To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.

i9i - 21-03-2015, 10:16

Jeśli wierzyć ruskim stronom z używanymi częściami, to grubsza część od frontu, a cieńsza od kabiny, niektóre wahacze mają właśnie tak przesuniętą tuleję. W serwisówce natomiast gumy boczne są tylko w tylnej części wahacza. Czyli tak jakby grubsze ścianki miały iść na tył. :dontknow:
arturj123 - 21-03-2015, 16:36

Hubert może to Ci coś podpowie:

ewentualnie na stronie producenta tulei?

http://poliuretany.olkusz...znego-2szt.html

Hugo - 21-03-2015, 21:04

artufcb napisał/a:
Bardzo ładny wahacz. Pozdrawiam.
Dzięki :D
artufcb napisał/a:
A tak serio, to może jest nieoryginalny?
Oryginał na 100%.
artufcb napisał/a:
A z drugiej strony czy to jest jakaś Wielka różnica?
To wiedzieć... :wink:

[ Dodano: 21-03-2015, 21:08 ]
i9i napisał/a:
Jeśli wierzyć ruskim stronom z używanymi częściami, to grubsza część od frontu, a cieńsza od kabiny, niektóre wahacze mają właśnie tak przesuniętą tuleję
Jeszcze lepiej, w pudełku tulejki były poskładane (obie części wciśnięte w metalowa tulejkę) i skompletowane były te z cieńszymi ściankami razem i te z grubszymi też razem.
i9i napisał/a:
Czyli tak jakby grubsze ścianki miały iść na tył
A o tym nie pomyślałem, porównam grubość podkładki przy mocowaniu wahacza do wózka zawieszenia i może będę w domu...
arturj123 napisał/a:
Hubert może to Ci coś podpowie:
arturj123 napisał/a:
ewentualnie na stronie producenta tulei?
Za bardzo nie widać, ani tu, ani tu. Hmm...
swinks_UK - 22-03-2015, 08:11

Jak masz oryginał gdzieś, to porównaj suwmiarką grubość tulei i jaki mają offset od linii symetrii. Ja tak właśnie robiłem jak zakładałem do vr4. :wink:
Hugo - 22-03-2015, 11:19

swinks_UK napisał/a:
Jak masz oryginał gdzieś
Gdzieś się znajdzie :wink:
swinks_UK napisał/a:
porównaj suwmiarką grubość tulei
Tych metalowych?
swinks_UK napisał/a:
jaki mają offset od linii symetrii
Masz na myśli ile wystają spoza wahacza?

[ Dodano: 22-03-2015, 11:41 ]
Przy okazji spytam jakim smarem uzupełnić brak smaru w sworzniach wahaczy? Może być smar z dwusiarczkiem molibdenu?

franek 30 - 22-03-2015, 11:50

jest może jakis aktualny kod rabatowy?
Hugo - 25-03-2015, 23:54

No to pomierzyłem tuleje w oryginalnym wahaczu i nijak nie mogłem tego poskładać żeby było OK. Po pierwsze tulejki metalowe przy wózku zawieszenia i na widelcu mają różne długości, ta przy wózku 54 mm, ta przy widelcu 50 mm (jak widać na foto jest 2 mm szczelina, ale bez problemu śruba tulei widelca ją ściśnie, zresztą oryginalna tulejka w wahaczu również ma 50 mm długości).

Tu jest OK. Są w zestawie dwie takie i dwie takie tulejki.
Teraz pomiar oryginalnych gumowych krążków po bokach tulei w wózku zawieszenia. Grubość 6 mm. No i gra, taką grubość mają cztery połówki tulejek poli, więc już wiemy gdzie mają być zamontowane:

Pasuje idealnie.

Zostają nam 4 połówki tulejek poli z grubszym kołnierzem, które powinny zostać zamontowane zamiast tulei widelca amortyzatora. No i klapa, tulejka metalowa o długości 50 mm pasuje idealnie jeśli mamy tulejkę zmontowaną w rękach, jeśli wmontujemy ją w wahacz to okazuje się on za szeroki, tulejki poli nie schodzą się do końca i tulejka metalowa robi się za krótka o 5 mm.

