To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

nasa - 08-02-2011, 21:38

... a ja paliłem, a teraz rzuciłem palenie i mam za dużo różnych schowków w aucie i nie mam ich na co wykorzystać :lol:
Dario_W - 14-02-2011, 13:27

W listopadzie odebrałem Outka i chciałem postawić na nim antenę z magnesem i zdziwiłem się bardzo, bo magnes nie zadziałał, ale znalazłem miejsce dla swojego bacika na tylnym słupku. Nie spadł nawet przy 180km/ h na A4 przy dość silnym wietrze i teraz jak były wichury na Pomorzu też się trzyma.

Muciek - 14-02-2011, 13:41

No nawet nawet, tylko kabel słabo zamontowany, bo widać, że naciąga uszczelkę i trochę wystaje. Powinien pójść od samej góry klapy, tam pod tym spojlerem i trochę lepiej naciągnięty, wtedy byłoby ok.
mitsu00 - 14-02-2011, 14:40

Dario_W napisał/a:
W listopadzie odebrałem Outka i chciałem postawić na nim antenę z magnesem i zdziwiłem się bardzo, bo magnes nie zadziałał, ale znalazłem miejsce dla swojego bacika na tylnym słupku. Nie spadł nawet przy 180km/ h na A4 przy dość silnym wietrze i teraz jak były wichury na Pomorzu też się trzyma.

[url=http://images43.foto...c7m.jpg]Obrazek[/URL]
Ja bym raczej proponował ci umiejscowieni eanteny na listwie przed spoilerem dachowym. Jest ona z metalu wiec magnes trzyma. Tak jak masz teraz, antena nie pracuje optymalnie (promiennik pod kątem 90 st. w stosunku do bazy) i dodatkowo ryzykujesz brzydkie, widoczne rysy jak magnes bedzie sie przesuwal od pedu wiatru. Ja w swoim uzywam Presidenta SuperFloryde, chyba jakieś 60 cm. Działa idealnie i w trasie i w miescie, dodatkowo magnes miesci sie na klapie która bezproblemowo mozna otwierac i zamykac bez zdejmowania anteny. A jaktrzeba to wystarczy bacik odkrecic.
Dario_W - 14-02-2011, 15:35

Można postawić ten magnes na spoilerze, ale wtedy nie otworzysz klapy bez zdjęcia anteny albo się przesunie antena i porysuje spoiler - sprawdziłem to i niestety drobne ryski są. Po drugie zobacz kolego jaką długość ma fala CB. Im dłuższa antena, tym sprawność większa. Nie namówisz mnie na żadne 80 cm. Bat musi być jak najdłuższy, bo inaczej efekt jest słaby. Fizyki nie oszukasz. Oczywiście dobrej marki powinna być antena, a ja się kurczaki skusiłem na Lemm i żałuję. Ten Lemm słabszy jest nawet od Sunkera. Jak fundusze pozwolą, to kupię coś lepszego przed latem - oczywiście długiego ;-)
mitsu00 - 14-02-2011, 16:31

Dario_W napisał/a:
Można postawić ten magnes na spoilerze, ale wtedy nie otworzysz klapy bez zdjęcia anteny albo się przesunie antena i porysuje spoiler - sprawdziłem to i niestety drobne ryski są. Po drugie zobacz kolego jaką długość ma fala CB. Im dłuższa antena, tym sprawność większa. Nie namówisz mnie na żadne 80 cm. Bat musi być jak najdłuższy, bo inaczej efekt jest słaby. Fizyki nie oszukasz. Oczywiście dobrej marki powinna być antena, a ja się kurczaki skusiłem na Lemm i żałuję. Ten Lemm słabszy jest nawet od Sunkera. Jak fundusze pozwolą, to kupię coś lepszego przed latem - oczywiście długiego ;-)
To moze od początku: W swojej karierze CB przetestowałem chyba wszystkie najlepsze anteny Sirio i niektóre Presidenta dostępne na rynku od 60 cm do 180cm włącznie. Dlaczego? Z powodu panującego w naszym kraju złodziejstwa. 4 anteny mi ukradli :evil: Wiem zatem co nieco jak one działają. Oczywiście masz zupelna rację że im dłuzsza antena tym lepszy zasięg ale i więcej zbiera śmieci z eteru, co znacznie pogarsza komfort. Żeby wyeliminować niepotrzebny szum i trzaski w jak największym stopniu, "skręcasz" ją pokrętłem w radiu i tym samym zawężasz zasięg do optymalnego odbioru i tym samym np. najlepsza antena którą miałem Sirio Megawatt 180cm nagle z 15 km w trasie zbierała idealnie z 5km. Jaki z tego morał? Ano taki że do optymalnego odbioru w trasie bez zbędnych szumów nie potrzeba 2 metrowego bata, ale dobra antena między 60 a max 140 cm spełni swoją rolę w zupełności. A swoją drogą po co ci wiedziec co się dzieje 15 km dalej, skoro radio masz ustawione na odsłuch? Sytuacje na drodze zmieniaja się dynamicznie, więc im aktualniejsze dane z bliższego rejonu, tym lepsze. Eksperymentując więc z antenami doszedłem do wniosku że ta którą mam obecnie (Pr. Super Florida) spelnia swoją rolę wystarczająco z kilku powodów:
a) Ma wystarczajaco mały ale silny magnes który z gumowa nakładką mieści się idealnie na klapie przed spoilerem nie rysując go wogóle (doświadczenie z 3 lat uzytkowania OII z tym rozwiązaniem)
b) Jak ja umieścisz powiedzmy ok. 20cm od brzegu dachu od str. kierowcy, to bez jakiegokolwiek problemu otwierasz i zamykasz klapę bagaznika
c) Spisuje się idealnie w trasie z zasięgiem odbioru i nadawania ok. 5 km, co w/g mnie jest wystarczającym zasięgiem aby uniknąć "panów fryzjerów"
d) Jest stosunkowo mała i na noc szybko można ja odkrecić i schowac na tylnym siedzeniu
e) prawie wogóle nie szumi i stroi sie idealnie

