Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
marekp - 22-09-2019, 10:18
Podobnie zaplacilem - 2000zl. Ale nie o to chodzi. Tylko odpowiedz ze hybryd nie ubezpieczaja AC. Nie wiem dlaczego. Nie bo nie.
MarekP
Dzis pojechalem kawalek dalej niz zwykle. W zasadzie PHEV malo pali jesli nie jade wiecej jak 110 no moze 120. Przy 120 juz jest klopot z ladowaniem baterii. Przy 160 bierze wiecej pradu niz dostarcza silnik spalinowy. On moze jechac przez jakis czas te 180 ale to nie bedzie dlugi czas. Pracuja wtedy silniki elektryczne a spalinowy nie da tyle pradu zeby akumulator ladowac. Fakt ze kto tak szybko jezdzi... Ale juz 140 przez godzine to jest problem. Do tej pory nie jechalem autostradami. W Polsce dopuszczalna jest 140. Wiec jak chce nieco szybciej to mam deficyt. Wyraznie ten silnik spalinowy ma za mala moc. Wiec przy takiej dosc agresywnej jezdzie spalil 7.5l/100. Nie wiem jaki tryb bylby dobry. W te strone jechalem z ladowaniem. Bede wracal na normal to porownam. Samochod nadal jest fajny choc ma sporo wad.
Blazer - 22-09-2019, 22:20
@marekp, nie obraź się, ale wydaje mi się że nie do końca łapiesz ideę Hybrydy Plug-In.
1. Nie jest to auto na autostrady, tylko do miasta (na autostradę to diesel).
2. 120km/h moim zdaniem to całkiem optymalna prędkość więc tu raczej powinno być OK, choć oczywiście jest to kwestia indywidualna.
3. Nie wiem o jakim kłopocie z ładowaniem baterii mowa, ale jeżeli oczekujesz, że 120 konny silnik naładuje Ci akumulatory w 15min i jednocześnie będzie napędzał samochó, to oczywiście nie jest to realne do osiągnięcia.
4. Przy 160 nie bierze więcej prądu bo wówczas jazda odbywa się wyłącznie na silniku spalinowym (elektryczny działa do 130km/h).
5. 180km/h PHEV może jechać do czasu aż mu się skończy paliwo (choć to też nie jest auto do takich prędkości-według katalogu max prędkość to 170km/h)
6. 140km/h przez godzinę to nie jest problem z Wrocławia do stolicy jechałem praktycznie non stop 150km/h i jedyna wada to "swąd" rozgrzanej rury wydechowej która jest poprowadzona na zewnątrz.
7. Silnik spalinowy jak wspomniałem ma 120KM nie ma co oczekiwać cudów, z drugiej strony awaryjność tej jednostki powinna być dosyć niska (chyba).
8. 7.5l przy takiej jeździe to znakomity wynik biorąc pod uwagę gabaryty, prześwit i wagę auta.
9. Jeżeli masz naładowane akumulatory to na drodze szybkiego ruchu nie ma sensu z nich korzystać, bo skończą się już po 15km, a później jak wjedziesz do miasta to zamiast jechać w ruch miejskim na baterii korzystasz z silnika spalinowego co podnosi spalanie.
Najlepsza opcja to moim zdaniem:
-ruch miejski ->tryb normal/eco
-teren niezabudowany ->SAVE czyli utrzymywanie pojemności akumulatorów.
Do tego dochodzi jazda w trybie B i regulacja jego mocy od B0-B5, dzięki temu odzyskujemy jeszcze więcej energii.
Największa wada PHEV'a to konieczność wykonywania w/w czynności ręcznie (tryb jazdy, hamowanie B0-B5).
Ciekawostka przy włączonym tempomacie nie można zejśćponiżej B2.
Pozdrawiam
pilotva - 23-09-2019, 23:35
Blazer napisał/a: | Oczywiście koniec końców ubezpieczenie wyszło 2400zł-AC+OC |
marekp napisał/a: | Podobnie zaplacilem - 2000zl. |
W jakiej firmie ubezpieczenie ?
