To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

eremita - 03-09-2015, 08:55

bialyjayz napisał/a:
eremita napisał/a:
Ja jakoś mam mieszane uczucia co do kupowania oleju z neta. Wole dołożyć parę złotych i kupić u sprawdzonego sprzedawcy, zwłaszcza że po dołożeniu kosztów przesyłki już nie jest aż tak taniej.

a sprzedawcy myślisz że skąd mają takie oleje?

Ale skoro kupowałem w dużej hurtowni motoryzacyjnej za dobrym rabatem mechanika olej za 129zł a na allegro jest za 98zł to nasuwają się pytania skąd taka cena?
Jeżeli sprzedawca jest blisko ciebie możesz podjechać, odebrać i widzisz że to normalna firma to jak najbardziej, ale w czasach w których robią podróbki podróbek wole nie ryzykować kupowania u nie sprawdzonego sprzedawcy.

bialyjayz - 03-09-2015, 13:46

komarsnk napisał/a:
Akurat Knecht i Mann mają zaworki zwrotne co znacząco wpływa na efektywność smarowania popychaczy w fazie rozruchu. No i za Mann'a W610/3 płaciłem szalone 14zł... Więc?

mój błąd :D
u mnie "filtron" nawet więcej :shock:

[ Dodano: 03-09-2015, 13:51 ]
eremita napisał/a:
Ale skoro kupowałem w dużej hurtowni motoryzacyjnej za dobrym rabatem mechanika olej za 129zł a na allegro jest za 98zł to nasuwają się pytania skąd taka cena?

bo to hurtownia, odpowiedż nasuwa się sama, oczywiste jest, że mają rabaty bo biorą dużo,często a przez to taniej....źródło zapewne te same ale tak jak pisałeś po co przepłacać skoro mamy ten sam produkt za mniejsze pieniądze.
eremita napisał/a:
Jeżeli sprzedawca jest blisko ciebie możesz podjechać, odebrać i widzisz że to normalna firma to jak najbardziej, ale w czasach w których robią podróbki podróbek wole nie ryzykować kupowania u nie sprawdzonego sprzedawcy.

No tak tylko, że każdy pozuje na dobrego sprzedawce ( nie wrzucam tutaj wszystkich do jednego wora).....a i tak co jest zalane w bańce nigdy się nie dowiesz od sprzedawcy.....bo wg. nich zawsze jest najwyższa jakość, chwalą produkt itd. żeby tylko zszedł

booohal - 04-09-2015, 10:05

bialyjayz napisał/a:
mój błąd :D

Już nie pierwszy w tym temacie.
Rynek, szczególnie internetowy, zalany jest podróbami. Przestań pisać głupoty.

xyn - 04-09-2015, 13:23

no i właśnie odnośnie podróbek wracam do tematu wymiany oleju.

wybrałem się do lokalnego sklepu z olejami, a tam usłyszałem, że gość w ogóle przestał sprowadzać liqui moly, bo marka na przestrzeni ostatnich lat stała się na tyle modna, że on jako hurtownik nie jest w stanie stwierdzić, czy dostał oryginał. mówił również o różnym zapachu, konsystencji i kolorze "tego samego" oleju.
ponadto odradził też używanie płukanek.

sklep stoi od lat, a sam gość po rozmowie widać, że wie o czym mówi. nawet twierdzi, że ma wykształcenie w zakresie technologii płynów.
na wieść o 2,5 v6 doradził mi castrol edge 5w40. czy może ktoś z użytkowników stosuje go u siebie?

bialyjayz - 04-09-2015, 13:27

booohal napisał/a:

Dzieki waszym sprostowaniom za to uczę się na błędach :)
booohal napisał/a:

myślałem że wiem co nieco .....a jednak....
stosuje się do zasady typowego Polaczka: " nie znam się to się wypowiem" :mrgreen:

[ Dodano: 04-09-2015, 13:31 ]
xyn napisał/a:
sklep stoi od lat, a sam gość po rozmowie widać, że wie o czym mówi. nawet twierdzi, że ma wykształcenie w zakresie technologii płynów.

