Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.
Bizi78 - 13-05-2015, 14:52
Dzisiaj Żaba została umówiona do rzeźnika na przyszłą środę .
Będzie cięcie, spawanie i malowanie .
Do zrobienia jedno nadkole i jeden kielich.
Koszt roboty 1000zł + reperaturka nadkola.
Skrobnie trochę po kieszeni .
robertdg - 13-05-2015, 18:32
Bizi78 napisał/a: | Dzisiaj Żaba została umówiona do rzeźnika na przyszłą środę .
Będzie cięcie, spawanie i malowanie . | To prędzej domena artystyczna Bizi78 napisał/a: | Do zrobienia jedno nadkole i jeden kielich.
Koszt roboty 1000zł + reperaturka nadkola.
Skrobnie trochę po kieszeni | Jak będzie dobrze zrobione to taka kwota jest jak tip na czipsy i cole
Bizi78 - 13-05-2015, 19:06
Ogólnie warsztat dość drogi, za samo malowanie elementu biorą 400-450zł .
Kiedyś mieli ASO, więc przynajmniej zaplecze mają .
Mam tylko nadzieję, że chociaż parę lat wytrzyma .
jacek11 - 13-05-2015, 21:19
Bizi78 napisał/a: | Ogólnie warsztat dość drogi, za samo malowanie elementu biorą 400-450zł . |
Za pokrywę silnika,i dach to normalna cena.
Za resztę elementów,to faktycznie troszkę za drogo
robertdg - 13-05-2015, 21:28
jacek11 napisał/a: | Bizi78 napisał/a: | Ogólnie warsztat dość drogi, za samo malowanie elementu biorą 400-450zł . |
Za pokrywę silnika,i dach to normalna cena.
Za resztę elementów,to faktycznie troszkę za drogo |
Uważam, że jezeli ktos wykonuje pracę rzetelnie a powierzchnia lakiernicza jest naprawdę bez zarzutu, to cena jak za średniej wielkości element nie jest wywindowana. No chyba, ze ktoś robi jak paprok, po lewych nierejestrowanych warsztatach albo materiały sa kiepskiej jakości czy niewiadomego pochodzenia to i w nizszej cenie temat ogarnie, nie mam zamiaru jednak dementowac Twojej wypowiedzi, uważam, że za solidną pracę plus materiały nalezy się odpowiednie wynagrodzenie. Wielu ludzi ma z tym problem i niestety jest jak jest, że rodacy szukaja chleba za granicą za "ichniejsze pensje"
jacek11 - 13-05-2015, 21:50
Robert,ja wiem że porządna praca powinna być odpowiednio wynagrodzona.Tylko ilu ludzi jest stać na takie wydatki.Takie są nasze realia.Nie ma się co oszukiwać
Ale nie róbmy bałaganu w temacie.
przepraszam za ot.
Bizi78 - 14-05-2015, 07:17
Powiem szczerze jest to zakład, w którym robi się przeważnie naprawy z OC sprawcy a nie wchodzi z ulicy i zleca naprawę na swój koszt .
Tak jak napisałem wcześniej, do naprawy skłoniło mnie jego zaplecze.
Zwiedziłem wcześniej parę warsztatów i większość to jakieś obskurne garaże, w których malują chyba na świeżym powietrzu .
Cena za element (nie licząc dachu i maski) w Czewie to przeważnie 300zł.
robertdg - 14-05-2015, 09:01
jacek11 napisał/a: | Robert,ja wiem że porządna praca powinna być odpowiednio wynagrodzona.Tylko ilu ludzi jest stać na takie wydatki. | Nie kwestionuje, jednak Bizi78 napisał/a: | Powiem szczerze jest to zakład, w którym robi się przeważnie naprawy z OC sprawcy a nie wchodzi z ulicy i zleca naprawę na swój koszt .
Tak jak napisałem wcześniej, do naprawy skłoniło mnie jego zaplecze. |
Wnioskuje, że wykonane naprawy sa przy użyciu jakościowych komponentów a efekt końcowy jest naprawdę zadowalający
Bizi78 napisał/a: | Zwiedziłem wcześniej parę warsztatów i większość to jakieś obskurne garaże, w których malują chyba na świeżym powietrzu .