Inaczej tego nie dało się złożyć żeby było OK, np. zamienić miejscami tulejki poli, bo wtedy tulejka metalowa przy wózku zawieszenia zrobiłaby się za krótka.
Nie ma sensu odsyłać tulejek do Olkusza celem wymiany/przeróbki, kumpel stoczy mi 4 połówki przy widelcu od zewnątrz o 2,5 mm i będzie idealnie.

Torp12 - 26-03-2015, 09:07

Hugo napisał/a:

Nie ma sensu odsyłać tulejek do Olkusza celem wymiany/przeróbki, kumpel stoczy mi 4 połówki przy widelcu od zewnątrz o 2,5 mm i będzie idealnie.

Hugo ale może zgłoś to do nich żeby na potomnych robili już dobre :)

Hugo - 26-03-2015, 10:06

Torp12 napisał/a:
Hugo ale może zgłoś to do nich żeby na potomnych robili już dobre
Tu raczej bedzie pomyłka w pakowaniu z ich strony, tak myślę, bo nie słyszałem żeby ktokolwiek miał taki problem.
swinks_UK - 26-03-2015, 10:41

Hugo, ale powinieneś je zestawić następująco:
- połówka z grubym kołnierzem + połówka z wąskim kołnierzem.
Potem wykminić z której strony wahacza ma iść grubszy kołnierz (wspomniany mały offset tulei).

Podobnie jest z tulejami na tylną zwrotnicę, niby 3 takie same, ale różnią się grubością kołnierza.

robertdg - 26-03-2015, 20:58

Deuter nie magazynuje towaru tylko wykonuje go na bieżaco wg zapisanej specyfikacji
Hugo - 27-03-2015, 22:07

No to musi być tak jak pisze swinks_UK. Przydałoby się foto z góry przednich prostych oryginalnych wahaczy prawego i lewego, bo tamtych już nie mam i nie mam do czego mierzyć.

EDIT:
Dzisiaj kilka godzin kombinowałem z tymi tulejami i szlak mnie trafiał...
Włożyłem jedną połówkę z cieńszymi jedną z szerszym kołnierzem i kicha, sami zobaczcie (wahacz lewy):

Na zdjęciu z góry niby OK, ale tulejka metalowa jest wtedy za krótka i po skręceniu widelec zgniecie poliuretan i będzie to pracowało na styku poliuretan-wahacz, a nie poliuretan-tulejka metalowa. Tak na pewno nie ma to wyglądać...
Koniec końców złożyłem to tak jak przyszło, czyli tulejki poli z cieńszymi kołnierzami i krótszą tulejką metalową do widelca amortyzatora, tulejki poli z grubszymi kołnierzami i dłuższą tulejką metalową do wózka zawieszenia. Teraz wszystko pasuje jak należy, tylko w wózek zawieszenia trochę ciasno wchodzi :wink:
Myślę, że będzie OK.

rem1984 - 21-06-2015, 16:38

Witam.
Zastanawiam się nad wymianą tylnego zawieszenia i bardzo zainteresował mnie temat poliuretanowych tulei. Zawieszenie z tyłu mam jeszcze oryginalne ale gumy są bardzo sparciałe i nie długo pewnie się skończą. Z przodu lizaki tez chętnie bym wymienił, ponieważ wahacze są z tej niższej półki i nie trzyma auta jak na oryginale.
Mój misiek to EA2A 98'.
Czy jest jeszcze dostępny kod rabatowy ?
Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie mam średnice drążków stabilizatora i tulei wahacza wzdłużnego przedniego tzw. banana?

Hugo - 21-06-2015, 18:32

rem1984 napisał/a:
Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie mam średnice drążków stabilizatora
Z przodu 18 mm, z tyłu 20 mm.
rem1984 - 22-06-2015, 10:38

Dzięki Hugo.
Mógłby ktoś uchylić rombka tajemnicy i powiedzieć ile wynosi rabat i czy w ogóle jest jeszcze możliwość aby z niego skorzystać?