Co ty natomiast zrobisz pozostawiam tobie do wolnego wyboru. Pamiętaj tylko że ten Lemm którego używasz to szajs pomimo swojej długości promiennika powyżej 1m. Chcesz mieś optymalną i stosunkowo niedroga antenę pow. 1m? Sirio ML 145 jest bezkonkurencyjna w tej kwestii. Magnes jednak jest na tyle duży (12cm średnicy) ze mozesz zapomniec o otwieraniu klapy bagażnika bez jej przesunięcia. Oczywiście jesli zamontujesz ją tam. Alternatywnym rozwiązaniem jest założenie anteny na bolce na samej klapie na wysokości rejestracji. Wtedy mozesz nawet 2 metrowca sobie spokojnie przykręcić. Pytanie tylko po co?

Dario_W - 14-02-2011, 22:21

Ale wywód! Kolego. Bijesz pianę a na koniec przyznajesz mi rację. Przyznajesz, że im dłuższe tym lepsze i że Lemm to szajs. Tyle na ten temat, bo to samo napisałem w 3 zdaniach. Jeżeli chodzi o odbiór z 15 km, to ja lubię wiedzieć co jest 15 - 20 km przede mną. 5 km mnie nie interesuje. A szum... cóż, albo jest trochę szumu i informacji albo gadasz przez radyjko co 5 minut. To CB radio a nie komórka. Twój wybór! Ja Lemma zmienię na pewno. Szerokości i zimnego kapselka.
mitsu00 - 14-02-2011, 23:00

Dario_W napisał/a:
Ale wywód! Kolego. Bijesz pianę a na koniec przyznajesz mi rację. Przyznajesz, że im dłuższe tym lepsze i że Lemm to szajs. Tyle na ten temat, bo to samo napisałem w 3 zdaniach. Jeżeli chodzi o odbiór z 15 km, to ja lubię wiedzieć co jest 15 - 20 km przede mną. 5 km mnie nie interesuje. A szum... cóż, albo jest trochę szumu i informacji albo gadasz przez radyjko co 5 minut. To CB radio a nie komórka. Twój wybór! Ja Lemma zmienię na pewno. Szerokości i zimnego kapselka.
Bic piane to ja lubie ale na bezy :mrgreen: Nic poza tym. A przyslowiowy odbior z 15-20km jest niestety czysto teoretyczny i marketingową ściemą, nawet przy dlugich batach. Srednio z Megawata 180cm mialem w trasie max 8 km. W OII taka antena jest bsrdzo malo praktyczna ze wzgledu na sume wysokosci anteny z autem. Ja CB uzywam z wlaczonym ASC i szumy to dla mnie cos nieznanego :wink:
Dario_W - 15-02-2011, 08:01

nie chce mi się odpisywać... każdy wierzy w co chce.
mitsu00 - 15-02-2011, 10:22

Dario_W napisał/a:
nie chce mi się odpisywać... każdy wierzy w co chce.
Wierzy w co chce powiadasz.... Hmm, ciekawa teoria. Ja piszę z własnego doświadczenia po prawie 8 latach użytkowania CB i różnych antenach z najwyższej półki :wink:
michu300 - 15-02-2011, 10:36

mitsu00 napisał/a:
Wierzy w co chce powiadasz.... Hmm, ciekawa teoria. Ja piszę z własnego doświadczenia po prawie 8 latach użytkowania CB i różnych antenach z najwyższej półki :wink:

