To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.

tyku - 14-05-2018, 12:51

grzes napisał/a:
"Nawiew od kierowcy działa bez problemu wylatuje chłodne powietrze lecz juz od pasażera jest tragedia wieje tylko ciepłe i ciepłe i ciepłe...."

Miałem tak samo, brakowało czynnika. Po uzupełnieniu wszystko ok.

driver1968 - 15-05-2018, 09:53

Tak, miałeś rację. Brakowało czynnika. Okazało, że miałem go tylko 75 gram. Po uzupełnieniu wszystko działa bez zarzutu.
Ale ceny skoczyły o 100 %. Za same napełnienie zapłaciłem 250 zł.

Bizi78 - 15-05-2018, 10:02

driver1968 napisał/a:
Za same napełnienie zapłaciłem 250 zł.

Strasznie drogo, w Czewie kosztuje 170zł.

A sprawdzili ci szczelność, czy tylko nabili :?: .

driver1968 - 15-05-2018, 10:08

Razem ze sprawdzeniem szczelności, ale już bez odgrzybiania czy ozonowania. Te usługi zaczynają się od 30 zł w zwyż zależy od metody. Najpierw wymienię filtr kabinowy i dopiero dam odgrzybić.
Bizi78 - 15-05-2018, 10:15

U nas komplet z ozonowaniem kosztuje 170zł a w promocji przy dwóch auta 128zł/auto.
Do ozonowania to jestem sceptycznie nastawiony, bo pomaga na chwilę :? .
W tym roku spróbuję czegoś takiego popsikać na parownik:

Lipson-L1 - 27-05-2018, 11:51

Bizi78 napisał/a:
parownik

W serwisach Nissana jest wewnętrzna instrukcja, która podpowiada gdzie zrobić dziurkę w obudowie parownika i środek do dezynfekcji wtrysnąć bezpośrednio na ożebrowanie parownika. Potem dziurkę zatyka się plastikowym kołkiem i nie musimy demontować elementów znajdujących się przed parownikiem. Czy ktoś to przećwiczył na Lancerze ?

Dawid1111 - 08-06-2018, 16:36
Temat postu: Stuki na zewnątrz przy włączonej klimie
Witam,
Podczas włączonej klimy na zewnątrz co 10-20 sekund słychać mocny stuk jakby się coś przełączało. I tak ciągle. Klima chłodzi ok. We wewnątrz też słychać ale na zewnątrz jest po prostu bardzo głośno. Słychać w odległości 4 metrów od auta. Na forum był podobny temat, że to się sprężarka załącza co jakiś czas czy cos takiego - czy to normalne takie stuki?

MARIO 100 - 08-06-2018, 17:06

Nic sie niemartw tak sie zalancza klima-troche glosno ale tak ma byc
Setzer Lancer - 05-07-2018, 22:28
Temat postu: Niesprawny układ klimatyzacji
Witam,
Borykam się z problemem niesprawnej klimatyzacji. Otóż pojechałem na sprawdzenie szczelności - układ był rzekomo szczelny ,bo ładnie zaciągał olej a czynnik UV nigdzie się nie pokazywał. Załadowaliśmy mała ilość czynnika w ramach testu ,pojezdziłem góra 4 dni i klimatyzacji znowu brak - pusto. Podczas jazdy zza kratkami nawiewu słyszałem ala stękanie w częstotliwości ok. 35s. Dodam ,ze spod auta zauważyłem kapiąca wodę ,wydobywająca się centralnie ze środkowej części samochodu mniej więcej w miejscu deski rozdzielczej. Dużo osób mówi ,ze to parownik - czyli najgorsza rzecz jaka mogła się przytrafić do wymienienia.. ale może to jakaś inna przyczyna. Jakieś pomysły ?? W razie W poszukuje parownika do Mitsubishi LANCER VIII Sportback (CX_A) 1.8 DI-D (CX9A), moc: 150 KM/110 kW ,ktoś wie gdzie mogę go dostać ?? :doubt: :-X

hubus - 05-07-2018, 22:33

Na moje oko kapiąca woda to normalna praca klimatyzacji ;) A jak napełniliście mało czynnika to ciśnienie za małe i klimatyzacja nie będzie działać. Może napełnij tyle co powinno być (chyba 700 ml) i dopiero sprawdzaj.
Bizi78 - 05-07-2018, 23:20

Najlepiej podpiąć pod ciśnienie i zostawić na noc i dopiero zobaczyć czy układ jest szczelny.
Obecnie czynnik sporo podrożał i szkoda ulotnić kasę do atmosfery :wink: .

Setzer Lancer - 05-07-2018, 23:37

hubus napisał/a:
Na moje oko kapiąca woda to normalna praca klimatyzacji ;) A jak napełniliście mało czynnika to ciśnienie za małe i klimatyzacja nie będzie działać. Może napełnij tyle co powinno być (chyba 700 ml) i dopiero sprawdzaj.

No jasne ,że normalna pod warunkiem ,że kapie ze skraplacza ,a nie chyba z okolic środka auta - sam nie wiem już :oops: nie no bawić się w napełnianie klimy na full mija się z celem ,są inne metody :p jutro jadę na test bo metoda która oferują maszyny do nabijania tzn. podcisnienia jest mało dokładna metoda. Dokładniejsza jest metoda ciśnieniowa. Azot albo hydrogen - azot + 5% CO2 i szukanie nieszczelności detektorem

[ Dodano: 05-07-2018, 23:39 ]
Bizi78 napisał/a:
Najlepiej podpiąć pod ciśnienie i zostawić na noc i dopiero zobaczyć czy układ jest szczelny.
Obecnie czynnik sporo podrożał i szkoda ulotnić kasę do atmosfery :wink: .

Podsunę pomysł znajomemu :)

Bizi78 - 05-07-2018, 23:51

Setzer Lancer napisał/a:
No jasne ,że normalna pod warunkiem ,że kapie ze skraplacza ,a nie chyba z okolic środka auta - sam nie wiem już :oops:

Ale odpływ jest w okolicy środka auta tak mniej więcej pod nogami.
Na schemacie w czerwonym kółeczku.

Belzedup - 10-07-2018, 03:26
Temat postu: Nieszczelność układu klimatyzacji
Witam wszystkich!
Posiadam lancera X grudzień 2007 r 2.0 did 140/chip na 170km w sedanie.
Mam problem z klimatyzacją
Kupiłem go pół roku temu zimą, klima działała. Tego lata przy pierwszym włączeniu okazało się że nie chłodzi. Pojechałem do serwisu klimy i okazało się że czynnika nie ma.
Została nabita odgrzybiona itd.
Po 4-5 dniach znowu to samo. Pojechałem do mechanika na sprawdzenie szczelności : chłodnica ok, powymieniał tylko jakieś uszczelki, nabił i mowił że powinno być dobrze. Działała gdzieś 2 tyg.
Jednak wczoraj wyjechałem w nocy w deszczu i wiadomo używałem klimy co by szyby odparować.
Na następny dzień najpierw działała ledwo zauważalnie, a potem wcale.
Dodam że cały czas słychać syki z układu nawiewów.

Proszę was o pomoc, może ktoś miał podobny problem.

Pozdrawiam !

Uwex - 10-07-2018, 12:25

Belzedup napisał/a:
Dodam że cały czas słychać syki z układu nawiewów.

no to chyba diagnoza jest prosta ?