To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant EA2A Tomii'ego

Tomii - 07-09-2013, 10:01

Misiek jeździ, ostatnio urlop i 1700km strzeliło, prawie bez problemu. W połowie drogi nad morze przy dwóch mocniejszych skrętach w prawo dostałem wodą na stopy :| myślę, a chyba zatkany odpływ z parownika. No dobra, jedziemy dalej. Po jakiś 100km silnik zaczyna szarpać, no fajnie myślę, jeszcze daleko do celu a tu takie jaja. Zatrzymujemy się na parkingu, sprawdzam kable - wyglądają, siedzą ok. No to myślę pewnie coś z tą wodą z klimy, zdejmuję osłonę przy pedale gazu żeby tam zaglądnąć a na kompie i w kablach woda :shock: Lecę pod maskę sprawdzić to kolanko co ma odprowadzić ew wodę z parownika. Miękam, miękam i chlus, chyba z 2litry wody zeszło. Sciągnołem to kolanko ale nie wyglądało na zatkane, może się skleiło, nie wiem :| Wycieram kompa z wody i kable, odpalam, jeszcze trochę poszarpuje ale jest lepiej i jazda dalej. Lepiej na chwilę bo za jakiś czas silnik znowu szarpie+kontrolka silnika przy puszczonym gazie aż do gaśnięcia silnika. Znowu przymusowy postój, tym razem ściągnąłem wtyczki z kompa, WD40 (bo tylko to miałem, podobno wypiera wodę) i po stykach we wiązce i kompie psikam (w sumie mogłem to zrobić od razu :wink: ) Składamy, jedziemy i od tego czasu wszystko jak najbardziej ok.

spalanie trasa 7,8 - 8l/100km z klimą z tym że autostrada do/od Legnicy 130-140km/h

a na dniach wylatuje z układu hamulcowego zawór proporcjonalny . Zobaczymy jak będzie.

Jeszcze coś mi szura/ociera/zgrzypi w zawieszeniu tylnego prawego koła, jak by w górnej części, jakieś pomysły ?

Tomii - 08-09-2013, 07:09

popsikałem ( oczywiście WD40 ;) ) trochę wczoraj tu i ówdzie i wygląda na to że to denerwujące zgrzypienie pochodzi z prawego tylnego wahacza wleczonego, w sumie dobrze bo bałem się że to amorek, co polecacie z zamienników ?
robertdg - 08-09-2013, 09:02

Bierz SH/SRL na nic innego raczej nie ma szansy
deejay - 08-09-2013, 09:57

Tomii napisał/a:
wygląda na to że to denerwujące zgrzypienie pochodzi z prawego tylnego wahacza wleczonego, w sumie dobrze bo bałem się że to amorek, co polecacie z zamienników ?

Wymiana nie jest konieczna :wink: Wystarczy zdemontowac wahacz , wyczyścić gumy dystansowe i na nowo zamontowac używając troszę zwykłego smaru , miedzy wahacz a ten kołnierz gumowy to wszystko . Problem powstaje kiedy dostaje sie tam piasek i wszystko inne podczas zwykłej ekspaltacji.

Tomii - 08-09-2013, 12:35

deejay napisał/a:

Wymiana nie jest konieczna :wink: Wystarczy zdemontowac wahacz , wyczyścić gumy dystansowe i na nowo zamontowac używając troszę zwykłego smaru , miedzy wahacz a ten kołnierz gumowy to wszystko

no i chyba tak zrobię na razie jak wahacz nie będzie miał luzu

Tomii - 10-09-2013, 17:49

no i stało się, po 16 latach ...

...z auta wyleciał zawór proporcjonalny

pierwsze wrażenia, auto mniej nurkuje i tylne tarcze bardziej się grzeją.

bbandi - 10-09-2013, 18:10

Tomii napisał/a:
denerwujące zgrzypienie pochodzi z prawego tylnego wahacza wleczonego, w sumie dobrze bo bałem się że to amorek, co polecacie z zamienników ?

Ja wymieniłem same tuleje na Febesta 50zł sztuka, stare były już owalne.

sveno - 10-09-2013, 20:11

Tomii napisał/a:
z auta wyleciał zawór proporcjonalny
ile taka przyjemność? Czy da się to samemu ogranąć? Te rurki można gdzieś kupić?
Tomii - 11-09-2013, 07:53

sveno napisał/a:
Tomii napisał/a:
ile taka przyjemność? Czy da się to samemu ogranąć? Te rurki można gdzieś kupić?

120zł na gotowo, u mechanika. Samemu można, czemu nie, rurki z nakrętkami pewnie gdzieś można zarobić ale nie wiem gdzie.

yaro1976 - 11-09-2013, 08:14

Tomii napisał/a:

testowałeś już na mokrym?

Marcino - 11-09-2013, 08:54

Tomii napisał/a:
sveno napisał/a:
Tomii napisał/a:

120zł na gotowo, u mechanika. Samemu można, czemu nie, rurki z nakrętkami pewnie gdzieś można zarobić ale nie wiem gdzie.

Równie dobrze można wybebeszyć stary zawór, który bedzie działał jako złączka.

sveno - 11-09-2013, 12:48

Marcino napisał/a:
powiesz jak to rozebrać? Z zewnątrz nie widać żadnych śrubek...
Tomii, były jakieś problemy z odkręceniem czy poszło gładko?
Czekam na relacje z zimy, jeżeli nie będziecie mieli problemów na śliskim to sam wywale to ustrojstwo.

Hugo - 11-09-2013, 14:28

sveno napisał/a:
Tomii, były jakieś problemy z odkręceniem czy poszło gładko?
Idzie bez problemu, ale tylko i wyłącznie takim kluczem: http://allegro.pl/polmar-...3492536998.html
Jest tam rozmiar 10. Nie próbuj zwykłym płaskim, bo "objedziesz" łby i narobisz sobie mega bigosu.

Tomii - 11-09-2013, 19:39

yaro1976 napisał/a:
Tomii napisał/a:

testowałeś już na mokrym?

na razie tylko na prostej ostro od 60 do 0. ABS później się załącza, na łuku jeszcze nie próbowałem ale myślę że nie będzie problemu.

Tomii - 11-09-2013, 19:40

Marcino napisał/a:

podobno można, z dołu są takie zawleczki (pierścionki), ale ja wolałem wyrzucić cały.