Nie można zaprzeczać oczywistym oczywistościom, że czym dłuższa antena tym lepszy odbiór (oczywiście antena musi być DOPASOWANA do długości fali, nieistotne jak jest długa). Squelch to jest wycinanie sygnałów poniżej pewnego poziomu czułości odbiornika, więc lepszy element odbiorczy powinien zapewniać większy stosunek sygnału użytecznego do wyciętego. CB niestety jest tak zasyfione (sygnały odbite, zniekształcone, słabe), szczególnie w dużych miastach, że specjalnie ogranicza się zasięg, natomiast inna sytuacje może wystąpić na mniej ruchliwej trasie, albo z dala od skrzyżowań i węzłów drogowych.
Konkluzja - nie można stwierdzić arbitralnie co jest lepsze, ponieważ jak napisałem wyżej w mieście duża antena na samochodzie może nie mieć po prostu zastosowania, ale w trasie jak najbardziej. Ja na przykład też używam małej, byle jakiej anteny, która mi się mieści na tym pasku metalowym za klapą, ale gdyby mi zależało na informacji z większej odległości, starałbym się dopasować większą antenę (kombinacje z mniejszymi "ale z większym zyskiem" nie mają chyba sensu w tym przypadku)

mitsu00 - 15-02-2011, 10:41

michu300 napisał/a:
CB niestety jest tak zasyfione (sygnały odbite, zniekształcone, słabe), szczególnie w dużych miastach, że specjalnie ogranicza się zasięg, natomiast inna sytuacje może wystąpić na mniej ruchliwej trasie, albo z dala od skrzyżowań i węzłów drogowych.
Konkluzja - nie można stwierdzić arbitralnie co jest lepsze, ponieważ jak napisałem wyżej w mieście duża antena na samochodzie może nie mieć po prostu zastosowania, ale w trasie jak najbardziej. Ja na przykład też używam małej, byle jakiej anteny, która mi się mieści na tym pasku metalowym za klapą, ale gdyby mi zależało na informacji z większej odległości, starałbym się dopasować większą antenę (kombinacje z mniejszymi "ale z większym zyskiem" nie mają chyba sensu w tym przypadku)
Zgadzam sie z tobą w 100%. Niestety i w trasie eter też jest bardzo zasyfiony i ja po roku użytkowania Sirio Megawata 1,8m sprzedałem ją i nawet w trasie używam krótszej antenki.
michu300 - 15-02-2011, 10:51

mitsu00 napisał/a:
po roku jeżdżenia z Megawatem 1,8m sprzedałem ją i nawet w trasie używam krótszej antenki.

Jeżdżąc Primerą też używałem długiego bata, ale tam miałem cały dach ze stali :wink: i dodatkowo była trochę niższa, więc nawet wjazd na parking podziemny tak nie bolał. W Outku taki zabieg niestety odpada. Jak raz się zapomniałem jadąc Kangurem i wjechałem z długim batem do takiego parkingu to myślałem, że mi kawałek samochodu odleciał. :mrgreen:
Generalnie tak samo jak ten cały samochód jest pewnym kompromisem, tak i rozwiązania do niego muszą nosić znamiona kompromisu. :P

nasa - 16-02-2011, 11:44

Koledzy, ja mam antenę z dużym magnesem President ML 145. Umieściłem ją na kawałku blachy przy tylnym spojlerze dachowym. Ok. 80% anteny stoi na blaszce, a ok. 20% na spojlerze plastikowym. Mam tak już miesiąc, jeździłem ile fabryka dała i nic nie spada. Bagażnik też się normalne z anteną otwiera.
Jeżdżę głównie w trasach więc wolę dłuższą antenkę. Na prakingach w supermarkecie trzeba uważać, ale szczerze mówiąc to jeśli jeżdżę po mieście, to mam ją wykręconą i schowaną w bagażniku. Zakręcam, kiedy jadę gdzieś dalej.
Ostatnio kupiłem też mniejszą Floridę 80 cm, ale jeszcze jej nie wypróbowałem

adrian71 - 21-02-2011, 00:00

@13zbyszek13 - mam CB President'a "Tommy" i nawet zamonotwałem w tym samym miejscu co Ty,tylko ze na rzepy, jednak caly czas mi sie to odkleja,mimo ze zapewnili mnie ze nie bedzie sie odklejalo i powinno wytrzymac chce teraz zamontować to na stałe i najlepiej z ukrytym kabelkiem do zapalniczki, moge sie pytać czy robiłeś to sam oraz w jaki sposób zamontowałeś radyjko i gdzie podpiąłeś kabel? bardzo zgrabnie to u Ciebie wyglada..