Cena za element (nie licząc dachu i maski) w Czewie to przeważnie 300zł. |
jacek11 napisał/a: | Takie są nasze realia | Wtedy z taką ceną mogę się zgodzić
Wciąż jednak na mysli mam, że cena idzie w parze z jakością
AidsD - 05-06-2015, 12:16
Bizi powiedz mi taka rzecz - montowales dodatkowe gniazdka wpinajac sie w dotychczasowe kable a wiesz moze czy jakos mozna wykorzystac instalacje podgrzewania siedzen? Podczas rozbebeszania samochodu odkrylem dwie wtyczki pod siedzeniem wiec mysle ze sa wlasnie od tego
Bizi78 - 06-06-2015, 11:25
Tylko żeby to nie były czasem wtyczki od jaśków w fotelach (żółte lub czerwone) .
Jeśli to od podgrzewanych foteli to warto sprawdzić próbnikiem lub miernikiem czy jest w nich napięcie.
Jeśli nie będzie w ogóle napięcia to pewnie trzeba będzie zakupić przekaźnik i wstawić do skrzynki z bezpiecznikami.
Warto także sprawdzić jaką moc mają maty w MSS co by nie spalić bezpiecznika lub instalacji.
Najlepiej to pociągnąć od aku bezpośrednio grubszy przewód i zabezpieczyć obwód bezpiecznikiem.
Co do Żaby to stoi ponad 2,5tyg u blacharza, był problem z doborem reperaturki taka jest oficjalna wersja .
Ale jest światełko w tunelu bo w środę już reperaturka była wstawiona i poszpachlowana .
W piątek miała zostać pomalowana.
Reperaturka tylnego nadkola podobno względnie pasuje od madzi 323 ale to postaram się jeszcze dokładnie dopytać blacharza.
mjsystem - 06-06-2015, 15:14
Bizi78 napisał/a: | Reperaturka tylnego nadkola podobno względnie pasuje od madzi 323 | Żeby lewe nie było inne od prawego czasem
AidsD - 06-06-2015, 23:27
Bizi78 napisał/a: | Tylko żeby to nie były czasem wtyczki od jaśków w fotelach (żółte lub czerwone) .ty w MSS co by nie spalić bezpiecznika lub instalacji.
Najlepiej to pociągnąć od aku bezpośrednio grubszy przewód i zabezpieczyć obwód bezpiecznikiem |
Jasiek jest w zoltym peszlu z czerwona wtyka. Ale znalazlem jeszcze dwie wtyczki pod dywanikiem wiec tak myslalem czy by ich nie wykorzystac. Wprawdzie nie myslalem o podlaczeniu dodatkowego gniazka a zrobieniu wentylacji w fotelu
Bizi78 - 07-06-2015, 01:56
mjsystem napisał/a: | Żeby lewe nie było inne od prawego czasem |
Ale i tak dwóch nadkoli na raz nie porównasz .
AidsD napisał/a: | Ale znalazlem jeszcze dwie wtyczki pod dywanikiem wiec tak myslalem czy by ich nie wykorzystac. |
Podstawa to sprawdź czy jest tam prund .
AidsD - 07-06-2015, 16:47
Bizi78 napisał/a: |
Podstawa to sprawdź czy jest tam prund . |
Miernik uniwersalny ze sklepu budowlanego za 14zl wystarczy? Swiat kabelkow jest mi lekko obcy a zatrzymalem sie na etapie podlaczania zarowki do baterii
Bizi78 - 07-06-2015, 17:47
AidsD napisał/a: | Miernik uniwersalny ze sklepu budowlanego za 14zl wystarczy? |
Wystarczy, możesz nawet użyć takiego próbnika napięcia .
Dodatkowo ostatnio przyszły od Adriana nowe oczka dla Żaby .
Trochę trzeba będzie je przepolerować, papier i zestaw polerski już zamówiony .
Montaż pewnie dopiero po zlocie ET2015 a przed Suścem .
|
|
|