Krzysztof Sosik - 24-09-2019, 00:09
Ja jestem świeżakiem i tez próbuje te opcje napędów i na eko jest słabsze niż w normal jak dam normal i 4x4 to dużo pali i zastanawiam się czy Eko i 4x4 razem to optymalne rozwiązanie ( choć jedzie się jak na normal ?) Ja mam wersje z 2016 3+ czyli skore bez naci i zastanawiam się czy nie założyć kamery cofania i widziałem nawet chińskie radia w Android i tez myśle czy uda się podłączyć to ? Macie jakieś linki gdzie można to wyrwać ( radio,naci i kamerę cofania ?)
U mnie wrażenia po 3 tyg są fajne jeżdżę po mieście i żona wiec za kilka groszy z ładowania w domu pojeżdżę . Mi ładuje tylko na 30 km ( chyba bateria już jest zużyta trochę ?)Nie mogłem nigdzie za bardzo znaleźć nic o opcjach jazdy w tych trybach różnych ale jak pisaliście na trasy będę wlanczal save to oszczędzę energię i już będzie lepiej . Przy ładowaniu charge pali mi 15 wiec nie wiem czy to dobry pomysł , jak jeżdżę po mieście to pokazuje 1,5-3 litry w trasie krótszej 5-7 wiec wyniki dobre . Sorki za chaos lecz tyle chciałbym się dowiedzieć i wam opowiedzieć . A o tym power box tez myśle i jak ktoś już ma to niech da znać to będziemy myśleć . Pozdrawiam
Blazer - 24-09-2019, 07:34
pilotva napisał/a: | Blazer napisał/a: | Oczywiście koniec końców ubezpieczenie wyszło 2400zł-AC+OC |
marekp napisał/a: | Podobnie zaplacilem - 2000zl. |
W jakiej firmie ubezpieczenie ? |
U mnie Proama.
marekp - 24-09-2019, 20:36
W Link4 sie ubezpieczylem.
Wrocilem z wyjazdow - pali okolo 6.8l/100km bez ladowania z zewnatrz. Przy jezdzie srednio agesywnej.
Bardzo mi przeszkadza brak oswietlenia bagaznika. Moze czegos nie zauwazylem? Wczoraj odkrylem ze mam ksenony ale nie bi-ksenony czyli drogowe na halogenie. I nawet jest spryskiwacz do nich. Ale swiatla nie znalazlem. A ciemno bylo choc w pysk dostac i nie wiadomo od kogo. Jezdzi sie niezle poki co ale nie ma szyb atermicznych! Ma przyciemnione co prawda ale ja sie przyzwyczailem wyraznie do atermicznych. To nie sa ciemne - po prostu slonce nie nagrzewa czlowieka w srodku. Tu sa szyby zwykle. Mam szyberdach - tez odkrycie. Dziala. Nie smiejcie sie. Kupilem troche na oslep i instrukcje mam po niderlandzu (tak sie oficjalnie nazywa ten jezyk) czyli po holendersku. Ni cholery nie rozumiem. Mam przeglady wszystkie.
Ma ktos pomysl co z tym swiatlem w bagazniku? Az mi sie wierzyc nie chce ze go nie ma!
Krzystof Sosik - Pisalem ze zmienilem radio na to z Androidem kilka postow wczesniej i tam jest link gdzie kupilem.
MarekP
Po co mi szyberdach? I elekrycznie podnoszona klapa bagaznika. Da sie to jakos nieelektrycznie otworzyc? Wykluczam łom. W sumie to zadowolony jestem z auta choc sie nie najlepiej prowadzi w zakretach. Ale Lancer tez byl niepewny w zakretach. Widac Mitsubishi tak ma.
Blazer - 24-09-2019, 22:17
marek rozbawiłeś mnie tym szyberdachem i spryskiwaczem
Specjalnie dla Ciebie poszedłem sprawdzić światełko w bagażniku- o dziwo jest
Są trzy, przód, tył i na końcu w bagażniku z góry na samym poczatku- w jednej linii.
6.8l/100km przy jeździe średni agresywnej to b.dobry wynik, nie porównuj tego z osobówkami, bo to nie ta liga (gabaryt auta, ciężar, 120konny silnik).
Wracając do szyberdachu, jak Ci się samochód nagrzej, to dzięki szyberdachowi możesz szybciej pozbyć się ciepłego powietrza. Przy otwartym szyberdachu możesz też posłuchać jak inne samochody hałasują w korku, można przez niego wyrzucić balona , możesz podziwiać gwiazdy po usunięciu zasłony.