i o to przykład który potwierdza moje wcześniejsza słowa
xyn napisał/a:
na wieść o 2,5 v6 doradził mi castrol edge 5w40

i dlatego wolę poczytać na forum co polecają a nie słuchać bzdur sprzedawców którzy za wszelką cenę próbują wcisnać produkt który im nie schodzi

xyn - 04-09-2015, 13:40

no niestety kwestia zaufania jest bardzo delikatna (tym bardziej dla mnie, gdzie wcześniej praktycznie nie miałem styczności z mechaniką samochodową). nie chciałbym zalać w galanta jakiegoś syfu i rozważam różne opcje. natomiast co do liqui moly (i zapewne każdego innego producenta) widząc w internecie rozpiętość cenową domyślam się, że jest coś na rzeczy i lewizny nie brakuje.
booohal - 04-09-2015, 14:49

bialyjayz napisał/a:
booohal napisał/a:

Dzieki waszym sprostowaniom za to uczę się na błędach :)
booohal napisał/a:

myślałem że wiem co nieco .....a jednak....
stosuje się do zasady typowego Polaczka: " nie znam się to się wypowiem" :mrgreen:

Łe. Myślałem, że się będziesz spinał, a Ty przyznajesz się do błędu. W internetach tak się nie robi!!! :D :D :D

Co do tego Castrola to tak na szybko nie mogę znaleźć ważnych parametrów.
Po temp. płynięcia wygląda okej ale nie wiadomo jaki TBN. Lepkości przeciętne.
Ile Ci powiedział za niego? Castrol to król wśród podróbek. Nawet w hurtowniach.

xyn - 04-09-2015, 17:51

zaproponował "dobrą cenę" z wymianą w gratisie, ale pamiętam tylko cenę 4L - bodaj 135zł.
tutaj znalazłem specyfikację tego castrola: >KLIK<.
co oznacza wskaźnik TBN?

booohal - 04-09-2015, 20:05

xyn napisał/a:
co oznacza wskaźnik TBN?

Ilość dodatków czyszczących.
Ogólnie jakiejś tragedii nie ma ale ja bałbym się Castrola ze względu na podróbki, które są dosłownie wszędzie.

apg2312 - 04-09-2015, 21:27

xyn napisał/a:
na wieść o 2,5 v6 doradził mi castrol edge 5w40. czy może ktoś z użytkowników stosuje go u siebie?

Odpuść go sobie. Nawet jeśli olej będzie oryginalny a nie jakaś podróbka, to Edge 5W40 to olej HC (hydrokrakowany), czyli z malutkimi zmianami zwykły mineralny olej. Wbrew reklamie, marketingowi i napisom na pojemnikach to nie jest syntetyk. Syntetyki Castrola Edge to 0W30 i 0W40. Te z 5 z przodu to zwykłe HC. Szkoda silnika, Mitsubishi lubią pełne syntetyki.

xyn - 05-09-2015, 19:20

wobec tego, dla spokoju ducha, zapłacę więcej i zamówię LM w autoryzowanym sklepie. dzięki za każdą podpowiedź:)
marcinzam - 06-09-2015, 21:08

apg2312 napisał/a:
xyn napisał/a:

Odpuść go sobie. Nawet jeśli olej będzie oryginalny a nie jakaś podróbka, to Edge 5W40 to olej HC (hydrokrakowany), czyli z malutkimi zmianami zwykły mineralny olej. Wbrew reklamie, marketingowi i napisom na pojemnikach to nie jest syntetyk. Syntetyki Castrola Edge to 0W30 i 0W40. Te z 5 z przodu to zwykłe HC. Szkoda silnika, Mitsubishi lubią pełne syntetyki.

Ponoć te edge 5w40 lane w pl to "woda" nie olej

Witek vel Mysza - 07-09-2015, 16:52

booohal napisał/a:
xyn napisał/a:
co oznacza wskaźnik TBN?

Ilość dodatków czyszczących.

Poczytaj chłopaku trochę i nie stosuj się do zasady typowego polaczka :)

apg2312 - 07-09-2015, 17:01

Całkowita liczba zasadowa TBN (Total Basic Number) to parametr charakteryzujący zdolności myjąco - dyspergujące oleju. Wyrażana w mg KOH/g jest to ilość miligramów wodorotlenku potasu, oznaczona jako równoważna pod względem zdolności neutralizacji kwasów dodatkom alkalicznym znajdującym się w 1g ulepszanego oleju smarowego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_zasadowa

Witek vel Mysza - 07-09-2015, 17:43

apg2312 napisał/a:
zdolności neutralizacji kwasów
i na tym bym się skupił.