Zloty i Spoty - ZLOT 2013 - dyskusja
iruszaks - 17-09-2012, 06:12
Tak na Łebę zgłosiły się dwie osoby. Ale czekamy na rozwój sytuacji. Dziś najpóźniej jutro "masa" zda relację z inspekcji na Fregacie.
grzesiopol - 17-09-2012, 17:19
Blondi napisał/a: | Nadal uważam, że głównym problemem jest brak chetnych do ORGANIZACJI zlotu | jeżeli nie mamy jeszcze jakiegoś ośrodka to trudno wymagać, ze ktoś zgłosi sie na organizatora, np my z lubelskiego aby organizować zlot w Łebie. Wiem, że trzeba by było tylko pare dni poświecić ale i tak jakieś spotkania z przedstawicielami ośrodka, sponsorami itp. za każdym razem trzeba by było 600 km jechać aby cos ustalać. Dlatego najlepiej znaleźć najpierw ośrodek, zaklepać termin a potem organizatorzy się znajdą. Takie jest moje skromne zdanie.
Nikka - 17-09-2012, 17:57
Nie mając zielonego pojęcia o organizacji trudno wychodzić przed szereg. Może chęci się obudzą jak ktoś z doświadczonych nakreśli zakres obowiązków tudzież niezbędne elementy, czynności do wykonania aby kolejny zlot był niezapomnianym wydarzeniem. Takie najnormalniejsze : co z czym się je, w jakich sprawach z kim gadać itp. itd. Wtedy łatwiej będzie ogarnąć kto w danym regionie jest w stanie coś załatwić.
emada - 17-09-2012, 18:14
Nikka napisał/a: | Nie mając zielonego pojęcia o organizacji trudno wychodzić przed szereg. Może chęci się obudzą jak ktoś z doświadczonych nakreśli zakres obowiązków tudzież niezbędne elementy, czynności do wykonania aby kolejny zlot był niezapomnianym wydarzeniem. Takie najnormalniejsze : co z czym się je, w jakich sprawach z kim gadać itp. itd. Wtedy łatwiej będzie ogarnąć kto w danym regionie jest w stanie coś załatwić. |
W skrócie do zrobienia jest tak:
1) Ośrodek - zebranie wpłat (w tym zamiany domków, pokoi itp..., rozlokowanie ludzi na samym zlocie, dobrze jest jak regiony są koło siebie)
2) Koszulki - zebranie wpłat, wybór firmy, koszulek, dodatkowo wydruk do sklepiku
3) Flagi - zamówienia, wydruk
4) Sponsorzy - to jest główny czynnik. Japani nie wiadomo nadal czy będą sponsorować zlot jak będzie nie w ich rejonie, dlatego trzeba jak najszybciej szukać chętnych firm do sponsoringu bo od tego zależeć będą atracje, zestawy startowe itp... Firma Sentech potwierdziła, że da nagrody
5) Konkursy - potrzebny jest pomysł i miejsce, chętni do ich prowadzenia, następnie trzeba wypisać dyplomy, rozdać nagrody itp...
6) Sklepik - prowadzenie sprzedaży gadżetów MM, rozdanie koszulek
7) Bramka - rozdanie zestawów startowych, identyfikatorów
8 ) Kolumna - jeżeli będziecie chcieli potrzebne będą pozwolenia i wybór trasy (Urząd + Policja)
9) Gadżety, Atrakcje - w zależności od kasy jaką pozyskacie od sponsorów będzie kwestia zrobienia gadżetów, wyboru atrakcji wieczoru
10) Materiały reklamowe - regulaminy, plan zlotu
11) Patronaci medialni (radio, tv,gazety, internet) - im więcej ich logotypów, tym chętniej sposnorzy dadzą kaskę
12) Ochrona - od tego roku weszła ustawa, że powinna być przy imprezie masowej
13) Budżet - ważne by dobrze go rozplanować, jaki sponsor za co płaci itp...
14) Dzieci - dobrze jakby pojawili się jacyś animatorzy dla dzieci czy atrkacje, w tym roku było spore zainteresowanie
15) Nagrody, Podziękowania - trzeba pomyśleć o jakiś drobnych upominkach dla sponsorów, a także osób, które wygrały konkursy
16) Goście honorowi - zaproszenie + nocleg
To chyba wszystko co przyszło mi do głowy.
