To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia

Witek vel Mysza - 20-09-2015, 14:28

mar111cin napisał/a:
takich samochodów już teraz nie robią, wszystkie mają jakieś dziwne małe silniki.
Takich mało awaryjnych i nie naszpikowanych zbędną elektroniką faktycznie już nie robią. Ale duże silniki cały czas możesz spotkać. Szczególnie w niemieckich konstrukcjach, ale w japońskich również. Nie mówię oczywiście o wózkach na zakupy. Z drugiej strony 2.5v6 to nie jest duży silnik :) Co do nadkoli, będę wstawiał u siebie sam, zrobię fotostory.
mar111cin - 20-09-2015, 14:35

Ja na wiosnę oddam do blacharza :) źle niby jeszcze nie jest, ale już wyłazi :/
Rok temu zakonserwowałem w taki sposób, że oczyściłem co się dało, na to podkład epoksydowy i na ten podkład dałem środek do konserwacji podwozi z BOLLa, na wiosne już było rudawo:/ drugi raz pociągnąłem BOLLem i na razie nie widać, ale po zimie spodziewam się jak to bedzie wyglądało :/

A co do auta, elektroniki w nim jest wystarczająco, a w ofercie nowszych sztuk ciężko znaleźć coś z silnikiem V6 czy V8 (a taki bym preferował), bo jak już coś to ma, to jest to 2,5 tonowa S-klasa czy coś w ten deseń :/

misjonarz. - 20-09-2015, 14:44

tak jak ja... 8 rok leci. I mam problem, bo chętnie bym go odnowił, i pojeździł jeszcze kolejne 10 lat :) na myśl o sprzedaniu go, coś się we mnie gotuje. Myślę sobie tak: wypiaskować i zabezpieczyć podwozie, zrobić zawias ( tak na zapas bo już swoje przejeździł) i podłubać w silniku i cieszyć się jazdą. Ewentualnie odnowić lakier żeby był ładny :)
Owczar - 20-09-2015, 18:16

Jakikolwiek Lexus z V8. Elektronika w zasadzie bezawaryjna. Dodatki przemyślane i przydatne. No i nie muszą ważyć 2.5 tony. Choć to oczywista sprawa, że jakiekolwiek auto z v8 będzie cięższe niż galant.
milo - 20-09-2015, 19:30

Marcino napisał/a:
Co myślicie o takim środku???
http://www.noxan.pl/sklep...lastometal.html

Dość ciekawe kolor w puszcze fioletowy po pomalowaniu i wyschnieciu robi sie czarny niby guma

Seba75 - 22-09-2015, 00:58

Hejka.Chce sie dostać do nadkoli od strony bagaznika kombi.Jak zdjąć te czarne plastiki,które trzymają wykładzine i sa pod tylnym oknami?Czy one są na zatrzaski?zauważylem tylko 1 śrubke?
Bizi78 - 22-09-2015, 07:20

Marcino - 22-09-2015, 08:22

Mam tak samo jak WY (WItek i Marcin,) włąśnie jest jakoś rocznica 9 lat jak go mam!!!! i nie chce go sprzedawać
Witek vel Mysza napisał/a:
Co do nadkoli, będę wstawiał u siebie sam

Ja też będe robił sam.
I zainwestuje naewno w :
milo napisał/a:
Marcino napisał/a: Co myślicie o takim środku???

http://www.noxan.pl/sklep...lastometal.html

Dość ciekawe kolor w puszcze fioletowy po pomalowaniu i wyschnieciu robi sie czarny niby guma

Ktoś musi być pierwszy.

Seba75 - 22-09-2015, 10:18

Dzięki Marcino za schematy.troche rozbierania jest.czy wytzrymaja do wiosny te wnęki?
http://www.fotosik.pl/u/Seba755

Hugo - 22-09-2015, 11:48

Seba75 napisał/a:
czy wytzrymaja do wiosny te wnęki?
Wytrzymają.
qube - 25-09-2015, 20:24

Marcino napisał/a:
Ktoś musi być pierwszy.
ja jestem pierwszy bo już mam u siebie - Gal w poniedziałek idzie na reparaturki , mam też to co polecał Hugo
adrionGT - 26-09-2015, 17:45

A ja mam takie pytanie ogólne jeśli można. Czy Galant naprawdę aż tak gnije? Co poza nadkolami i kielichami ?
komarsnk - 26-09-2015, 19:54

adrionGT napisał/a:
A ja mam takie pytanie ogólne jeśli można. Czy Galant naprawdę aż tak gnije? Co poza nadkolami i kielichami ?

Dolne ranty drzwi, przedni rant maski, przewody hamulcowe pod zbiornikiem paliwa, pas przedni i czasami progi :)

robertdg - 26-09-2015, 21:22

komarsnk napisał/a:
adrionGT napisał/a:

Dolne ranty drzwi, przedni rant maski, przewody hamulcowe pod zbiornikiem paliwa, pas przedni i czasami progi :)
Dopisz do listy tylne podłużnice, podproża tylne z poprzeczkami podłogowymi, fartuchy poza kielichami, belka pod chłodnicą, ściana grodziowa, itd., wiek robi swoje.
Shockwave - 26-09-2015, 21:57

Niestety ale galant ma kiepskie zabezpieczenie przed korozja, a raczej jego brak.
Galant wymaga więcej uwagi i dbania niz np audi\VW z podobnych lat (nie jestem fanem marki).
Ale tragedii nie ma