

Jeszcze tak chcialbym zebyscie rzucili okiem czy taki zestawik bedzie ok :) :?:

6 - uszczelniacz(simering) walu korbowego-( tutaj wyczytalem ze lepiej kupic
oryginaly w ASO - i tak tam to bede robil wiec bedzie po drodze :) )

Spytaj Japaneze, czy do twojego silnika jest dostępny simmerring CORTECO. Jeżeli tak, zapytaj co pakują w kartonik, jeżeli NOK to bierz. Mitsubishi fabrycznie w Lancerach i Coltach w 4G13 i 4G92 montowało NOK. Różnica cen między uszczelniaczami w ASO i pakowanymi przez CORTECO była znaczna, Oryginalny 230PLN, ten sam w opakowaniu CORTECO u Japaneze 30PLN. Dodam, że był to ten sam pierścień firmy NOK z identycznymi oznaczeniami i w tym samym niebieskim kolorze.

Robson86 - 24-09-2009, 18:25

wichura1 napisał/a:
Spytaj Japaneze, czy do twojego silnika jest dostępny simmerring CORTECO. Jeżeli tak, zapytaj co pakują w kartonik, jeżeli NOK to bierz. Mitsubishi fabrycznie w Lancerach i Coltach w 4G13 i 4G92 montowało NOK. Różnica cen między uszczelniaczami w ASO i pakowanymi przez CORTECO była znaczna, Oryginalny 230PLN, ten sam w opakowaniu CORTECO u Japaneze 30PLN. Dodam, że był to ten sam pierścień firmy NOK z identycznymi oznaczeniami i w tym samym niebieskim kolorze.

dzieki wichura1, za pomoc :) :!: Widzisz gdyby nie Ty, na pewno kupowal bym w ASO a tak to pomogles mi zaoszczedzic troszke kasy :)
Skopiuj ta wiadomosc do mojego tematu, to chociaz w dowod wdziecznosci dam Ci "pomogl" :)
http://forum.mitsumaniaki...=18410&start=75
Pozdroo

Anonymous - 28-09-2009, 18:25

Witam.Chciałem kupić napinacz hydrauliczny w Inter-Carsie do Cari 1,8 GDI 16v 2000r. i sprzedawca powiedział że są dwa rodzaje.Chodzi o sposób montażu .Może ktoś ma zdjęcie jak ma wyglądać ?
maciej76 - 30-09-2009, 19:26

http://www.allegro.pl/ite...risma_star.html Tak powinien wyglądać. Zresztą możesz zadzwonić i się upewnić. Podając rocznik i model. I chyba taniej niż w IC.
Sprzedawca sprawdzony możesz śmiało zamawiać :p

Anonymous - 08-10-2009, 19:54

Dzięki maciej76 ,zdjęcie pomogło mi się upewnić czy dają dobry, brałem w IC.
Tylko dużo zależy od sprzedawcy czy chce daną część znależć,bo gdy poszedłem innego dnia i był kto inny to znalazł bez problemu i co najważniejsze mieli na magazynie.
Pozdrawiam.