[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
jacek11 - 19-10-2015, 15:30
Trochę jak zapchany filtr.Jak mu dajesz po garach,to brakuje gazu,i przełącza się na benzynę
ŁukaszK. - 19-10-2015, 15:33
tak sei dzieje tylko przy tych niskich obrotach. Jak mu butuje przy wyzszych albo jak np od 3 do 5 ciagne na pelnym to nic.
Ale skoro tak to jutro jade po filtr bo i tak miałem wymienić
plecho1 - 19-10-2015, 16:19
Raczej to nie filtr jak później musisz w ten dziwny sposób resetować sterownik LPG. Dodatkowo przy zapchanym filtrze nie silnik nie miał by mocy Przy wyższych obrotach i obciążeniach.
Podstawa to podpiąć pod kompa i sprawdzić co się dzieje w momencie przerzucenia na benzynę.
ŁukaszK. - 19-10-2015, 16:21
Fitr sie przy okazji zmieni tak czy siak..
Mam jeszcze opcje z napieciem (za niskie albo coś z masa). Ale to też może wyjdzie na oscyloskopie.
plecho1 - 19-10-2015, 16:42
Jeśli napięcie było by za niskie, to taki błąd powinien się zarejestrować w sterowniku LPG.
ŁukaszK. - 19-10-2015, 16:43
Zobacze jak podłączę ale mam biedny sterownik bo Sirocco
jakieś tam błedy kiedyś pokazał np za niskie ciśnienie na wtryskiwaczach ale to bylo jakis czas temu nei wiem co teraz pokaze..
Dam znać!
plecho1 - 19-10-2015, 16:58
Napięcie ciśnienie i temperatury to podstawa więc takie błędy powinien rejestrować.
ŁukaszK. - 19-10-2015, 23:31
Mnóstwo błędów wyszło. Uszkodzone wtryskiwacze po ciśnienia itd.. Skasowalem je. Próbowałem zrobić znowu tak żeby się wyłączył ale mi się nie udało. Jedynie co to zauważyłem ze ciśnienie mam ok 1,2 i 1,3 a jak przyspieszam fest to powyżej 3 tys obrotów ciśnienie jest ok 1,1.
Pojeździe trochę jutro jeszcze ale, nie wiem c czy pokaże to jakieś błędy. Wieczorem napisze jutro więcej
plecho1 - 19-10-2015, 23:38
Spadki ciśnienia o max 0,3 bara są jeszcze akceptowalne ale najlepiej jak najmniejsze. W drugą stronę też lepiej aby po wyżej 2 barów ciśnienie nie rosło ale to tak troszkę poza tematem
ŁukaszK. - 19-10-2015, 23:40
No wiec jakby ciśnienie w normie.. Mam taki durny kabel ze jak mu z tych niskich obrotów ciągne to mi przerywa komunikację :/ i nawet podejrzewam ze jakby się to stało to ki tego odcyloskop nie zarejestruje :/
[ Dodano: 20-10-2015, 00:07 ]
Teraz już nie mam kompa i zaś się to stało. Raz poprostu się wyłączył ale migalo a raz całkowicie. Wieczorem jutro będę miał znowu dostęp to zobaczę czy coś wyszło.
Napięcie raczej nie bo na drugim programie sprawdzałem wcześniej międzyczasie i pokazywało cały czas dobre wartości.
Wymienię jutro też filtr i dam znać
plecho1 - 20-10-2015, 06:36
Wydaje mi się że warto przejrzeć wszystkie kostki gdzie są łączenia przewodów w tej instalacji i przeczyścić styki konektorów zaczynając od wtyku i gniazda wiązki w samym sterowniku. Jeśli się jednak okaże, że to wina sterownika LPG to może warto zmienić go wraz z wiązką na coś nowego. Jeśli masz pojęcie o lutowaniu to na pewno sam byś poradził a nowe zestawy do 4 cylindrów to koszt około 400zł.
ŁukaszK. - 20-10-2015, 10:07
Wymieniłem filtr i zrobiłem jakieś 20km po mieście.
Ani razu nie wyłączyło się ani nic. A próbowałem na różne sposoby. Wieczorem albo jutro zobaczę jakie ma teraz ciśnienie reduktor.
Taki filtr zawalony może mieć wpływ na spalani?
Filtr był chyba bardzo zapchany. Jakiś pył tez wyleciał. Oceńcie sami..
plecho1 - 20-10-2015, 10:19
Trochę grafitu już się nazbierało ale widziałem jeszcze gorzej wyglądające U Ciebie jest raczej jakiś problem elektryczny.
ŁukaszK. - 20-10-2015, 10:20
No ok pojezdze jeszcze na pewno wiec zobaczymy co wyjdzie w trakcie dalszej eksploatacji
[ Dodano: 20-10-2015, 10:44 ]
Ale poprawiłem tez jeden kabel z zasilania centralki. Bo , miałem zasilanie po kluczyku a chciałem mieć odrazu wyłączone i zrobiłem z klaksonu.
Poprawiłem styk przedłużenia tylko no i kto wie może to to. Musze w ogóle to lepiej zabezpieczyć bo miało to być na chwile i zostało oczywiście na stałe
Będę informował jakby co
plecho1 - 20-10-2015, 11:22
Może i to było przyczyną, w instalacji auta najlepiej wszystkie takie skręcone połączenia lutować.
|
|
|