To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Michał94 - 14-07-2015, 17:21

JMBSNEA5AWZ000714
robertdg - 14-07-2015, 18:53

Katalog podaje MR389725 teoretycznie winno byc 276/24, najpewniej ściagnac kolo i zmierzyc
Hugo - 14-07-2015, 19:08

Dajcie namiary na sprawdzonego sprzedawcę, który oferuje przednie tarcze i klocki firmy Zimmermann do Gala po II lifcie.

Michał94, jak to oryginalna wersja Sport Edition to na 100% są tarcze 276/24 mm.

bialyjayz - 15-07-2015, 00:55

Cytat:

Dajcie namiary na sprawdzonego sprzedawcę, który oferuje przednie tarcze i klocki firmy Zimmermann do Gala po II lifcie.

http://www.hamulcesklep.p...7,eng-000016446
dzisiaj probówałem zamówić na tył Zimmermanna komplet jednak dostępnę dopiero od przyszłej środy więc brałem Textara, być może przód bardziej dostępny

Czym i jak malować zaciski hamulcowe w kolor, co polecacie?

inq - 15-07-2015, 15:06

Przód na Motoneo kupowalem.
bialyjayz - 16-07-2015, 00:54

zdiagnozowano mi na przeglądzie taki o to problem:
ręczny lekko trzyma lewe tylne koło, pytanie do was-jak to poluźnić/naprawić?

Tomi89 - 16-07-2015, 02:49

Hugo napisał/a:

Jesli chodzi o tarcze to tu bez problemu znajdziesz ja zamawialem na stronie www.brakes.pl (nie wiem czy dobrze pamietam ale prawdopodobnie sa chyba nawet jakies znizki dla klubowiczow ale moge sie mylic) wzialem Zimmermann Sport i jestem zadowolony cena odrobine mniejsza niz na innych stronach bo troche szukalem, co do klockow tej samej firmy to niestety nie znalazlem na tej stronie ale moze da sie domowic telefonicznie.

[ Dodano: 16-07-2015, 02:59 ]
bialyjayz napisał/a:
Czym i jak malować zaciski hamulcowe w kolor, co polecacie?

Farba firmy Foliatec bez problemu znajdziesz na alledrogo albo na oficjalnej. Co do efektu mozesz sprawdzic u mnie w temacie miska, malowalem pedzelkiem i jest bardzo fajnie co do koloru co kto lubi ;)

bialyjayz napisał/a:
ręczny lekko trzyma lewe tylne koło, pytanie do was-jak to poluźnić/naprawić?

najprosciej chyba bedzie sprawdzic prowadnice zaciskow i tloczek przy okazji jak bedziesz sciagal do malowania i oczyszczal przed, moze przyrdzewialo gdzies i trzyma

Hugo - 16-07-2015, 07:54

Tomi89 napisał/a:
sprawdzic prowadnice zaciskow i tloczek
Co ma tłoczek zacisku do hamulca ręcznego w Galancie? Ręczny jest na szczękach, sterowany mechanicznie. Najpewniej wystarczy zdjąć koło, wyjąć zaślepkę i podciągnąć szczęki na regulatorze.
robertdg - 16-07-2015, 08:12

Hugo napisał/a:
Tomi89 napisał/a:
sprawdzic prowadnice zaciskow i tloczek
Co ma tłoczek zacisku do hamulca ręcznego w Galancie? Ręczny jest na szczękach, sterowany mechanicznie. Najpewniej wystarczy zdjąć koło, wyjąć zaślepkę i podciągnąć szczęki na regulatorze.
Skoro ręczny trzyma to się go nie podciąga na szczękach, ściaga sie tarczobeben i sprawdza się czy łyżka na szczęce pracuje swobodnie oraz czy linka pracuje bez oporów :P
bialyjayz - 16-07-2015, 10:45

robertdg napisał/a:
Skoro ręczny trzyma to się go nie podciąga na szczękach, ściaga sie tarczobeben i sprawdza się czy łyżka na szczęce pracuje swobodnie oraz czy linka pracuje bez oporów

trudne to? Bo po analizie tego co napisaliście wydaję się być ciężkie do ogarnięcia dla amatora mechaniki :)

Marcino - 16-07-2015, 11:05

bialyjayz napisał/a:
robertdg napisał/a:
Skoro ręczny trzyma to się go nie podciąga na szczękach, ściaga sie tarczobeben i sprawdza się czy łyżka na szczęce pracuje swobodnie oraz czy linka pracuje bez oporów

trudne to? Bo po analizie tego co napisaliście wydaję się być ciężkie do ogarnięcia dla amatora mechaniki :)

Nie jest trudne. Aby ściagnać tarczo-bęben musisz wcześniej zdjać zacisk, klocki i całe jarzmo.
Jedyną trudnością jest jak rozbierzesz mechaniz ręcznego to zapięcie pinów na talerzykach na sprężynkach, ale tego do przesmarowania i sprawdzenia nie musisz robić.
Tu masz co nieco informacji jak to wyglada - opisany jest swap na tarczowe z bebnowych w dieslu i widać mechanizm ręcznego.
http://forum.mitsumaniaki...2b991bf345f957e

albo tu:
http://pawel000.blogspot....alancie-25.html

Hugo - 16-07-2015, 11:41

Skoro lekko trzyma to się reguluje szczęki, po uprzednim sprawdzeniu tego co napisałeś robertdg.
Szczypek_WRC - 17-07-2015, 14:39

przymierzam się do wymiany tarcz i klocków, próbuję dojść jakie części mi są potrzebne.
korzystając z http://mitsubishi.ilcats.ru/ wyszukałem po VINie (JMBSNEA2AWZ000715) i zacząłem poszukiwania, wychodzi na to że wchodzą tam takie tarcze:
PRZÓD
TYŁ
i TAKIE klocki na przód.

pomierzyłem to na aucie i wygląda na to że to powinno pasować. problem jest z klockami na tył, według tej strony w dziale rear axle jest tarcza a w dziale brakes jest bęben :P

sorry za zawracanie czterech liter, ale dopiero zaczynam zabawy w szukanie części ;)

szwagierr - 17-07-2015, 14:50

Szczypek_WRC napisał/a:
według tej strony w dziale rear axle jest tarcza a w dziale brakes jest bęben

Z tyłu jest tarczo-bęben, hamulec nożny działa na tarczę, a ręczny na bęben.

Szczypek_WRC - 17-07-2015, 16:10

dopiero teraz zauważyłem że tam są jakby podstrony i na drugiej jest rysunek poglądowy zacisku, klocków itp... :roll: problem rozwiązany ;)