Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej
mitsu00 - 05-11-2010, 10:16
| karol_alasz napisał/a: | | Fragment:"Ciemny samochód na drodze przez las zobaczy się nie za prędko..." można zastąpić stwierdzeniem iż taki samochód zobaczymy duuuuuużo wcześniej z włączonymi światłami-to dla tych co nie do końca zrozumieli przesłanie... |
Nie do konca się tu z toba zgodzę, ponieważ jeżdżąc na światlach dziennych zobligowany jesteś do zamontowania przełącznika/sterownika automatycznej zmiany świateł na mijania o zmierzchu, w czasie deszczu etc. Innymi słowy jadac przez przysłowiowy las czy tunel, elektronika sama załączy światła mijania i tylne postojowe. Mowię tu o legalnym montażu. jak wiemy jednak większość tzw. Wiochmenów podłącza Chińczyki bez homologacji bezpośrednio pod akku i toto im świeci jak i kiedy chce
13zbyszek13 - 05-11-2010, 11:58
Z założenia miała to chyba być ekonomiczna wersja świateł mijania całorocznych-lepsza widoczność jadącego pojazdu itd... tylko zupełnie nie rozumiem czemu przy tych światłach zezwala się na nieużywanie świateł tylnych
Wytyczne UE
karol_alasz - 05-11-2010, 12:14
| mitsu00 napisał/a: | | Nie do konca się tu z toba zgodzę, ponieważ jeżdżąc na światlach dziennych zobligowany jesteś do zamontowania przełącznika/sterownika automatycznej zmiany świateł na mijania o zmierzchu, w czasie deszczu etc. |
Tak jak życie pokazuje i na co zwróciłeś sam uwagę to stosowanie różnych płodów rodzimej i dalekowschodniej wynalazczości. Ale mój w nerw dotyczy w zasadzie ogółu-to już nie chodzi tylko o led-owców... przecież nadal (nagminnie) spotkać można na naszych drogach właścicieli aut przekonanych o wymiernych oszczędnościach w paliwie z powodu nie zapalania świateł. W moim jest tryb skandynawski + światła w naszym kraju nakazuje się zapalać cały Boży dzień przez cały rok (oczywiście poza posiadaczami LED-ów) i nie wiem jak reaguje zmierzchowe zapalanie świateł w naszych Outkach -czy aby na pewno zapalił by Ci mijania gdyby zaczął padać deszcz ale było wystarczająco jasno ... Czy też może jest to też sprzęgnięte z czujnikiem deszczu....
| 13zbyszek13 napisał/a: | | Wytyczne UE |
Ta,magiczne słowa.Ale chyba czymś komisja europejska musiała się kierować wprowadzając te wytyczne? Na pewno nie kwestiami bezpieczeństwa na drodze-jeżeli tak to udało im się dosłownie połowicznie.
mitsu00 - 05-11-2010, 12:32
| karol_alasz napisał/a: | | W moim jest tryb skandynawski + światła w naszym kraju nakazuje się zapalać cały Boży dzień przez cały rok (oczywiście poza posiadaczami LED-ów) i nie wiem jak reaguje zmierzchowe zapalanie świateł w naszych Outkach -czy aby na pewno zapalił by Ci mijania gdyby zaczął padać deszcz ale było wystarczająco jasno ... Czy też może jest to też sprzęgnięte z czujnikiem deszczu.... |
Musisz uwierzyć mi na słowo jak powiem że działa to wyśmienicie. Dodam więcej, w MUT-III można nawet ustawic czulość tego czujnika zmierzchu.
P.S. U mnie czujnik jest nawet czasami aż za czuły. Wjadę w byle zagajnik gdzie jest trochę ciemniej i już zapala mi światla mijania.
medyc - 05-11-2010, 14:38
Ja przyznam się ,że gdy jest fajna słoneczna pogoda to jeżdżę bez włączonych świateł i uważam, ze jeśli ktoś mnie nie widzi to niech sobie kupi okulary. Tyle lat się jeżdziło i było ok. Oszczędność żarówek a tym samym środowiska bo podejrzewam ,że większość kierowców wyrzuca przepalone żarówki do zwykłego kosza na śmieci . Odpukać jeszcze mandatu nie płaciłem ale mam nadzieje, ze coś z tym fantem zrobią...