Ze swojej strony podzielę się tym co mamy z 2-ch ostatnich zlotów.
Z doświadczenia też widzę, że jak osoby są z 1 regionu, można wtedy też spotkać, pogadać na żywo, to zdecydowanie ułatwia załatwianie niektórych spraw niż zdalna komunikacja.
m6riano - 17-09-2012, 19:23
sveno napisał/a: | Sielpię mogę sprawdzić około 25 września.
Jest tylko 90km od Iłży więc nawet organizacja zlotu wchodzi w grę. |
Robili w tym roku zlot HCCP ale z tego co mi koleszka mówił to raczej na max 50aut...
[ Dodano: 17-09-2012, 19:25 ]
emada napisał/a: | 12) Ochrona - od tego roku weszła ustawa, że powinna być przy imprezie masowej |
według tej ustawy impreza masowa zaczyna sie od 1tys.os.(tak jest przynajmniej jeśli chodzi o mecze piłkarskie;często jeśli nie mają zgody sprzedaja 999biletów)
masa - 17-09-2012, 20:53
[img] [/img] [img] [/img] [img] [/img] [img] [/img] [img] [/img] [img] [/img]
[ Dodano: 17-09-2012, 21:11 ]
Ośrodek Fregata.
Sprawdzałem głównie tereny zewnętrzne ponieważ nie ma ich zbyt dużo.
Na pierwszym zdjęciu jest teren na którym można ustawić auta które nie zmieszczą się na parkingu twardym który jest tuż obok podzielony na dwie części(foto 2 i 3) 2 ma 40 miejsc a 3 ok.20 miejsc. Na trawie można pomieścić spokojnie ok. 100 aut i kilka namiotów. Na trzech pozostałych zdjęciach jest teren rekreacyjny: dwa boiska do siatkówki plażowej, boisko do kosza i twarde do siaty oraz kort tenisowy(brak zdjęcia). Jest też miejsce na grilla i plac zabaw dla dzieci.
W ośrodku jest stołówka jak mi przekazano na raz może pomieścić 250 osób, kawiarnia z parkietem do tańca i sporym tarasem. Jest kącik zabaw dla dzieci, stoły do ping ponga, bilard i siłownia.
[ Dodano: 17-09-2012, 21:20 ]
Pani z recepcji mówi że w szczycie sezonu goszczą 500 osób więc myślę że Zlot jest do zrobienia.
Czekam jeszcze na odpowiedź z Marysieńki Jarosławiec mają 900 miejsc i 3,5 ha terenu ale możliwy termin tylko 30.08-1.09
koszmarek - 17-09-2012, 21:57
zlot jeszcze nie jest do imprezy masowej zaliczany(jak się dowiadywałam odnośnie wilkasów), a jak chcemy żeby takim był to i karetka na miejscu i straż pożarna poinformowana i policja na miejscu/poinformowana
generalnie roboty od groma i ciut, zlotu zero bądź prawie, ale satysfakcja zostaje
szuwar - 18-09-2012, 08:51
masa napisał/a: | Ośrodek Fregata.
Sprawdzałem głównie tereny zewnętrzne ponieważ nie ma ich zbyt dużo.
Na pierwszym zdjęciu jest teren na którym można ustawić auta które nie zmieszczą się na parkingu twardym który jest tuż obok podzielony na dwie części(foto 2 i 3) 2 ma 40 miejsc a 3 ok.20 miejsc. Na trawie można pomieścić spokojnie ok. 100 aut i kilka namiotów. |
czyli miejsc na około 160 miejsc, czytając jeden z powyższych postów, że spotykamy się dla aut to nie do końca prawda .... jako MM praktycznie swoje autka znamy na pamięć - naszych kolegów również zaskoczeń zlotu jak tegoroczny galant jest mało - dla nich można zarezerwować ten główny parking ..... SPOTYKAMY SIĘ dla NAS czyli dla towarzystwa, atmosfery i dobrej zabawy ... myślę, że potwierdzi to większość osób....