Klapę bagażnika możesz podnosić ręcznie-wystarczy przełączyć przycisk który znajduje się obok miejsca na kluczyk, w schowku na konsoli centralnej.
Z ciekawostek-próbowałeś zamknąć kratki nawiewów?
marekp - 25-09-2019, 12:11
Dzis zalozylem PHEVbox. Istotnie inna jazda. Nie wiem jak z nagrzewaniem elektrycznym ale poki co widze ze lepiej sie zachowuje. Nie wlacza silnika spalinowego pedal gazu jakos tak..... kulturalniej dziala. Ustawilem na B5 - dobrze jechal i nawet nieco dalej niz zwykle. Niewiele bo moze z 5% ale jednak. Wyglada ze to dziala tyle ze drogie.
A gdzie i jak sie wlacza te swiatla bagaznika? Ja kupilem samochod niespodziwanie dla siebie. Oddalem RAV4 doplacilem troche i wzialem Outlandera.
Mam przepalona zarowke postojowa po lewej. Cos musze wyjac zeby sie tam dostac. Mam nadzieje ze nie bede musial zderzaka demontowac..... Tam jest jakies pudelko ktore musze odczepic.
To swiatalo w bagazniku. To mnie ciekawi. Ale fajnie. Mam samochod i poznaje go. Jakie swiatla ma a to ze jest szyberdach... A tak to kupuje i mam miec cos a nie ma. A teraz nie wiem co mam i odkrywam.
Czy ktos przerowbil baterie na wieksze w PHEV? Widzialem watki na forum ale to jakis filmik ze wieksze ale nie wiadomo co i jak. W maglu kiedys tez takie informacje bywaly. A Iksinska prosze pani to przerobila...... Wiec nie znalazlem zadnej infrmacji istotnej. Kto umie to zrobic i jak to robi. Ja teoretycznie wiem ale to jest wiedza z modeli latajacych i akumulatorow choc rzadziej sie uzywa LiIon a czesciej LiPo ale one sa bardzo podobnie obslugiwane. Wedlug tej wiedzy ladowarki wystarczy na dwa razy wieksza pojemnosc. Nie wiem jakich ogniw uzyto ale mozna by poszukac innych w miejsce oryginalnych. Potrzebny jest tez ktos, kto umialby to wyminiec i nie polegl w walce z 300V. Ma ktos takie informacje?
Boxa PHEV mozna polecic. Tyle ze znow nie ekonomicznie. Zanim sie ten 1000zl zwroci..... Ale fajniej sie z tym jezdzi.
MarekP
Jest oswietlenie dla pasazerow. I jest lampka dla autobusu (jak Outlander na 7 osob - to tam z tylu mam takie miejsca na kubki z kawa) ale chyba przepalona. Nie dziala. Musze zobaczyc co z nia. Dzis nie mialem juz nastroju.
Pogrzebalem i znalazlem jakie sa ogniwa w PHEV. Warto przeczytac https://pushevs.com/2015/11/12/gs-yuasa-new-cells/
Nie Panasonic jak widac.
Krzysztof Sosik - 05-10-2019, 17:02
Cytat: |
Boxa PHEV mozna polecic. Tyle ze znow nie ekonomicznie. Zanim sie ten 1000zl zwroci..... Ale fajniej sie z tym jezdzi. |
A jak to jest że auto jeździ cały czas na prądzie ? Czy mam to rozumieć ze silnik spalinowy doładowuje cały czas silniki elektryczne i tylko one pracują a powyżej 130 km dolancza się spalinowy ? Tez myśle nad zakupem tego ale się zastanawiam bo dużo nie jeżdżę aż tak głównie żona w mieście i codzienne doładowania w 80% wystarcza a jak wracam i patrzę spalanie to pokazuje 3/6 l wiec tragedi nie ma ! Mieszkam w Uk i tutaj jest box za 270£ w Polsce za 1000 zł ale skoro w roku oszczędzamy około 60% jazdy z prądu jakieś 2500-3000 zł tak liczyłem to zawsze jesteś 1500 do przodu kupując boxa . A jak jest z przyspieszeniem i jazda na tym cacku i gdzie kupowałeś ?
