Forum ogólne - Opony zimowe, jazda w okresie zimowym itp
krzychu - 20-11-2010, 22:50
E tam u Was to jakieś subtelności. Zobaczcie np. Yokoyame Paregę
Jak patrzysz na samochód z przodu albo z tyłu to dopiero to dziwnie wygląda... Ma się wrażenie że jak auto hamuje powinno go znosić w jedną stronę...
robertdg - 20-11-2010, 23:24
JCH,są opony asymetryczne, które w dodatku mają oznaczenia HL/HR czyli prócz oznaczenia OUT/IN maja oznaczenie ROTATION, są rozrózniane na stronę prawą i lewą, jednakże jest to całkowicie inny układ bieznika i całkowicie inaczej zaprojektowana jest taka opona, głownie sa to opony wyczynowe, do normalnego uzytkowania opony asymetryczne spełniaja wystarczajace, a nawet i ponad normatywne wymogi, a kierunek lamelek decyduje o odprowadzaniu wody/błota, etc
akbi - 21-11-2010, 08:37
krzychu, i w tej oponie nie jest oznaczony "kierunek toczenia" ??? ..nie wierze.
robertdg ... teroretyk jestes swietny, ale nadal zupelnie nie odnoszi sie to do problemu opisanego przez Jacka.
W kolejnym poscie, nie odnos sie prosze do ogolu opon, a skoncentruj sie tylko do opony Nokian WR G2
robertdg - 21-11-2010, 09:03
krzychu napisał/a: | Yokoyame Paregę | chyba chodziło Ci o Parade
akbi, opona którą zaprezentował krzychu, nie ma oznaczonego kierunku toczenia, tylko strony OUT/IN. Ponadto, nie rozumiesz tego co ja pisze, bynajmniej nie wygląda na to, abyś czytał ze zrozumieniem, wulkanizatorów w Gdansku jest sporo, weź telefon w reke i podzwoń, popytaj, czy mozna u nich zakupić Nokian WR G2 prawe i lewe, czyli z oznaczonym kierunkiem toczenia, ja wiem co Ci powiedzą, ale nie musisz być taki oportunistyczny.
akbi - 21-11-2010, 09:14
robertdg, milej niedzieli
Czy jest ktos inny, kto ma wiedze i potrafi wyjasnic taki uklad bieznika jaki wystepuje np w Nokian WR G2 (polecam obrazek JCH na poprzedniej stronie) w oponie w ktorej jest onaczenie OUT/IN i nie ma oznaczenie kierunku rotacji?
marcinzam - 21-11-2010, 09:28
może to w czymś pomoże:
http://forum.subaru.pl/vi...=137172&start=0
krzychu - 21-11-2010, 09:51
akbi napisał/a: |
Czy jest ktos inny, kto ma wiedze i potrafi wyjasnic taki uklad bieznika jaki wystepuje np w Nokian WR G2 (polecam obrazek JCH na poprzedniej stronie) w oponie w ktorej jest onaczenie OUT/IN i nie ma oznaczenie kierunku rotacji? |
No widać nie ma to znaczenia po prostu.... (i potwierdzam nie ma prawych i lewych w ofercie).
Jest kilka takich opon....
A ta Parada nie ma oznaczenie kierunkowości tylko outside...
Ogólnie można wyróżnić 3 rodzaje opon:
- symetryczne (często OEM-y w samochodach można je montować jak się chce)
- kierunkowe (te niby są reklamowane jako lepiej oprowadzające wodę takie z jodełką i mają oznaczenie rotacji, rotuje się je tylko przód<->tył)
- asymetryczne (te niby są cichsze i mają oznaczenie outside, fajne są bo może rotować z przodu po przekątnej co wyrównuje zużycie opon)
asymetrycznych kierunkowych w ofercie konsumenckiej nie widziałem (wtedy musiał byś mieć lewe i prawe).
marcinzam - 21-11-2010, 10:18
http://www.opony.com/para...0r16-84-t-fr-mo
asymetryczno-kierunkowa
Centosz - 21-11-2010, 11:30
Przecież to asymetryczna opona.
marcinzam - 21-11-2010, 11:45
Cytat: | Kierunkowe ustawienie klocków w środkowej części opony Continental ContiWinterContact TS 790 gwarantuje bardzo dobre zachowanie nawet na mokrej drodze. |
zasugerowałem się tym opisem
JCH - 21-11-2010, 12:32
No właśnie tam też do niczego nie doszli, poza tym, że tak jak jest ma być i tak jest OK
Dobra, opony założone - czekamy na śnieg, ma być w tym tygodniu podobno
akbi - 21-11-2010, 22:28
krzychu napisał/a: | potwierdzam nie ma prawych i lewych w ofercie |
wiem wiem Dominik, że ich nie ma ... zastanawia mnie i Jacka tylko ten fakt, że de-facto na jednej osi mamy ... nie jednolity bieżnik ... "Twoja" Yokohama Parade pokazuje to dobitnie, bo Nokian WR G2 to faktycznie przy niej to pikuś
j-rules - 21-11-2010, 23:05
ale jak to jest ze te oponki > nokian wr g2 sa takie rewelacyjne? do tej pory lepszych nie przerobilismy z faderem - a troche tego bylo!
krzychu - 21-11-2010, 23:36
j-rules napisał/a: | nokian wr g2 sa takie rewelacyjne? do tej pory lepszych nie przerobilismy z faderem - a troche tego bylo! |
Goodyear UG7+
Michelin Alpin
Dunlop SP Winter Sport 3D
Continental ContiWinterContact
Te opony raczej wygrywają rankingi.... Nokianów jakoś nie widać w topce... Jak szukałem do swojego to ani razu nie widziałem żeby Nokiany gdzieś wygrały. Na podforum lancera (CS i CY) też te co napisałem ujeżdżają. Ja mam te pierwsze, poleciłem je innemu użytkownikowi i też sobie zachwala.
j-rules - 21-11-2010, 23:50
no moze i >raczej< wygrywaja, ale rankingi jakie? Testy?
bo np rankingi na oponeo to nokian ma ocene identyko z Dunlopkami, a takze Goodyearami ktore maja duzooo mniejsza próbę
Zaś pozostale maja wg mnie zdecydowanie za mała próbę aby wnioskowac na ich korzysc jednoznacznie (choc oceny wygladaja troszke lepiej)
A i Nokiany najtansze w zestawieniu. Nie mowie ze sa super de best i w ogole - ale sa naprawde bardzo dobre.
Natomiast nie sledze testów profesjonalnych. Zwyklem uwazac ze sa sponsorowane
Aha. Conti winter contact kiedys mielismy. Tylko nie pamietam jaki numerek - w kazdym razie byly takie sobie, ani jakies super ani zle. Z tego co pamietam byly bardzo glosne.
Z tym ze tu z kazdym numerkiem to nowa opona wiec nie ma co porownywac
|
|
|