To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT lll

radek79 - 04-12-2011, 18:51

co zrobić ,jak to mówią co nas nie zabije to nas wzmocni :mrgreen:
Motofreak - 04-12-2011, 18:57

Witam MM! nie wiem za bardzo gdzie szukać odp na moje pytanie więc postanowiłem napisać tutaj :P niestety miałem przykrą przygodę i interesuje mnie taka kwestia. Poszkodowany w kolizji sam załatwia sprawy z ubezpieczycielem sprawcy, a sprawca do niczego się nie wtrąca? Jak wyglądają te procedury?
Seichan - 04-12-2011, 19:34

Jeśli była wzywana policja, to cała procedura odbywa się poza sprawcą.
Jeśli zaś strony tylko spisały oświadczenie, to ubezpieczyciel sprawcy zapewne zwróci się do niego o potwierdzenie faktu zajścia kolizji i przyznania się sprawcy do winy.

[ Dodano: 04-12-2011, 19:46 ]
Ty rozbiłeś czy Tobie rozbili?
Duże straty?

Motofreak - 04-12-2011, 20:06

moja wina, hamulce nie zadziałały, mój całkowicie skasowany, ten drugi jeszcze do wyklepania, dwie osoby na obserwacji drugi kierowca i moja pasażerka
jakie są konsekwencje jeśli będzie to uznane za wypadek a nie kolizje

matunio20 - 04-12-2011, 20:11

Motofreak napisał/a:
moja wina, hamulce nie zadziałały, mój całkowicie skasowany, ten drugi jeszcze do wyklepania, dwie osoby na obserwacji drugi kierowca i moja pasażerka
jakie są konsekwencje jeśli będzie to uznane za wypadek a nie kolizje

a byla policja? jezeli są ranni to wypadek.

[ Dodano: 04-12-2011, 20:14 ]
kolizja to mandat (u nas brat dostał 300 zł i 6 pkt). nie orientuje się co grozi za wypadek.

Motofreak - 04-12-2011, 20:18

była policja, straż, pogotowie...
Mi wszyscy mówili że będzie to kwalifikowane jako wypadek jeżeli ktoś będzie miał uraz na zdrowiu powyżej 7 dni, nie wiem co z tamtym facetem ale wiem że moja koleżanka ma zostać na 5 dniową obserwację i jest w kołnierzu ortopedycznym

Seichan - 04-12-2011, 20:23

Jeśli będą uszkodzenia ciała powyżej 7 dni, to będziesz miał sprawę karną.
Jeśli poniżej - dostaniesz mandat.

matunio20 - 04-12-2011, 20:23

Motofreak napisał/a:
była policja, straż, pogotowie...
Mi wszyscy mówili że będzie to kwalifikowane jako wypadek jeżeli ktoś będzie miał uraz na zdrowiu powyżej 7 dni, nie wiem co z tamtym facetem ale wiem że moja koleżanka ma zostać na 5 dniową obserwację i jest w kołnierzu ortopedycznym

no to zależy ile facet będzie w szpitalu. hmmm, nie wiem jak to jest (Zapytaj Renaty) czy Twoja kuzynka może się ubiegać o odszkodowanie od twojego ubezpieczyciele (i czy nie pokryją wtedy kosztami Ciebie).
Bo u nas była taka sytuacja, że brat spowodował kolizję, i właśnie nie wiedzieliśmy czy mam mówić że mnie kark boli, bo nie wiedzieliśmy kogo obciążą za szkody.

SHARK1979 - 04-12-2011, 20:26

Witam wszystkich :mrgreen:
Motofreak,
Troszkę się narobiło co :roll: szkoda autka i ciekawe co dalej z tą sprawą :?:

matunio20 - 04-12-2011, 20:28

SHARK1979 napisał/a:
Witam wszystkich

cześć

SHARK1979 napisał/a:
Troszkę się narobiło co szkoda autka i ciekawe co dalej z tą sprawą

się narobiło widać.

A tak na marginesie, misio mocno ucierpiał?

Andrew - 04-12-2011, 20:29

Witajcie.
matunio20 - 04-12-2011, 20:31

andrew84, heja :)

Generała nie ma?

Motofreak - 04-12-2011, 20:32

w sumie to o Miśku możemy mówić w czasie przeszłym :(
a jeżeli będzie sprawa karna to jakie mogą być konsekwencje? będą badać wrak?

SHARK1979 - 04-12-2011, 20:32

matunio20 napisał/a:
A tak na marginesie, misio mocno ucierpiał?

czytamy
Motofreak napisał/a:
mój całkowicie skasowany,

:evil3:

Seichan - 04-12-2011, 20:32

matunio20 napisał/a:
no to zależy ile facet będzie w szpitalu.

To zależy jaki człowiek będzie miał uraz, bo to, że go ze szpitala wypiszą po 7 dniach ze złamanymi żebrami nie znaczy, że po wyjściu ze szpitala jest zdrowy, prawda?

matunio20 napisał/a:
czy Twoja kuzynka

koleżanka

matunio20 napisał/a:
może się ubiegać o odszkodowanie od twojego ubezpieczyciele (i czy nie pokryją wtedy kosztami Ciebie).

Może obciążą.. jak już... A mogą to zrobić wyłącznie w przypadku udowodnienia winy umyślnej.

matunio20 napisał/a:
Bo u nas była taka sytuacja, że brat spowodował kolizję, i właśnie nie wiedzieliśmy czy mam mówić że mnie kark boli, bo nie wiedzieliśmy kogo obciążą za szkody.

Płaci ubezpieczyciel z OC sprawcy.