marekp - 06-10-2019, 01:22
Ten box powoduje ze w zasadzie nie wlaczy sie silnik elektryczny do 130km/h ani nawet przy dosc gwaltownym przyspieszaniu. Oczywiscie mniejsze bedzie przyspieszenie bo maksymalne to razem ze spalinowym - on ma ok. 120KM. Wlaczy sie jak bedzie za malo pradu to znaczy bateria mniej niz 30% albo jak nacisniesz gaz gwaltownie. Kick-down - wlaczy silnik. Ale normalnie nie bedzie sie wlaczac. Troche sie zrobi ospaly ale to zrozumiale - tylko dwa z trzech silnikow pracuja. Pedal gazu troche lepiej pracuje (moim zdaniem). Dzis jezdzilem do Wroclawia i z powrotem. W obie strony po 3 godziny. Czyli srednia niemal 120km/h. Do Wroclawia spalil 8.5l benzyny. Natomiast jak wracalem wiecj niemal 10l. Nie wiem dlaczego bo wydaje mi sie ze tak samo jechalem. Pod gore to raczej jak do Wroclawia. Moze wiatr przeciwny? To duzy samochod i moze taki wiatr miec wplyw. No i tam jechalem w dzien czyli swiatla tylko tzw. dzienne - wracalem noca to wszystko zapalone. Ale ciekawa roznica. Jechalem w zasadzie z nacisnietym ladowaniu i koncowke na save i trybie elektrycznym. Za maly jest zbiornik na benzyne. Jakbym gdzies dalej jechac mial to bym musial tankowac w miedzyczasie. Realny zasieg przy jezdzie 120-140 to jest 500km ledwie. Jak sie jedzie wolniej to zdecydowanie mniej pali. Ale to jest logiczne.
Pudelko sprzedaje fimra Vtech. Moim zdaniem warto. W dzien jak jade w godzinach szczytu to wielkie przyspieszenia nie sa do niczego potrzebne. A box pilnuje zebym nie wlaczal silnika bo sie zemocjonuje. Jest ciut wiekszy zasieg. Normalnie przy moich akumulatorach mialem zasieg ok. 33-35 km. Z tym pudelkiem zdazylo sie 42. Oczywiscie mozna je wylaczyc. Wtedy jedzie w trybie normal. Jesli gwarancja to mozna zalozyc w jego miejsce zaslepke i wtedy nie ma. Dostalem pudelko takiego wampira ktorym sie trzeba wkluc w przewod odpowiedzialny za temperature - oni to nazywaja cos z ogrzewaonie ale to jest po prostu szpilka dobrze opracowana - jak sie zalozy to podaje jakis sygnal z czujnika do pudelka. Dosc prosta instalacja. Jak sie zrozumie co to jest i jak tego uzyc. W instrukcji nie pisza. Pisza ze wcisnac w druga kratke. Ja sie domyslilem ze to nie jest nic dziwnego ale watro popatrzec czy rzeczywiscie wkluwa sie w przewod. Np. z pomoca latarki. To powoduje ze silnik sie nie wlacza zeby ogrzewac nawet jak jest zimno. Korzysta z ogrzewania pradem. Do zamontowania zrobilem dwa przyrzady. Jeden to takie "widelki" zeby spinki rozpiac. I drugo to zgoety srubokret zeby nasisnac blokade przy wiazce przewodow. Palcami nie dalem rady. A dalej to juz poszlo latwo. Jak byloby trzeba to mozna zalozyc zaslepke i wtedy calosc jest nie do wykrycia.
https://vtech.pl/aktualnosci/mitsubishi-outlander-phev-box-jazda-na-samym-pradzie.html
Tam mozna to kupic.
MarekP
Z moich testow wynika ze auto pali przy jezdzie na spalinowym od 6.5 do 10.5l. Zalezy od szybkosci glownie i jeszcze od czegos nie rozumiem. Mniej to oczywiscie pali jak sie go laduje z gniazdka. Bywaja dni ze pali mi zero. Bo mam takie przebiegi ze sie silnik nie wlaczy szczegolnie ze jezdze w trybie elektrycznym.
