To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - ASX -zapisy

eMBe - 03-08-2010, 18:29

Pomimo, że lubię aktualną "paszczę" w Outlanderze, Lancerze, w ASX też ujdzie, ale tył ASX'a zupełnie mi nie leży, jak i całe proporcje. Taki mam jakiś dziwny gust. Auto jest fajne, ale tym bardziej w jasnych kolorach mi się nie podoba, powinni zakazać sprowadzania demonstracyjnych srebrnych ASX'ów z małymi felgami :P
Widocznie nie mam gustu przeciętnego odbiorcy, bo samochód ten raczej niszowy nie będzie.
A poprzedni lancer 2,0 benzyna jeździł nieźle, miałem okazję, choć rzeczywiście wygląd nie powalał.

marpit - 04-08-2010, 10:42

Jackie napisał/a:
Charly napisał/a:
Czy z homologacją będzie w wersji 4 osobowej jak Lancer, czy 5 osobowej jak Outlander?

4 osoby ;)

Przecież to nie sejczenko :) Konkurencja wypada lepiej (fiat, skoda, renault itd...)

gzesiolek - 04-08-2010, 11:26

marpit, nie wiem jak to jest z tymi homologacjami, ale prawda jest, ze o auta z homologacja ciezarowa na wersje 5 osobowa jest ciezko, a wsrod aut kompaktowych to juz praktycznie wcale (chyba jedynie Octavia w kombi)...
W pracy szefu szukal wlasnie auta z homologacja ciezarowa japonskiego, to albo duza terenowka, a z mniejszych to Outek, Honda Accord, i MPVki Mazda 5 i Toyota Avensis Verso (czy jak sie to zwie...)
U europejskich masz wiekszy wybor, ale tez zwykle na klase D i to najlepiej w kombiaku... czyli Passat, Mondeo, Croma, Laguna...
Powoluje sie na jego poszukiwania, bo sam w temacie nie siedze... zreszta dla mnie to tylko sedan, wiec kratka odpada ;)
a co do ASX to mialem nadzieje ze bedzie homologacja tak jak z Outkiem... ale widocznie calkowita nosnosc kg uniemozliwila...

marpit - 04-08-2010, 11:48

Nie do końca tak jest bo zwykły bravo czy megane ma homologacje na 5 osób. Różnica jest jeszcze w odliczeniu od paliwa vat. Ale to już odrębny temat na dyskusje.
gzesiolek - 04-08-2010, 12:32

marpit, Bravo na 5 osób? Jeszcze w lipcu nie było... bo szukaliśmy (szukamy) aut do firmy i jak byk w ofercie było homologacja 4 os. a tam chyba jest jedno nadwozie...
o Meganie nie wiem, ale poza kombiakiem nie liczylbym na homologacje 5 osobową...
Tak czy siak patrząc na poszukiwania szefa, nie uwierze nim nie zobacze...
Skoro nawet Mazda 6 ma homologacje 4 os. to nie wierze ze Bravo mialby 5 (z Meganka poza Grandtourem tez watpie)...

color1 - 04-08-2010, 12:44
Temat postu: No to chyba sobie daruję...
Właśnie poinformowano mnie, że dostawa ASX-ów przesunięta na koniec października. Ogólnie dziwię się MMC, że wprowadzając z taką pompą auto na polski rynek, nie dość że z miesięcznym opóźnieniem (bo chyba logiczne, że wakacje są okresem w którym samochody są najbardziej pożądane) to ograniczyła się do kilkunastu egzemplarzy samochodów w wersji Intense... Ostatni ASX z tej puli (16 szt!) został właśnie sprzedany... no cóż, chyba pozostaje mi rozejrzeć się za inna marką...
marpit - 04-08-2010, 12:53

http://www.renault.pl/sam...gane-hatchback/
Można pobrać pliki i poczytać. Byłem i widziałem w salonie z kratką.
http://www.renault.pl/med...89/AM10_MB3.pdf
http://www.renault.pl/med...94/AM10_MK3.pdf
Kombiak może mieć tylko lepszy silnik.

W fiacie też byłem w czerwcu i były. Może teraz już 4 os trzeba by poszperać.

gzesiolek - 04-08-2010, 13:02

marpit, co do Renault zwracam honor... choć nadal jestem zdziwiony...

