Nasze Miśki - mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89
Saqu - 30-06-2012, 00:06
Hubeeert napisał/a: | voltomierz to do terenówki bardziej |
na półkę a nie do samochodu chyba, że ma ktoś za dużo miejsca na desce i lubi świecidełka...
Hubeeert - 30-06-2012, 00:18
Do turbowozu EGT czterokanałowy, AFR, ciśnienie paliwa, temp oleju, temp powietrza w dolocie - to daje obraz, reszta jest IMHO zbędna
swinks_UK - 30-06-2012, 00:50
Do twojej listy Hubert dodałbym ciśnienie oleju i doładowanie.
Hubeeert - 30-06-2012, 13:06
ciśnienie oleju jest wskaźnikiem, który jak pokazuje że jest coś nie halo to tak naprawdę mówi - pożegnaj się z silnikiem
A doładowanie? Hmm... No może - to tak ładnie macha wskazówką
rosomak1983 - 30-06-2012, 15:07
Hubeeert napisał/a: | ciśnienie oleju jest wskaźnikiem, który jak pokazuje że jest coś nie halo to tak naprawdę mówi - pożegnaj się z silnikiem |
gruba przesada silnik na wzglednie niskim cisnieniu jeszcze pojezdzi pod warunkiem ze nie bedzie mocno ciskany, przeciez w ciagu całej ekspolatacji jest wiele momentów z niskim cisnieniem przez chwile chocby zapalanie. W przypadku padania pompy oleju dzieje sie to z reguły stopniowo -wycierajace sie luzy itp, i to własnie mozna zauwazyc to min. dzieki zegarom.
Po drugie dokładny czujnik powie nam obiektywnie na którym oleju mamy lepsze cisnienie, a takze kiedy olej traci swoje własciwosci.
Kolejna sprawa, załóżmy ze silnik rzeczywiscie juz sie zaczał przycierac, ratujemy co sie da zaprzestajac dalszej jazdy co zmiejszy koszty remotu.
No i skoro to takie zbedne to dlaczego kazdy powazniejszy projekt ma takie zegary tj cisnienie oleju...
Hubert jak masz AFR oraz EGT to po co Ci cisnienie paliwa, jego spadek da natychmiast posrednio znaka w czujniku AFR i EGT.
A wskaznik doładowanie pow. jest przydatny np. w usterkach typu overboost etc. dzieki temu mozesz ocalic turbine.
Hubeeert - 30-06-2012, 17:34
rosomak1983, Hubeeert napisał/a: | reszta jest IMHO zbędna | i tyle w tym temacie
mystek - 30-06-2012, 22:51
Zegary wylądowały w Mirage'u Tak to wygląda z telefonu (zrobię lepsze zdjęcia jutro):
Miejsce dyskretne w schowku/półce pod radiem, spasowane idealnie we wnękę!
Póki co mam podłączone wszystkie zegary do prądu natomiast tylko temperaturę oleju udało się nam podpiąć. Czujnik wpadł w miejsce korka spustu oleju w misce olejowej. Doładowanie i ciśnienie oleju w przyszłym tygodniu będziemy mącić.
Ponadto dzisiaj zostały odnowione odbłyśniki w lampach wstecznych - teraz razi po oczach i biel lamp bardziej rzuca się w oczy (nie robiłem dzisiaj zdjęć).
Dodatkowo w końcu przykleiłem mieszek z CJtki do podstawki Mirageowej kiedyś tylko założyłem i tak jeździłem i jeździłem, teraz już jest ładnie (widać na fotach)
Niedawno jeszcze byłem nabić klimatyzację...
... niestety okazało się, że jest w jednym miejscu nieszczelny układ, a po drugie kiedy koleś dobił mi trochę gazu dla testów to po włączeniu klimatyzacji w samochodzie obroty rosną do 1700rpm i tak stoją:/. Pociągnął kabel do kompresora z akumulatora jakiś inny i udało mu się zejść do 1200rpm jakoś w jednym momencie. Reasumując kompresor gubi gdzieś prąd. Tym samym z 240zł za samo nabicie zrobiło się 500zł, tak więc zrezygnowałem, bo to nie na mój budżet. Kiedyś do tematu wrócę.
swinks_UK - 01-07-2012, 07:58
Widzę, ze zegary masz jako ozdobnik. Widoczność żadna, równie dobrze mógłbyś je dać do bagażnika
Zreszta sam sie przekonasz jeżdżąc.
No i czas na naukę przeliczania F na °C i psi na bary
mystek - 01-07-2012, 10:57
e, przecież nie będę cały czas się gapił na zegary, bez jaj wczoraj wracając od kumpla patrzyłem się normalnie na nie i widać wszystko z góry. Nie chciałem mieć choinki przed oczami tylko dyskretnie schowane zegary do kontroli szczególnie temperatury oleju
Już się właśnie powoli przyzwyczajam do Fahrenheitów . Wiem, że "liczbę należy podzielić przez 2 i odjąć kilka stopni jeszcze"
mystek - 02-07-2012, 13:49
Obiecane zdjęcia:
No i pierwsze testowe jazdy za mną:
1. Olej faktycznie mega długo się zagrzewa. Dzisiaj z samego rana jechałem to po ok. 7km było dopiero ~75 stopni, z tym, że było nieco chłodniej ogólnie,
2. Wczoraj jechałem chwilę autostradą dość dynamicznie bo 130-140km/h + nawiew włączony na 4 stopień chłodzenia (nie wiem czy ma to znaczenie?) i max temperaturę jaką osiągnąłem to ~95 stopni,
3. Niedawno pojechałem trochę za miasto, czyli jazda ciągła ~60-80km/h i temperatura oscyluje wokół 87 stopni,
4. Jak tylko wjechałem do miasta, stanąłem z dwa razy na światłach to od razu temperatura poszła do ok. 93 stopni,
Samochód to jednak wynalazek na dalsze odcinki niż miasto
krzychu - 02-07-2012, 14:46
mystek - ale z tego co wiem nie ma się co przejmować jeśli temperatura nie przekracza 120 stopni..... A do tego jeszcze sporo brakuje....
mystek - 02-07-2012, 14:57
no dokładnie dlatego póki co wstrzymałem zakup chłodnicy oleju, bo może okazać się zbyteczna.
krzychu - 02-07-2012, 16:22
zależy jeszcze co lejesz, ale jakby temperatura miała być wysoka to taki 10W60 powinien i więcej jak 120 stopni wytrzymać...
mystek - 12-07-2012, 22:18
#Krzychu - zasuwam na standardowym Motulu 10w40
#Wszyscy - Już niedługo Mirage wraca do korzeni :
rosomak1983 - 12-07-2012, 22:35
Jak dla mnie obrzydliwe te felgi
|
|
|