PS. Sprawdzilem sile wiatru i kierunek wczoraj. Istotnie byl wiatr polnocny ale slaby. To jedyne co mi przychodzi do glowy z ta roznica w zuzyciu paliwa. Jak jechalem na poludnie to mialem wiatr w plecy. W przeciwna strone wiatr z przodu. Bylo do 5m/sek a silnik jest slaby w Outlanderze. Na takiej dlugiej trasie w zasadzie mamy tylko silnik spalinowy. Bardzo czesto nie ladowal przy powrocie. Szybka jazda i nieco niesprzyjajace warunki. Nie sadzilem ze to moze miec znaczenie. Ale jak pomyslec to czemu nie. 120KM samochod duzy z wielka powierzchnia czolowa to jak jade ponad 120km/h to bedzie to potezny opor. Do tego wiatr nawet slaby bedzie zwiekszal ten opor.
Da sie nim jechac w dluzsza trase ale lepiej jak sie jedzie ze srednia 70-80km/h. Wtedy zuzycie jest znosne na poziomie 7 litrow. Na autostrady - nadaje sie bo jedzie ale.......
Blazer - 06-10-2019, 12:53
To proste, miałeś włączony tryb charge, dlatego spalił ci więcej- w sumie to takie samo spalanie jak wyszło mi przy powrocie z Wrocławia. W tamtą stronę wyjechałeś zapewne na naładowanych akumulatorach, na powrocie miałeś "0" więc silnik musiał ostro pracować, żeby naładować akumulatory i napędzać samochód. Wystarczyło w tamtąstronę pojechać na SAVE, a z powrotem Eco lub NORMAL mode bez trybu CHARGE i pewnie miałbyś spalanie ~8-9l.
Cytat: | Da sie nim jechac w dluzsza trase ale lepiej jak sie jedzie ze srednia 70-80km/h. Wtedy zuzycie jest znosne na poziomie 7 litrow. Na autostrady - nadaje sie bo jedzie ale....... |
Outlander to miejski SUV i to jest jego środowisko naturalne.
Na autostrady jest za słabo wyciszony, choć nie ma tragedii. Z drugiej strony sorry, ale 120km/h na autostradzie to są prędkości właściwe i normalne nie wiem tak naprawdę czego chcieć więcej. W samochodach klasy Premium jest oczywiście ciszej, ale 120-140km/h pojadą tak samo jak PHEV.
Co do zasięgu- co to za problem zatrzymać się co 500km (a raczej co 400km), na dosłownie 10min.- to nawet lepiej dla kierowcy, a i system zastosowany w Outlanderze jest lepszy niżsugerowanie kawy na wyświetlaczu . Tu jak się nie zatrzymasz to dalej nie pojedziesz .
marekp - 06-10-2019, 13:37
Wyjechalem z pustym aku z Warszawy i ladowalem po drodze. Tak samo z Wroclawia. Ale ok. To sa do przyjecia te ilosci paliwa na taki "kwadratowy" samochod. Obstawiam ze wiatr z polnocy zrobil swoje. Trzeba do szybkosci dodac lub odjac te 3 do 5m/sek. Czyli 10-18km/h. To jest tak jakbym w tamta jechal 100-110 a wracal 150-160. Poczatkowo sie zirytowalem ze cos sie popsulo. Ale policzylem. Popatrz na to w ten sposob. To nie jest stale taki wiatr ale tak bedzie. Przy tych szybkosciach opor powietrza to jest 90% pewnie. To nie jest samochod ze wspolczynnikiem oporu CX 0.2
MarekP
PS. Powiem Wam szczerze. Okropnie mnie dekoncentruja te wszystkie wskazniki. Nie nie robie tylko patrze jak sie miewa akumulator. Ile pali. Dogralem do swojej stacji radiowo-nawigacyjnej PHEV Watchdog i naprzemian oglada to nawigacje to ten ekran. To mozna zwariowac. Musze sie jakos mentanie przestawic ze nie musze ogladac tego wszystkiego i troszczyc sie ze cela 2 ma 21 stopni a cela 10 ma 26. Poniekad widac ze trzeba na nie pewnie zwrocic uwage - moze niedlugo ta 10 bedzie do wymiany. Cala przyjemnosc z jazdy legla w gruzach. Bo siedzie i patrze jak laduje albo nie laduje...... To chyba jest za duzo informacji. Jak mialem Yarisa Hybryde to tam tez bylo setki beznadziejnych informacji. Na poczatku gapilem sie w ten ekran. Jak kiedys niemal ze sie w cos wladowalem to byl moment ze chcialem zakleic to cos. Teraz mam nowa zabawke. I zamiast myslec co bede robil na zawodach to patrze na stan akumulatora.... Neofita by pasowalo tyle ze to nie religia. Ale cos do mnie wlasciwego. Musze sie opanowac. Samochod nie sluzy do oceny nieustannej jego stanu technicznego ale tez do jazdy. A wyjazd mialem udany zeby nie to nerwowe ogladanie akumulatora. No mowie Wam. Neofilta i wszystko.