Grzesq - 05-11-2010, 15:08
| medyc napisał/a: | | Ja przyznam się ,że gdy jest fajna słoneczna pogoda to jeżdżę bez włączonych świateł i uważam, ze jeśli ktoś mnie nie widzi to niech sobie kupi okulary. |
No comments
rezon - 05-11-2010, 15:10
| mitsu00 napisał/a: | | P.S. U mnie czujnik jest nawet czasami aż za czuły. Wjadę w byle zagajnik gdzie jest trochę ciemniej i już zapala mi światla mijania. | mam tak samo, dzisiaj wystarcza mocno zachmurzone niebo i już załącza tryb nocny
[ Dodano: 05-11-2010, 15:12 ]
| medyc napisał/a: | | gdy jest fajna słoneczna pogoda to jeżdżę bez włączonych świateł | i niestety jak jedziesz ze słońcem to słabo Cię widać. Ja jeździłem na światłach nawet jak w PL nie było takiego obowiązku - niech raz na 10 lat zdarzy się przypadek, że ktoś mnie dzięki temu zauważy to będzie OK.
skaut - 05-11-2010, 15:15
| rezon napisał/a: |
| medyc napisał/a: | | gdy jest fajna słoneczna pogoda to jeżdżę bez włączonych świateł | .... Ja jeździłem na światłach nawet jak w PL nie było takiego obowiązku... |
Ja mam tak samo jak Rezon. Nawet jak nie było obowiązku jeździłem na światłach 24h na dobę.
medyc - 05-11-2010, 15:20
ja tam wszystkich widzę w dzień . Obecnie mi się spaliła znów żarówka i problem z wymianą bo dojście beznadziejne, a nie mam kiedy podjechać gdzieś aby mi ją zmienili. Dlatego orginalne ledy w standardzie to byłoby to
mitsu00 - 05-11-2010, 15:26
| medyc napisał/a: | ja tam wszystkich widzę w dzień . Obecnie mi się spaliła znów żarówka i problem z wymianą bo dojście beznadziejne, a nie mam kiedy podjechać gdzieś aby mi ją zmienili. Dlatego orginalne ledy w standardzie to byłoby to |
Dostęp do żarówek w większości nowych aut jest beznadziejny. Czasami zastanawiam się czy producenci nie robia tak żeby dać autoryzowanym serwisom dodatkowe źródła przychodów. Co do LED-ów to fakt, wygoda i jak dla mnie fajnie wyglądają. Jednak nigdy bym nie dał 1451 zł. Jeżdżę na Philipsach za 1/4 ceny i jestem bardzo zadowolony. Swiecą bardzo mocno i misia widać z daleeeekaaaa
rezon - 05-11-2010, 16:37
| mitsu00 napisał/a: | | Dostęp do żarówek w większości nowych aut jest beznadziejny. | W Ducato trzeba rozebrać pół przodu . W Octavii2 wysuwa się reflektor i jest mega wygodny dostęp. W Outku do kierunków jest ciasno, ale OK. Głównych nie wymieniałem, to nie wiem.
13zbyszek13 - 05-11-2010, 16:55
| rezon napisał/a: | | Octavii2 wysuwa się reflektor i jest mega wygodny dostęp |
SKODA,SKODA,SKODA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Gunner - 05-11-2010, 18:56
Jezdze na nich od 3 lat .Same pozytywy ,ksenony jak nowe
13zbyszek13 - 05-11-2010, 19:06
| Gunner napisał/a: | | ksenony jak nowe |
3 letnie
nie nowe
rezon - 05-11-2010, 21:24
| 13zbyszek13 napisał/a: | | SKODA,SKODA,SKODA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, | cóż nie moja wina, że Knedle wpuściły VW i robią ciekawe autka. Patent z wysuwanym reflektorem był znacznie wygodniejszy niż dostęp do reflektora w Octavii1. Nie potrzeba też kombinować ze światłami dziennymi bo chyba od trzech lat Octavie mają dwufunkcyjne halogeny, a nie jak Mitsu super extra LED za 1415zł Żebyś nie był tak sfrustrowany to do wymiany klocków w Octavii jest potrzebny specjalny klucz do odkręcania śrub mocujących jarzma, a w Outku wystarcza sztorcowa 17 .
|
|
|