To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

Bizi78 - 16-03-2022, 09:59

Na pewno trzeba uważać bo łatwo się łamią przy transporcie i noszeniu.
Czyli wozimy i nosimy na sztorc.

jacek11 - 16-03-2022, 16:39

72 przęsła w dwa dni, plus brama, to sporo roboty. :roll:
Marcino - 17-03-2022, 09:10

tościk napisał/a:
Swoją drogą wie ktoś, jak się sprawdzają te gotowe podmurówki, takie jak w tej aukcji?

Sasiad ma juz kilka lat wsuniete w pustaki typu H i wszytko dobrze.
W zeszłym roku ukłądalem ze znajomym i ta podmurówkawygladala całkiem solidnie. Była zazbrojona drutem bo jak cielismy to było pręty widać.

Bizi78 - 17-03-2022, 09:13

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: :sunny: .
joujoujou - 17-03-2022, 12:53

Bry kalosze. :P

Narodowe święto, dzień św. Patryka, więc oczywiście narodowa pogoda, czyli leje poziomo. :lol:

Grill będzie gdy się przejaśni, czy miałoby to być dziś, jutro czy pojutrze - nie ma znaczenia. 8)

Marcino - 17-03-2022, 13:24

joujoujou napisał/a:
Grill będzie gdy się przejaśni, czy miałoby to być dziś, jutro czy pojutrze - nie ma znaczenia.

Zastanawiam sie kiedy ci sie gril znudzi, i co masz w menu.... ciągle mięcho ?

joujoujou - 17-03-2022, 13:40

Grill mi się nie znudził od jakichś 30 lat, więc pewnie nieprędko.

I tak, oczywiście że mięso, duuuuuuuuuuuuuużo mięsa. No i piwo, duuuuuuuuuuuużo piwa. :lol:

[ Dodano: 17-03-2022, 18:04 ]
Przejaśniło się, ale trochę późno. Także, najprawdopodobniej, jutro. :)

[ Dodano: 18-03-2022, 06:48 ]
Dzień dobry. Lekki przymrozek przy bezchmurnym niebie.

Kawa albo dwie, a później grilek. :)

Bizi78 - 18-03-2022, 08:15

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
Krzyzak - 18-03-2022, 08:55

ten grill to chyba masz elektryczny albo gazowy - bo mnie zawsze denerwowało, że trzeba tyle czekać na rozpalenie brykietu... dlatego też używałem elektryczny a teraz, chociaż mam klasyczny, to od lat nie używam
może jak przyjedziesz latem, to zajrzysz do mnie... na grilla :D

Marcino - 18-03-2022, 08:58

joujoujou napisał/a:
Kawa albo dwie, a później grilek

Musze i ja swojego nowego gazowego wyciągnąć i złożyć bo smak na grila mi sie zrobił, pogoda sie zaczyna i u nas fajna robić, choć jak widać nie trzeba pogody tylko chęci

joujoujou - 18-03-2022, 09:03

Krzyzak napisał/a:
zajrzysz do mnie... na grilla
Chętnie zajrzę na grilla - i nawzajem! :mrgreen:

Grilla mam tradycyjnego, na węgiel. Brykietu nie używam, bo zapach mi nie podchodzi i daje strasznie dużo popiołu.

Technikę mam tak dopracowaną że rozpalam, po czym wchodzę do domu, przygotowuję mięso/kiełbasę i w momencie gdy wracam grill jest gotowy do użycia.

W warunkach ekstremalnych (czyli przy większych opadach deszczu) przy rozdmuchaniu świetnie się sprawdza akumulatorowa dmuchawa do liści - pół minuty dmuchania i jest lux! :lol:

Marcino napisał/a:
smak na grila mi sie zrobił
Działaj, czas najwyższy! :mrgreen:
Krzyzak - 18-03-2022, 11:47

joujoujou napisał/a:
Technikę mam tak dopracowaną że rozpalam
chętnie posłucham, mam jeszcze jakieś szczapy sprzed lat
dmuchawę mam na 230V, ale obawiam się o jakoś powietrza, którą będzie tłoczyć :lol: (w poprzedni weekend odkurzałem odpadki po ścinaniu 6m jałowca...)

Bizi78 - 18-03-2022, 11:53

Krzyzak, do rozpalenia użyj opalarki lub jak żona pozwoli to suszarki do włosów :wink:
joujoujou - 18-03-2022, 12:05

Szczap też nie używam, chyba że do rozpalania w kominku. ;)

Do rzeczy - przede wszystkim nie rozpalam bezpośrednio na dnie grilla - mam dołożone coś w rodzaju rusztu z drobno perforowanej blachy, dzięki czemu na dnie jest 2-3 cm powietrza - cug jest doskonały. Jak jest bardzo mokro pomiędzy ruszt a węgiel dorzucam przeciętą na pół papierową "zgrzewkę" po jajkach.

Wsypuję kilogram węgla + 250 gramów węgla nasączonego woskiem (to ten tzw. instant), do tego odrobina wosku ze starej świecy, startej na zwykłej kuchennej tarce. Odpalam i idę szykować mięcho.

Niebo nadal bezchmurne, wiatr słabiutki, 9 stopni na plusie i rośnie.

Dziś w menu dwa rodzaje hamburgerów i kiełbasa zwyczajna. Za 10-15 minut idę rozpalać.

Marcino - 18-03-2022, 13:12

a ja kupiłem gazowy... choć nigdy nie miałem problemów z rozpalaniem.
Niestety dostęp do p[prawdziwego węgla z Bieszczad sie skończył.