Krzysztof Sosik - 06-10-2019, 15:15
Cytat: | Ten box powoduje ze w zasadzie nie wlaczy sie silnik elektryczny do 130km/h ani nawet przy dosc gwaltownym przyspieszaniu. Oczywiscie mniejsze bedzie przyspieszenie bo maksymalne to razem ze spalinowym - on ma ok. 120KM. |
Drobny błąd ? Chyba silnik spalinowy się nie wlancza ? A 120 KM to chyba ma spalinowy mocy a elektryczne po 40 dając niby 200KM? I tak rozumiałem ze gdy deptasz mu podłogę max to wtedy wszystkie silniki się wlanczaja i ma te 200KM? A z tym elektrycznym jedzeniem to jest różnie mi pokazuje max 30km ale w zasadzie jak żona jeździ z rana to max 20 km zrobi i nieraz pokazuje spalanie 1-3 l/km bo musi ruszyć z kopyta na rondach lub gdzies pocisnąć ? Mam takie wrażenie ze gdy będzie box i sama elektryka będzie działać to ten zasięg mi się zmniejszy do 15km bo przecież jak depnuesz to bierze więcej prądu ? A czy jest coś co daje lepsze przyspieszenie w tym aucie ? Jakiś tuning ? Narazie leje nitro shell i jest ok . Wczoraj zalałem do pełna bak od zakupu czyli 25 dni zrobiłem 800km i zalałem 28 litrów mniej więcej wyszło mi 3 l/ 100km jazda rożna miejska trochę trasy i mam ciężka nogę . Dochodzi do tego ładowanie przez 18 dni (bo 7 byłem na urlopie ) i koszt średni 2£ za dzień ( 30£ przewiduje koszty tych ładowan ) plus 40 £ za paliwo wyszło mi 800km za 70£ . Myśle ze wynik dobry koszt litra paliwa 1.4£ , 0.14£ KW wiec jestem mile zaskoczony . Jak narazie myśle ze kolejnym autem będzie ten nowy Outlander z silnikiem 2.4 ale to jeszcze trochę . Zastanawiam się nad radiem Zobacz ofertę: RADIO NAWIGACJA MITSUBISHI ASX OUTLANDER ANDROID https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-mitsubishi-asx-outlander-android-8260791212 albo tym https://www.car-tronic.pl...anderasx-p10525 tylko nie bardzo się wczytałem w opisy .
Koledzy mam pytanie jak zmienię na zimowe opony na istniejące 18” felgi z tymi samymi wymiarami 225/55/18 chyba mam to czy będę musiał coś kasować lub ustawiać z kołami ? Pozdrawiam
marekp - 06-10-2019, 18:45
Nie tak. Bedzie generanie dzialal bez wlaczanie silnika spalinowego. Oczywiscie to sie odbedzie kosztem przyspieszen. Ale to 130km/h nie wlaczy spalinowego. Chybe ze bardzo mocno nacisniesz pedel gazu albo wylaczysz tryb elektryczny. Dzis ladowalem na chcdemo to pokazal ze moge przejechac 25km. I tak w istocie bylo. Jesli laduje z innej ladowarki to mam wiecej. Jest 32 do 35km. Zalezy jak sie jezdzi to tyle daje sie przejechac. Ja mam akumulator na 82% jesli wierzyc Phew Watchdog. Wiec to sie mniej wiecej zgadza. Zapewne to samo sie uzyska jesli nie bedzie sie gwatownie przyspieszac. Acha. Jezcze jedno. Nie wlacza silnika spalinowego zeby ogrzewac. Naturalnie. Zmniejszy zasieg ale jak klima to tez mniejszy. W zasadzie nalezy caly czas miec przed oczami zasade zachowania energii. Jesli wloze pewna ilosc energii to odbiore nieco mniej (straty przy np. gromadzeniu). Jesli by tak nie bylo to bysmy mieli perpetum mobile. Ale to tylko w reklamach Toyoty tak jest. Mnie ten box odpowiada. Ale nie twierdze ze to jest dobre dla kazdego.