Cena atrakcyjna, do tego nad morzem czyli zmiana otoczenia.
Myślę, że organizatorzy się znajdą, wstępne deklaracje były, jak również negocjacje z ośrodkiem
Pracy jest wiele, ale część zadań można zorganizować tak aby nie absorbowały MM i aby organizatorzy mieli czas również na zlotową atmosferę....
grzesiopol - 18-09-2012, 09:19
szuwar napisał/a: | że spotykamy się dla aut to nie do końca prawda .... jako MM praktycznie swoje autka znamy na pamięć - naszych kolegów również | dla auta kolego, dla auta, bo gdybyś nie miał takiego samochodu to nie przyjeżdżałbyś na Zlot Mitsubishi, tylko na Vaga, nie poznałbyś pojazdów swoich kolegów i nie spotkałbyś innych MM z innych regionów. Jak myślisz gdzie najwięcej zawsze jest osób - przy samochodach i nieważne jest to jak wygląda ten samochód, ważne jest to że wygląda jak mitsubishi, Na dyskotece czy też w innych miejscach nie widziałem aż tylu osób a przy samochodach zawsze jakaś gadka, wymiana doświadczeń itp. itd
szuwar napisał/a: | SPOTYKAMY SIĘ dla NAS czyli dla towarzystwa, atmosfery i dobrej zabawy ... myślę, że potwierdzi to większość osób.... | zgadzam sie z tobą w zupełności ale ja bym dodał że "również: lub w "równym stopniu" (może takiego sformułowania zabrakło w tym wspomnianym przez ciebie poście) dla samochodów jak i dla towarzystwa.
Oczywiście że miejsca jest dosyć i powinniśmy się na tej trawie zmieścić, i cena jest powiedziałbym bardzo atrakcyjna, nie mówię, że trzeba ten ośrodek odrzucić ale trzeba zobaczyć też inne lokalizacje, no i oczywiście temat sponsora zostaje czy będzie aż tak daleko chciał jechać.
Wychodzę z założenia, że najpierw trzeba znaleźć ze trzy najlepsze lokalizacje, do tych lokalizacji powinni zgłosić sie organizatorzy i wtedy powinniśmy zadecydować który ostatecznie ośrodek wybieramy. Nie jestem zwolennikiem czepiania sie na siłę do jednego ośrodka i szukania jego walorów ale czytają większość postów odnosze wrażenie, że już ośrodek został wybrany
szuwar - 18-09-2012, 10:34
grzesiopol napisał/a: | dla auta kolego, dla auta, bo gdybyś nie miał takiego samochodu to nie przyjeżdżałbyś na Zlot Mitsubishi, tylko na Vaga, nie poznałbyś pojazdów swoich kolegów i nie spotkałbyś innych MM z innych regionów. |
miałem co innego na myśli .... dokładnie to:
grzesiopol napisał/a: | szuwar napisał/a:
SPOTYKAMY SIĘ dla NAS czyli dla towarzystwa, atmosfery i dobrej zabawy ... myślę, że potwierdzi to większość osób....
zgadzam sie z tobą w zupełności ale ja bym dodał że "również: lub w "równym stopniu" (może takiego sformułowania zabrakło w tym wspomnianym przez ciebie poście) dla samochodów jak i dla towarzystwa. |
.... jako integralna i nierozerwalną część wypowiedzi, autka ważne, bo to czynnik wspólny, ale jak będziesz miał np. niedysponowanego miska to nie dojedziesz ..... ? .... pytanie retoryczne... co potwierdza nas jako najważniejszą część zlotu ....
... ale robimy OT i do meritum:
czekając i szukając przez dłuższy czas kurczą się możliwości, jak dla mnie męska decyzja z opcji powyżej i do dzieła.
sveno - 18-09-2012, 12:21
szuwar napisał/a: | jak dla mnie męska decyzja z opcji powyżej i do dzieła. | tylko kto ma tą decyzję podjać? Ten kto ma moc, zatem niech "czarnuchy" się wypowiedzą i działajmy coś.
