To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ubezpieczenie

tyku - 06-01-2014, 13:14

W jakiej firmie ubezpiecznie szyb obejmuje wymianę na oryginały z mitsubishi?
jaca87 - 06-01-2014, 15:39

Na pewno nie PZU .
Trik - 06-01-2014, 20:25

Cytat:
Chyba w żadnej. Chociaż nie wiem co mam w Avivie.
marcowoj - 14-01-2014, 15:22

Pakiet ubezpieczeniowy po pierwszym roku od wyjazdu z salonu :
1.UNIQA (od dealera)- Pakiet promocyjny 1779zł Ac -na 50tys zł, oc -519zł NNW 50 zł Assistance - PREMIUM, MINI. Wariant "Warsztat", Części oryginalne, bez wkładu własnego (brak informacji narazie czy te 50 tys to stała wartosć przez cały rok)
2. Interrisk - 1698zł - zakres ubezpieczenia taki sam - Wartość samochodu zmienna.
Co o tym sądzicie, które ewentualnie brać i na co jeszcze zwrócić uwagę i o co pytać.

bart210 - 14-01-2014, 19:55

Bierz to, gdzie naprawa jest bez wkładu własnego i wartość samochodu jest stała. Nowe auta bardzo szybko tracą na wartości. Jakby się coś stało tuż przed końcem trwania polisy to wycena auta może być niższa nawet o dobrych kilka tys. zł. Więc lepiej dołożyć do tej opcji. No i oczywiście naprawa tylko na oryginalnych częściach.

Zwróć też uwagę na to, czy nie pytają gdzie parkujesz samochód (garaż/ parking/ parking strzeżony itp.). Nie powinno ich to interesować. Jakby przykładowo "buchnęli" Ci auto z parkingu pod blokiem, a podałeś, że parkujesz w garażu to nici z ubezpieczenia.

piker - 15-01-2014, 09:09

marcowoj, ja skorzystałem z oferty nr 1, dokładnie to samo zaproponowano mi u dealera. Podobny pakiet w Warcie/PZU wychodził ok tysiąc więcej, w directach cena zbliżona. Utrzymanie wartości przez cały okres obowiązywania umowy. Nie pytano o miejsce parkowania. Tak się łudzę, że "w razie czego" będzie łatwiej wszystko pozałatwiać. Ale czy w przypadku ubezpieczycieli cokolwiek jest łatwe? :D
marcowoj - 15-01-2014, 09:23

Właśnie dowiedziałem się że w przypadku oferty nr 1 trzeba dopłacić 183zł żeby była stała wartość samochodu przez cały rok, tak samu w przypadku 2 oferty również mniej więcej tyle dopłaty. Ta stała wartość jest ważna chyba w 2 przypadkach: szkody całkowitej lub kradzieży.
Batmanikus - 15-01-2014, 17:51

tyku napisał/a:

Niedawno ubezpieczałem samochód w TUW i pani mi powiedziała, że mam szyby ubezpieczone na 2 tyś. Na moje pytanie czy w razie stłuczenia dostanę szybę Mitsu, ponieważ wszystkie mam oryginalne odpowiedziała, że tak, do 2 tyś PLN.

Bizi78 - 15-01-2014, 21:42

Batmanikus napisał/a:
do 2 tyś PLN.

Tylko jestem ciekaw ceny przedniej szyby w ASO :wink: .
Ale i tak na nowej szybie z ASO będziesz miał pewnie inny rocznik :| .

maniax86 - 16-01-2014, 07:33

Batmanikus, ja mam szyby ubezpieczone w hestii na bodajże 4 albo 5 tysi.... czyli na oryginalną przednią szybę starczy... bo kosztuje cos koło 4 kafli :lol:
2 tysiące na szyby to trochę mało..... chyba że na nieoryginalne...

marcowoj - 16-01-2014, 08:04

maniax86 napisał/a:
Batmanikus, ja mam szyby ubezpieczone w hestii na bodajże 4 albo 5 tysi.... czyli na oryginalną przednią szybę starczy... bo kosztuje cos koło 4 kafli :lol:

AC też obejmuje szyby, tylko pewnie w następnym roku składka idzie w górę po skorzystaniu na wymianę szyby. Może ktoś korzystał wymieniał szybę korzystając z AC i się wypowie.

mazin - 16-01-2014, 08:15

marcowoj napisał/a:
maniax86 napisał/a:

AC też obejmuje szyby, tylko pewnie w następnym roku składka idzie w górę po skorzystaniu na wymianę szyby. Może ktoś korzystał wymieniał szybę korzystając z AC i się wypowie.

Ja w 2001 albo 2002 r. miałem korzystać, ale nie skorzystałem - właśnie ze względu na utratę części zniżek, która była wyższa niż koszt wymiany szyby. Wymiana na oryginał nie wchodziłą w grę, bo kosztowało to prawie tyle co całe AC (ponad 2,5 tys), utrata zniżki koło 800 zł, w końcu wymieniłem na zamiennik za niecałe 400zł. Miałem zrobione prewencyjnie zdjęcie pęknięcia, które pokazałem przy sprzedaży samochodu. Dodam tylko, że zamiennik był chyba lepszej jakości niż oryginał, tj wyrzymał siedem lat bez śladów porysowania czy pęknięć. Szyba w lancerze ma więcej rys po 50 tys, niż w tamtym aucie zamiennik po 100.

mjsystem - 16-01-2014, 08:34

Cytat:

Dobezpiecz się na wypadek uszkodzenia szyby. To tylko koło stówki więcej. Zawsze dostajesz zwrot zamiennika, jak chcesz orginał to dopłacasz różnicę. Orginał dostaniesz przy likwidacji szkody z AC ale przy utracie znizki

Moje wyliczenia na ten rok z AXA:

Lancer SB Invite, 2009 rok. OC/AC 60% + 10% zniżki, NNW 50.000 na każdego pasażera w aucie, Assistance Midi:
1613.00 zł.

[ Dodano: 16-01-2014, 08:39 ]
marcowoj napisał/a:
2. Interrisk - 1698zł - zakres ubezpieczenia taki sam

Nie pchaj się tam!!! To masakra.
marcowoj napisał/a:
C też obejmuje szyby, tylko pewnie w następnym roku składka idzie w górę po skorzystaniu na wymianę szyby. Może ktoś korzystał wymieniał szybę korzystając z AC i się wypowie.

Ja korzystałem w pakiecie dilerskim z wymiany szyby bez utraty zniżek. Mam zamiennik. A czym różni się szyba od szyby? I tak idą z jednej taśmy :lol: Poza tym wymiana szyby czołowej nie oznacza dzwonu i nie powinna mieć wpływu na wartość i deprecjację ceny auta.

marcowoj - 16-01-2014, 09:18

mjsystem napisał/a:
Nie pchaj się tam!!! To masakra.

W jakim sensie, przy wypłacie odszkodowania ?

seweryn - 16-01-2014, 09:50

ja wymieniałem szybę przednią w ASO coś w okolicach 3400 PLN (2012 rok). Nie straciłem zniżek AC ponieważ szyby miałem "osobno" ubezpieczone. Tzn to doubezpieczenie miałem od razu w pakiecie. Teraz mam innego ubezpieczyciela i niestety ubezpieczenie na szyby jest tylko do 2500 PLN.
Pozdrawiam