MarekP
Przy radiu sprawdz jakie jest wsparcie techniczne. Tak z opisu kazdy jest wspanialy. Czy jest kogo zapytac co zrobic jak cos sie dzieje. Z jedna z tych firm mialem kontakt i taki umiarkowanie dobry. Radio sie wylaczalo co jakis czas. Dlugi zreszta liczony w miesiacach. Nie bylo zasilania. Odeslalem raz i drugi. Nie bylo nic naprawiane i radio zaczynalo dzialac. Poradzono mi ze jak sie znow wylaczy to mam wyjac radio i poczekac 2 godziny. W zasadzie niezly pomysl. Jade z nawigacja. Radio padlo. Wylaczam wszystko wydlubuje radio i siedze na poboczu 2 godziny. W sumie dla mnie dyskwalifikacja. Za te porade. To wiazalo sie ze zlym dzialaniem canbus. Ale to nie bylo do Outlandera ale te radia sa takie same. Obudowy sa dopasowane do danej marki.
Blazer - 06-10-2019, 21:54
marekp napisał/a: |
PS. Powiem Wam szczerze. Okropnie mnie dekoncentruja te wszystkie wskazniki. Nie nie robie tylko patrze jak sie miewa akumulator. Ile pali. Dogralem do swojej stacji radiowo-nawigacyjnej PHEV Watchdog i naprzemian oglada to nawigacje to ten ekran. To mozna zwariowac. Musze sie jakos mentanie przestawic ze nie musze ogladac tego wszystkiego i troszczyc sie ze cela 2 ma 21 stopni a cela 10 ma 26. Poniekad widac ze trzeba na nie pewnie zwrocic uwage - moze niedlugo ta 10 bedzie do wymiany. Cala przyjemnosc z jazdy legla w gruzach. Bo siedzie i patrze jak laduje albo nie laduje...... To chyba jest za duzo informacji. Jak mialem Yarisa Hybryde to tam tez bylo setki beznadziejnych informacji. Na poczatku gapilem sie w ten ekran. Jak kiedys niemal ze sie w cos wladowalem to byl moment ze chcialem zakleic to cos. Teraz mam nowa zabawke. I zamiast myslec co bede robil na zawodach to patrze na stan akumulatora.... Neofita by pasowalo tyle ze to nie religia. Ale cos do mnie wlasciwego. Musze sie opanowac. Samochod nie sluzy do oceny nieustannej jego stanu technicznego ale tez do jazdy. A wyjazd mialem udany zeby nie to nerwowe ogladanie akumulatora. No mowie Wam. Neofilta i wszystko. |
Mam niestety tak samo, powoli mi przechodzi i staram się korzystać ze wskaźników umiejscowionych na wyświetlaczu pomiędzy zegarami (w zasadzie ustawiam tam tryb przepływu energii). Ogólnie jak jadę w trasę to Watchdoga włączam w telefonie w tle, żeby tylko sczytywał dane, a tak tylko bawię się przyciskiem Charge i Save zależnie, czy jest droga szybkiego ruchu, czy teren zabudowany.
Jeździ mi się bardzo dobrze i trochę dziwne ale nie mogę się doczekać dalszego wyjazdu, szczególnie w góry żeby zweryfikować czy ten napęd 4WD w hybrydzie jest cokolwiek wart.
Silnik i chademo ładują do 80% aktualnej pojemności, dlatego zasięg z tych dwóch źrodeł jest niższy niż przy ładowaniu z gniazdka, które dobija do 100%.
Ja ostatnio zabezpieczyłem w moim samochodzie podwozie przed zimą- mam nadzieję, że dzięki temu posłuży dłużej.
@Krzysztof Sosik
Samochód ma 120konny silnik 2l+2 silniki elektryczne po ~80KM. W sumie daje to jednak właśnie ~200KM.
|
|
|