Co do Fiata, to są z kratką i bez montażu elementów blokujących środkowe miejsce, ale w oficjalnej ofercie od dealera stało jak byk homologacja 4 os.
Choć my się akurat o homologacje 5 os. nie dowiadywaliśmy wtedy więc kto ich tam wie...

color1, uroki zakupu nowego auta... na Golfa VI zaraz po premierze były osoby które 6 miesięcy na swoją wersje czekały ;) więc na ASX się nie czeka aż tak długo...
zwłaszcza, iż wygląda na to że ASX robi furore dość dużą na świecie... a rynek Polski nie jest bynajmniej dla nich kluczowy... niestety...

marpit - 04-08-2010, 13:27
Temat postu: Re: No to chyba sobie daruję...
color1 napisał/a:
Właśnie poinformowano mnie, że dostawa ASX-ów przesunięta na koniec października. Ogólnie dziwię się MMC, że wprowadzając z taką pompą auto na polski rynek, nie dość że z miesięcznym opóźnieniem (bo chyba logiczne, że wakacje są okresem w którym samochody są najbardziej pożądane) to ograniczyła się do kilkunastu egzemplarzy samochodów w wersji Intense... Ostatni ASX z tej puli (16 szt!) został właśnie sprzedany... no cóż, chyba pozostaje mi rozejrzeć się za inna marką...

Wczoraj sprzedawca mówił że przyjadą same benzyniaki. A jak chce coś zamówić to już aby w kolejnej przyszedł. No więc pól roku jak nic czekania :)

Ale mamy kolejna nowość http://www.kia.pl/sportage2010_main.htm więc może coś się wybierze :)

mkm - 04-08-2010, 14:08
color1 napisał/a:
Właśnie poinformowano mnie, że dostawa ASX-ów przesunięta na koniec października.

Nic tylko sie cieszyc. Mazda 3 premium plus w wersji jaka nas interesuje najwczesniej koniec listopada :roll:

color1 - 04-08-2010, 14:53
marpit napisał/a:

Ale mamy kolejna nowość http://www.kia.pl/sportage2010_main.htm więc może coś się wybierze :)

czuję się wywołany do tablicy :)
właśnie wróciłem z salonu z oględzin nowej sportage i powiem szczerze, że faktycznie robi mocne wrażenie... ergonomia świetna (trochę za daleko dźwignia zmiany biegów i zbyt długi skok - na sucho), fotele z tyłu wygodniejsze niż w asx i jakby więcej miejsca, bagażnik większy, szkoda że tylne fotele nie składają się do idealnego poziomu, ciekawe rozwiązanie pasa bezpieczeństwa dla środkowego miejsca z tyłu (wyciągany z sufitu), linia nadwozia jak na mój gust piękna, lepsze wyposażenie (podg. przednia szyba, dzienne led-y) zastrzeżenia można mieć niestety do jakości plastików (gorsze niż w asx ale nie tragiczne i mz lepsze lub co najmniej takie same jak w nowym megane, cała konsola przednia miękka i przyjemna w dotyku), w wersji "orange" przyjemne wnętrze z ciemną podsufitką, no i silnik 2.0 w benzynie. na obecną chwilę brak auta do jazdy próbnej - będą next week...

jeśli komfort podróżowania (zwłaszcza wyciszenie zawieszenia, silnika) będą zbliżone do asx to coś przeczuwam, że moje dywagacje nad zakupem nowego auta zakończa się niebawem :)

polecam obejrzeć to auto z bliska !

[ Dodano: 04-08-2010, 14:55 ]
mkm napisał/a:

Nic tylko sie cieszyc. Mazda 3 premium plus w wersji jaka nas interesuje najwczesniej koniec listopada :roll:

i z tego właśnie względu mój alternatywny wybór M3 (2.0, HB, Ex+, grafit) też chyba poszedł w odstawkę :/

...paranoja z tą dystrybucją !

marpit - 04-08-2010, 14:59

gzesiolek, Nie wiem właśnie jak to do końca jest ale ogólnie się nie postarali. Nowy konkurent o którym pisałem wyżej będzie miał homologację na 5 osób.
Cytat:
Nowy model KIA Sportage będzie dostępny w wersji z homologacją ciężarową. Dla samochodu z silnikiem 2,0 DOHC i 2,0 CRDi z automatyczną skrzynią biegów i napędem 4WD będzie to wersja 4-miejscowa, natomiast w pozostałych przypadkach będzie to 5-miejscowa wersja.

mkrawcz1 - 04-08-2010, 15:04
marpit napisał/a:

Czy komuś gdziekolwiek na stronach KIA udało się znaleźć osiągi tego cudu oraz zużycie paliwa?

marpit - 04-08-2010, 15:13

Tak, ale trochę trzeba było....
Koni mniej ale moment minimalnie lepszy.

http://www.kia.pl/cars/ce...Y1120100803.pdf

mkrawcz1 - 04-08-2010, 15:21

Dzięki, tak to schowali...
Jestem ciekaw, jak będą wyglądać osiągi ASX z automatem (i jaki to będzie automat)...