Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
Morfi - 23-09-2010, 17:28
piomic, też bym się tak zachował i co jestem wariatem drogowym ???
mkm - 23-09-2010, 17:33
Morfi, Aga to temat o kulturze na drogach czy podpisie piomic-a?
Jak nie odpowiada to "ogłoszenia i problemy". bo tu to ewidentny OT.
mystek - 23-09-2010, 17:43
#Morfi - jeśli piszesz w kwesti podpisu Piomica, to ja również podpisuję się pod Twoimi słowami i również bym tak zrobił.
Co do zamka błyskawicznego, to przed momentem jechałem za L-ką i koleś miał na samochodzie jakąś bardzo starą (wypłowiała) nalepkę z Gazety Wyborczej i na niej rysunek własnie zamka błyskawicznego i napis "zawsze jeżdżę na suwak". Wniosek - akcje kultury jazdy na suwak były propagowane już jakiś czas temu w mediach .
Taka jeszcze sytuacja drogowa. Niedawno oglądałem na TVP Info z krakowskiej TV taki nowy programik "Jak uniknąć mandatu?" i była przedstawiana sytuacja z ul. Lublańskiej i skręt w lewo w ul. 29-listopada. Mamy tam 2 pasy do skrętu w lewo i jeden pas do jazdy na wprost. Z tego pasa do jazdy na wprost tacy cwaniacy właśnie przyciskają gaz i wpychają się do skrętu w lewo. Wcześniej nie doświadczyłem czegoś takiego i nie widziałem takiej sytuacji, a jeżdżę tamtędy często właśnie w lewo. Ostatnio tam stałem znowu do skrętu w lewo i w przeciągu 3 cykli świateł widziałem 2 takich cwaniaków :/. W takich miejscach policja to powinna stać chyba zawsze i nabijać kabzę budżetu.
http://mapy.google.pl/map...4,0.002626&z=19
Aga - 23-09-2010, 18:07
mkm napisał/a: | Morfi, Aga to temat o kulturze na drogach czy podpisie piomic-a?
Jak nie odpowiada to "ogłoszenia i problemy". bo tu to ewidentny OT. |
a czy ja nie napisałam, że to OT ....?
czytaj uważnie
była jedna uwaga, i jedna odpowiedź Piomica
Wielki Panie jradminie - malkontencisz jak zwykle !
właśnie teraz robisz niepotrzebne OT
pozostałych proszę nie dyskutować na ten temat
bo się Pan jradmin denerwuje
archi_voo - 25-09-2010, 14:11
jaca71 napisał/a: | W Polsce uczy się przyszłych kierowców jak zdać egzamin |
Masz rację. Wyobraźcie sobie, że w Poznaniu uczą włączać kierunkowskaz dopiero w momencie skręcania !!! Idiotyzm - jakby w ogóle nie tłumaczyli po co są kierunki. Po takim kursie w rok po egzaminie Poznaniacy po prostu przestają ich używać. W lipcu liczyłem statystycznie używających kierunkowskazów przede mną przez kilka dni dojazdu do pracy. Na 216 aut 63 nie używało kierunków wcale natomiast 118 włączało je dopiero w momencie skręcania. Tragedia.
mitsu00 - 25-09-2010, 14:19
archi_voo napisał/a: | Masz rację. Wyobraźcie sobie, że w Poznaniu uczą włączać kierunkowskaz dopiero w momencie skręcania !!! Idiotyzm - jakby w ogóle nie tłumaczyli po co są kierunki. Po takim kursie w rok po egzaminie Poznaniacy po prostu przestają ich używać. W lipcu liczyłem statystycznie używających kierunkowskazów przede mną przez kilka dni dojazdu do pracy. Na 216 aut 63 nie używało kierunków wcale natomiast 118 włączało je dopiero w momencie skręcania. Tragedia. |
Ja prawko zrobilem w Szwecji w 1994 r. więc to już kilka ładnych lat temu. tam na kursie delikwent najpierw zdaje obowiązkowy egzamin praktyczny z jazdy na śliskiej nawieżchni na specjalnym placu manewrowym, potem teorię gdzie m.in kładziony jest duży nacisk na świadomość i przewidywanie niebezpieczeństw i zagrożeń na drodze, na koniec egzamin praktyczny z jazdy nie na debilnym placu manewrowym, ale od razu w mieście i poza nim. Dodatkowo zdolności praktyczne można doskonalić/uczyć się w szkole nauki jazdy, lub prywatnie z np. rodzicami, naklejając uprzednio na auto specjalny dekal z napisem Nauka Jazdy.
krzychu - 25-09-2010, 14:59
A ja muszę pochwalić swojego instruktora (jedna z lepszych szkół) i nauczył mnie nawet tego że pierwsze się zjeżdża np. na lewo skręt a dopiero potem hamuje tak żeby nie blokować tych co jada prosto...
mystek - 25-09-2010, 18:44
#Archi - idąc dalej tym tropem, to równie dobrze kierunkowskaz nie powinien być w ogóle używany, bo i po co, skoro jego funkcja SYGNALIZOWANIA skrętu jest praktycznie nijaka. Dziwni ci instruktorzy :/. Ale może to są jakieś wyjątkowe przypadki jednak?
#Krzychu - mnie tak samo uczono . Tak samo, jak np zmieniamy pas z prawego, na lewy, to koleś mnie uczył, zeby nawet trochę przyspieszyć, aby cały manewr wykonany był szybko i płynnie za razem. Broń Boże nie hamować. Małopolska szkoła jazdy?
krzychu - 25-09-2010, 19:25
Śląsko-góralska czyli żywiecka.
Ja_good - 29-09-2010, 21:01
http://moto.onet.pl/19032...ie.html?node=27
Luq - 30-09-2010, 18:00
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
Sluchajac tego ironicznego komentarza nie moge przestac sie smiac. Wreszcie ktos pokazuje wszystkim jak ciezko "pracuja" te nieroby z SM. Filmik goraco polecam.
I wez tu jezdzij bez CB...
jaca71 - 30-09-2010, 18:44
Luq napisał/a: | I wez tu jezdzij bez CB... |
Nie bardzo czuje przesłanie Twojego posta. A już zupełnie nie rozumiem związku CB-Radia z tym filmem. Przecież tam nie było niebezpieczeństwa wg. autora to po co używać CB?
spown - 30-09-2010, 20:31
Nóż się w kieszeni otwiera...
Luq - 30-09-2010, 21:16
jaca71 napisał/a: | Nie bardzo czuje przesłanie Twojego posta. A już zupełnie nie rozumiem związku CB-Radia z tym filmem. Przecież tam nie było niebezpieczeństwa wg. autora to po co używać CB? |
Po to, zeby nie dac sie okradac tym zlodziejom, ktorzy postanowili ustawic nieco zamaskowany fotoradar w "obszarze zabudowanym"...
Tak wiem, ze to byla z Twojej strony ironia...
Paweł_BB - 30-09-2010, 22:16
http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|