Coby odciążyć organizatorów z północy mogę się zająć koszulkami i może banerami? Wstępnie już namierzyłem jedną firme, w najbliższym czasie dostanę ofertę, pytanie do poprzednich organizatorów: ile koszulek poszło w tym roku a ile rok temu?
gigant87 - 18-09-2012, 13:09
Proponuję zrobić coś na kształt tabeli, w której zapiszemy kto mógłby się czym zająć, dzięki temu łatwo będzie uzyskać informację kto jest za co odpowiedzialny.
Kod: | 1) Ośrodek - zebranie wpłat (w tym zamiany domków, pokoi itp..., rozlokowanie ludzi na samym zlocie, dobrze jest jak regiony są koło siebie)
|
Kod: | 2) Koszulki - zebranie wpłat, wybór firmy, koszulek, dodatkowo wydruk do sklepiku
|
sveno?
gigant87
Kod: | 3) Flagi - zamówienia, wydruk
|
gigant87
Kod: | 4) Sponsorzy - to jest główny czynnik. Japani nie wiadomo nadal czy będą sponsorować zlot jak będzie nie w ich rejonie, dlatego trzeba jak najszybciej szukać chętnych firm do sponsoringu bo od tego zależeć będą atracje, zestawy startowe itp... Firma Sentech potwierdziła, że da nagrody
|
Kod: | 5) Konkursy - potrzebny jest pomysł i miejsce, chętni do ich prowadzenia, następnie trzeba wypisać dyplomy, rozdać nagrody itp...
|
Kod: | 6) Sklepik - prowadzenie sprzedaży gadżetów MM, rozdanie koszulek
|
Kod: | 7) Bramka - rozdanie zestawów startowych, identyfikatorów
|
Kod: | 8) Kolumna - jeżeli będziecie chcieli potrzebne będą pozwolenia i wybór trasy (Urząd + Policja)
|
Kod: | 9) Gadżety, Atrakcje - w zależności od kasy jaką pozyskacie od sponsorów będzie kwestia zrobienia gadżetów, wyboru atrakcji wieczoru
|
Kod: | 10) Materiały reklamowe - regulaminy, plan zlotu
|
Kod: | 11) Patronaci medialni (radio, tv,gazety, internet) - im więcej ich logotypów, tym chętniej sposnorzy dadzą kaskę
|
Kod: | 12) Ochrona - od tego roku weszła ustawa, że powinna być przy imprezie masowej
|
Kod: | 13) Budżet - ważne by dobrze go rozplanować, jaki sponsor za co płaci itp...
|
Kod: | 14) Dzieci - dobrze jakby pojawili się jacyś animatorzy dla dzieci czy atrkacje, w tym roku było spore zainteresowanie
|
Kod: | 15) Nagrody, Podziękowania - trzeba pomyśleć o jakiś drobnych upominkach dla sponsorów, a także osób, które wygrały konkursy
|
Kod: | 16) Goście honorowi - zaproszenie + nocleg
|
sveno - 18-09-2012, 13:55
jeżeli Japan jest z Krakowa? to mogę też do nich podjechać i porozmawiać. Gdzie mają siedzibę?
Tomek - 18-09-2012, 14:13
sveno napisał/a: | Gdzie mają siedzibę? |
całe południe: chorzów, kraków, bielsko, katowice, tychy, chyba DG, no i Wawa
pamar - 18-09-2012, 14:26
sveno napisał/a: | tylko kto ma tą decyzję podjać? Ten kto ma moc, zatem niech "czarnuchy" się wypowiedzą i działajmy coś. |
A co mają gadać, jak właściwie nie ma o czym Decyzję, to musi podjąć GŁÓWNY organizator, zebrać ekipę i tyle. Tutaj proponuję zapodać konkretne deklaracje a wtedy będzie pomoc. Tabelki i inne takie to sobie zrobicie w temacie organizacyjnym.
Koszulek trzeba liczyć 200 - 250szt
sveno napisał/a: | jeżeli Japan jest z Krakowa? to mogę też do nich podjechać i porozmawiać. Gdzie mają siedzibę? |
Od rozmów z JM jest tylko jeden człowiek i to jest zastrzeżone Os12
|
|
|