[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
fredfm - 07-01-2016, 15:15
telewizoor napisał/a: | Panowie mam pytanko.. Jaki mniej więcej przebieg mogą znieść hany czerwone w pozycji leżącej? |
Mi po 80 tys zaczął jeden delikatnie lać.. Czerwona Hanka leżąca pod osłoną silnika...
Marcino - 07-01-2016, 22:22
Czy takie rozdzielacze które teraz mam mogę wykorzstać do połączenia Barracudy?
Jakie opaski na weż skrecane czy coś innego?
Owczar - 07-01-2016, 22:28
Taki motyw z plecho1 mieliśmy na myśli
telewizoor - 07-01-2016, 22:59
A u mnie się chyba zasyfiły... jak jest zimno(tak jak teraz ) to zaraz po przełączeniu trochu szarpie. Na wolnych obrotach najgorzej. Czyściłem je w myjce ultradźwiękowej sterując przy okazji ale nie bardzo pomogło.... Chyba że za krótko to robiłem? Ktoś ma jakieś doświadczenie?
Owczar - 07-01-2016, 23:16
Może temp przełączania za niska? Albo coś z ciśnieniem. Oscylogram może wiele wyjaśnić.
telewizoor - 07-01-2016, 23:58
Widzisz - byłem u gościa niby znawcy lpg i mówi że mooże to wtryski.. Muszę sprawdzić opinię innego eksperta jeszcze
plecho1 - 08-01-2016, 07:00
telewizoor, Barracód najczęściej nie ma w sterownikach LPG i puszcza się je najczęściej na ustawieniach Hana które jednak mają trochę inne parametry. Przy wyższej temperaturze na zewnątrz i przy wyższej temperaturze przełączania może nie ma to zbyt dużego znaczenia ale przy niższych temperaturach może już być zauważalne. Powinno się więc ustawiać dla Barracód dodatkową korektę po temperaturze gazu bo przy zimnym gazie mogą mieć troszkę inną dawkę niż potrzeba.
Nie zaprzeczam także, że winą tutaj może być zabrudzenie wtrysków. A czy podczas ich czyszczenia przepuszczany był też przez nie środek czyszczący czy były tylko w nim zanurzone?
Marcino, tak jak napisał Owczar, chodziło mi właśnie o takie trójniki tylko ja pisałem o tańszej wersji z tworzywa http://www.phjacus.pl/447...cuda-p2889.html Takie rozdzielacze też możesz wykorzystać ale do Barracud trzeba by dokupić takie kolanka http://www.phjacus.pl/G47...A-MO-p2026.html
Marcino - 08-01-2016, 08:38
Owczar, PlechoTeraz już wiem wszytko. POdobają mi się te trójniki metalowe. Rozumiem ze aby rozdzilić na dwie strony to najalepiej od razu kupić ten filtr Alex z dwoma wyjściami. Tylko czy brać wejści 12mm i wyjście 2x12 czy wejście 16mm???
Niestety czeka mnie i tak wiecenie w donym kolektorze bo obecne nawiertki mam w górnym i wtedy wtryski są bardzo wysoko - tak mam obecnie na Magic jetach, są pod katem 70% aż nie mieści się osłona.
Z ciekawości zapytałem w jedym zakładzie ile by mnie kosztowała zmiana wtrysków z nowymi nawiertkami - powiedzieli 1000zł trzeba liczyć z matatiałami i uszczelkami pod kolektor...:) Jedyne co na plus to termin na 8 marca hehe co może świdczyć ze mają klientów.
[ Dodano: 08-01-2016, 08:38 ]
Cytat: | telewizoor, Barracód najczęściej nie ma w sterownikach LPG i puszcza się je najczęściej na ustawieniach Hana które jednak mają trochę inne parametry |
A ja nawet Hany nie mam, mogę ustawić matrix... bo tak mam teraz:)
plecho1 - 08-01-2016, 09:10
Chyba lepiej Keihin jak są do wyboru bo i Hana i Barracuda to ich klony.
Filtr dobierz z takim wejściem jakie masz wyjście z reduktora.
Marcino - 08-01-2016, 10:49
Jeszcze pytanko, jak w galantach V6, tzn skąd wzięty jest sygnał obrotów? jeśli z wtrysków PB a te pętlą tzn otwierają się całkowicie w pewnym zakresie obrotów.......... to może być problem.
Mam nadzieje że u mnie jest to z cewki zapłonowej. Sprawdzę:)
telewizoor - 08-01-2016, 10:55
Były tylko zanurzone i ruszane góra dół, dookoła itd.
plecho1 - 08-01-2016, 11:18
telewizoor, po takim zruszeniu syfu warto by było je przepłukać środkiem czyszczącym (raz to robiłem denaturatem). Łatwo to zrobić ja mam do tego przygotowaną jakąś bańkę 5l z zamontowanym króćcem 12mm. Podłączam ją wężem gazowym 12mm do listwy. Bańka z denaturatem wisi wyżej a listwa niżej więc płyn przepływa grawitacyjnie, oczywiście wtryski podłączone pod sterowanie oraz wężyki z wtrysków też włożone do butelek aby zebrać płyn i dodatkowo fajnie widać czy jest równy wydatek. Po przepuszczeniu przez każdy wtrysk około 2l płynu nawet bez ultradźwięków Keihiny znajomego odżyły.
Marcino, sygnał obrotów najpewniej masz wzięty z którejś cewki zapłonowej. Nie pamiętam jaki masz sterownik ale większość starszych najczęściej miała sygnał brany z cewki.
Owczar - 08-01-2016, 11:33
W galancie v6 sygnał brany jest z sygnału do prędkościomierza, który jest sygnałem z cewki.
Na allegro dostaniesz filtr fl02 z dwoma wyjściami. Starcza na długo. Alex 360 mam 2 sztuki w lexie. Są mniejsze i bardziej pasowały, ale fl02 jest solidniejszy, większy i łatwiejszy w wymianie.
plecho1 - 08-01-2016, 11:47
Myślałem, że w takim Galu jest kilka cewek
Owczar - 08-01-2016, 11:54
Księgowi się dobrali. Jakiś czas temu chciałem przerobić układ na 3 cewki. Prace przerwalem bo auto było potrzebne na codzień. Oszczędność pełną gębą. Ale bezawaryjnie działa w sumie.
W poprzedniej generacji były 3 cewki...
|
|
|